SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..tsuy - oko shirokog povoja - ja sam jakshi skinula kad mi je dr rekla,
sa tri meseca, na prvom UZ kukova..formirala su mu se jezgra okoshtavanja u oba kuka
i nije bilo potrebe za povojem vishe..mozda bih mu skinula i ranije,
da nije bio (i ostao :lol:) krupna beba.. ('ladno ima 10300g sa 5,5 meseci, juche smo ishli po vakcinu
i na merenje, ima 75cm i kaze dr da je po dimenzijama kao beba od godinu dana :eek: )
..mnogi su skinuli ranije,neki nisu ni stavljali od pochetka, ali ja bih sebe za d.upe ujela da
se neshto desilo, imalo veze sa povojem ili nemalo.. :(

..NSZD - mislim da ne treba nishta da uvodish do 6 meseci ako beba siki.. :)

Mi imamo Vigantol sa plasticnom kapaljkom, tj. onim umetnutim plasticnim delom sa rupicom, do zla boga neprakticno da se nakapa samo jedna kap, ali taj je valjda OK.
Siroki povoj jos nosi.
Bili na UZ kukova sa 2 meseca, nije bilo zrna okostavanja, zakazan sledeci UZ sa 5 meseci.
Eto, tako.
E, da, slazem se sa NC, nista do 6 meseca, ako beba siki. :)

Nikad ne odolim da se ne oglasim kad je tema siroki povoj, taj cuveni srpski izum...
Dakle, nigde u svetu se doticni ne koristi, kakvi god da kukovi bili. U Svedskoj ne znaju sta su svedske pelene. Bila je prica da je, kao, nase podrucje sklono deformitetima kukova.
Ma, da sigurno...Cela nasa (malobrojna li je) dijaspora sigurno ne koristi za svoje bebe siroki povoj i deca zdrava i prava. Doktori im ne govore: "A, vi ste iz Srbije, morate siroki povoj".
Vec je sama jednokratna pelena dovoljna. Bar je tako u SVIM zemljama sveta (izuzev Indiji valjda).
Dakle, ZDRAV RAZUM govori da to nije potrebno...E, sad zasto nasli lekari uglavnom jos podrzavaju ovu suludu ideju, nije mi jasno.
Elem, postoje i ovde savremeni lekari koji preporucuju odmah skidanje sirokog povoja.
Mi smo skinuli na prvoj kontroli sa mesec ipo-bili smo privatno kod ortopeda iz Tirsove.
Dakle, ko je jos uvek u nedoumici neka trazi uput za UZ u Tirsovoj (za one iz BG) i skidate odmah to cudo. Najvise mi je zao letnjih beba, umotanih u tri pelene, mukice male...A da ne govorimo o nepotrebnom gomilanju, pranju i peglanju pelena.

e i jel smem ja da izvodim malecku napolje kada duva vetar?
mi imamo ono sto se stavi preko kolica,kao neka zavesa,sto blokira UV,pa usput i dobro dodje kada duva vetar,ali opet prolazi vetar i kroz to malo...pa sad ne znam jel sme to tako...
jeeee.....bas nemam pojma nista o bebama....psece i macece sam odgajala milion puta i sve znam,a o mojoj ne znam nista :lol:
kreten

ajd neka mi neka iskusna mama da po neku lekciju iz te oblasti :)

moje dete je zimsko,i već sa 10 dana sam ga u najvećoj hladovini izvodila u kratku šetnjicu...LM meni je bilo jako zgodno na proleće i na jesen takođe da kada duva košava i idemo u šetnjicu da mu stavim onaj najlon protiv kiše,ekstra štiti od vetra,dete ipak sve vidi,i teraj mama...eto ideja kako da idete u šetnju....i naravno kapica kada je već hladnije....to je normalno...ali pošto on i dan danas ima grčeve kada duva vetar ja sam se super izorganizovala sa tim najlonom za kišu...

