SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Paradaiza ima u juvitaninoj kasici sa junetinom...ja sam davala mom sinu od nekog 7 meseca....posle u toku leta jeo je svez paradaiz...nisam primetila neke probleme, mada je jako sklon alergijama(svaki cas se ospe):dash:

Eto. Videla sam na kasici sa junetinom da ima paradajza, pa je nisam dala. Ona sa curetinom je divna, bas mirise na maminu kuhinju, mmmmmmm.

Joj Zia, kako je odvratna ona HIPP sa brokolijem...onako drhturava....kao zmajev izbljuvak....uh....

Eto. Videla sam na kasici sa junetinom da ima paradajza, pa je nisam dala. Ona sa curetinom je divna, bas mirise na maminu kuhinju, mmmmmmm.

Joj Zia, kako je odvratna ona HIPP sa brokolijem...onako drhturava....kao zmajev izbljuvak....uh....

ma znam,i meni je bljak,ali kad moraju i to da jedu...ni ja ne bih pojela,sigurno,ali šta ću...moj njupa,ne zna kako je to gadno...:whistling:

Ja nisam pristalica teglica, kuvam joj.
Uvek mi je bilo žao da joj dajem to da jede - kupila sam sve moguće kašice svidela mi se nestlina sa piletinom i tikvicama i tu sam joj dala, ostale sam probala i bacila...... Nekako mi TO nije hrana... hrana koju mi jedemo i bezveze mi bilo da je na početku, navikavam da jede nešto što se u principu ne jede... Niko ne kuva toliko odvratno :lol:
Logičnije mi je bilo da joj od svega što mi jedemo dam porciju - posoljeno i začinjeno baš kao što mi jedemo pa da kasnije nema dileme

med jeste alergen, da i kazu da ga treba izbegavati i u trudnoci i kod male dece zbog povecanog broja dece sa dijabetesom....a iskreno za paradaiz prvi put cujem da nesto smeta meni je sin proslog leta bas jeo a tad je imao nekih 8/9 meseci..

Ja nisam pristalica teglica, kuvam joj.
Uvek mi je bilo žao da joj dajem to da jede - kupila sam sve moguće kašice svidela mi se nestlina sa piletinom i tikvicama i tu sam joj dala, ostale sam probala i bacila...... Nekako mi TO nije hrana... hrana koju mi jedemo i bezveze mi bilo da je na početku, navikavam da jede nešto što se u principu ne jede... Niko ne kuva toliko odvratno :lol:
Logičnije mi je bilo da joj od svega što mi jedemo dam porciju - posoljeno i začinjeno baš kao što mi jedemo pa da kasnije nema dileme

Apsolutno se slazem! Moram doduse da priznam da je Juvitana meni super, bas lepo mirise i ukus je normalan, na hranu a ne na onaj uzas.

I ja sve kuvam i dodajem joj ukuse, mora da nauci da jede i sad se uci, posle ce biti kasno. Ne presoljavam i ne solim kao nama, ipak je jos mala, samo po nekoliko zrnaca morske soli, ali joj svaki nas obrok dam da pomirise bar, ili kap na usta, nek upoznaje mirise, to mi je jako vazno.

Kuvati njima nije neki problem, za 10 minuta je sve gotovo. I znam sta sam joj dala da jede.

U pravu si,ta kasica je grozna! Ja Vasku kuvam sama brokoli jer se ni njemu ne svidja ta HIPP kasica.

Apsolutno se slazem! Moram doduse da priznam da je Juvitana meni super, bas lepo mirise i ukus je normalan, na hranu a ne na onaj uzas.

I ja sve kuvam i dodajem joj ukuse, mora da nauci da jede i sad se uci, posle ce biti kasno. Ne presoljavam i ne solim kao nama, ipak je jos mala, samo po nekoliko zrnaca morske soli, ali joj svaki nas obrok dam da pomirise bar, ili kap na usta, nek upoznaje mirise, to mi je jako vazno.

Kuvati njima nije neki problem, za 10 minuta je sve gotovo. I znam sta sam joj dala da jede.

pa da sveze/mlado povrce i kratko kuvanje i cak je bolje ubaciti u kljucalu vodu i tako jeno 10 min da se nebi izgubile hranjive materije... mada ja ponekad kupim neku kasicu kad idemo negde na par sati...i smatram to prihvatljivim meni se licno svidjaju frutekove kasice i sin mi je samo njih nesto hteo a cerkica mi nije nesto izbirljiva..uopste tako da na koju naletim u obliznjoj radnji gde sam;)

Inace,moj sin i dalje ne jede nista! Ujutro i uvece popije mlijeko,a preko dana ako pojede jedan obrok ja skacem od srece. Ne dajem mu grickalice ili slatkise ali dzaba,nista nece da jede a i kad jede u obzir dolazi samo krompir,spinat i brokoli,eventualno neki vocni jogurt. ostala hrana moze danima da stoji na stolu,nece je ni pipnuti! Nije izgubio na kilazi ali nije ni dobio ni grama u zadnje 4 nedjelje.Vise STVARNO ne znam sta da radim....

