SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hvala vam, sad sam alarmirala i moje u bg pa su zvali halo bebu gde kazu da pratimo i da je stavimo na dijetu. ja cu sutra da zovnem pedijatricu u nadi da ce hteti da prica samnom pa cu da vidim. hvala vam puno, bas ste :heart:
inace je sveza krv, kao sukrvica sluzava. iskreno, najvise sam se uplasila da nije nesto progutala sto joj drlja creva jer svasta stavlja u usta, lize pod, pre neki dan se namerila na tocak od kolica.. :eek: a ponasa se skroz normalno, kao da joj nista nije, to mi je ohrabrenje :) nadam se da se nece ponoviti... :*

meni se čini bananice da je to ipak samo jedna od tih faza koje oni imaju,i verovatno se poneki zubić spušta u kanal,pa traži tvoju blizinu da je utešiš..

i meni se cini...tj. rekla bih da nije nesto alarmantno jer ona ne vristi i ne place neutesno...

ali, opet, plasim se tih usnih infekcija jer znaju nekad da tinjaju jako dugo pre nego sto se uoce...imam poznanicu cije je dete imalo usnu infekciju mesecima, a da nikakvih simptoma nije imalo...samo nije napredovalo iz meseca u mesec, pa su pedijatri poceli da je ispituju...na kraju se ispostavilo da je infekcija napredovala, pa je dete moralo i na neku intervenciju...sad je dobro, hvala bogu :heart:

i meni se cini...tj. rekla bih da nije nesto alarmantno jer ona ne vristi i ne place neutesno...

ali, opet, plasim se tih usnih infekcija jer znaju nekad da tinjaju jako dugo pre nego sto se uoce...imam poznanicu cije je dete imalo usnu infekciju mesecima, a da nikakvih simptoma nije imalo...samo nije napredovalo iz meseca u mesec, pa su pedijatri poceli da je ispituju...na kraju se ispostavilo da je infekcija napredovala, pa je dete moralo i na neku intervenciju...sad je dobro, hvala bogu :heart:

to su moji najveci strahovi.. kako da znas da nesto nije u redu ako sve izgleda u redu. dobro, tvojoj prijateljici je postojao znak ali ima infekcija koje jednostavno ne daju znak.. :(

bananice nisam bas pratila u poslednje vreme ali koliko sam shvatila tvoja beba je preko dana ok a nocu zurkuje? taj problem ima bas moja drugarica, ispituju sve vreme sta je i jednostavno nema nekog razloga... sve izgleda da je mali jednostavno u takvoj fazi :) ljubi bebu i nadam se da ce sto pre da prodje!

Evo link za recepAt - nemam sad vremena da prevodim, a neshto mi se chini da svi redovni posetioci ovde razumeju engleski, ali ako bude trebalo preveshcu kad Nik zapspi.
http://www.cookies-in-motion.com/Petit-Beurre.html

Kad mama zaspi Nik ce da prevodi ;)
Sto se mene tice ne treba prevod..postoji google translator pa ako nekome treba prevodi na sve jezike :mrgreen:
Odlicno..hvala za link..samo jos rernu da popravim :mrgreen:

bonzita bas tako sam i ja napisala ne semenke i ne kozica...i sme od 6-7 meseca...
al ok to sto nije sezona ok je savet...u svakom sucaju znamo kako raste i gde raste,mada je to diskutabilno i kad je sezona...

moze se desiti ono sto se desilo nama - mama je bila malo previse hrabra, pa je devojci u decembru dala paradajz, pa se devojka osula kao da je gnjurala po koprivama...
slazem se da ni u sezoni bas ne znamo odakle je i kakav je, ali za ovaj van sezone smo sigurni ...

Bananice...ako dete bole usi, to mozes da proveris tako sto ces pritisnuti deo ispod uha (kako da objasnim...hm...na mekani deo ispod onog dela gde stavljamo mindjuse...:mrgreen: )...ja ti to iz iskustva, jer Andrija cesto kuburi sa upalama usiju...ali, inace kad mu se spava cacka usi...

