SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sokice cim sam joj uvela pocela sam sa casom. To je ustvari learning cup NUKov. Evo linka

http://www.nuk.de/produkte/mahlzeit/esslern/fctrinklern/learning_to_eat_and_drink.html?lang=en

Prvo smo koristili onaj od mislim 4+ meseci, a kasnije smo presli na 6+. Veruj mi da je to najbolja "casa" za bebe koja postoji evo sve bebe koje znam htele su da piju tecnost iz nje. Jedina i najveca mana je sto je napravljena od one zloglasne plastike koja sadrzi bisfenol (ili ako vec) ali ja se strogo pridrzavam upustva za takvu plastiku - ne kuvam je, ne spiam nista vruce, sokice pravim i drzim u staklenim flasicama, perem je sundjerom a ne cetkom da se ne izgrebe... Ta Aventova magic cup je od bezbedne plastike ali oblik joj je malo drugaciji od Nukove pa mislim da je ne bi prihvatila kao sto nije prihvatila niti jednu drugu casu kada smo u nastupu panike zbog bisfenola kupovali raznorazne.

Nina-nana ja mojoj bebi dajem cisto voce za dorucak po savetu pedijatra u kolicini od oko 130-150 grama, sirovo, sveze, izmiksano i to sve osim bobicastog, znaci jabuke, kruske, banane, narandze (smiksane sa jabukom to obozava), hippov tropical fruit, papaju joj dajem jer je odlicna za stolicu, suve sljive (gerberova kasica).. sta mogu da nadjem sveze- pravim sama, cega nema kupujem kasice razne organic ili gerber. Zasto mislis da to nije dobro?

Inace razmak izmedju obroka nam je oko 3 i po sata znaci mlekce ujutru u 6 oko 9i30 voce oko 13i30 rucak meso i povrce 17 vecera zitarice i 20 pred spavanje mlekce.

Ima keceve dole a sad su pocele da joj rastu i dvojke gore, mnogo je smesna. Ali i kad nije imala zubice jela je i malo tvrdje kasice, kazu pedijatri da su im desni ostre i da ima treba davati da zvacu da vezbaju vilicu. Ja joj zbog toga dajem i bebi keks onaj nestleov da gricka sama ga jede, mulja zvace, razmazuje i po sebi i po stolici ima ga na usima i celu i glavi ali zvace i pojede ga.

i ja mom misu ponudim cisto frulirano voce, obicno krusku oko 9 dok sebi kuvam kafu. njemu je to uzina posto je prvi put jeo oko 7-7.30. uspem da mu uvalim samo 3-4 kasicice, ostalo ja smazem :) ponekad probam da mu izdrobim bebi keks unutra ali ne menja stvar. ranije sam mu nudila i popodne oko 4 ali sad obicno spava u to vreme.
mamaa kako ste i kad bebu naucili da pije iz case? pitam te jer moj nece flasicu a kad pije vodu iz kasicice pola mu se slije niz bradu. probala sam Aventovu Magicnu solju, to je kao zatvorena solja sa kljunom i 3 rupice od pola mm kroz koji bi trebalo da stize vise tecnosti nego kroz flasicu. on taj kljun gricka vrlo rado ali ne vuce. 100ml sipam 100ml ostane :( . probala sam vodu, sok, moje mleko, vestacko, mleko sa keksom. on bi samo sisu i kasicicu.

Pa nista mu drugo i ne treba, to sam vec pisala, moj sin prosle godine u ovo vreme(imao je oko 6 meseci) a i pre i nesto posle tog uzrasta nije hteo nista da pije, ni vodu, ni sok, ni caj...i nisam mnogo insistirala...kada su pocele vrucine, poceo je da pije vodu kao kamila:P...Sada pije sve i mleko, i caj, i jogurt

Drage mame od koliko mjeseci te bebama pocele da uvodite cvrscu hranicu? Moja djevojcica ima tri mjeseca i 7 dana... Neko mi govori da je rano- a drugi da vec mogu... Moja djevojcica je sisala do prije 15-ak dana...Sada nema vise pije aptamil mlijeko, ali moze da popije 220ml a budi se svaka 3 sata.. Sta da joj uvedem i kako ste vi radile... Jer svako ima drugaciji pogled na to. A pedijatri kod nas ne prepoucuju nista prije sest napunjenih mjeseci.. Meni je to malo daleko...