Paz'te, ja nisam neka vrednica i streberka, volim i ja da iskrivinarim ako mogu...dodajem u jabuku one juvitana breskve i kajsije (nema ih jos svezih normalnih), ponekad i sargarepicu...ali ih ne dajem iz teglice, prvenstveno jer ih ona PLJUJE i to na sve strane, a ove kuvane bas lepo klopa. I u onu sa curetinom dodam neku povrcku, maslinovo ulje...

ja nisam rekla nista smatram to slobodnim izborom kako je kome lakse...ukusnije ili sl....
a sunny ako ide u visinu i to je napredak...a mozda je i trenutno mislim deca su sva u fazama...meni sin kada je u jednom periodu tako malo jeo konkretno a pio samo mleko pocela sam da mu dodajem u flasicu sa sirokom rupicom poprilicno gusto mleko sa rizolinom, frutolinom,keksolinom i sl... dok bojkot nije prestao... pa neznam probaj nesto slicno..mozda...

Inace,moj sin i dalje ne jede nista! Ujutro i uvece popije mlijeko,a preko dana ako pojede jedan obrok ja skacem od srece. Ne dajem mu grickalice ili slatkise ali dzaba,nista nece da jede a i kad jede u obzir dolazi samo krompir,spinat i brokoli,eventualno neki vocni jogurt. ostala hrana moze danima da stoji na stolu,nece je ni pipnuti! Nije izgubio na kilazi ali nije ni dobio ni grama u zadnje 4 nedjelje.Vise STVARNO ne znam sta da radim....

Nemoj da ga teras i nutkas, ne popustaj sa grickalicama i slatkisima, a i krompir, spanac, vocni jogurt je OK ako hoce. Oni najbolje znaju kad su gladni a mi se pecamo na sopstvena merila o tome sta je dovoljno hrane. Ova moja je dobila 350gr za mesec dana, odlepila sam na pregledu, lekar me ubedjuje da je sve OK. Preterujem sigurno, s obzirom na to da je za 6 meseci skoro utrostrucila tezinu.

Evo i mene na temi.
Nemojte se sekirati sto vam bebe dobijaju od 200-300g jer je to normalno posle 5 meseci.Evo moj je dobio 250g.DA dobijaju onoliko koliko su dobijale do 5 meseca bebe bi vam do navrsenih godinu dana imale 20kg.Sve je to majka priroda udesila.
Dakle MED nije alergen,ali se ne daje bebama jer ponekad sadrzi spore bakterije Clostridum botulinum koje izazivaju ozbiljnu bolest kod odojceta pod nazivom di infantilni botulizam.Posle navrsenih godinu dana upotreba meda kod dece je bezbedna. Med ima hranljivu,profilakticku i terapijsku primenu zahvaljujuci sadrzaju vitamina A,C,E i B grupe,mikroelemenata i organskih kiselina,enzima i biljnih antibiotika.
Tamo gde sam napisala da se seceri medom - med se u one sokice stavlja samo odraslima,nikako bebama.
Trudnice mogu slobodno da jedu med,ali ne u prevelikim kolicinama da nebi dobile trudnicki secer.Deca NE dobijaju dijabetes od meda koji je majka uzimala nego od SECERA koji im stavljaju u kasice,previse slatkih sokova, keksa i cokolade.

U uzrastu od 8 meseci u ishranu odojcica treba uvesti ribu (oslic,losos,pastrmka,stuka),tamnozeleno povrce,mahunarke,kupus i svez paradajz.U sklopu uzine mogu se dodati komadici svezeg voca ukljucujuci i citrusno (pomorandza,mandarina i limun)
Spanac,cvekla,tamnozeleno povrce (brokoli) imaju velike kolicine nitrata koji smanjuju bebin hemoglobin,pa ih u ishranu treba ukljuciti tek posle drugog povrca.
Sto se tice kuvanja povrca,ne treba ga prekuvati jer gubi hranljive vrednosti.Najbolje ga je kuvati na pari ili u malo vode koje kasnije dodajete za razblazivanje pirea.

Jedan dodatak ako smem na temu ribe: paziti i na redosled a ne samo na uzrast. Dakle: (idemo unazad)
1. riba ide posle zumanca (cije postepeno uvodjenje traje mesec dana: nedelju dana cetvrtina, nedeju dana polovina, nedelju dana tri cetvrtine i konacno celo, ali celo svaki drugi dan najvise, i za tu kolicinu smanjiti kolicinu mesa)
2. Zumance ide posle mesa (nakon bar 10 dana od kad se uvede meso)
a sve ovo radi navikavanja bebaca na zivotinjske proteine. ;)

I kad se uvede riba, onda nadalje bar jednom nedeljno riba (morska ili recna, barena, pecena, nikako przena) umesto mesa. Znam da mnoge mame ne vole ribu, i da je pravljenje ribe cesto robija ako se izuzmu oni panirani stapici, ali je jaaaaako vazna.

