Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne mogu da verujem, pa da li neko polaze ispit kod Komore jer jedino oni imaju pravo za izdavanje zvanja OR i OIR.

To i mene zanima, jer se u zakonu o rachunovodstvu i reviziji nigde ne pominje ni savez a ni zvanja rachunovodje, ovlashcenog rachunovodje i ovlashcenog javnog rachunovodje.
Ono shto se u zakonu pominje su komora i zvanja ovlashcenog revizora i ovlashcenog internog revizora.
Poslao sam mejlove i komori i savezu ali niko za sad ne odgovara.

Zdravo svima, najpre zelim da pohvalim ovaj forum jer je od izuzetne koristi.

Upravo se spremam da pocnem sa pripremanjem jednog od 4 ispita (2.6,2.7,2.8 i 2.9) za ovlascenog racunovodju, pa bih zamolila nekog da mi da koju smernicu odnosno preporuku sta bi najpre spremao od ova cetiri ispita s obzirom na to da cu tek naredne nedelje poceti sa ucenjem i da radim od 9-5h. Za pocetk bih izabrala neki laksi ispit.

Sve preporuke su dobrodosle. Hvala unapred

To i mene zanima, jer se u zakonu o rachunovodstvu i reviziji nigde ne pominje ni savez a ni zvanja rachunovodje, ovlashcenog rachunovodje i ovlashcenog javnog rachunovodje.
Ono shto se u zakonu pominje su komora i zvanja ovlashcenog revizora i ovlashcenog internog revizora.

Da li neko zna status ove dve institucije? Da li je sertifikat Saveza racunovodja i revizora priznat?

mislim da samo gubimo vreme i cash sa ovim kod SRRS - Zakon je jasan.........

Zakon o računovodstvu, čl.6 :
Komora, strukovno udruženje ili drugo pravno lice može da organizuje obuku za polaganje ispita za sticanje profesionalnih zvanja......
Ja želim da mislim da je to ok; inače....toliko para uzalud...?!

pa da ali nisi do kraja prochitao.

''Organizovanje polaganja ispita za sticanje profesionalnih zvanja iz clana 4. stav 1. ovog
zakona vrši Komora. Za sprovodenje ispita Komora obrazuje posebnu komisiju.
Komora, strukovno udruženje ili drugo pravno lice može da organizuje obuku za
polaganje ispita za sticanje profesionalnih zvanja iz stava 1. ovog clana, kao i strucno
usavršavanje lica koja imaju sertifikat o tim zvanjima, u skladu sa medunarodnim
smernicama i zahtevima za edukaciju profesionalnih racunovoda.''

A ''profesionalna zvanja iz stava 1. ovog clana ( clan 6 je u pitanju )'' su Ovlashceni revizor i Ovlashceni interni revizor.
Kroz ceo zakon pominje se samo Komora ovlashcenih revizora i na kraju Nacionalna komisija za rachunovodstvo. Medjutim nigde ne pishe da je ta Nacionalna komisija nadlezna za dodelu prof. zvanja.
Sve u svemu meni je ovo jako sumnjivo i voleo bih da neko bolje upucen u tematiku pojasni neke stvari.

Back