SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja sam tek pre par dana dala prvi put pasulj znaci u 10,5 meseci i cela zrna sam sa corbicom izpasirala tj u blenderu izblendirala i sa sargarepicom crnim lukom,celerom koren i list i belim lukom jer je sve to probao pre pasulja i dete nije imalo problema nikako ni sa stolicom ni sa stomakom...al mi smo i grasak i kukuruz secerac davali za opnom tako da sam i pasulj resila tako da prodje

obozavam kad posle 5 godina trajanja neke teme dodje neka relevantna osoba i na ovaj nacin krene da prica o bilo cemu ... nije nesto dobro jer ja sam relevantna i ja vam tako kazem
ko hebe pedijatre, ja sam relevantnija
i da, ja jesam stavljala belo vino po savetu pedijatra ali ne znam da li je pomagalo ... mislim da nije ako se izuzme to masiranje desni
na kraju krajeva, sad ispade da moje dete ima velike sanse da postane tabletoman i alkoholicar ... :roll: i mazala vinom i mazala anesteticima

Draga Mirabel,
ja nisam dosla nakon pet godina da odgovorim na temu o mazanju desni belim vinom, taj topic se pominjao na strani na kojoj sam i odgovorila, koliko mi se cini, znaci da je bila vise nego aktuelna tema. Takodje, nisam dosla, pa podigla temu koja je bila otvorena pre pet godina i zaboravljena. Ja pre pet godina nisam ni postojala na forumu, kao ni mnogi drugi, po toj logici nama bi bilo zabranjeno da kazemo nesto o cemu se raspravljalo pre pet godina?
Takodje, nisam rekla "ko hebe pedijatre", naprotiv, pedijatre pre svega treba slusati, a ne "bapske savete" koji se nakon porodjaja cuju sa svih strana, ali, rekla sam da pedijatri ne bi smeli da daju takvu vrstu saveta, kao sto zaista ne bi ni smeli, svaki put se zgrazavam kad vidim da je zdravstevni radnik dopustio sebi ovako nesto. To upravo kazem na osnovu profesije kojom se bavim, a koju, izvini, necu ovde javno iznositi, svakako nisam ekonomista, a da sebe nazivam relevantnom-ako sam rekla da sam relevantna osoba, onda stojim iza toga, a tebe ako zanimaju detalji, obrati mi se na PP. Takodje, na pitanje da li kazem kao majka, ili kao zdravstveni radnik, odgovor sam dala direktno postavljacici, privatno, vidim da se ona ne buni i da je zadovoljna odgovorom. To takodje ne znaci da ona koja nije rodila petoro dece nema prava da ovde nesto kaze-ima zena koje nisu majke, ali su odgajile dete, ili imaju na neki drugi nacin iskustva sa decom-zar one nisu relevantne? Zasto ovako bahato reagujes na neciji savet? Lepo sam rekla zasto to ne treba da se radi, ko ne veruje takvim savetima i naucnim studijama, neka nastavi da maze desni belim vinom-ja nemam nista protiv. No, stojim iza toga da bi se svaki ozbiljan, informisan pedijatar zgrozio nad doticnim postupkom-kao sto neko ovde i pomenu, i kao sto se pedijatar u mom domu zdravlja, i moje prijateljice lekari (i, majke!) zgrazavaju i eksplicitno zabranjuju. A, sto se tice nekoga ko je ovde spomenuo da zna mnogo dece kojima su desni bile mazane pre 20 godina, a sada nisu alkoholicari, to zaista ne mogu da komentarisem, takav zakljucak na temu je vise nego naivan.

Ja sam svom detetu mazala Calgel, i nije pomagao ne znam kako ali po malo jeste.
Stavljala sam mu i onu ogrlicu od cilibara po principu- nece da mu skodi i nije nam nesto bilo posebno traumaticno to izlazenje zuba.
Bliska prijateljica koja je lekar i ima dete istog uzrasta kao i moje me je napljuvala najstrasnije i rekla da nikako ne mazem detetu vino na desni. Posto je to recimo moja starija sestra radila svojoj deci.
Objasnjenja se vise ne secam, ali eto ja sam poslusala i nisam mazala.

Ovako bi, samo bez pljuvanja (mada je to cest slucaj :)) trebalo da reaguje svaki pedijatar, na pomen primene bilo kakvog alkohola na bebama.