Pa nista mu drugo i ne treba, to sam vec pisala, moj sin prosle godine u ovo vreme(imao je oko 6 meseci) a i pre i nesto posle tog uzrasta nije hteo nista da pije, ni vodu, ni sok, ni caj...i nisam mnogo insistirala...kada su pocele vrucine, poceo je da pije vodu kao kamila:P...Sada pije sve i mleko, i caj, i jogurt
u principu mu i ne treba al on previse cesto sisa. i po 10puta na dan+ 2 "cvrsta" obroka :shock:. dok njegovi vrsnjaci (ima 7,5m) vec odavno jedu 4-6 puta i to racunajuci rucak i veceru!!

Drage mame od koliko mjeseci te bebama pocele da uvodite cvrscu hranicu? Moja djevojcica ima tri mjeseca i 7 dana... Neko mi govori da je rano- a drugi da vec mogu... Moja djevojcica je sisala do prije 15-ak dana...Sada nema vise pije aptamil mlijeko, ali moze da popije 220ml a budi se svaka 3 sata.. Sta da joj uvedem i kako ste vi radile... Jer svako ima drugaciji pogled na to. A pedijatri kod nas ne prepoucuju nista prije sest napunjenih mjeseci.. Meni je to malo daleko...
jako ti je rano da pocnes sada! nemoj nikako da pocinjes pre 4. meseca a i onda eventualno samo mleko pojacano bebi keksom (bez glutena) ili milupinim kasama tipa "rizolino" s mlekom. njen stomacic jos nije spreman da vari novu hranu. kod mene se zapocinje u 5. mesecu ako je beba na vestackom mleku a u 6. ako je na maminom. neko krece i ranije ali nikako pre 4. zbog rizika da se potaknu alergije (koje mogu da se jave kasnije u zivotu) ili intolerancije, neke bebe losije jedu ako im se suvise rano oduzme sisanje i utrapi kasicica, neke studije tvrde da se sa odlaganjem pocetka smanjuje i rizik da kasnije u zivotu postanu skloni patoloskoj gojaznosti... naravno sve ovo moze da bude i ne mora. ima 100 nekih argumenata pro-sisisanja a na tebi je da ukapiras koliko je beba spremna za ovu veliku promenu. ipak sacekaj 4. mesec jer navodno tek od tada se luce neki enzimi koji su neophodni za varenje noviteta.

jako ti je rano da pocnes sada! nemoj nikako da pocinjes pre 4. meseca a i onda eventualno samo mleko pojacano bebi keksom (bez glutena) ili milupinim kasama tipa "rizolino" s mlekom. njen stomacic jos nije spreman da vari novu hranu. kod mene se zapocinje u 5. mesecu ako je beba na vestackom mleku a u 6. ako je na maminom. neko krece i ranije ali nikako pre 4. zbog rizika da se potaknu alergije (koje mogu da se jave kasnije u zivotu) ili intolerancije, neke bebe losije jedu ako im se suvise rano oduzme sisanje i utrapi kasicica, neke studije tvrde da se sa odlaganjem pocetka smanjuje i rizik da kasnije u zivotu postanu skloni patoloskoj gojaznosti... naravno sve ovo moze da bude i ne mora. ima 100 nekih argumenata pro-sisisanja a na tebi je da ukapiras koliko je beba spremna za ovu veliku promenu. ipak sacekaj 4. mesec jer navodno tek od tada se luce neki enzimi koji su neophodni za varenje noviteta.

HVALA puno...

pa cao nina-nana! kako je danas tvoj sinak?

mamaaa hvala ti probacu odmah da pronadjem tu solju!
videla sam jos jednu neobicnu casu za ucenje ali to je za vecu decu: http://www.babyzoop.co.uk/doidy.htm

esperanza kako je prosao eksperiment s tikvicom?

