Саветодавни кутак

969231_620110434676166_1562617257_n.jpg

:D

A, reci mi sad, nesumnjivo je da ceo taj proces ima neki uticaj na sum... zrno... to je vec bez malo, pa besciljno detaljisanje, ali, koliko prog4ram za pregled raw-a, moze da laze i prikazuje zrno? moze li uopste?
Moj slucaj i ono sto me... muci je to zrno...
slikam raw, pa onda sve to listam u FastStone Image Viewer-u pa onda s cameraRAW-om otvorim u fotoducanu, i tu vec nesto uradim il ne, te posle toga sacuvam kao jpg...
a zrno je evidentno... kroz ceo taj prces... cak i na najnizem ISO-u...
a zabavan deo je sto to ne vidim kod drugih ljudi sa istim aparatom, cak, ni kod drugih koji su koristili moj.... sto bi znacilo da se ja tu ne uklapam u pricu...:(
taj aparat gulim od 2008... bez malo, sve sto znam sam uz njega naucio, al, taj sum nikako da naucim da izbegnem...
nije to nesto dramaticno no, eto tek toliko da se svaki put pitam... zasto...

Dragi prijatelju. Šum je urbana legenda. Umetnicki dojam. Kad uradiš šrint, to jest štampanu fotku, taj šum daje šarm u većini sločajeva.

No0 , opet, .. koji je aparat u šitanju?

Drzi ga ispod 400 iso i šuma neće biti. Znaj da se šum pojavljuje i kad je fotka podeksponirana. Programi koji ubaciju nepotrebnio i dodatni šum su fotomatix, topaz i naravno, kad ideš direktno iz >RAW u JPG u lightroomu

Poslednja izmena:
nigde nisam pomenuo da sam budala?
posle tog posta sam uzeo da potrazim kakav dobar primer i na kraju ispada da je sum vidljiv tek na 200-300% kropa...isom ne prelazim 200, sem u retkim slucajevima i suma, realno nema... samo... eto, kad otvorim sliku, umesto klik na 100% ja stisnem skrol na 200-300% i onda vidim kakvo zrno...
aparat je inace d90
i hvala

nigde nisam pomenuo da sam budala?
posle tog posta sam uzeo da potrazim kakav dobar primer i na kraju ispada da je sum vidljiv tek na 200-300% kropa...isom ne prelazim 200, sem u retkim slucajevima i suma, realno nema... samo... eto, kad otvorim sliku, umesto klik na 100% ja stisnem skrol na 200-300% i onda vidim kakvo zrno...
aparat je inace d90
i hvala

D 90 je jedan sasvim dobar aparat. Pruza udobnost i moze da proizvede fantasticne ftografije. Cestitam na izboru.

Неки дан, пре већ неког подебелог времена сам с неким другаром причао о неким сликама неког стручног света, на шта је он мени рекао да они у пооспроцесу користе и plug-in-ове... е сад, моје знање о њима почиње и завршава се на неким цртачким, јако мало и кратко коришћеним пре... охој година.... А ево већ недељама мислим да пробам нешто од тога, те свако мало прозујим да видим могу ли шта да видим, но, испада да је то толико широко да просто... изгубим вољу за чепркањем и тражењем онога што мислим да ми треба...
Па ко велим, можда би могло овако, готовански да се добије која информација, из прве руке о њима... вреди ли то шта, колико је употребљиво и какво је генерално расположење по питању plugin-ова?

Опасно је то питање и ценовни ранг...
Помогло би кад би написао чему се надаш и шта од тог апарата очекујеш?
Коју сврху и намену имаш у плану за њега...

Па, сад....
мени то и не пије воду...
а шта ако је идеја да се озбиљније баци на сликање?
па за годину дана мора да мења тело, јер ово је и старо и не баш сјајно... а буде лимитиран на Canon, скупим Canon-овим објективом....
Шта ако би неки јак суперкомпакт био погоднији?
Ценим да би најбоље било да се по намени одабере...

Па, сад....
мени то и не пије воду...
а шта ако је идеја да се озбиљније баци на сликање?
па за годину дана мора да мења тело, јер ово је и старо и не баш сјајно... а буде лимитиран на Canon, скупим Canon-овим објективом....
Шта ако би неки јак суперкомпакт био погоднији?

Svejedno...uvek je objektiv važniji. Meni su to isto stalno govorili, pa sam ja isto tako razmišljao - bolje telo dobro, ko zna kad ću kupiti bolje, a objektive kao mogu menjati...
Medjutim sad posle pola godine da vidim da treba slušati iskusnije. Mislim nisam ja pogrešio, ionako sam 450e namenio za to, pa nisam ni imao nekog izbora prevelikog.
Ali poenta je da više možeš napraviti lošijim telom i boljim objektivom, nego obrnuto.
Ako se baš ozbiljno baci na slikanje, svejedno će ga koštati skupo...bilo da kupuje bolji objektiv ili bolje telo.
Samo dok uči, nema potreba za nekim super telom.

A Canon sam predložio zbog veće dospupnosti raznih dodataka, objektiva i slično po oglasima. Mada nikako neće pogrešiti ni sa Nikonom.
Da može i neki superkompakt, zavisi šta želi, ali ako hoće da se bavi fotografijom i uči, onda DSLR svakako...
Tako sam ja n ešto razmišljam, mada nisam baš najisksuniji, pa nek uzme to sa rezervom ..

Незахвално је нагађати... док се јави Kratkepriche са намером, па ће већ да се направи нека комбинација...
А мене су баш ти старији саветовали кад сам мој први куповао,(звао да наручим, а баја ме провалио да појма немам, па реко, а што ти сине не узмеш овако неку комбинацију...) па и даље мислим да би се кајао да сам узео мрљаво тело и јачи објектив, како сам прво и хтео...
Јер, ако је решено да апарат буде DSLR, онда је сасвим јасно да је то и први контакт с њима, те и да се не зна баш много, макар практично, о самом начину рада, те не може ни да се зна који би објектив ваљао за оно у чему се човек највише проналази...
а пуцати главницу пара на објектив који можда буде, а можда и не буде оно право, зарад теста на не тако добром телу.... мња... види се већ на шта мислим....
нема потребе за неким бенсим телом, истина, али, нема ни потребе за бесним стаклом, па онда боље уштинути на стаклу, у корист тела које ће и касније да буде сасвим употребљиво, кад се, за годину, две увежба, па одлучи за који посвећенији објектив...
тако бар иде моја прича од кад сам први DSLR узео...
А како кажеш. ово је тек нека моја мисао, те се свакако треба избегавати као нешто конкретно и озбиљно...

Back