SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mila nisam lekar ali na netu ima dosta informacija koje mozes naci oko gvozdja pa cu ukratko da ti prepricam da netrazis.
Prvo i naj vaznije rezerve gvozdje beba dobija od majke , te rezerve traju do oko 6 meseca kada bebe postaju anemicne u zavisnosti od okolnosti i naslednih faktora neke bebe uspeju brzo da nadoknade nivo gvozdja kroz hranu a neke ne.Bebe koje imaju deficit gvozdja pored anemije su sklone cestim infekcijama.Savetuju da se ne uzimaju suplementi gvozdja jer oni dovode do zatvora nego prirodan unos preko sledecih namernica pa ti vidi sta od toga smet da koristite >tamna mesa junetina (nikako teletina),curetina, djigerica , brokoli, blitva , spanat,cvekla, crveno voce(visnja,borovnica ostalo jos ne smete)Neznam dali sisa beba ali pazite kada budete prelazili na drugo mleko da to nrbude odma u strtu kravlje nego jogurt ili humano mleko jer kravlje optuzuju za jednog od cestih uzrocnika niskog gvozdja ako se rano uvede.
A sto se tice osipa bilo je o tome reci al ponovicu bebe cesto imaju virozice takozvane rozeole to nije nista strasno simptomi kao blaza gripa nosic, temp ne mora visoka i na kraju se javlja sitan osip i moj mali je imao proslo je bez analiza i ikakvih lekova lekar je odmah prepoznao.:bye:
:zper:Hvala puno,instinktivno sam i sama odlucila da sacekam sa sirupom,jer vreme je na nasoj strani tek uvodimo meso,evo danas prvi put.Samo jos jednom da pitam za visnju da li moze`sa 6,5 meseci jer kod mene u prirucniku pise od 9..A becu dojim tako da ne
planiram da uvodim mleko do godinu dana,sa koliko ste uveli pavlaku i jogurt?:zper:

Kazu da je junetina mnogo zdravija od teletine, jer je teletina nezrelo meso. E sad, sta to konkretno znaci, ne znam:think:
Inace, gledala sam po tabelama, ubedljivo najvise gvozdja ima curetina, a opet lekari potenciraju crveno meso za krvnu sliku...Mozda se bolje iskoristi Fe:dontunderstand:

Lolipop, zumance mozes sa punih 8 meseci, neki i malo ranije daju.

Mi smo zumance uvodili u 7 po spisku koji smo dobili od pedijatra,
ja sam malo natripovana sto se tice nekontrolisanja ispravnosti namernica tako da sam bebi kupovala od starta samo u marketima upakovana oznacena sa rokom trajanja jaja a ne na pijaci, prvo se uvodi zumance koje ako je jaje sveze lepo moze da se odvoji od belanca moze malo i da se opere pod blagim mlazom vode, u principu za uvodjenje je naj bolje tvrdo kuvano jer se najlakse cisti i deli.Prvi put se daje 1/8, pa 1/4, 1/2, pa celo zumance.Zumance udrobi u neku klopicu koja je vec uvedena i daj u razmacima od dva dana u to vreme ne uvodi nista novo. Ako dete ne dobije osip super imate jos jednu bogatu namernic na jelovniku. Belance sa 12 meseci po istom principu.

A sto se tice visnje ja sam je uvela oko 9 meseca ali na netu sam nasla da vec od 6 moze.U svakom slucaju visnja nije alergen i ja bi ti praporucila da probas prvo sma da pravis kasice od smrznutih visanja, skuvaj ih za kompot pa sok daj kao sok a visnje pozes u suklijas,griz a kasnije sa piletinom kad je uvedes i u jogurt.Prijatno :)

mamice samo da javim ishod one krvi u kaki, poslala sam na analizu i kazu da je sve cisto tako da je to bilo nesto slucajno, ko ce ga znati. vodim je u subotu na pregled pa cu da vidim sta ce da mi kaze dr.

angi i ja dajem curetinu cesce zbog gvozdja. dajem i crveno ali samo 1-2 puta nedeljno.