Draga Mirabel,
ja nisam dosla nakon pet godina da odgovorim na temu o mazanju desni belim vinom, taj topic se pominjao na strani na kojoj sam i odgovorila, koliko mi se cini, znaci da je bila vise nego aktuelna tema. Takodje, nisam dosla, pa podigla temu koja je bila otvorena pre pet godina i zaboravljena. Ja pre pet godina nisam ni postojala na forumu, kao ni mnogi drugi, po toj logici nama bi bilo zabranjeno da kazemo nesto o cemu se raspravljalo pre pet godina?
Takodje, nisam rekla "ko hebe pedijatre", naprotiv, pedijatre pre svega treba slusati, a ne "bapske savete" koji se nakon porodjaja cuju sa svih strana, ali, rekla sam da pedijatri ne bi smeli da daju takvu vrstu saveta, kao sto zaista ne bi ni smeli, svaki put se zgrazavam kad vidim da je zdravstevni radnik dopustio sebi ovako nesto. To upravo kazem na osnovu profesije kojom se bavim, a koju, izvini, necu ovde javno iznositi, svakako nisam ekonomista, a da sebe nazivam relevantnom-ako sam rekla da sam relevantna osoba, onda stojim iza toga, a tebe ako zanimaju detalji, obrati mi se na PP. Takodje, na pitanje da li kazem kao majka, ili kao zdravstveni radnik, odgovor sam dala direktno postavljacici, privatno, vidim da se ona ne buni i da je zadovoljna odgovorom. To takodje ne znaci da ona koja nije rodila petoro dece nema prava da ovde nesto kaze-ima zena koje nisu majke, ali su odgajile dete, ili imaju na neki drugi nacin iskustva sa decom-zar one nisu relevantne? Zasto ovako bahato reagujes na neciji savet? Lepo sam rekla zasto to ne treba da se radi, ko ne veruje takvim savetima i naucnim studijama, neka nastavi da maze desni belim vinom-ja nemam nista protiv. No, stojim iza toga da bi se svaki ozbiljan, informisan pedijatar zgrozio nad doticnim postupkom-kao sto neko ovde i pomenu, i kao sto se pedijatar u mom domu zdravlja, i moje prijateljice lekari (i, majke!) zgrazavaju i eksplicitno zabranjuju. A, sto se tice nekoga ko je ovde spomenuo da zna mnogo dece kojima su desni bile mazane pre 20 godina, a sada nisu alkoholicari, to zaista ne mogu da komentarisem, takav zakljucak na temu je vise nego naivan.

ja ne reagujem bahato na neciji savet
ja reagujem na neciju bahatost
ako dodjes na forum i kazes "vas pedijatar nije u pravu" onda valjda treba i da potkujes svoju tvrdnju necim - otkud ja znam ko si ti i koja znanja posedujes, ali jako dobro znam ko je nas pedijatar
ovo je forum, i ljude ne zanima preterano da se dopisuju preko privatnih poruka sa svakim ko se pojavi
konacno, o belom vinu se ovde prica vec godinama, u proseku na svakih 10 strana bar po jednom

ja ne reagujem bahato na neciji savet
ja reagujem na neciju bahatost
ako dodjes na forum i kazes "vas pedijatar nije u pravu" onda valjda treba i da potkujes svoju tvrdnju necim - otkud ja znam ko si ti i koja znanja posedujes, ali jako dobro znam ko je nas pedijatar
ovo je forum, i ljude ne zanima preterano da se dopisuju preko privatnih poruka sa svakim ko se pojavi
konacno, o belom vinu se ovde prica vec godinama, u proseku na svakih 10 strana bar po jednom

Ne vidim po cemu sa bila bahata-po tome sto sam kulturno napisala da pedijatar ne bi smeo da da takav savet??? Nisam psovala, koristila ruzne reci, napisla da je budala i kreten. Lekara ima raznih, tome smo svi mi svedoci. Koliko samo ima nesavesnih lecenja, smrti uzrokavnih lekarskom greskom...Zapitaj samu sebe-da li ti je logicno da ti LEKAR savetuje da primenis bilo koju kolicinu alkohola na bebi? Zubici umeju da izbijaju poprilcno dugo, mesecima, zamisli da stalno trljas desni vinom? Pitaj jos nekog pedijatra, pozovi telefon za savete o bebama, ne moras da verujes meni. Uostalom, zar treba da ovde kazem ime, prezime i okacim diplomu i sliku dece, da dokazem da nisam zlonamerna? Zar moj stil pisanja lici na bolesnu budalu koja ce ici po forumima i "sejati" zabunu? Pa, ovde se o deci radi!
I, zasto je mene briga sto se ovde godinama prica o vinu? Svasta! Dosla sam pre par meseci na forum, juce otvorila ovu temu, videla na aktuelnim stranama taj podatak i reagovala. Sta je u tome cudno? Sto nisam redovni ucesnik vasih razgovora, ocigledno. I, ako se prica na svakih 10 strana, eto i ja sada pricam, u cemu je problem? U tome sto se ne slazem sa vasim iskustvima?
U redu je ako ne komuniciras "sa svakim" privatnim porukama, ni ja ne dajem na uvid "svima" cime se bavim i da li sam majka, i koliko dece imam. Onda je i taj moj stav podjednako opravdan kao i tvoj.
No, rekla bih da je glavni problem sto se neko nov uopste ukljucio u ovu raspravu. Izviinjavam se na ometanju vaseg malog kruzoka, ali, kao sto rece, ovo je forum.
Prijatno i pozdrav!

