SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja,kao i vi svi,mesam vise vrsta povrca za obrok. Zanima me da li kad beba poraste i pocne da jede sto i mi,to predstavlja problem. Hocu da kazem da onda jedu samo jedan ukus,npr samo grasak ili boraniju,a navikli su na mesane ukuse.

Moj bebac ima na mestu donje cetvorke belu tvrdu kvrzicu, a nije zub. Sta to moze da bude? To sam i ranije primetila, bila je mrvica, pa nism dugo ni proveravala, a sad je malcice vece.
Ima tek donje keceve i gornji mu jedan izbija.

polako, kako dete raste, uvodis ga u vase obroke, i onda ne bi trebelo da bude problema sa pojedinacnim ukusima
moja je sa godinu dana vec jela sa nama (nije da nam je to pomoglo, mrljava je bas), i ima stvari koje joj se ne svidjaju i onih koje voli da jede

A jeste hranili decu u stolicama za hranjenje,pa jos da sede za stolom dok vi jedete? To mi je jako slatko,kao oni su veliki. Dosta mojih poznanika hrani decu po celoj kuci,sto mi je bez veze. Mi smo za sada u kolicima,ali smo jos mali.

.

jedno pitanje, ne znam da li je to neko vec pitao, kada sme da se da korica hleba ili pereca iz pekare ona tvrda? vidjala sam da to bebe glodju, al ne znam da li sme dok jos nema zubica?[/QUOTE]
:zpozdrav:mislim oko 8-9 meseca,nakon sto uvedes psenicno brasno u ishranu.

To za hranilicu mi je bas super kad roditelji nauce dete. Nama bili kumovi u gostima,jelo se po celoj kuci. A i kod drugih kumova se vitlaju po stanu. To mi stvarno bez veze,i ovako sve isprljamo,samo mi fali da posle svakog obroka brisem celu kucu. Oni imaju opravdanje da dete nece da sedi,a ja otkud znam,deca su cudo.

pa slušaj i moje dete je hiperaktivno,i nema ama baš sekundu mira,to ti i mnoge forumašice mogu potvrditi koje nas znaju lično,ali je ipak naviknut da jede u hranilici bez obzira na inače stalno trčkaranje,pentranje i ostalo,sve je to deo vaspitanja i navike....

.

jedno pitanje, ne znam da li je to neko vec pitao, kada sme da se da korica hleba ili pereca iz pekare ona tvrda? vidjala sam da to bebe glodju, al ne znam da li sme dok jos nema zubica?
:zpozdrav:mislim oko 8-9 meseca,nakon sto uvedes psenicno brasno u ishranu.[/QUOTE]

može da glođe naravno,time trlja desni a usput i njupa fino,sa 8-9 meseci si već sigurno uvela gluten,tako da samo napred...

pa slušaj i moje dete je hiperaktivno,i nema ama baš sekundu mira,to ti i mnoge forumašice mogu potvrditi koje nas znaju lično,ali je ipak naviknut da jede u hranilici bez obzira na inače stalno trčkaranje,pentranje i ostalo,sve je to deo vaspitanja i navike....

Ja se nadam da je tako...tj. da je stvar kako dete naviknes. Devojcica nasih kumova je od 6-11 meseci htela u stolicu za hranjenje, a onda ni pod razno...Krenulo jurenje po kuci.

Angi krenulo je i kod nas,ali sam bila istrajna i konzekventna u nameri da se jede kod stola,nema histerije,onda nećeš jesti i gotovo...pa da si videla kada je ogladneo mali gospodin itekako je jeo u hranilici...treba biti dosledan sa decom,jedino tako mogu naučiti šta kako treba raditi...

Slazem se oko te istrajnosti. Prijatelji imaju klinca od 5god. i kuci uvek jede za stolom,a kad ode kod babe,po celoj kuci. Dok jednom baba nije bila izgrdjena,pa sad svi znaju red. A cudo je kako deca znaju gde sta mogu i smeju.

ja sam pisala o tome vec hiljadu puta i pet cu:
moja cerka je od rodjenja pa do 1. rodjendana bila poprilicno malokrvna. nikada, ali nikada nismo pili nikakav dodatak - ona je bila zivahno dete, dobro je napredovala pa i nije bilo potrebe za dodacima. od 1.rodjendana se sve sredilo - sad joj je krvna slika onako bas bas dobra
pokusajte bez tih dodataka ako je opste stanje deteta dobro - ako raste i napreduje onda nema nikakvih problema, samo se mehanizmi u rganizmu jos nisu ustalili dovoljno, ali to se vremenom i pravilnom ishranom 9koliko je to moguce, jer su malci cesto mrljavi) sve sredi

Ne znam vise sta da mislim,od 6.-og meseca hemoglobin mu je ispod granice,mada je i on bas zivahan,ne bi se reklo da mu ista fali.Ni ja nisam pristalica preparata,vise sam za prirodnu varijantu,spremila sam mu neki prirodni recept,ali sa mukom otvara usta da bi progutao.Do skoro obrascici pa malo fali da nisu bili rumeni,a od kako je pocela zima rumeni samo tako(naravno izlazi napolje).ne znam,stvarno ne znam sta da radim za sirup?!

naravno,kažem istrajnost je ključna reč i doslednost...oni uči od nas,i radiće kako ih mi naučimo...znači to je do nas kakvo će nam biti dete,da li će voleti ovo ili ono..ja uvek kažem ni ja ne volim baš sve,ima 2-3 stvari koje ne mogu da pojedem,to je normalno....ali da dete na sve kaže da mu se ne sviđa,ma alo bre,nije ni probao,nego ga prepuste,pa detetu se ne dopada krompir ili grašak,ili meso,ili jabuka,šta već...pa ne jede skoro ništa,živi na sendvičima,znam puno takve dece...a samo zato što roditelji nisu bili dosledni u hranjenju i prepustili su se želji deteta svaki put kada je nešto pljunuo...

eto sad će ispasti da ja svoje dete mučim,hehehe,i da sam skroz nemajka....ali on je nauči neke stvari i drži se i on toga,čudno mu je drugačije...a što se jela tiče,ako nije gladan neće pojesti ništa,znači neće pojesti ni sendvič umesto kuvanog..a ako je gladan sve slista...ne treba stalno trčati za detetom i nutkati ga ceo dan,nego polako ustaliti jedan ritam da se navikne na obroke i satnice(što je kod neke dece teže ustaliti pa nemojte očajavati zbog toga)ali red se treba naučiti..

Back