Саветодавни кутак

:think:
Onda pazis na doba dana i ugao pod kojim ti ulazi svetlo
Nikako podne i ostar ugao, jer ce onda osvetljeni deo da gori a onaj u senci da bude progutan u crnilu
Biras da je sunce nize, znaci ili jutro ili popodne, da ti se meko rasprsava po enterijeru
Gledas da ti je sater nizak da pustis ambijentalno svetlo sto vise, tipa da bude 1/100, 1/60....
Ako moras u podne onda se podpomazes dodatnim osvetljenjem da ono sto je u jakoj senci izvuces nekim svetlom (neka blic glava i sl)
Sledeci problem koji imas su perspektiva i distorzije
Ako uzmes sirokougaoni objektiv da bi sto sire prostor uhvatio, imaces plac majke bozje u coskovima fotke od distorzija, to posle spasavas u lr ili u ps preko lens korekcija
Bolje resenje je da fotkas nekom normalnijom sirinom fotku za fotku pa da posle spojis u lr preko panorama opcije, jako lepo radi u novim lr serijama
A najbolje resenje je da fotkas deo po deo prostora i da se to koristi za prezentacije, recimo ako je kafic, odeljak po odeljak sa par stolova....
Ali ce uvek klijent da trazi da ima i siroku fotku ceo prostor u kadru, jer boze moj mi smo madjionicari pa strpamo 200m2 u jedan kadar!!!
Skoro smo imali tu situaciju, oce ljudi prodajni prostor iscela jedan kadar, plus deo po deo odeljci prostora.... a velicine je tipa kao robna kuca.... horor....taj ceo u jednom smo resiri preko panorama opcije u lr
Hvala puno na objasnjenju.
Ovo me kopka.
Iso, kada je pojacan, osim sto pravi artefekte na slici (shum). Koja je razlika izmedju iso i shuter brzine? S obzirom da si pomenula ambijentalno svetlo, znaci neki srednji tonovi, razbijanje mracnih delova prostora i td...
Ja ih kapiram kao spregu, s obzirom da brzina shutera determinise jasnocu slike, pored kolicine svetla. Iso samo koriguje ekspozituru bez uticaja na jasnocu, ili propustam nesto dodatno, s obzirom na ambijentalno svetlo itd?

Исо је остељивост сензора, ако подигнеш исо=100 на исо=200, добијаш могућност дупло краће експозиције.
Ако имаш отовр бленде f8, "shuter brzinа" или дужина експозиције 1/125(1/125 по светломеру у апарату) и исо100.
Дигнемо исо на 200 добијамо дупло краћу експозицију 1/250, не мењамо отвор бленде и даље је f8.
Некад нам треба краћа експозиција "shutter speed" а не желимо да мењамо отвор бленде. Немамо довољно светлости да би ишли директно на "shutter speed". Отвор бленде не мењамо због оштрине у дубину "DOF", онда се иде на исо параметар.

Исо је остељивост сензора, ако подигнеш исо=100 на исо=200, добијаш могућност дупло краће експозиције.
Ако имаш отовр бленде f8, "shuter brzinа" или дужина експозиције 1/125(1/125 по светломеру у апарату) и исо100.
Дигнемо исо на 200 добијамо дупло краћу експозицију 1/250, не мењамо отвор бленде и даље је f8.
Некад нам треба краћа експозиција "shutter speed" а не желимо да мењамо отвор бленде. Немамо довољно светлости да би ишли директно на "shutter speed". Отвор бленде не мењамо због оштрине у дубину "DOF", онда се иде на исо параметар.
Jasno. Hvala.
Znaci cini mi se da sam dobro razumeo. ISO u sustini najcesce sluzi da komenzuje otvor blende i brzinu zatvaraca. Tehnicki, osim sto veci ISO moze da napravi shum na slici, pa je najbolje drzati ga u optimali, raditi sa shutter speed, pa onda ako ne ide povecati. Mislim da smanjenjem ISO-a nema artefekta, samo povecanjem. S tim sto je najbolje za enterijer koristiti pomocna svetla. Sto je naravno, tematika za sebe.

Да, генерално би било тако.