joooooj ljudi...a kako tek smrdi....:sad2:
sad smo imali fijasko sa tom kasicom...fuj!fuj!fuj! srce moje stisnuo usta i ni makac...znate kad ima onaj nagon za povracanje, koliko mu je odvratna...svaka cast vasoj deci kad TO jedu...:ok:

ajde tesi me to sto je juce smazao mrkvu i krompir (sa formulom)...doduse na prevaru, ali i to je nesto...
nemam ideju sta sledece da mu dam od povrca???

upravo sam imala "raspravu" sa svekrvom...ja kazem da andrija nije bas odusevljen povrcem...a ona poce da mi drzi lekciju kako se pravi kasica od mrkve i krompira i kako se doda putera i soli, pa se sve dobro umuti...ja odgovorim da se bebama ne soli..a ona, opet prepametna, moras malo posoliti...:dash::dash::dash::dash::dash::dash::dash::dash: sreca pa mom detetu na pravi :nono:, vec ja sve pripremim pre nego krenem na posao!!!!

Srce, ja posolim malo, bas jaaaako malo, na vrh noza, 5 zrna morske sitne soli. I stavim maslinovo ulje, a moze i puter. Malo, 1/4 kasicice putera. Ja se stvarno ne drzim tih svih silnih NE. Odstranila sam mnoga i to je uvek predmet diskusije. Ja sam odlucila tako, a ti vidi...

Evo i mene na temi.
Nemojte se sekirati sto vam bebe dobijaju od 200-300g jer je to normalno posle 5 meseci.Evo moj je dobio 250g.DA dobijaju onoliko koliko su dobijale do 5 meseca bebe bi vam do navrsenih godinu dana imale 20kg.Sve je to majka priroda udesila.
Dakle MED nije alergen,ali se ne daje bebama jer ponekad sadrzi spore bakterije Clostridum botulinum koje izazivaju ozbiljnu bolest kod odojceta pod nazivom di infantilni botulizam.Posle navrsenih godinu dana upotreba meda kod dece je bezbedna. Med ima hranljivu,profilakticku i terapijsku primenu zahvaljujuci sadrzaju vitamina A,C,E i B grupe,mikroelemenata i organskih kiselina,enzima i biljnih antibiotika.
Tamo gde sam napisala da se seceri medom - med se u one sokice stavlja samo odraslima,nikako bebama.
Trudnice mogu slobodno da jedu med,ali ne u prevelikim kolicinama da nebi dobile trudnicki secer.Deca NE dobijaju dijabetes od meda koji je majka uzimala nego od SECERA koji im stavljaju u kasice,previse slatkih sokova, keksa i cokolade.

U uzrastu od 8 meseci u ishranu odojcica treba uvesti ribu (oslic,losos,pastrmka,stuka),tamnozeleno povrce,mahunarke,kupus i svez paradajz.U sklopu uzine mogu se dodati komadici svezeg voca ukljucujuci i citrusno (pomorandza,mandarina i limun)
Spanac,cvekla,tamnozeleno povrce (brokoli) imaju velike kolicine nitrata koji smanjuju bebin hemoglobin,pa ih u ishranu treba ukljuciti tek posle drugog povrca.
Sto se tice kuvanja povrca,ne treba ga prekuvati jer gubi hranljive vrednosti.Najbolje ga je kuvati na pari ili u malo vode koje kasnije dodajete za razblazivanje pirea.

Lepo objasnjeno,hvala, ja sam samo rekla onako kako od prilike znam,a ocigledno neznam dovoljno a ni strucno ....ali i ja pomalo solim,valjda u toj soli ima joda? Moprskoj a i previse je bljutavo samo i nedajem im da jedu nesto sto i ja sama nebi mogla...:(

Slano je steceni ukus tako da odojcad nema sklonosti ka slanoj hrani,pa dodavanje soli moze da optereti njegove bubrege.
Mame,ako solite hranu,molim vas da ne ohrabrujete druge po tom pitanju jer bebama ama uopste ne treba dodatna so.Kao sto sam vec napisala ima ga dovoljno u formulama koje dajete bebama (kao i joda).
Postoje pirincane kasice koje su obogacene gvozdjem i jodom pa ih mozete davati ako mislite da beba ne dobija dovoljno joda,mada ja uopste ne razumem odakle ta bojazan?Ako meni ne verujete pitajte doktore sa zdravlja:whistling:.

Lepo objasnjeno,hvala, ja sam samo rekla onako kako od prilike znam,a ocigledno neznam dovoljno a ni strucno ....ali i ja pomalo solim,valjda u toj soli ima joda? Moprskoj a i previse je bljutavo samo i nedajem im da jedu nesto sto i ja sama nebi mogla...:(

Beba ne zna sta je slano a sta slatko,a pogotovo sta je bljutavo.Ono sto je ti naucis to ce prihvatiti.Njeno culo ukusa nije istancano kao nase.Znaci,ako joj ne solis ona ce jesti neslano.I meni su odvratne neke kasice,bljutave i grozno mirisu,a moj se mali davi u njima.
Ja mu uvek kazem mmmmmmm,sine lepo,njam,njam,Nikola rucka i on se obraduje, i cim vidi kasicicu trazi da jede i kaze mmmm (sto znaci daj,daj) i mlati nozicama od srece:D.

Back