Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prijavljivanje ce biti sigurno do kraja aprila, a mozda i u maju, sve zavisi da li ce pomeriti ispite unapred kao sto su uradili u decembarskom roku.
Ne znam samo da li menjali cene, nista ne pise na sajtu.:think:

Zvala sam ih pre nego sto sam uplacivala, i rekli su mi da stare cene vaze sve dok ne izadju nove, tako da bolje plati sad i prijavi jer mozda ce cak i da poskupe, ja sam platila vec.

Drage kolege,

Nova sam na forumu i volela bih da mi neko da par informacija o ispitima Revizija i interna kontrola i Poreski sistem koje bih prijavila za jun. Da li postoje ispitna pitanja i zadaci i koliko dugo se spremaju i koliko detaljno?

Hvala puno

Ja sam u junu polozila 2.6, a sada u decembru 2.9 i to sam imala 94 od 100 poena.
Za oba ispita sam koristila svu literaturu koja je postavljena na www.*************/srrs s tim sto sam isla i na predavanja koja je Savez organizovao. Predavanje iz 2.6 je dobro sto profesorka prolazi kroz sve zadatke koji mogu da ti ulete na ispitu, a mozes i da je pitas ako ti nesto nije jasno u postavci. Jedini problem na ispitu ce ti biti vreme tj. da li ces sve stici da uradis za manje od 2 sata.
Predavanja iz 2.9 su dosadna ali barem cujes sta je profesoru bitno i na to bacis akcenat prilikom ucenja. Ono sto je meni bilo krivo je cinjenica da se na ispitu pojavljuju zadaci koje profesor ne daje na predavanju, ali i za to ima leka. Skini sa bosanskog sajta njihove ispitne zadatke jer tu je svaki zadatak obajsnjen kroz primere. Knjige nisam koristila vec sam ucila iz skripte koju je napravila nasa dobra i vredna koleginica koju pozdravljam! :klap: :bye:
Meni je sve to bilo dovoljno da bez problema polozim oba ispita iz prvog pokusaja. :bye:

Poslednja izmena:
nazvala sam savez.rezultati mi nikako nisu stizali postom.polozila sam !

moram samo reci da sam bila jako kivna na srrs sto su ranije stavili ispini rok, sto su dali teza i brojnija pitanja sa manje poena...ali, izgleda da su bili blazi u ocenjivanju.iz IT su mi verovatno priznali odgovor koji sam se samo nadala da mogu priznati, a iz poreskog sistema sam izgleda nakupila poene na delimicnim odgovorima.nije da nisam znala zadatke, ali posle ispita sam imala utisak da sam kod mnogih zadataka pogresila.samo sumiram utiske...
jos jednom hvala onima koji se trude da pomognu putem ovog foruma!

Ja sam u junu polozila 2.6, a sada u decembru 2.9 i to sam imala 94 od 100 poena.
Za oba ispita sam koristila svu literaturu koja je postavljena na www.*************/srrs s tim sto sam isla i na predavanja koja je Savez organizovao. Predavanje iz 2.6 je dobro sto profesorka prolazi kroz sve zadatke koji mogu da ti ulete na ispitu, a mozes i da je pitas ako ti nesto nije jasno u postavci. Jedini problem na ispitu ce ti biti vreme tj. da li ces sve stici da uradis za manje od 2 sata.
Predavanja iz 2.9 su dosadna ali barem cujes sta je profesoru bitno i na to bacis akcenat prilikom ucenja. Ono sto je meni bilo krivo je cinjenica da se na ispitu pojavljuju zadaci koje profesor ne daje na predavanju, ali i za to ima leka. Skini sa bosanskog sajta njihove ispitne zadatke jer tu je svaki zadatak obajsnjen kroz primere. Knjige nisam koristila vec sam ucila iz skripte koju je napravila nasa dobra i vredna koleginica koju pozdravljam! :klap: :bye:
Meni je sve to bilo dovoljno da bez problema polozim oba ispita iz prvog pokusaja. :bye:

Hvala puno na informacijama

Cestitam svima što su položili ispite!
Da li neko zna nešto vezano za ispite koji se polažu za "Ovlašćenog javnog računovođu"
3.1 Услуге ревизије и уверавања
3.2 Менаџмент перформанси
3.3 Стратешко пословно планирање и развој
3 .4 Сложено корпоративно извештавање
3 .5 Стратешки финансијски менаџмент

Ima li neko da je polagao neki od ovih ispita, odakle da spremam ako neko ima neki test puno bi mi značilo

@nikii, koliko vremena (makar otprilike) ti je trebalo da spremis ovaj ispit? Terija mi ne djeluje uopste komplikovano, zanima me koliko treba da se savladaju zadaci? I koliko poena na ispitu nose zadaci, a koliko teorija? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima :bye:

Original postavio feelgood
i dalje u testovima malo logike i dosta nekorektnosti............Ispit iz informacionih sistema ima 10 pitanja po 1 poen ( u ranijim testovima isti su bili bodovani sa 3 poena), 10 pitanja od po 3 poena - slozenija pitanja i 3 pitanja od po 20 poena............................................. ................. 20 pitanja nose 40p. a 3 pitanja 60p. BEZOBRAZLUK.
u potpunosti se slazem s tobom, otpala mi ruka od pisanja i odgovaranja na pitanja koja nose samo 3 poena

Pridruzujem se ovom misljenju. Deluje mi kad da su pravili ovaj test da svi kolektivno popadamo. Osaje da se nadamo da ce kriterijum za ocenjivanje biti normalan. I da li neko zna razlike izmedju 21 i 22 pitanja?

Da dam feedback na ove postove. Radi se o Informacionim tehnologijama. Polozio sam, sto znaci da je korektan kriterijum bio.
Za one koji polazu: obratite paznju na ona velika pitanja na kraju, ona nose 3 x 20 = 60 poena.

Ja sam se za ove ispite počela prvi put pripremati u januaruprošle godine. Kupila sam svu preporučenu literaturu sa spiska za računovođe, izuzev dve, tri knjige. Zabolela me glava od obima literature, a o ceni i da ne govorim.
Međutim, za ispit 1.6 pripremila sam se samo na osnovu konsultativne nastave koju sam odslušala u Bg. To mi je zaista pomoglo, tako da preporučenu literaturu za ovaj ispit nisam ni otvorila. Izvežbala sam zadatke sa predavanja i položila. Na isti način sam se pripremala i za 1.4
Za juni mi je osto još 1.8 i 1.9, ako slučajno imaš iskustva sa nečim od ovoga, molim te da me posavetuješ.
Još samo da napomenem da za 1.6 i 1.4 zadaci nose 70 bodova, a teorija 30.
Pozzz!!!!

Meni je ostao jos samo 1.8. Da li je moguce da niko ne zna kako taj ispit izgleda i na sta je potrebno obratiti paznju :bye::worth: Kolege moze li mala pomoc? :zper:

2.7 FINANSIJSKI MENADZMENT PRIMER I

A) Na osnovu sledećih podataka:
1. Preduzeće ABC proizvodi mašinu za pranje veša u tri proizvodna pogona i to:
Mašinski pogon, Pogon sklapanja i Pogon završne obrade. Preduzeće ima organizacione
jedinice uslužnog karaktera i to: Rukovanje materijalom i Kontrolu proizvodnje.
2. Stvarni troškovi proizvodnje za proizvodnju od 2.000 komada po
organizacionim delovima iznose:
Troškovi materijala
Mašinski pogon 240.000
Pogon sklapanja 160.000
Pogon završne obrade 40.000
Rukovanje materijala 4.000
Zarade
Mašinski pogon 10.000 časova po 3.72 = 37.200
Pogon sklapanja 5.000 časova po 2.88 = 14.400
Pogon završne obrade 3.000 časova po 3.60 = 10.800
Rukovanje materijala 8.000
Kontrola proizvodnje 11.200
Opšti troškovi
Mašinski pogon 41.920
Pogon sklapanja 12.960
Pogon završne obrade 7.920
Kontrola proizvodnje 2.400
3. Uslužne organizacione jedinice pružaju usluge pogonima i uslužnim jedinicama u sledećim srazmerama:
Rukovanje materijalom
Mašinski pogon 60%
Pogon sklapanja 30%
Pogon završne obrade 10%
Kontrola proizvodnje
Mašinski pogon 40%
Pogon sklapanja 30%
Pogon završne obrade 20%
Rukovanje materijalom 10%
Ispuniti sledeće zahteve:
a) Izvršiti primarnu i sekundarnu alokaciju opštih troškova (Pripremiti izveštaj o alokaciji opštih troškova po odeljenjima /pogonima/ i
b) lzračunati troškove po jednoj mašini za veš (utvrditi cenu koštanja veš mašine)