У вези "enterijer" и "Real Estate Photo", многи користе ХДР (HDR) технику снимања.
Имаш овде неке информације о томе.
https://fixthephoto.com/hdr-real-estate-photography.html

Осим апарата потребна је и статива ѕа сликање, имаш по "нет-у" пуно "туторијала"о томе.

Poslednja izmena:
Да, генерално би било тако.

У вези "enterijer" и "Real Estate Photo", многи користе ХДР (HDR) технику снимања.
Имаш овде неке информације о томе.
https://fixthephoto.com/hdr-real-estate-photography.html

Осим апарата потребна је и статива ѕа сликање, имаш по "нет-у" пуно "туторијала"о томе.
Hvala, pogledacu. Znam za HDR tehniku. Sam sam ih pravio u psd i nekim drugim aplikacijama. Doduse oni su sluzili za IBL u 3d grafici. U fotografiji je to slikanje 3 slike, tamniji, srednji i svetliji tonovi i onda kombinovanje. Doduse za to ti treba puna oprema sa sve stalkom, blicevima na prekidac, raznim svetlima da bi bilo na nivou. Gledao sam jednog fotografa kako je radio tu tehniku za jednu kucu, pa je kombinovao sumrak i vestacko svetlo. I onda ide sa blicem, uperi ga u svako svetlo na tremu koji je povezan sa kamerom i tako dobije dodatan efekat. I sl bahanalije. U 3D u radis i hrom i lambert kuglu kao referencu. To je tek strava tehnika.

Evo brzi pokusa,naravno mrdala mi je ruka maloj. Srpske favele.
Favele.jpg

Hvala puno na objasnjenju.
Ovo me kopka.
Iso, kada je pojacan, osim sto pravi artefekte na slici (shum). Koja je razlika izmedju iso i shuter brzine? S obzirom da si pomenula ambijentalno svetlo, znaci neki srednji tonovi, razbijanje mracnih delova prostora i td...
Ja ih kapiram kao spregu, s obzirom da brzina shutera determinise jasnocu slike, pored kolicine svetla. Iso samo koriguje ekspozituru bez uticaja na jasnocu, ili propustam nesto dodatno, s obzirom na ambijentalno svetlo itd?
Pa nije isti efekat na fotki ako menjas sater blendu ili iso
Sva tri rade po sistemu kompenzacije
Ali ne znaci ako jedno povecas drugo smanjih da je efekat na fotki isti
Ulazak svetla na senzor kontrolises pomocu te tri vrednosti ali efekat koji hoces da postignes zavisi mnogo od vrednosti satera i blende
Da li hoces da ti je recimo subjekat na fotki istaknut dok je njegova okolina zatamljena postizes velikim vrednostima satera, ili hoces da otvoris prostor oko subjekta, da se vidi okolina, da bude i ona osvetljena a da subjekat bude stopljen u ravni sa okolinom, to ces postici manjim vrednosima satera
Ako hoces boke efekat postizes velikim otvorom blende, plitkim dof-om
I sad to tako u nedogleg idu opcije u zavisnosti sta zelis da fotkas i koji efekat zelis, sta zelis da postignes na fotki....
A sve se vrti oko svetla, sve vreme se ti ustvari igras svetlom, koliko ces cega da pustis na senzor...mislim poenta fotografije je da razumes svetlo i sta mozes sa njima da uradis, a to se uci godinama bukvalno i ko ti kaze da zna sve laze te ;) jer to je ko i svaki zanat, uci se ceo zivot