Jao moje dete ce uskoro godinu dana i nije probalo pasulj:rumenko:U nasoj kuci to niko ne jede i ne sprema se.Ponekad sveki skuva kod njih,ali ga ona kuva nagusto,nema corbice.Razmisljam da li da uzmem saku pasulja pa da skuvam u nekoj maloj serpici,ali na koji nacin,ako kuvam samo za dete?

Gospodja A, ja sam tvoj savet shvatila kao dobronameran...
I ja sam protiv "davanja" alkohola deci, ali posto mi je jedna forumasica predlozila, pokusala sam i zaista se bol smirio. Necu to cesto primenjivati, nego bas kad "zagusti"...

Jao moje dete ce uskoro godinu dana i nije probalo pasulj:rumenko:U nasoj kuci to niko ne jede i ne sprema se.Ponekad sveki skuva kod njih,ali ga ona kuva nagusto,nema corbice.Razmisljam da li da uzmem saku pasulja pa da skuvam u nekoj maloj serpici,ali na koji nacin,ako kuvam samo za dete?

Pa u svakom slučaju mora da se baci ona prva voda jer su u njoj te neke hemijske materije (fazeolin??) koje nisu za ljudsku upotrebu (to mora ozbiljno da se shvati, kao presni krompir i slično).

Posle taj prokuvani pasulj može da se koristi na razne načine (npr. u Japanu ga pasiraju i zaslade pa prave marcipan za kolače :think: ) ali uglavnom se tretira kao bilo koje drugo kuvano povrće (kao kad se pravi neki paprikaš ili nešto slično - ako se hoće više čorbice sipa se više vode).

Ako se dobro sećam, kuvani pasulj može da se zamrzava i deo posle odmrzava po potrebi, ali nisam siguran koliko to vredi za dečju hranu

nidzolina, mame iz moje generacije :D sa ove teme su imale knjigu "od prvog obroka do skolske uzine". e tamo je po mesecima nabrojano sta i koliko. sad, ja ne mislim da su navedene kolicine i raspored u potpunosti odrzivi u realnom zivotu, ali recimo da je odlicna smernica koju mozes sa svojim pedijatrom prilagoditi.

a pasulj potopi uvece u vodu (mozes samo saku ako kuvas za dete), pa ga ujutru prokuvaj u jednoj vodi, pa je baci, pa dodaj povrca koje bebac vec jede, moze i malo krompirica, sargarepice, celera, tikvice, luka...mmmmmmmljaccccc

slobodno skuvaj pasulj naravno prva voida se baca a onda dodas luk slobodno i beli i crni ukoliko je nikola to vec probao sargarepicu celer persun zavisi sta je probao i das tu corbicu e sad ja pisah vec gore kako sam ja lazaru davalka prasulj :)

nidzolina, mame iz moje generacije :D sa ove teme su imale knjigu "od prvog obroka do skolske uzine". e tamo je po mesecima nabrojano sta i koliko. sad, ja ne mislim da su navedene kolicine i raspored u potpunosti odrzivi u realnom zivotu, ali recimo da je odlicna smernica koju mozes sa svojim pedijatrom prilagoditi.

e mirabel i ja sam nabavila tu knbjigu ima je u aksi ponovoi a trazila sam je gotovo 11 meseci i eto nadjoh i stvarno je jaaaaaaako dobra knjiga!!!:)

a pasulj potopi uvece u vodu (mozes samo saku ako kuvas za dete), pa ga ujutru prokuvaj u jednoj vodi, pa je baci, pa dodaj povrca koje bebac vec jede, moze i malo krompirica, sargarepice, celera, tikvice, luka...mmmmmmmljaccccc
Inače ono što mene zbunjuje kod pasulja je kada je ta prva voda "gotova" tj. kako znamo kada pasulj treba da se procedi. Moja mama za sve takve stvari kaže "pa vidiš kada je gotovo"

Sad ste mi napravili zazubice pa mi se baš jede to mešano povrće. Nego mi inače nikada ne spremamo celer pa ne umem ni da ga kupujem (kako se bira dobar celer?)