Eh,pojeo je malo ali mu se nije bas nesto svidelo.Moracu da mu je spremam sa necim tipa krompir ili sargarepa - to bas voli da jede.Inace,sumnjam da je alergican na adaptirano mleko iz kasice pa sam mu kupila Nestle kasicu ko ja se priprema sa njegovim mlekom.Da ti ne pricam kako nije hteo da jede.Malo je brljnuo i nista.Voli samo Milupa,al to ne smem da mu dajem zbog guze. Mada,sumnjam ja da mu je guza crvena mozda zbog gljivica.Hoce tu da se nasele kad je vlazna regija.Ovaj moj (drustveni) pedijatar misli da to nije nista,a detetu ne prolazi vec 3 nedelje.A naravno,ne smem sama da mu stavljam kreme jer nisam sigurna sta je u pitanju,mada znam da se bebama stavlja Daktanol,Nistatin - ako je jak dermatitis,Elocom,Imazol,Rojazol,Plumicol i dr.
Kupila sam mu i Hipovu pirincanu kasicu ali verujem da ce i nju samo da lizne i kaze blja maaaaaaa i da je grgoce u ustima hahaha.
Jela sam bananu danas,a on je jadnicak poceo da kidise na nju ko kucence.Mnogo voli zutu boju. Odvalim ja parce koje sam grizla i pruzim mu bananu saleci se.On jadnicak poceo da lize.Boze kako mu se svidela.Morala sam da pazim da ne odvali parce pa da se zadavi - bilo mi je zanimljivo kako lizuce onako mali. Ima da cepa banane kad malo poraste.I ja sam ih puno jela u trudnoci,pa ih verovatno zato i voli. a jabuke retko,pa on nije ni njima nesto odusevljen,mada jede sto god mu strpam u usta:D bar za sad. Glad je cudo:lol:

http://www.newbornfree.com/Catalog.aspx?categoryid=14163
Porucili smo iz UK izmedju ostalog i ovu flasicu.Sa njihovim flasicama za mleko smo prezadovoljni i mogu vam reci da nigde nisam videla tako dobar sistem kako kod njih.Imaju sigurnosne vazdusne ventile ispod cucle da beba ne povuce vazduh i ne dobije kolike ili da povraca cer ne moze da izbaci sav vazduh kojeg se nagutala. Mucili smo muku zbog Aventovih flasica - jer ni jednu drugu cuclu nije htela. Ove imaju samo malo duzu,ali isti oblik.I pije bez problema.A i nema BIFENOLA ko u SVIM ostalim

Au,kolikeeee:shock:!!!! Nadam se da ih moj nece imati jer ih nije imao ni kao bebica.Jeste u stvari imao jedno 3 puta i to zato sto mu prvi put nije odgovarala formula,a druga dva puta sam ja jednom pojela ajvar,a drugi put suve sljive. Mislim da cu epizodu sa suvim sljivama dugo pamtiti:-(. On dosta prdi kad pojede nesto sto mu opterecuje stomak,tako da mozda jadnicak i ima neki problem,ali se ne buni,tako da stvarno ne znam.
Nego,sa koliko ste decu stavljali u stolicu za hranjenje? Ja mu u kolicima malo podignem naslon da izgleda da polu sedi,pa ga hranim,medjutim njemu to smeta pa se klize dole, valjda mu jos nije vreme da sedi:roll:

Cao mame!