Pa nije isti efekat na fotki ako menjas sater blendu ili iso
Sva tri rade po sistemu kompenzacije
Ali ne znaci ako jedno povecas drugo smanjih da je efekat na fotki isti
Ulazak svetla na senzor kontrolises pomocu te tri vrednosti ali efekat koji hoces da postignes zavisi mnogo od vrednosti satera i blende
Da li hoces da ti je recimo subjekat na fotki istaknut dok je njegova okolina zatamljena postizes velikim vrednostima satera, ili hoces da otvoris prostor oko subjekta, da se vidi okolina, da bude i ona osvetljena a da subjekat bude stopljen u ravni sa okolinom, to ces postici manjim vrednosima satera
Ako hoces boke efekat postizes velikim otvorom blende, plitkim dof-om
I sad to tako u nedogleg idu opcije u zavisnosti sta zelis da fotkas i koji efekat zelis, sta zelis da postignes na fotki....
A sve se vrti oko svetla, sve vreme se ti ustvari igras svetlom, koliko ces cega da pustis na senzor...mislim poenta fotografije je da razumes svetlo i sta mozes sa njima da uradis, a to se uci godinama bukvalno i ko ti kaze da zna sve laze te ;) jer to je ko i svaki zanat, uci se ceo zivot
Hvala.
Cekaj, kako postizes osvetljen subjekat a zatamljenu pozadinu shutterom? Kapiram da manjim vrednostima dobijas efekat DOF, tj zamucenu pozadinu odnosno u zavisnosti i od optike i focus distance. Ali koja je fora sa tamnijom poz i svetkijim subjektom? Imas li neki pr toga, voleo bih da pogledam.
Hvala jos jednom na strava odgovoru.

Hvala.
Cekaj, kako postizes osvetljen subjekat a zatamljenu pozadinu shutterom? Kapiram da manjim vrednostima dobijas efekat DOF, tj zamucenu pozadinu odnosno u zavisnosti i od optike i focus distance. Ali koja je fora sa tamnijom poz i svetkijim subjektom? Imas li neki pr toga, voleo bih da pogledam.
Hvala jos jednom na strava odgovoru.
Sad cu ti okaciti primer ali moram da zamutim facu i da zastitim i umanjim....i fotnucu ekran na kompu, necu kaciti sa kompa direkt..... moram tako
Ti nemoj citirati, jer cu zamoliti posle modove da obrisu fotku
Samo javi kad vidis

Ovo je od jutros, ovo ti je moja koleginjca kao zamorce za namestanje svetla :lol: pre nego dodju modeli
Potpuno sirove fotke ti kacim, nisu pipnute

Koriscen je blic na aparatu kao dodatno svetlo da razbija senke!! Model je postavljen u kontri od glavnog izvora svetla (dnevno svetlo) namerno tako
Kad imas te situacije da oces u kontri valja da onda senke malo ublazis nekim dodatnim svetlom, zilba ili blic ili glave, ko sta ima...
No dobro za trenutnu pricu nas ne zanima ukus ko sta voli kakvo svetlo koji polozaj, zanima nas uticaj satera na ambijentalno svetlo pri koriscenju dodatnog osvetljenja (u ovom slucaju blica)

Prvi slucaj:
1/200; f/4; iso 100

Vidis kako je sve flet, nebo je pregorelo, nema drame nema nista, niti mozes nebo da namuljas posle u lr jer nemas od cega, gori
Klasican snepsot, dosadno

Drugi slucaj:
1/1600; f/4; iso 400

Pogledaj nebo kako se sad pojavljuje, sad mozemo da ga namuljamo kako ocemo ako ocemo, ne gori nista
Pogledaj kako je ona istaknutija od pozadine, nije se stopila, nego iskace napred
Dramaticnija je
Jake su senke, jace od prve, ali nisu zapusene, mogu da se dignu ako hocu, ne moraju, kako mi volja
Sa ovom fotkom mogu sta ocu jer nema nista zapuseno nema nista da gori, mogu da "rastezem" fajl kako ocu

Poslednja izmena:
Video, hvala. Sto se tamnoce tice, suptilan efekat. Ali kako si rekla nebo nije pregorelo. Ima smisla zog brzine otvora. Jako brz i onda ne stigne nebo da pregori od previse svetla a iso kompenzuje sa 200 na 400 zbog velike shutter brzine. Super. Hvala. Zato je dobar aparat dobar. Mozes da uhvatis sve lepo.

