Саветодавни кутак

Izgleda da je tako... koliko vidim, ni jedna verzija CR plugin-a nije u dobrim odnosima sa d7000 i cs3 u isto vreme....
Mozda bi moglo nesto da se nakrpi sa nekom verzijom DNG konvertora ali....LightRoom ipak deluje kao bolje resenje...
Ako bi nam dala malo vise detalja o racunaru, bilo bi lakse naci pravu kombinaciju....
A uvek ostaje i varijanta zamene.... Evo... zrtvovacu moj d90 ciji je *.nef apsolutno kompatibilan sa CR v6.1 i CS3, a na sebe cu da preuzmem tu muku sa d7000 :mrgreen:

Рачунар је стар 8 гидина, 1гб рама, Виндовс икс-пе... Знам да је дошло време да купим нешто савременије, ал' жао ми пара. :mrgreen:
Боље да те новце потрошим на неки добар објектив.

Poslednja izmena:
Рачунар је стар 8 гидина, 1гб рама, Виндовс икс-пе... Знам да је дошло време да купим нешто савременије, ал' жао ми пара. :mrgreen:
Боље да те новце потрошим на неки добар објектив.
Ovako...
CameraRaw v6.3 je najranija verzija koja moze da otvori *.nef sa d7000
Fotoducan CS4 koji bi mogao da se progura sasvim solidno na prosecnom racunaru iz 2004 podrzava CameraRaw do verzije 5.7
Fotoducan CS3 bi bio jos i bolja varijanta....
Sa druge strane, Adobe-ov DNG konvertor v6.6 a verovatno i neka ranija, konvertuje te *.nef fajlove sa d7000 u *.dng fajlove koji su apsolutno citljivi i u CS3 (sad sam probao -])
Tako da CS3 i konvertovani *.nef u *.dng rade sasvim fino i uz apsolutno istu fleksibilnost kao i CS5 i u njemu integrisani CameraRaw...

Tako da ostaje par varijanti....
Slikanje u JPEG formatu
Nov racunar i CS4-CS5
CS3 i konvertovanje *.nef-a u *.dng uz ovaj programcic
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows

Mani licno ta zadnja deluje ne najelegantnija ali svakako najisplativija...
Nadam se da je ovo bilo od neke koristi...
Hristos vaskrs
-]

Ovako...
CameraRaw v6.3 je najranija verzija koja moze da otvori *.nef sa d7000
Fotoducan CS4 koji bi mogao da se progura sasvim solidno na prosecnom racunaru iz 2004 podrzava CameraRaw do verzije 5.7
Fotoducan CS3 bi bio jos i bolja varijanta....
Sa druge strane, Adobe-ov DNG konvertor v6.6 a verovatno i neka ranija, konvertuje te *.nef fajlove sa d7000 u *.dng fajlove koji su apsolutno citljivi i u CS3 (sad sam probao -])
Tako da CS3 i konvertovani *.nef u *.dng rade sasvim fino i uz apsolutno istu fleksibilnost kao i CS5 i u njemu integrisani CameraRaw...

Tako da ostaje par varijanti....
Slikanje u JPEG formatu
Nov racunar i CS4-CS5
CS3 i konvertovanje *.nef-a u *.dng uz ovaj programcic
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows

Mani licno ta zadnja deluje ne najelegantnija ali svakako najisplativija...
Nadam se da je ovo bilo od neke koristi...
Hristos vaskrs
-]

Ваистину воскресе!
Ваистину прорадила за мене јефтинија варијанта са ДНГ конвертором и ЦС2.

Ma objektiv os Zenita E , prednji deo se klati. (ne smej se)
Sve moze da se popravi pod uslovom da je popravka neophodna... samo naslucujem koji je objektiv a koji deo u pitanju... ali, ako klimanje nije vece od onog gde samo primetis da je klimavo (~0.5 mm), ako nista ne zveci i ne krca unutra, ako nista ne ispada ili ne preti da ce da ispadne ne bi trebalo da imas nikakvih problema, ergo, ne bi trebalo da te brine....imao i sasvim fino me je sluzio objektiv kojem se cela prednja cev sa sve prvom gruupom stakala mrdala po 2 mm od ose...
Svejedno, najsigurnije je da probas i vidis kako se ponasa....

Да ли би неко био љубазан да напише како најлакше исправити "цурећу" фотографијуу ФШ, и вертикално и хоризонтално? :)

E, to je pravo pitanje... ima cirka 6-7 godina kako slikam i za to curenje slike sam i cuo xy puta, al nikako da naucim sta je to...nesto sam kanda i citao, neki su mi to i pricali, ali.... imam samo blagu predstavu o tome sta ib to moglo da bude... u ciju tacnost sumnjam, ali, ako se ispostavi da je to sto naslucujem tacno, onda mislim da znam i kako to moze da se okrpi u fotoducanu....

