Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To je čist bezobrazluk i uzimanje para! Ja sam gledala koji se ispiti zahtevaju za ovlašćenog internog revizora i mahom su isti ili slični ispitima koje mi polažemo za ovlašćenog računovođu. Samo još fali da izmenom zakona u nekom narednom periodu formiraju novo telo koje će izdavati licence za racunovođe, kao sto se desilo sa revizorima kada je formirana Komora, pa da nam sav uložen trud, novac, i vreme padne u vodu. To može samo u zemlji Srbiji!
Ako je za utehu, ako pogledate oglase za poslove, trenutno za sva malo ozbiljnija radna mesta licenca je poželjna ili se zahteva, iako nije propisana zakonom.
Da li možda neko zna koliko su ove licence priznate u inostranstvu?

Ja mislim da nijedan poslodavac nece zahtevati licencu Komore ili Saveza ili bilo koga, bitno je da osoba poseduje bilo koju (ako mu je poslodavac trazi), nije bitan ovde zakon, jer kao sto kolega pise licenca vise nije propisana zakonom. Mislim da mi to u principu polazemo zbog nas. Nase licence nisu priznate u inostranstvu uopste, tamo se za finansije priznaju ACCA i CPA a za reviziju CIA umesto ovih sertifikata.

Ma to ti je ista prica kao i sa Privrednom komorom Srbije! Samo napravljeno da se uzmu pare :whistling:
I ja sam isao u Komoru da se raspitam (nakon par mailova) i samo da vas upozorim.
Moze se polagati za SERTIFIKAT uz neke normalne uslove medjutim onda ti traze LICENCU :rtfm: koju mozes da dobijes samo ako si radio 3 godine u preduzecu za reviziju i ako si i dalje tamo zaposlen, sve na neodredjeno vreme. A koliko cujem ni jedna revizorska kuca vise ne prima zaposlene na neodredjeno vreme.
Znaci jadac :dash:

Treba bre sve to kao na zapadu, slobodno trziste pa ako cu da imam vecu platu sa sertifikatom/licencom ili sta god onda cu i da polazem a ne ovako... mada srbija je ovo :sad2:

i dalje u testovima malo logike i dosta nekorektnosti............Ispit iz informacionih sistema ima 10 pitanja po 1 poen ( u ranijim testovima isti su bili bodovani sa 3 poena), 10 pitanja od po 3 poena - slozenija pitanja i 3 pitanja od po 20 poena.............................................................. 20 pitanja nose 40p. a 3 pitanja 60p. BEZOBRAZLUK.

i dalje u testovima malo logike i dosta nekorektnosti............Ispit iz informacionih sistema ima 10 pitanja po 1 poen ( u ranijim testovima isti su bili bodovani sa 3 poena), 10 pitanja od po 3 poena - slozenija pitanja i 3 pitanja od po 20 poena.............................................................. 20 pitanja nose 40p. a 3 pitanja 60p. BEZOBRAZLUK.

u potpunosti se slazem s tobom, otpala mi ruka od pisanja i odgovaranja na pitanja koja nose samo 3 poena

sto se tice kadrova, okacila sam pitanja koja su bila. greskom su mi prodali knjigu za 1.7, a ne za 2.3, ali sam ipak uspela da polozim. a sto se tice 2.4 koristi pitanja koja su okacena + bosanske. ako nema okacenih puskica, poslacu kolegi zesu. sad sam videla, imas puskice okacene i to bas po pitanjima. za 2.5 takodje imas puskice.

kayka007, izvini na uznemiravanju, ali citajuci ovaj forum naleteo sam na tvoju poruku i nisam je bas najbolje razumeo. :-( U potrazi sam za bilo cim sto ima veze sa ispitom 2.3, ali mi ne ide od ruke...Vidim, ti si polozila pa bi mi svaka informacija bila od koristi. Trazio sam informacije i na media.fire, ali nista nisam nasao. Jesi li ti negde okacila pitanja i kako si se snasla za ucenje? Bas mi je hitno...imam polaganje u nedelju. Moj e-mail je branislav.83@hotmail.com
Hvala unapred