REŠENJE
a) Troškovi Ukupno MP PS PZO KON RM
Indirektni mat. 4000 4.000
Indirektne zarade 19200 11200 8.000
Ostali troškovi 73.200 41920 2960 920 2400 8.000
Ukupno prim. 96.400 41920 2960 920 13600 20.000
Kontrola proizv. - 5440 080 720 (13600) 1.360
Rukovanie mater. - 12816 408 136 - (21.360)
Ukupno sk. 96400 60176 3448 2776 - -

KO ZNA DA OBJASNI OVAJ DEO IZ TESTOVA SA MEDIAFIRE? PRIMER I

2.7 FINANSIJSKI MENADZMENT PRIMER I

A) Na osnovu sledećih podataka:
1. Preduzeće ABC proizvodi mašinu za pranje veša u tri proizvodna pogona i to:
Mašinski pogon, Pogon sklapanja i Pogon završne obrade. Preduzeće ima organizacione
jedinice uslužnog karaktera i to: Rukovanje materijalom i Kontrolu proizvodnje.
2. Stvarni troškovi proizvodnje za proizvodnju od 2.000 komada po
organizacionim delovima iznose:
Troškovi materijala
Mašinski pogon 240.000
Pogon sklapanja 160.000
Pogon završne obrade 40.000
Rukovanje materijala 4.000
Zarade
Mašinski pogon 10.000 časova po 3.72 = 37.200
Pogon sklapanja 5.000 časova po 2.88 = 14.400
Pogon završne obrade 3.000 časova po 3.60 = 10.800
Kontrola proizvodnje 11.200
Opšti troškovi
Mašinski pogon 41.920
Pogon sklapanja 12.960
Pogon završne obrade 7.920
Kontrola proizvodnje 2.400
3. Uslužne organizacione jedinice pružaju usluge pogonima i uslužnim jedinicama u sledećim srazmerama:
Rukovanje materijalom
Mašinski pogon 60%
Pogon sklapanja 30%
Pogon završne obrade 10%
Kontrola proizvodnje
Mašinski pogon 40%
Pogon sklapanja 30%
Pogon završne obrade 20%
Rukovanje materijalom 10%
Ispuniti sledeće zahteve:
a) Izvršiti primarnu i sekundarnu alokaciju opštih troškova (Pripremiti izveštaj o alokaciji opštih troškova po odeljenjima /pogonima/ i
b) lzračunati troškove po jednoj mašini za veš (utvrditi cenu koštanja veš mašine)

REŠENJE
a) Troškovi Ukupno MP PS PZO KON RM
Indirektni mat. 4000 4.000
Indirektne zarade 19200 11200 8.000
Ostali troškovi 73.200 41920 2960 920 2400 8.000
Ukupno prim. 96.400 41920 2960 920 13600 20.000
Kontrola proizv. - 5440 080 720 (13600) 1.360
Rukovanie mater. - 12816 408 136 - (21.360)
Ukupno sk. 96400 60176 3448 2776 - -

