Саветодавни кутак

Budući da planiram da učestvujem u nekom konkursu za priču, te planiram da pišem o određenom delu grada, želim da načinim i nekek fotografije.
Već fotografisano nije mi naročito lepo, makar ne onako kako bih htela.
Neki saveti?
Reč je o ulicama, o uglovima ulica, zgradama. I tako dalje.

DSC00488.jpg
DSC00483.jpg

Moze li mi neko dati savete kako da npr zamutim pozadinu u photoshopu? :confused:
Ili kako da unapredim ove slike :)

Pogledajte prilog 229077Pogledajte prilog 229078
Moze li mi neko dati savete kako da npr zamutim pozadinu u photoshopu? :confused:
Ili kako da unapredim ove slike :)

za postavljeno pitanje u foto cafeu

nikad nije kasno
imas dobre motive i colorit ali ti ne valja kompozicija.
procitaj nesto o tome, ukratko svi motivi na fotografijama su ti u centru, a ne bi trebali.
npr, crkva ti je na centralnoj vertikali a lepo drvo odseceno, treba da pomeris crkvu na levu trecinu a drvo da bude na desnoj trecini. to ti je najednostavnija kompozicija sa trecinama, kako vertikalnim tako i hotizontalnim (horizont nikada na polovini, ili dole ili gore)
kada slikas kose pravce uli dijagonale, trebalo bi da izlaze iz samog ugla, tada te ta linija uvodi u fotografiju

itd, zakaci se na neki foto sajt gde ce ti nekoliko fotki ispljuvati, ali kada savladas sujetu posle nekog vremena videces da radis kako treba.

a mozes i da izgradis i neki svoj stil koji nece javno biti prihvacen, ali ako se tebi svidja , radi za sebe, vazno je da se radi sa uzivanjem

pozz

P1070473_cr_1280x768.jpg

Мучи ме спаљено небо а и извесна општа преекспонираност ове фотографије, а експозиција је 1/250, зар то није довољно? Истина, бленда је била одврнута на скоро максимум, али нисам смела да стављам краћу експозицију, јер је апарат већ на 1/320 показивао претамни предснимак, и "црвене" вредности параметара. И иначе догађа се каткад да предснимак показује једно, а фотографија испадне другачије.

И уопште, зашто то небо испада слично овако и на другим фотографијама кад је објектив усмерен на или је близу извора светлости с неба, не само, наравно, кад сија сунце, него чак и кад је, као овај пут, облачно - сивкасто-беличасто?
То се дешава чак и кад ипак подесим још краћу експозицију и максимално заврнуту бленду.

Да ли то има везе и с подешавањем баланса беле?

И да ли се то може исправити у ФШ?
Ако може, замолила бих објашњење како да то урадим.

@milunka
ovo ti je jako komplikovana tema
-jednom sprzeno nebo ne moze se povratiti sem kompletnom zamenom sa druge fotke, ovde ni to ne moze posto po nebu imas granje
-blaga zastita od przenja neba je ISO 200
-po ovakvim vremenskim uslovima tesko je izvuci nebo
- ja bih isao kontra od tebe, smanjivao blendu i povecavao expoziciju s obzirom da nemas veliki zum (ovde)
- a mozes i blicom da dosvetlis tamne detalje
- podatke za svetlo bih uzimao sa svetlog dela zute zgrade,. mozda bi bilo malo neba i taman donji deo koji bi osvetljavao u PS

pozdrav
P1070473_cr_1280x768.jpg

Poslednja izmena:
Evo,verujem da sam ispravio kompoziciju...slikao sam zalazak sunca nad jezerom
Pogledajte prilog 232379Pogledajte prilog 232380

drago mi je sto si prihvatio i ukapirao savete, sada samo trazi dobre motive i ponesto cime ces iskociti iz sablona, kao sto su ovih dvoje sa biciklom. svidja mi se pristup fotografiji.
i pazi na sitne i glupe detaljcice= desno parce necega i levo parce splava, posto smetaju iskloniraj ih u ps-u

samo napred, pozz

Poslednja izmena:
После неколико незадовољавајућих фотографија у ЈПГ формату одлучила сам да пређем на НЕФ.
Пошто немам рачунар са шездесетчетворобитним процесором, занима ме који програм осим Фотошопа ЦС5 обрађује ове фотографије?

Uz dovoljno strpljenja, *.nef je moguce progurati na svemu sto koristi WinXp ili ekvivalentni sistem... raw format, (NEF u slucaju nikona) je neprocesovana/nekompresovana informacija sa senzora, a buduci da su procesori samih aparata daleko ispod procesora racunara koji su mladji od 10ak godina, sasvim je moguce sluziti se tim formatom bez obzira na tip procesora...CS5 je optimizovan za multicore procesore, tako da nikako nece da dodje do izrazaja na nekom od onih predhodne generacije... Moja topla preporuka je CS3 i mali plugin koji se zove Camera Raw.8bi...
После неколико незадовољавајућих фотографија у ЈПГ формату одлучила сам да пређем на НЕФ.
Пошто немам рачунар са шездесетчетворобитним процесором, занима ме који програм осим Фотошопа ЦС5 обрађује ове фотографије?

Takodje i ti preporucio Adobe Light rom.

Изгледа да НЕФ фајл из Д7000 може да се обради само новим софтвером, никакви апгрејдови не помажу. :poludeo:
Izgleda da je tako... koliko vidim, ni jedna verzija CR plugin-a nije u dobrim odnosima sa d7000 i cs3 u isto vreme....
Mozda bi moglo nesto da se nakrpi sa nekom verzijom DNG konvertora ali....LightRoom ipak deluje kao bolje resenje...
Ako bi nam dala malo vise detalja o racunaru, bilo bi lakse naci pravu kombinaciju....
A uvek ostaje i varijanta zamene.... Evo... zrtvovacu moj d90 ciji je *.nef apsolutno kompatibilan sa CR v6.1 i CS3, a na sebe cu da preuzmem tu muku sa d7000 :mrgreen:

Back