na strani 27 ima sajt sa koga mozes skinuti te testove![]()
Hvala mnogo

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
na strani 27 ima sajt sa koga mozes skinuti te testove![]()
Hvala mnogo![]()
Kolege da li neko zna koliko se radi vremenski ispit iz poreskih sistema 2.6 i da li ima negatvivnih poena, kao i koliko ukupno pitanja ima?
Kolege, molim Vas za pomoc. Za ispit 2.7. primer XXII na strani 38 zadaci.
1. Kako je dobijen broj narudzbina?
2. Umanjenje troskova drzanja zaliha na koju foru je 1666,40-2%*1666,40=1045,07
Izvinjavam se ako su mi glupa pitanja, toliko vežbam da mi je mozak otkazao. Poludecu sa ovim 2.7.
Svaka pomoć je dobrodosla :-)
Koleginice jel ti razumes one zadatke gde treba nase misljenje i predlog? Ne mogu nigde da pronadjem neki tekst koji bi mi to pojasnio![]()
Nisam jos gledala zadatak iz 2.4. Kako glasi zadatak? U knjizi ima samo teorija.
Pozdrav koleginice!
Broj narudžbina je dobijen ovako:
Troškovi materijala za održavanje su 48.000 a nabavka se vrši u partijama od 4.000 pa je broj narudžbina 48.000/4.000=12 i tako redom.
Sto se tice pitanja pod 2 u knjizi na strani 77 dat je ovakav odgovor: Popust od 2% iznosi 96.000*2%=1.920. Budući da su neto troškovi najniži za narudžbine od 16.000, narudžbine će se uvek vršiti u ovom iznosu.
Budući da se vrednsot zaliha umanjuje za 2%, troškovi držanja zaliha se takođe umanjuju za 2% i iznose 1.066,40-2%=1.045,07.
Nadam se da sam pomogla.
Pozdrav!
Koleginice LSJV kako bih uzvratila uslugu, jer ste mi zaista pomogli,iscimala sam drugaricu kod koje mi je bila sveska sa priprema iz 2.8. da mi posalje deo koji se odnosi na racia koja su vam pravila problem. Detaljno je sve zapisano. Veceras cu Vam napisati.Pozdrav koleginice!
Broj narudžbina je dobijen ovako:
Troškovi materijala za održavanje su 48.000 a nabavka se vrši u partijama od 4.000 pa je broj narudžbina 48.000/4.000=12 i tako redom.
Sto se tice pitanja pod 2 u knjizi na strani 77 dat je ovakav odgovor: Popust od 2% iznosi 96.000*2%=1.920. Budući da su neto troškovi najniži za narudžbine od 16.000, narudžbine će se uvek vršiti u ovom iznosu.
Budući da se vrednsot zaliha umanjuje za 2%, troškovi držanja zaliha se takođe umanjuju za 2% i iznose 1.066,40-2%=1.045,07.
Nadam se da sam pomogla.
Pozdrav!
Za koleginicu LSJV i sve koje imaju problem oko racia tekuce likvidnosti zbog dileme oko avr i pvr. Evo kako je profesor na pripremnoj nastavi u junu objasnio:
Postoje dve varijante.
I varijanta tl=sva obrtna sredstva(likvidna imovina)/kratkorocne obaveze - u ovoj varijanti se avr i pvr ne uključuju.
II varijanta tl=sva obrtna sredstva(likvidna imovina)+avr/kratkorocne obaveze+pvr
Obe varijante su ispravne
Zatim se navede da li je preduzeće likvidno, i pri tome se skrene pažnja da po knjizi likvidnost postoji ukoliko je racio veći od 0,7, ali ukoliko se poštuju smernice MRS-a likvidnost postoji ukoliko je racio veći od 2.
Dakle, moj Vam je savet da uradite obe varijante i navedete kako je po knjizi, a kako po MRS. Nemože niko da vam zameri ako ćete pokazati i dodatno znanje. Obično je racio slične veličine koristili avr i pvr ili ne, neće se puno razlikovati.
Da li neko od kolega može da mi kaže koliko se vremenski radi ispit iz prava i da li ima negativnih bodova ukoliko se pogreši odgovor?
Hvala
Pozdrav kolege,
Imam pitanje iz 2.7. u vezi primera XXI pod c).
Kako se dolazi do iznosa 960.000, 1.200.000 i 1.440.000 prilikom izracunavanja dodatnog kontribucionog rezultata?
Hvala i pozdrav svima.
Pozdrav,
Te cifre dobijes na sledeci nacin: ukupnu ino prodaju od 4.800.000*20%= 960.000, 4.800.000*25%=1.200.000, 4.800.000*30%=1.440.000