Aj da i ja kažem koju: :D
- AD kapi (vodene) ima da se kupe u apotekama, ja sam kupila Milošu ne pre nego što se rodio ne znajući da je to izbačeno i eno ih stoje mi u kupatilu i sad ću odmah da počnem da ih dajem, a Vigantol bacam u đubre (iako i mi nemamo Vigantol sa pipetom, ali neću da čujem više za njega) - hebote moj Luka je koristio AD kapi pre 4 godine, a sad odjednom ne valjaju više :evil:
- Luki sam skinula široki povoj sa 3 meseca, a Milošu sa mesec dana, po savetu lekara iako se slažem da je taj široki povoj potpuni debilizam, ali što reče Novembar, ne daj Bože da se nešto iskomplikovalo, uvek bih se pitala...:think:
- Za šetnju ni ja nikad ne znam šta i kako. Kapa je uvek spas tj.pokrivene uši i vozi miško, ali ja recimo nisam Miloša izvodila po vetru u prva 3 meseca jer je još uvek duvao ledeni vetar pa nisam htela da razmišljam. A i iskreno, ni meni se nije šetalo po takvom vremenu.
- Sokići najranije mogu da počnu da se daju sa 3 meseca, ali zna se kakva je preporuka za sisajuće bebe. Jedino što sam ja čitala da ne treba ništa razblažavati deci jer treba da se naviknu na prave ukuse i to mi je savršeno logično. Ja Milošu još uvek ne dajem sokove, a ima 7 meseci i nešto mi se i ne žuri...

Nikad ne odolim da se ne oglasim kad je tema siroki povoj, taj cuveni srpski izum...
Dakle, nigde u svetu se doticni ne koristi, kakvi god da kukovi bili. U Svedskoj ne znaju sta su svedske pelene. Bila je prica da je, kao, nase podrucje sklono deformitetima kukova.
Ma, da sigurno...Cela nasa (malobrojna li je) dijaspora sigurno ne koristi za svoje bebe siroki povoj i deca zdrava i prava. Doktori im ne govore: "A, vi ste iz Srbije, morate siroki povoj".
Vec je sama jednokratna pelena dovoljna. Bar je tako u SVIM zemljama sveta (izuzev Indiji valjda).
Dakle, ZDRAV RAZUM govori da to nije potrebno...E, sad zasto nasli lekari uglavnom jos podrzavaju ovu suludu ideju, nije mi jasno.
Elem, postoje i ovde savremeni lekari koji preporucuju odmah skidanje sirokog povoja.
Mi smo skinuli na prvoj kontroli sa mesec ipo-bili smo privatno kod ortopeda iz Tirsove.
Dakle, ko je jos uvek u nedoumici neka trazi uput za UZ u Tirsovoj (za one iz BG) i skidate odmah to cudo. Najvise mi je zao letnjih beba, umotanih u tri pelene, mukice male...A da ne govorimo o nepotrebnom gomilanju, pranju i peglanju pelena.

mi njoj nismo drzali to stalno
vise ga nije nosila nego sto ga je nosila

skidala sam zbog vrucina onih i zbog ovoga sto si napisala
niko na svetu ni ne zna sta je siroko povijanje :lol:

al sto kaze novembar,ne daj boze da nesto ne bude kako treba,bez obzira jel ima veze sa tim ili nema,ubila bih se
jedva cekam taj uz i nadam se da ce biti kako treba da skidamo to sr.anje
totalno je odvratno i neprirodno
ko neki mali bumbar...

Ma naravno da se ustale...obicnoprvih mesec dana ide na zahtev, a kasnije, ako nece beba sama, ti uvodis svoj rezim...na trisata...i oreporucujem ne buditi nocu, dok se sami ne probude...
Meni je Andrija od samog pocetka sisao na tri sata...a ova gospodjica me je izmrcvarila prvih mesec dana...sad ima tri i budi se samo jednom nocu...nekad ni toliko...a danju sisa na tri sata (uglavnom :cool:)...:)
Zato samo hrabro...:cmok2: znam kako ti je...
e sad si me utesila...ja vec mislim da cu odlepiti,a bas sam se nadala da ce ova beba biti bolja od stefana...taj nikad nije spavao a vid' sad ovo...
Irina ako ne stuca bar tri puta dnevno po 5 minuta,nista nije uradila :lol:

cuj tri puta...ovaj moj posle svakog obroka..:roll:

e ona je jedno vreme bljuvala ko luda(izbaci bas puno)
bljuje i sada ali manje posto je drzimo duze uspravno
imam utisak da ce mi se ledja polomiti a ruke otpasti :lol:
eno sad se druzi sama sa sobom na ganituri i radi rukicama i nogicama :lol:
idem malo kod nje,zao mi kad je tako sama

Sto se tice kapi za decu...mi koristimo samo d3 kapi...svako vece...i nema problema...