(Mozda) znate da moj malisa odavno ne sisa nocu i ujutru se budi mrtav gladan. Sinoc sam ga hranila od 10 do 10.30 i spavao je jutros do pola sedam. Onda, naravno, histerija dok ga nisam stavila na siku. Medjutim, on kao poce da sisa (a sve kao da nikad nije sikio, ne umije fino da uhvati), i sve se komesa i vrpolji i okrece glavu na drugu stranu da gleda u njegove omiljene coskove i plafone. Pokusavala sam pola sata da ga okrenem i natjeram da uzme siku, ali bezuspjesno, na kraju je poceo da place kad bih mu ubacila siku u usta. Onda sam i ja odustala. Pomislila sam da mu mozda vise ne prija moje mlijeko, ali da je samo to u pitanju, on bi i dalje plakao gladan. A on je sav srecan, guguce, smije se, mase rukicama i nogicama, totalno mi je cudan.
Znate li sta se desava, je li ovo neobicno, bas sam zabrinuta. Kako je moguce da beba posle sedam sati spavanja nije gladna?

Cao mame!

(Mozda) znate da moj malisa odavno ne sisa nocu i ujutru se budi mrtav gladan. Sinoc sam ga hranila od 10 do 10.30 i spavao je jutros do pola sedam. Onda, naravno, histerija dok ga nisam stavila na siku. Medjutim, on kao poce da sisa (a sve kao da nikad nije sikio, ne umije fino da uhvati), i sve se komesa i vrpolji i okrece glavu na drugu stranu da gleda u njegove omiljene coskove i plafone. Pokusavala sam pola sata da ga okrenem i natjeram da uzme siku, ali bezuspjesno, na kraju je poceo da place kad bih mu ubacila siku u usta. Onda sam i ja odustala. Pomislila sam da mu mozda vise ne prija moje mlijeko, ali da je samo to u pitanju, on bi i dalje plakao gladan. A on je sav srecan, guguce, smije se, mase rukicama i nogicama, totalno mi je cudan.
Znate li sta se desava, je li ovo neobicno, bas sam zabrinuta. Kako je moguce da beba posle sedam sati spavanja nije gladna?

Caos rosarium,
evo ja da pokusam da ti odgovorim, posto ovde na forumu, a i generalno nema puno mama koje doje decu ili bar koje su ih dugo dojile.

Secam se da sam u par navrata imala problema sa dojenjem tj. da moj sin nije hteo da sisa ili je nesto jako malo sisao... Uglavnom sam koristila literaturu (knjige) da pronadjem neko objasnjenje ili resenje problema i tebi bih isto savetovala ako ti nije neki velik problem. Ukoliko imas pedijatra koji podrzava i zalaze se za dojenje ili nekog strucnjaka za dojenje takodje mozes njima da se obratis.

Moje iskustvo: u jednom periodu, ne secam se uopste sa koliko meseci, mom sinu su neke stvari skretale paznju i ometale dojenje. Mogao je da sisa samo u krevetu, nas dvoje sami u sobi, ne daj boze da se nesto drugo cuje ili vidi jer je tada odmah prekidao i pocinjao da se bavi tim novinama. To je period kada on jos uvek nije naucio da se bavi tim nadrazajima i da paralelno sisa. Ne boj se, nauci posle nekog vremena da osluskuje okolinu, gleda okolo i sisa istovremeno. Treba imati samo malo strpljenja :)

U drugom periodu sam imala problem da skoro uopste nije hteo da sisa, bilo je vruce... strasno toplo leto, a on ni da cuje za sisu. Nesto je u toku noci, u snu sisao... pelenice su mu bile suve. Jurila sam ga ceo dan sa vodom, ali sa malo uspeha. Tada su bili zubi... rasli su mu zubi i strasno ga je bolelo kada je sisao, prosto mu nije prijalo, a nocu dok spava... tada valjda nije osetio. Taj problem sam resila tako sto sam ga par dana samo drzala, stalno mi je bio u rukama ili na grudima (posto sam koristila sling maramu), u svakom slucaju stalno je bio u blizini grudi i nekako smo se iznova bondovali... on je valjda oprostio sisama sto ga malo bole, pa je pronasao neku novu radost u tom sisanju i nastavio je po starom.

Inace, moj sin je strastveni ljubitelj sise... on uopste nije jeo do nekih 11 meseci kada je naprasno poceo da jede sve i svasta (ali iz znatizelje). Sisa je ostala skoro glavna hrana do godinu i po (ako me secanje ne vara)... osim kada smo bili negde na putovanju, onda je jeo novu hranu sa puno zanimanja.