Hm...A da li u Plazma keksu ima jaja?
Mislila sam da moze bilo koji suvi keks da se da bebi...nesto nisam razmisljala o belancu unutra:think:

Mila neznam za belance al u poredjenju plazme i recimo petita pre bi trbalo da se odlucis za petit plazma nije ono sto je bila i ako hoces procitaj sastav sadrzi medi i tragove jezgrastog voca a to nije bas za ispod godinu dana.Inace ima recepata za domace keksice po netu i lako se da naci sastav koji odgovara uzrastu.

E, hvala za ceveklu...Kvikveg:)
Ja nikad ne merim sastojke, uvek otprilike dodajem:whistling:
A za paradajz vidim svi razlicito,zato i pitam da se ne zeznem...
Nama jednom pedijatar na zameni rekla: nista crveno do prvog rodjendana:eek:

Jeste da postoje razlike u misljenju pedijatra al ovo prvi put cujem zanci li to da pre prvog rodjendana po tome nema cvekle, paradajza, visnje, tresnje, borovnice,
Nama je nas paradajz uveo od 10 meseci ali ne kao svez nego termicki obradjen jer je paradajz jedna od namernica koja kuvanjem oslobadja ono sto jeste zdravo tipa antioksidans itd, visnja je jedo od voca koji se uvodi medju prvima kao i borovnica i cvekla isto oko 10 i oi su super za krvu sliku zato ih i uvode.

slažem se r.želja...mi smo višnju uveli među prvim voćem,pošto smo taman tada počeli uvođenje čvrste hrane,i doktorka nam rekla naravno da može,bez problemi,jedino bobičasto ne može...a i paradjaz sam davala rano,pošto je on počeo da krade sa stola i mljacka,i kada sam videla da mu nije ništa,bez ustručavanja sam davala...a što se keksića tiče,iskreno ja mom nisam davala,koricu hleba da kada je došlo vreme da glođe...i napravila sam home made bakin kolač,što i dan danas obožava...

Kucni keksici su najbolji uvek znas sta je u njima. Ja sam petit pocela posle godinice al vise iz moranja da mene neko pita ne bi ni to, al gde god covek kree sa malim detetom svi bi nesto da mu guraju u usta kao da ce jadan skapati kuci od gladi pa mi je petit i bobi stapici jedino sto sam uvela da mi se svi skinu sa vrata.

Kucni keksici su najbolji uvek znas sta je u njima. Ja sam petit pocela posle godinice al vise iz moranja da mene neko pita ne bi ni to, al gde god covek kree sa malim detetom svi bi nesto da mu guraju u usta kao da ce jadan skapati kuci od gladi pa mi je petit i bobi stapici jedino sto sam uvela da mi se svi skinu sa vrata.
Ne podnosim kad mi neko soli pamet sto se tice hrane...Muka mi je od dusebriznika koji stalno misle da je dete gladno.
Juce dodje meni komsinica i donese Nikoli smoki...ja kazem da on to ne jede...ona krene"pa sta jede,jel mu dajes meso,jaja...?"...ne..."crna zeno,a sta mu dajes,dete ti gladno,sedam mesci,a ne jede zumance":dash:Pukla sam skroz!!!
Inace moje dete ce prekosutra punih sedam meseci i ima 10 kg!!!Bas ne bih rekla da je od gladi toliki!!!