A tu knjigu se sećam da sam video u knjižari. Mi smo inače svojevremeno u školi iz domaćinstva pravili razne jelovnike (i to smo baš celo polugodište radili) pa je tamo bilo i neko uputstvo za predškolsku decu i mislim da je bila i tabela sa starošću kada se šta uvodi; verujem da su se teorije znatno promenile od tada... tada su griz i plazma keks u mleku bili osnova dečje hrane... bilo bi zanimljivo uporediti tu tabelu sa današnjim...

pa prvu vodu sa pasuljom recimo bacaš kada ključa jedno 10 minuta,pa onda naliješ drugu vodu...a celer,biraš ga onako da vidiš da ta spoljna kora ne bude stara,onako smožurena,nego kao kod peršuna,paškanata,isto ti je to...

Jel mozze neko da stavi dobar link sa objashnjenjima za to bacanje vode od pasulja, ne podgrevanje spanaca i ostale zabranjene stvari u ishrani - ja nemam pojma shta je tachno, a shta su urbane legende. Polomila sam se guglajuci za spanac, ali nigde ne nadjoh ozbiljan chlanak o podgrevanju nego o stajanju uopshte, podgrevali ga ili ne nitrati prelaze u nitirite (ili obrnuto... ili neshto slichno :think: - uvek sam bila posvadjana sa hemijom :dash:)... sad trazzim objashnjenje za pasulj, i bash mi ne ide....

Imam ja tu knjigu,narucila preko interneta. Ali mi se razlikuje sa misljenjem pedijatra,sad idemo privatno i bas je super. Ona kaze da je rano za luk i belu zelen,tj persun. Ja ,mu dala malo,kao po knjizi,i mucio ga stomak. Bojim se i da ce ga boleti i od luka. Nemam pojma,svi razlicito pisu i pricaju.

pa, ja mislim da se pasulj i ne daje detetu pre godinu dana
isto kao ni grašak, boranija i ostale mahunarke, valjda zbog gasova i sl
mojoj deci nisam davala to pre god.dana, sada redovno jedemo:)
mislim da detetu sa preko god dana može se dati npr posan pasulj, ili bar da ne bude premasan normalno kao za odrasle

pa, ja mislim da se pasulj i ne daje detetu pre godinu dana
isto kao ni grašak, boranija i ostale mahunarke, valjda zbog gasova i sl
mojoj deci nisam davala to pre god.dana, sada redovno jedemo:)
mislim da detetu sa preko god dana može se dati npr posan pasulj, ili bar da ne bude premasan normalno kao za odrasle

ja sam citala da je grasak ok dati i zelenu boraniju i ranije te smo mi vec sa 6-7meseci ruckali te dve namirnice al pasulj tek sad skoro probali prvi put...za persun kazu da je ok sa 6 meseci davati paskanat takodje a celer smo pre neki dan probali...

a sto se pasulja tice zdrav je za jelo i mislim da tu od 10-11 meseca vec moze da se uvodi tako smo bar mi...za luk takodje smo skoro probali a do tada samo praziluk jer je zradviji od crnog luka...

Uglavnom, svako drugačije kaže. Nama je dr rekla da grašak i boraniju ne dajemo pre punih 7 meseci, a pasulj nikako pre punih 9.
Iskrena da budem, nisam mnogo ni žurila sa tim namirnicama. Toliko drugog hranljivog, zdravog i ukusnog povrća ima, da nisam žurila sa tim teškim. Pasulj sam dala oko 10-tog meseca prvi put, kako rekoh samo čorbicu, pa smo udrobili malo hleba. Mmmmm, njupala je tako slatko da mi je napravila zazubice. :)
Grašak i boraniju sam pokušala da joj dam i na tome je ostalo - neće da lizne. :) Ok, neću insistirati. Lepo jede, dobru krvnu sliku ima, verovatno će joj se, kako raste, i ukus menjati. Ne želim da joj ogadim nešto od hrane, gurajući joj po svaku cenu, pa da ga više nikada ne jede.
A naš današnji ručak sačinjava čorbica od zelja. Hmmm, tačnije "čorbica". U njoj ima crnog i belog luka, šargarepice, koren peršuna ( mi to zovemo bela šargarepa ), krompirić, kelerabica, karfiol, pola tikvice, zelje, piletina i teletina :D:D:D Uskoro ću da napravim i griz-knedle, samo da se još malo dokuva. Pa kada se to lepo ispasira viljuškom u tanjiru, nije čorba, već ukusna i zdrava povrćno-mesna kašica. :D

Back