- Poruka
- 72.061
Hvala puno na objasnjenju.
Onda pazis na doba dana i ugao pod kojim ti ulazi svetlo
Nikako podne i ostar ugao, jer ce onda osvetljeni deo da gori a onaj u senci da bude progutan u crnilu
Biras da je sunce nize, znaci ili jutro ili popodne, da ti se meko rasprsava po enterijeru
Gledas da ti je sater nizak da pustis ambijentalno svetlo sto vise, tipa da bude 1/100, 1/60....
Ako moras u podne onda se podpomazes dodatnim osvetljenjem da ono sto je u jakoj senci izvuces nekim svetlom (neka blic glava i sl)
Sledeci problem koji imas su perspektiva i distorzije
Ako uzmes sirokougaoni objektiv da bi sto sire prostor uhvatio, imaces plac majke bozje u coskovima fotke od distorzija, to posle spasavas u lr ili u ps preko lens korekcija
Bolje resenje je da fotkas nekom normalnijom sirinom fotku za fotku pa da posle spojis u lr preko panorama opcije, jako lepo radi u novim lr serijama
A najbolje resenje je da fotkas deo po deo prostora i da se to koristi za prezentacije, recimo ako je kafic, odeljak po odeljak sa par stolova....
Ali ce uvek klijent da trazi da ima i siroku fotku ceo prostor u kadru, jer boze moj mi smo madjionicari pa strpamo 200m2 u jedan kadar!!!
Skoro smo imali tu situaciju, oce ljudi prodajni prostor iscela jedan kadar, plus deo po deo odeljci prostora.... a velicine je tipa kao robna kuca.... horor....taj ceo u jednom smo resiri preko panorama opcije u lr
Ovo me kopka.
Iso, kada je pojacan, osim sto pravi artefekte na slici (shum). Koja je razlika izmedju iso i shuter brzine? S obzirom da si pomenula ambijentalno svetlo, znaci neki srednji tonovi, razbijanje mracnih delova prostora i td...
Ja ih kapiram kao spregu, s obzirom da brzina shutera determinise jasnocu slike, pored kolicine svetla. Iso samo koriguje ekspozituru bez uticaja na jasnocu, ili propustam nesto dodatno, s obzirom na ambijentalno svetlo itd?

pre nego dodju modeli