..moram da ponovim ovde:
mog sina su od 8. dana zivota pa tokom sledecih tri nedelje kljukali antibioticima, ukljuchujuci i
injekcije (bezale sestre u DZ od nas, beba ima 20 dana, a igla veeelika :sad2: ) zbog "upale uha".. :roll:
..kada su nas konachno uputili na Institut za majku i dete, poshto po njima upala nije prolazila,
dr tamo nam je rekao da dete niti ima sad, niti je imalo ikada upalu uha.. :eek:
(to se vidi po oziljnom tkivu oko bubne opne)
i da se bebama do godinu dana upala uha jako teshko otkriva poshto su im uho, grlo i nos jako
blizu, kanali koji ih povezuju su jako shiroki, pa zato:
- svaki sekret u nosu izaziva bolove u uhu, na pritiskanje
- svako plakanje i naprezanje izaziva crvenilo i otok bubne opne (ono shto gledaju onim shiljkom sa svetlom)
a da uz te simptome upale srednjeg uha - NEMA.. :eek:
..takodje je rekao da mozemo da tuzimo nasheg pedijatra i ORL u nashem domu zdravlja,
da je njima jako zanimljivo da pregledaju shto manje bebe i da se do godinu dana
dete ne vodi kod obichnog ORL lekara, vec kod pedijatrijskog ORL lekara kog nema u DZ,
vec samo na specijalizovanim klinikama za decu..
..eto, mozda nekome pomogne.. :(

To november.
Nasa pedijatar je morala po protokolu da nas posalje kod orl u domu zdravlja a kad je videla njegov izvestaj rekla, ma ovaj lupa gluposti idite na Institut za majku i dete.
I vec napisah sta nam je covek rekao.
Bananice, nisam sve iscitala ali ako sumnjas da ti sa detetom nije sve ok, pa odvedi ga da ga pregledaju i da budete mirni.

te upale uha su stavrno neko cudo za doktore :roll:

od ovoga sto november prica da se dijagnozira i kad je nema (i ja sam se naslusala takvih iskustava takodje), do toga da se ignorise kad problemi postoje.

dete one moje poznanice dva, tri meseca nije dobijalo na tezini, a imalo je nekih 7 meseci...prvi mesec ne mora nista da znaci, drugi mesec opet nista, treci mesec su na njeno insistiranje dobili upute za specijaliste, izmedju ostalog i kod decijeg orl-a.
na kraju se ispostavilo da je detetu stradala bubna opna i lecenje traje jako dugo...ugradili su joj neke cevcice koje ce ako bude dobro izvaditi, valjda ce povratiti sluh u potpunosti. ta prica sa lecenjem traje sve do 2. godine, jer ranije ne moze...simptomi za to vreme - nista...lekari samo kazu ona vas verovatno nije dobro cula, ali kako to provaliti kod deteta od 7 meseci

..reche nam taj dr na institutu da je prva sumnja na upalu uha
za roditelje kada primete da beba kad sisa (ili pije mleko na flashicu, svejedno) chesto
naglo zaplache, pa nastavi da jede, pa opet naglo zaplache..
..kako je on opisao "to nije kenjkanje, nego bash kratki krik od bola" :sad2:
poshto sisanjem naprave podpritisak u uhu a to boli..
..uostalom setite se ako ste imali upalu uha kao veliki ikada, gutanje je chesto jako bolno,
i to bash onako probadajuci bol, ne konstantan..

Evo i nase iskustvo sa (navodnom) upalom uha...
bebac od 4 meseca prehladio se, kaslje, kija curi nos, teperatura...Odvedemo ga kod dr, kaze sve cisto, njoj se na dodir ucinilo da mu je uvo osetljivo levo. Posalje nas kod ORL u Zeminsku bolnicu. Ovaj kaze, pa malo je crvenkasto...Krv pokazala da je virusna prehlada, a on dao Hemomicin za svaki slucaj da ne dodjemo opet, da se ne prosiri upala. I tako mi bebac pio Hemomicin...Sekreta je dugo bilo u grlu i nosu. E, sad sto antibiotik a virus, to mi je nejasno...Ali vlajda moze da predje u bakterijsku infekciju. Inace, dao je Operil kapi za nos, da razblazimo, a pedijatar poludela jer bebe ne smeju nista do godinu dana. Na kontroli se ORL razblesneo sto se pedijatri mesaju u njihov posao...

Back