Eto brz si pa ne moram da cimam modove ja sam obrisala :lol:

Da, kuzis kako iako je iso promenjen to nema veze sa celom dinamikom fotke i utiskom, on je tu posluzio samo kao kompenzacija da ne bude podexponirana mnogo fotka
Dok sater itekako ima uticaj na ceo dojam sto bi rekli braca hrvati

Nadam se da je ovo adekvatan odgovor na ono pitanje od juce oko odnosa satera i iso i na ovo danas oko ambijentale
Lakse je pokazati nego teoretisati

Eto brz si pa ne moram da cimam modove ja sam obrisala :lol:

Da, kuzis kako iako je iso promenjen to nema veze sa celom dinamikom fotke i utiskom, on je tu posluzio samo kao kompenzacija da ne bude podexponirana mnogo fotka
Dok sater itekako ima uticaj na ceo dojam sto bi rekli braca hrvati

Nadam se da je ovo adekvatan odgovor na ono pitanje od juce oko odnosa satera i iso i na ovo danas oko ambijentale
Lakse je pokazati nego teoretisati
Lakse je. Hvala. Sad cu da odem u radnju i ukradem neki fotoaparat hahaha, uzecu i bliceve i svetla hvala. Da da moze i difuzor.

Pa da, sva desavanja su u mid tonovima i zato je fajl rastegljiv, i jos bitnije kontrast je u mid tonovima, nije dobijen dizanjem bele i spustanjem crne, one su mirne
To se cesto radi i u retusiranju, taj tzv kontrast u srednjim tonovima, u curves, S kriva se napravi u sredini a crna se dize da bude otpusena
Zato je ova druga fotka bolja za rad dalje, olaksa se posao u retusiranju

A i da je das klijetu ovako nepipnutu ionako oni pojma nemaju sta valja tako da prolazi i kao sirova :lol:

A sa onom prvom rodis mecku u postprodukciji da je izvuces

Pa da, sva desavanja su u mid tonovima i zato je fajl rastegljiv, i jos bitnije kontrast je u mid tonovima, nije dobijen dizanjem bele i spustanjem crne, one su mirne
To se cesto radi i u retusiranju, taj tzv kontrast u srednjim tonovima, u curves, S kriva se napravi u sredini a crna se dize da bude otpusena
Zato je ova druga fotka bolja za rad dalje, olaksa se posao u retusiranju

A i da je das klijetu ovako nepipnutu ionako oni pojma nemaju sta valja tako da prolazi i kao sirova :lol:

A sa onom prvom rodis mecku u postprodukciji da je izvuces
Mada u enterijeru cesto vidim prenaglasene crne i bele. Cak na nuli i 255. I to "profesionalni renderi i fotografije". Ili s druge strane trend beline. Sve je preosvetljeno mekim svetlom. Po meni je bas to caka. Lepota naci sredinu. Da je i svetlo a da ima i senki. Da se u sirokom rasponu prepiznaju oblici i nijanse. E onda post produkcija je mala korekcija. Pipni kontrast, smanji sjaj, toniraj, a ne puknes filmako zeleno/plavo preko i onda kuca izgleda kao da je iz viking serije. Doduse sve su to i licne preference. Zato sam na pocetku i pitao za kijaroskiro.

Mada u enterijeru cesto vidim prenaglasene crne i bele. Cak na nuli i 255. I to "profesionalni renderi i fotografije". Ili s druge strane trend beline. Sve je preosvetljeno mekim svetlom. Po meni je bas to caka. Lepota naci sredinu. Da je i svetlo a da ima i senki. Da se u sirokom rasponu prepiznaju oblici i nijanse. E onda post produkcija je mala korekcija. Pipni kontrast, smanji sjaj, toniraj, a ne puknes filmako zeleno/plavo preko i onda kuca izgleda kao da je iz viking serije. Doduse sve su to i licne preference. Zato sam na pocetku i pitao za kijaroskiro.
A retusiranje je stvar ukusa hbg, svako vidi nesto svoje.... nema tu srece raspravljati sta je bolje
Imas tehnikalije naravno i pravila, ali i ona se krse pa se to prozove "licnim dojmom" :lol:
Generalno fotka za web trpi svasta, mozes kako oces da je drndas u postprodukciji
Za stampu je vec malo druga prica, tu vec postaje bitan tehnicki deo ispravnosti, kolor korekcije i pravila...

Back