Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je neko od kolega ko sprema 2.8 resio ovaj zadatak?
Svaka pomoc dobrodosla.

Izvrsiti analizu I saciniti finansijski izvestaj za preduzece “Dunav”, na osnovu sledecih pokazatelja:
A)Profitabilnost prihoda I rentabilnost angazovanog kapitala
1.god 2.god. 3.god. 4.god
a)1Profitabilnost redovnih (poslovnih)prihoda u % 6,5 7,2 8,0 9,0
a)2Ekonomicnost u %(rashoda prema prihodima) 93,5 92,8 92,0 91,0
a)3Paritet nabavnih I prodajnih cena 1:1,02 1:1,05 1:1,07 1,1,09
a)4Prinos na angazovani capital u % 16,5 16,0 14,1 14,5

Napomena: u tekucoj godini je potencijal deo nove fiksne imovine (opreme).
Vrednost u poenima:
a)1 = 4.poena; a)2 = 3.poena; a)3 = 3.poena; a)4 = 3.poena

B) Likvidnost i obrt obrtnih sredstava
1.god 2.god. 3.god. 4.god
b)1 Ubrzana likvidnost 0,70:1 0,60:1 0,80:1 0,98:1
b)2 Tekuca likvidnost 1,30:1 1,60:1 1,95:1 2,05:1
b)3 Koefi.obrta obtnih sredstava 3,0 4,0 4,8 3,2
b)1 = 4.poena; b)2 = 4.poena; b)3 = 3.poena
forma i zakljucci ……….. izvestaja dodatno donose 4.poena

Pozdrav koleginice,
ovo je moje resenje sto nemora da znaci da je tacno i potpuno. Bilo bi lepo kad bi jos neko dao svoje resenje pa da uporedimo.

REŠENJE:

Preduzeće ”Dunav”

IZVEŠTAJ

Primaju: Direktori - ”Dunav”-a
Šalje: Analitičar – Ovlašćeni računovođa
Datum: X-X-2010
Predmet: Tumačenje I ocenjivanje zbirnog pregleda za četvorogodišnji period

Sledeći komentari se baziraju na finsijskoj racio analizi finansijskih izveštaja preduzeća “Dunav” za četvorogodišnji period.

A)Profitabilnost prihoda i rentabilnost angažovanog kapitala

Profitabilnost redovnih prihoda se konstantno poboljsavala, od prve godine kada je iznosila 6,5% do četvrte godine kada je dostigla vrhunac od 9,0%. Rukovodstvo treba da pokuša da otkrije razlog ovih promena (npr.uštede na ceni, povećanje prodajne cene i dr.) i da nastoji da ga održi.
Međutim, tekući nivo profitabilnosti zahteva najviši relativni nivo neto poslovnih sredstava, a kao što vidimo prinos na njih opada od prve godine kada je prinos na angažovani kapital iznosio 16,5% do četvrte kada je bio 14,5%. Rukovodstvo treba ohrabriti da na njabolji način korisi raspoloživa sredstva. Značajan pad u period između druge i treće godine je rezultat sticanja novih sredstava koja tek treba da generišu prinos.
Ekonomičnost iz godine u godinu opada što je rezultat rasta rashoda a smanjenja prihoda. U prilog tome govori I paritet nabavnih I prodajnih cena koji je iz godine u godinu bio sve veći.

B) Likvidnost i obrt obrtnih sredstava

Koeficijenti ubrzane (norma od 1:1 do 0,7:1) i tekuće (tradicionalno se smatralo da većina preduzeća sa koeficijentom tekuće likvidnosti od 2:1 ili većim mogu da održe svoju kreditnu sposobnost. Međutim, u skorije vreme cifra od 1,5:1 se smatra normom) likvidnosti su važni indikatori kratkoročne mogućnosti razvoja preduzeća.
Generalno, preduzeće ima dovoljno likvidna sredstva za izmirenje kratkoročnih obaveza.
Koeficijent obrta obrtnih sredstava konstantno raste do treće godine I onada beleži pad sa 4,8 na 3,2. To bi mogao da bude rezultat povećanog iznosa ulaganja u stalna sredstva, ali bi takođe mogao da ukazuje na opadanje prodaje. Rukovodstvo treba da se postara da se silazni trend ne nastavi.

Da li neko ima iskustva sa polaganjem 2.3- Upravljanje kadrovima? Da li mogu da se koriste samo pitanja koja su u knjizi?

Za predmete 2.4 - Informacioni sistemi i 2.5- Korporativno i poslovno pravo, da li mogu da se koriste pitanja sa sajta http://www.*************/srrs?

Hvala unapred!

Izlazim prvi put!

Pozdrav kolege!
Da li moze neko ko je bio na pripremnoj nastavi iz 2.7 da prenese sta je bilo za one koji su bili spreceni da prisustvuju istoj.
Da li je pominjao na koje primere treba obratiti paznju, nesto za teoriju...
Hvala unapred!

Na predavanjima je naglašeno da teoretska pitanja neće biti posebno već u okviru samog zadatka, da se objasni nešto što se bude tražilo u samoj postavci zadatka (npr.prednosti obračuna po aktivnostima).
Što se tiče samih zadataka, dodati su neki primeri kojih nije bilo na prošlim predavanjim, pa možda na njih treba obratiti pažnju, ali to je samo moj utisak(npr.alternativno budžetiranje).
Diskotni faktori će biti dati u postavci, neće biti potrebno da ih mi računamo (tako je rečeno).
Sve primere je prešao na predavanjima tako da ništa nije posebno naglašeno da će biti na ispitu.
Skripte sa predavanja sam poslala kolegi Zes-u, pa će biti dostupna svima.
Pozdrav.

POSTOVANE KOLEGE! DA LI NEKO MOZE DA MI POMOGNE OKO ZADATKA IZ 2.6? RADI SE O OBRACUNU ZARADE ALI SU UJEDNO DATI TROSKOVI PREVOZA SA RADA I NA RAD.STA SE PRVO OBRACUNAVA?ZADATAK MI UOPSTE NIJE JASAN...UPOMOCCCC!!!

Koliko se ja secam postavke tog zadatka iz juna trebalo je izvrsiti samo obracun zarade, a troskovi prevoza su vise dati da zbune ljude. Tj. oni koji nisu znali sta da rade sa njima su ih mozda ukljucivali u obracun zarade i tu je bila caka da pokazes da li razlikujes te dve stvari ili ces da sabiras "babe i zabe"!
Ja sam na ispitu obracunala neto zaradu i doprinose, a posto sam imala vremena uradila sam i obracun troskova prevoza cisto da pokazem "sta sve znam!"
Mada napominjem TO SE NIGDE NIJE EKSPLICITNO TRAZILO U POSTAVCI ZADATKA!!! :bye:

Na predavanjima je naglašeno da teoretska pitanja neće biti posebno već u okviru samog zadatka, da se objasni nešto što se bude tražilo u samoj postavci zadatka (npr.prednosti obračuna po aktivnostima).
Što se tiče samih zadataka, dodati su neki primeri kojih nije bilo na prošlim predavanjim, pa možda na njih treba obratiti pažnju, ali to je samo moj utisak(npr.alternativno budžetiranje).
Diskotni faktori će biti dati u postavci, neće biti potrebno da ih mi računamo (tako je rečeno).
Sve primere je prešao na predavanjima tako da ništa nije posebno naglašeno da će biti na ispitu.
Pozdrav.

Konačno nešto i za 2.7. Hvala koleginice!!!!!!!!!!!

Pozdrav.

Hvala puno na informacijama i poslatim skriptama!!!!!

Back