Nadam se da sam ti pomogla... eh, da... Setila sam se jos necega sto sam procitala o ukusu mleka. Ako zeni mleko nije dovoljno slatko onda mozes da jedes odredjene namirnice koje ce ulepsati ukus tvog mleka... ja to nisam koristila, ali sam pila caj za dojilje koji isto moze da ti pomogne. Pila sam ga religiozno... svakog dana, to je mnogo pomoglo mom sinu oko grceva i varenja.

Blogger, hvala na odgovoru. Ja se uzasno nerviram :( Danas je svaki put jeo bas metiljavo, i sad kad sam mu ponudila prije 10 minuta, vristao je kao lud. Nista nije jeo. Evo ga, sad place. Sjutra imamo zakazano kod pedijatra, ali bojim se da ne mogu cekati toliko.

Moguce je da si nesto jela pa je zbog toga mleko poprimilo ukus te hrane i zato odbija da siki.Izbegavaj jake zacine - biber,luk,boraniju,grasak,pasulj.Ako pusis mleko moze da ti bude ljuto - ili ako pasivno udises dim. Od cokolade ce verovatno da dobije zatvor,a kafa i caj razdrazuju bebu. Pokusaj da malo trljas bradavice da nabubre jer mozda ne moze lepo da ih dohvati.Meni je jedna bila malo uvucena pa sam imala problema sa malim oko toga.Nije mogao lepo da siki.Posle je odbijao tu siku i da ti ne pricam.
Sto se tice onog caja za nadolazak mleka stvar je individualna. Meni je dete dosta bljuckalo i kadkad povracalo od njega. Pozalile su mi se jos neke mame koje su ga pile. Probaj da pijes Bozu,ona je mnogo bolja od tog caja i za tebe i za dete.
Da,umalo da zaboravim.Operi dojku svaki put pred podoj i nemoj da je mazes nisakakvim kremicama jer ga mozda to iritira (sapun,pomada) i pokusaj da ne stavljas dezodorans, vec se brisi vlaznim maramicama blagog mirisa - ako se znojis.Sve to isto moze da iziritira bebu jer ima jako osetljivo culo mirisa.
Ajd srecno sa podojem;)

Moguce je da si nesto jela pa je zbog toga mleko poprimilo ukus te hrane i zato odbija da siki.Izbegavaj jake zacine - biber,luk,boraniju,grasak,pasulj.Ako pusis mleko moze da ti bude ljuto - ili ako pasivno udises dim. Od cokolade ce verovatno da dobije zatvor,a kafa i caj razdrazuju bebu. Pokusaj da malo trljas bradavice da nabubre jer mozda ne moze lepo da ih dohvati.Meni je jedna bila malo uvucena pa sam imala problema sa malim oko toga.Nije mogao lepo da siki.Posle je odbijao tu siku i da ti ne pricam.
Sto se tice onog caja za nadolazak mleka stvar je individualna. Meni je dete dosta bljuckalo i kadkad povracalo od njega. Pozalile su mi se jos neke mame koje su ga pile. Probaj da pijes Bozu,ona je mnogo bolja od tog caja i za tebe i za dete.
Da,umalo da zaboravim.Operi dojku svaki put pred podoj i nemoj da je mazes nisakakvim kremicama jer ga mozda to iritira (sapun,pomada) i pokusaj da ne stavljas dezodorans, vec se brisi vlaznim maramicama blagog mirisa - ako se znojis.Sve to isto moze da iziritira bebu jer ima jako osetljivo culo mirisa.
Ajd srecno sa podojem;)