Да ли би неко био љубазан да напише како најлакше исправити "цурећу" фотографијуу ФШ, и вертикално и хоризонтално? :)

U alatima sa strane, nadjes onu pipetu. E ispod te pipete ima jos drugih alata, kad se klikne na ivicu, koja je malo zzatamljena i izglada ko strelica. Onda uzmes poslednju u nizu, koja se zove Ruler Tul. S tom alatkom mozes da povuces linju pravu. žOnda na fogorafiji nadjes neku liniju, za koju znas da je horizontalna, pa tim rulerom povuces tacno duz nje. Onda odes na Image. padajuci meni. Izabers rotate, pa u meniju rotate izaberes arbitri... i slika skroz prava. Ondje samokropnes, da sene vidi da si to radila, i poso uradjen.

U alatima sa strane, nadjes onu pipetu. E ispod te pipete ima jos drugih alata, kad se klikne na ivicu, koja je malo zzatamljena i izglada ko strelica. Onda uzmes poslednju u nizu, koja se zove Ruler Tul. S tom alatkom mozes da povuces linju pravu. žOnda na fogorafiji nadjes neku liniju, za koju znas da je horizontalna, pa tim rulerom povuces tacno duz nje. Onda odes na Image. padajuci meni. Izabers rotate, pa u meniju rotate izaberes arbitri... i slika skroz prava. Ondje samokropnes, da sene vidi da si to radila, i poso uradjen.

To bi onda znacilo da je curenje nista vise nego neravna linija horizonta ili neceg njemu ekvivalentnog na slici? nevezano za balans kadra?
01.jpg
02.jpg

meni se cini da sam negde slusao il' citao da ovako, bez brda sa desne strane curi na levo, a da je s brdima u redu, tj, da ne curi....

To bi onda znacilo da je curenje nista vise nego neravna linija horizonta ili neceg njemu ekvivalentnog na slici? nevezano za balans kadra?
Pogledajte prilog 237414Pogledajte prilog 237415
meni se cini da sam negde slusao il' citao da ovako, bez brda sa desne strane curi na levo, a da je s brdima u redu, tj, da ne curi....

E gde ti je ovde linija horizonta? Nit je ravna niti to o cemu govorimo mze da se prmeni na ovu slikuč E gde nemoze da se primeni, nema ni potrebe. Mada tamo gde nema ravnog horizomnta, ilinecega za sta se zna da prati liniju horizonta. posmatraju se vertikalni objekti. Eto imsa to drvo na rpimer,n

No na mngim slikama nema potree da se ovaj zahvat radi. Al na nekima ima. Na primer kad se slikaju vodnene povrsine. curenje slike nije dopustivo jed ce vodja da se prospe. Toje tad toliko narpdirodno, da previse privlaci paznju posmatraca.

Хвала. :)

E gde ti je ovde linija horizonta? Nit je ravna niti to o cemu govorimo mze da se prmeni na ovu slikuč E gde nemoze da se primeni, nema ni potrebe. Mada tamo gde nema ravnog horizomnta, ilinecega za sta se zna da prati liniju horizonta. posmatraju se vertikalni objekti. Eto imsa to drvo na rpimer,n

No na mngim slikama nema potree da se ovaj zahvat radi. Al na nekima ima. Na primer kad se slikaju vodnene povrsine. curenje slike nije dopustivo jed ce vodja da se prospe. Toje tad toliko narpdirodno, da previse privlaci paznju posmatraca.

Nismo se razumeli.... Moje pitanje je bilo odnosi li se curenje samo i isključivo na neupravnost horizontalnih ili vertikalnih linija kadra bilo to horizont ili neki vertikalni element zato što sam na par mesta čuo il pročitao da slika moze da se računa u cureću iako je horizontalno i vertikalno u savršenoj ravni, ali ako je jedna strana slike... teža... pretrpanija u odnosu na drugu...
tj, da poremećena ravnoteža kadra može da bude problem koji se curenjem zove.

Poslednja izmena:
Tome se i sam iskreno nadam
-]

Nije curenje. To je problem ravnoteze kompozicije, i sasvim je druga stvar. A i ne mora da bude problem u opste, Sve zavisi od autora i njegove namere. Uravnotezene slike ,jednostavno su prijatnije oku, pa samim tim poruka i idjea autora odmah dodje do izrazaja. A vidis, ako je namera jasna, onda su sasvim druge stvari vazne. E sad, to je jedna sasvim druga diskusija i zavisi od skole, afiniteta i od odluke da se neka kompoziciona pravila ruse.Kompoziciona a i pravila kadra. Nema pravila koja ne trebaa rusiti. Ima samo osoba koja ne poznaju zanat pa kad oce da ruse pravila, onda rusnje pravila izglededa banalno i nedostatci postanu krajnje vidljivi. Do te mere, da vise gotovo niko i ne vidi ideju, koliko sami nedostatci strce.
Al curenje nije.

Poslednja izmena:

Back