bojalina drago mi je što je sa Mateom sve u redu,srce malo..mislim da je to bilo ono što sam i pisala već,sukrvica od naprezanja,to se dešava kod beba...
višnja sam uvela već sa 6 meseci...taman je bilo svežih višanja,i dan danas pored jabuke to mu je omiljeno voće...a jaje negde posle 7 meseci,možda bliže 8,ali tada je već uglavnom jeo meso,prvo sam mu dala ćuretinu,pa zečetinu,jagnjetinu,piletinu i tek onda sve ostalo...

bojalina drago mi je što je sa Mateom sve u redu,srce malo..mislim da je to bilo ono što sam i pisala već,sukrvica od naprezanja,to se dešava kod beba...
višnja sam uvela već sa 6 meseci...taman je bilo svežih višanja,i dan danas pored jabuke to mu je omiljeno voće...a jaje negde posle 7 meseci,možda bliže 8,ali tada je već uglavnom jeo meso,prvo sam mu dala ćuretinu,pa zečetinu,jagnjetinu,piletinu i tek onda sve ostalo...

e bas htedoh da vas pitam za zecetinu.., procitala sam da je to lako svarljivo meso, jer su misici kratki, sta ja znam, a mlado, zdravo...
dakle, mici, ti si davala gabrijelu zecetinu odmah posle curetine? isto je spremala kao i ostalo meso?

e bas htedoh da vas pitam za zecetinu.., procitala sam da je to lako svarljivo meso, jer su misici kratki, sta ja znam, a mlado, zdravo...
dakle, mici, ti si davala gabrijelu zecetinu odmah posle curetine? isto je spremala kao i ostalo meso?

Ja mom malom sad dajem,nama je pedijatar rekao od 8mes moze sve vrsta mesa,pacetina isto sme,samo ne cesto jer ima one zilice a i mesnija je...piletina vam je najposnija,pa onda curetina,pa teletina,zecetina,pacetina,jagnjetina,junetina,i najmasnije je meso od guske..

bonzita, meni su rekli da ne. kad je moja cerka imala bas toliku temp odveli smo je u hitnu i bas sam to pitala oni kazu ne, ali isto tako nisu znali da mi kazu zasto je uopste imala... vadili joj krv, mokracu i nista.. to moras sto pre da spustas.

Vodili smo ga u utorak na mesecnu kontrolu i super je,gledao mu je i usi sve super,rekla sam mu zbog pise la on mu nije zavrnuo kozicu(jer to je bilo crveno unutra oko otvora)kaze sve je super,mozda mu se malo inficiralo al prepisao mi je jod da mu stavljam ako se javi opet,trazila sam za laborat neda,nema potrebe..vec od juce ujutru 39,2,pa nema sanse da mu skinem,tusirala sam ga i skine se na 38,8 i posle pola sata opet ista,skace,dajem mu paracetamol ,nista,uspela sam jutros sa ibrufenom da mu skinem na 36,8 al evo skace ko luda...primetila sam da kad piski ono je crveno oko otvora ili se meni cini,nisam pametna..nisam ga vodila kod doce jer neradi ni nas pedijatar a ni doca,tek sutra jedino da ga vodm na hitn,o al ovde kazu ako za 24-48h neskine se temperatura onda da se vodi kod doce!Jadnicak bas stenje.videcu da ga odvedem kod nekog popodne kad bilo kog doce mora neko da me primi..

ja sam baš počela sa zečetinom,pa onda ćuretina i sve ostalo po redu kako sam pisala..jako je lepo prihvatio meso,a zečetinu valjda najviše voli od svih,jako je lepa supica kada se napravi sa malo šargarepe,celera,krompira(te si namirnice već sigurno uvela),i dodaš zečetinu i to lepo skuvaš,uh kako je on to njupao...a ponekad sam istu tu supicu pomešala sa malo palente ili pirinčane kaše da ne bude uvek jedno te isto,to je takođe lepo ručkao...slobodno daj zečetinu,jako je zdrava...a sadrži i gvožđe...

Back