Esperanca :( niti pusim, niti pijem kafu, cajeve samo kad sam bolesna. Grasak i pasulj ne jedem vec mjesecima. Bradavice su mi kao dvije kule, on ih je toliko izvukao, da su postalo smijesno velike. Dojke stalno perem pred podoj i bas nicim ih ne mazem. Trudim se da izbjegavam sve sto bi moglo i izdaleka da naskodi bebi. Bojim se zato da nije bolestan, mada nema temperaturu i kada spava, mirno spava. Eeeee, a taman mu se znao red, znala sam kad jede, k'o svajcarski sat je, odma se budi kad mu je vrijeme za hranu, koliko spava preko dana, znala sam kad je miran i koliko ce otprilike da kenjka prije nego se uspava. Izgleda da sam se malo previse opustila i uzivala u nasoj dinamici, pa sam se danas totalno pogubila.
Nekako sam mu na prevaru utrapila siku i malo je pojeo. A kako nije danas gotovo nista jeo, meni su dojke buknule od mlijeka. Citav dan se izmlazavam i opet nadolazi kao ludo. Tako da kad sam mu stavila siku, nije ni morao da sisa, samo od sebe je prshtalo u ustima.

Au,kolikeeee:shock:!!!! Nadam se da ih moj nece imati jer ih nije imao ni kao bebica.Jeste u stvari imao jedno 3 puta i to zato sto mu prvi put nije odgovarala formula,a druga dva puta sam ja jednom pojela ajvar,a drugi put suve sljive. Mislim da cu epizodu sa suvim sljivama dugo pamtiti:-(. On dosta prdi kad pojede nesto sto mu opterecuje stomak,tako da mozda jadnicak i ima neki problem,ali se ne buni,tako da stvarno ne znam.
Nego,sa koliko ste decu stavljali u stolicu za hranjenje? Ja mu u kolicima malo podignem naslon da izgleda da polu sedi,pa ga hranim,medjutim njemu to smeta pa se klize dole, valjda mu jos nije vreme da sedi:roll:

Ja probala i bilo je tehnicki neizvodljivo! Papice je bilo svuda osim u ustima. sad je stavljam u krilo, blokiram joj obe ruke 9jednu ispod moje leve a drugu joj drzim), i jede, samo puca!

@ Rosarium
ne znam koliko ti bebac ima,ali moja princeza se tako ponasala pre nego sto su krenuli zubici
a isto tako moze razloga da bude radoznalost.Oni svaki dan primecuju nove stvari ,sve vise postaju svesni sebe i okoline i mnogo im je interesantno sve u njihovom okruzenju
U svakom slucaju nemoj da brines,to je samo jedna od faza i konkretno kod nas je brzo prosla
Secam se ,ja je namestim da siki a ona se sve izvija i gleda okolo,igra se ,smeska se....
Ne znam ko rece gore za banane i kolike,mi nismo imali tih problema,ona bas tamani banane
@esperanca
mi smo je u stolicu stavili sa 5,5 meseci (cim smo poceli da uvodimo drugu hranu,sem mleka) u polusedeci polozaj i super je prihvatila,a kad je hranim van kuce drzim je kao mirabel i to funkcionise

sad smo u novoj fazi.Sad hoce ona sama da jede kasicicom :) (ima 10 meseci) i to je urnebes
juce i danas nije htela da mi da da je ja hranim nego kao proba sama ,pa joj sve ispadne a ona odusevljeno to pokupi drugom rukicom i krene da gnjeci pa tako da trpa u usta pa malo to stigne i do kosice i na pod i po mami i tati.....:) ma fenomenalna je , i tek kad je posle jedno 15 minuta shvatila da se tako bas i nece najesti onda mi je dozvolila da je hranim

Esperanca, imas stolice sa vise polozaja, kao sto kaze srecna mama, i oz njih ti nece kliziti jer su mnogo uze i krace od kolica. Ja sam mog sina hranila(otprilike do 7meseci) u nosiljci, onoj anatomskoj koja ustvari sluzi za kola u kojoj je u nekom polusedecem polozaju, pa tek kada ju je skroz prerastao kupili smo stolicu(tu negde oko 7meseci). Inace ta nosiljka je fenomenalno prakticna stvar, u kuci je od 1-2meseci "sedeo" u njoj, ima anatomski oblik a beba je blago podignuta tako da sve vidi

Back