Ima li neko resenje na zadatak 14. ispita 2.8 iz junskog roka 2010 godine???? I za ono konsolidovanje preduzeca "Jutro" i "zora" mislim da je decembar 2008? Please!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pitanje 14
a)Vrednost akcijskog kapitala na dan 31.12. tekuce godine iznosice 3.000.000,00 din. Na kontu emisione premije ce se nalaziti 300.000,00. Ovde obratiti paznju pitanje je pomalo trik. Emisiona premija spada u akcijski kapital suma sumarum, ali samo na kontu 300 – Akcijski kapital svakako ce se naci nabavna vrednost.
b)Takodje i kod ovog pitanja smatram da moze da bude i tako i tako. Ja smatram da je odgovor ne. Na osnovu signala koje trzistu salje promena cena akcija moze da dodje do promene vrednosti firme, ali smatram da na finansijske izvestaje ne utice (barem ne u kratkom roku).
Ovo ne znam da li je tacno, ali nadam se da moze da pomogne..
bilo bi dobro da jos neko odgovori i uporedimo..

Ima li neko resenje na zadatak 14. ispita 2.8 iz junskog roka 2010 godine???? I za ono konsolidovanje preduzeca "Jutro" i "zora" mislim da je decembar 2008? Please!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Za prvi zadatak slazem se sa koleginicom kale.dj a ovo je moje resenje na drugi zadatak i to je jun 2008.

a) sačiniti konsolidovani bilans stanja na dan 31.12.2007.

REŠENJE:

Konsolidovani bs
Nepokretnosti postrojenja i oprema 144.000
Goodwill 5.000
Zalihe 33.000
Gotovina 23.000
Kratkoročna potraživanja 1.000
Ukupna aktiva 206.000
Akcijski kapital 60.000
Statutarne rezerve 30.000
Neraspoređena dobit 64.000
Revalorizacione rezerve 52.000
Ukupna pasiva 206.000
b) U kom slučaju bi preduzeće “Jutro” moglo da isključi preduzeće “Zoru” iz konsolidovanja? Koja pravila se prema MRS 27 – Konsolidovani i pojedinačni finansijski izveštaji odnose na mogućnost izuzimanja zavisnog preduzeća iz konsolidovanja?

Preduzeće “Jutro” moglo bi da isključi preduzeće “Zoru” iz konsolidovanja ako je ono kupljeno radi prodaje u narednih 12 meseci.

Drage kolege,treba mi mala pomoc u vezi jednog pitanja sa ispita 2.1.
takodje znam da je velika vecina sad uci,al ako neko zna odgovor na moja pitanja ,molila bih za odgovor.:worth:

3. koji od navedenih postupaka predsavljaju prihvatljiv postupak od strane MRS za neku transakciju?
a) Osnovni postupak
b) Slozeni postupak
c) Administrativni postupak
d) Obrnuti postupak

21. vrednovanje materijalnih ulaganja nakon pocetnog priznavanja prema MRS 38 – nematerijalna ulaganja se vrsi primenom:
a) metoda nabavne vrednosti
b) metoda knjigovodstvene vrednosti
c) metoda diskontovanja
d) metoda revalorizacije

Koji od ovih ponudjenih odgovora je tacan?

Hvala

sladjaj,ako se secas pitanja iz revizije molim te napisi...unapred hvala!!!

Ja cu napisati ono cega se secam, mozda se neko seti jos necega. Evo sta sam ja upamtila:
Prvih 10 a mozda i vise pitanja bilo je na zaokruzivanje i nose 2 poena (otprilike su sva ta pitanja bila na ranijim testovima)
Pitanja na koja je trebalo dati odgovor:
-objasniti razliku izmedju revizije fin.izvest.i interne revizije
-objasniti sta je materijalnost u reviziji
-vrste misljenja
-misljenje bez rezerve
-sta utice na nezavisnost revizora
-faze u reviziji
-sistem interne kontrole
-elementi revizorskog misljenja (ova pitanja su 3 poena)
Zadatak je bio slican onom iz testa iz decembra 2009. godine sto je Zes okacio.
Trebalo je napisati uvodni paragraf, opis revizije i revizorsko misljenje. Zadatak je cini mi se 35 poena.
To je sve cega mogu da se setim...:bye:

Back