Siroki povoj skinula odmah posle prve kontrole kukica. Sto zbog velikih vrucina, sto zbog ortopeda, koji je posle pregleda slagnuo ramenima i rekao: "Paaa, mi preporucujemo siroki do tri meseca,..." i nista vise...prema tome, zagrizla i skinula. Sad je na kontroli bilo sve ok, i rekao je da nastavimo sa sirokim (a mi ga davno skinuli :D )...a stav oko sirokog se razlikuje od ortopeda do ortopeda na istoj klinici...

I Andriju sam dojila, ali sam mu davala sokice (domace) od tri meseca (ali, opet nisam sigurna), sve po savetu pedijatra...Ne znam cak ni hoce li Nadja hteti, jer ni kasikicu vode nece da proguta...

Verovatno ovo iskusnije mame znaju, ali ja sam se zeznula danas, pa 'ajde da napisem, mozda ce nekom koristiti.
Elem, Andrej nosi pelene broj 3 koristimo Pampers premium care, do sad smo kupovali u Aksi, Rodi i Cort-u.
Te pelene su od 4 do 9 kg.
Danas odemo u Tempo, kupimo trojku, tek kad smo dosli kuci vidim da na pakovanju pise od 4 do 7kg. :eek:
Isto pakovanje, sve isto pise, samo razlika u kilazi.
E, sad, Andrej ima 7,5 kg, nisam ni otvorila da vidim da li moze, probacu da zamenim. :confused:

Kistina, ja sam i Luki i Milošu kupovala veće pelene čim uđu u kategoriju.
Npr. čim su imali 4kg ja sam prelazila na broj 3, a čim su imali 7kg na broj 4.
Lakše je bebanima jer su komotniji sa većim pelenama, a i noću ih ne presvlačim pa veća pelena više upija i ne budu mi mokri.

bravo eli i ja isto to radim decacimpiske na gore pa je to dodatni problem i nekako smo uvek nosili veci br pelena nego sto bi trebalo sad imamo 10 kg ali 5 nam zna da propusti preko noci pa smo presili na 6 iako je to od mislim 16 kg...zategnemo ga lepo da ne prospusti sa strane i super njemu komotno a preko noci sobzirom da ga ne presvlacim ne propusti!

a jel zna neko razlog zasto se decacima pisa stavlja na gore?...zivo me zanima...
inace meni se dete osulo po ledjima,grudima i malo po rukicama...nemam pojma od cega
kontam da mora biti od praska za ves,mozda omeksivaca ili kupke...:think:

Sto se tice decaka i pise na gore...nama je dr rekla da ne dizemo, a objasnjenje je sasvim prihvatljivo: navodno, cesci su slucajevi nespustanja testisa kad se pisa podize gore...ja prihvatila objasnjenje i nikad Andriji nismo dizali...
Kameron, moguce da je od praska...pokusaj sa dodatnim ispiranjem, kada peres ves...

za pisu na gore pojma nemam zasto se to tako radi al tako su nam rekli u bolnici i pedijatar kasnije al nikad nisam pitala zasto...testis mhm dal to ima veze pojma nemam jer mnoge mame stavljaju pisu na gore a testisi su spusteni najnormalnije..kod nas je slucaj da je testis jedan bio u stomaku tako da smo morali na operaciju i bas je bila zeznuta operacija...kratki su nervi na kojima su testisi te su jedva uspeli da nategnu donekle da se spuste...moracemo na dalje tj ubuduce da pratimo stanje testisa...
sto se tice osipa...da moguce je da bude os praska...omeksivaca...mi i sad ispiramo dva puta ves ja cak i za nas jer ja imam alergije pa da ne rizikujem,prasak smo koristili za lazara za bebe imas u axi dve variajte grcki i bugarski prasak a omeksivac chicco a sada lenor beli jer sa god dana su vec veliki i prosto ih ne treba tretirati ko bebce bas u svemu :)moze biti i od pelena,kremica...i kojecega...moze biti osip ako je beba toplo obucena...ko ce ga znati...

Back