KO ZNA DA OBJASNI OVAJ DEO IZ TESTOVA SA MEDIAFIRE? PRIMER I

REŠENJE

!!! Opšti troškovi proizvodnje su indirektini materijal, zarade i rashodi pripisivi proizvodnji i uslužnim aktivnostima povezanim sa proizvodnjom.
!!! Troškovi materijala i zarada proizvodnih odeljenja su direktni troškovi i zbog toga se ne uključuju u raspodelu opštih troškova.

a) Alokacija i raspodela opštih troškova

Prateći tu logiku iz postavke zadatka pod 2 prepisujes iznose koji su dati za koji pogon i tako dobiješ ukupne primarne troškove.
Sekundarne dobijaš tako što primeniš % iz postavke zadatka pod 3.
Za RM imaš ukupno 21.360 i primeniš 60%, 30% i 10% a za KON ukupno 13.600 i primeniš 40%, 30%, 20% i 10%.
Ukupni sekundarni troškovi kod KON I RM moraju biti nula i zato njihov total stavljas u zagradu sto predstavlja minus.

Nadam se da sam ti pomogla.
Pozz

@nikii, koliko vremena (makar otprilike) ti je trebalo da spremis ovaj ispit? Terija mi ne djeluje uopste komplikovano, zanima me koliko treba da se savladaju zadaci? I koliko poena na ispitu nose zadaci, a koliko teorija? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima :bye:
Pa ja sam pocela da ga spremam jedno tri nedelje pred ispit, ali to je bila varijanta: posao-kuca-deca-ucenje! :dash:
Od svega toga najmanje sam vremena provodila u ucenju, tako da sam imala dovoljno vremena na raspolaganju jer sam spremala samo 2.9.
Posto sam vec u godinama kada mi "bubanje" bas ne ide od ruke, moram priznati da sam se mucila oko ucenja teorije, narocito onih fraza koje se koriste u pisanju revizorskog izvestaja. :sad2:
Zadaci vuku vise od 50 poena tako da nije dovoljno da naucis samo teoriju. Njih sam citala pred spavanje po sistemu "sta udje u glavu, udje..."
Zahvaljujuci skripti mama Alex (HVALA JOS JEDNOM MAMA ALEX :klap:) i resenim bosanskim zadacima ja to polozih! :bye:

Da li neko moze da mi kaze da li se dobijaju poeni za 2.9 ako se ne zaoruze svi odgovori? Listajuci testove na mediafire rekla bih da za jedno pitanje moze da se zaoruze vise odgovora mada na nekim pitanjima nisam sigurna sta bih zaokruzila jer ima dvosmislenih odgovora...
Isti problem smo imale i koleginica Sladjaj i ja i o tome smo razglabale na strani 54. Taj ispit mi je bas bio "omiljen" zbog dvosmislenosti!
Ono sto je sam profesor na predavanju rekao:
- ako zaokruzis tacan odgovor dobijas 2 poena (pod uslovom da si 100% siguran koji je tacan odgovor!),
-ako zaokruzis samo jedan tacan a ispravna su dva dobijas 1 poen,
- a ako zaokruzis vise odgovora jer nisi siguran koji je pravi, a medju njima je i tacan, dobijas 0 poena!
U prevodu: bolje ne zaokruzivati ono u sta nisi siguran jer ces tako dobiti vise poena na ono sto bar znas. :bye:

DA LI NEKO IMA PITANJA IZ 2.9?I ZADATKE ,NARAVNO?!!!KOJI SU BILI U DECEMBARKOM ROKU.UNAPRED HVALA!!!
Moram da priznam da prvi put posle ispita nisam zapisivala pitanja da mi se nadju za sledeci rok, jer sam bila ubedjena da cu da ga polozim.
A sada posle dva meseca se vise nicega ne secam. Tako vam je to kada se uci sa razumevanjem! :rotf:
Ono sto mogu da kazem je da je bilo dosta istih pitanja kao i ona koja su vec okacena na www.*************/srrs. I zadatak je bio slican.
A za pitanja koja su bila nova mogu samo da kazem da ako predjete skriptu koju je napravila mama Alex bice vam dovoljno da znate sta vas profesor pita. :bye:

Back