Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam polagala 2.5 i 2.6, mnogo su mi pomogli Zesovi testovi. Ako nekoga zanima nesto vezano za ta dva ispita slobodno...
Morali bi imati vise razumevanja za nas. Niko u praksi nece uciti napamet poreske stope i prijave.
Ja imam malu bebu i stvarno mi je bilo nemoguce nauciti sve sto traze, volela bih da vidim njih kako i za koje vreme bi to naucili.

Da li neko zna kako je trebalo uraditi zadatak iz poreza vezan za otpremninu u penziju?
Slican je bio u Zesovim testovima a u knjigama ne mogu pronaci takav primer

Trebalo je naci prosek, cini mi se da je bio 52.000,00 i izracunati trecinu. To pomnoziti sa 18 godina i to je ono sto mu je dato "na ruke". Neoporezivo je za 10 godina, 10 x trecina proseka a za ostalih 8 godina, 8 x cetvrtina proseka. Naci razliku izmedju stvarno isplacenog i neoporezivog, preracunati u bruto pomocu koeficijenta koji je dat u zadatku, odbiti normirane troskove od 20% i udariti porez od 20%.

Isplata otpremnine zbog odlaska u penziju i zbog prestanka radnog odnosa se razlikuje.
Kod otpremnine za odlazak u penziju se isplaćuju 5 prosečne bruto zarade, a neoporeziv iznos je 3 prosečne bruto zarade za poslednja 3 meseca.
Opširnije: Računovodstvena praksa 11-12/2010, str.256.

Za 2.6 je bio obracun otpremnine za ovaj drugi slucaj kad je zaposleni tehnoloski visak.

Back