SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
paradajz sme od 6-7meseca
cvekla od 7 meseca
Cvekla:
* krompir i cveklu isecina kockice i kuvati dok ne omeksa,odati puter i pasirati

*sok od cvekle,jabuke i srgarepe

* 50 g cvekle,50 g krompira,30 g karfiola,kasika pirincanih pahuljica,kasicica maslinovog ulja,50 ml mesne supe,50 g pileceg mesa ili kuvano zumance
krompir i cveklu oprti i izrendati,karfiol razdeliti na cvetove i sve zajedno staviti u kipucu vodu i nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi u otklopljenom sudu.kad ovrce omeks dodati m ulje propasrati i dodati pahuljice,dodti supu sa mesom

Drage mame ajde dajte neki predlog koje voce da uvedem Nikoli?Vec smo se smorili,jedemo samo bananu i jabuku...A sad bas i nije sezona nekog voca,ne znam da li da kupim neku teglicu,ali koje voce?On ce devetog imati punih sedam meseci.

mi smo vec ruckali breskvu i kajsiju iz teglice hipp,mozes krusku al neku socniju meksu svezu a moze i cvrscu pa da kuvas ko jabuku,mozes sljivu,dinju,suvo voce pa napravis kasicu od toga,bundeva,po knjigama mozes i avokado i papaju da dajes...mozes ananas

E, hvala za ceveklu...Kvikveg:)
Ja nikad ne merim sastojke, uvek otprilike dodajem:whistling:
A za paradajz vidim svi razlicito,zato i pitam da se ne zeznem...
Nama jednom pedijatar na zameni rekla: nista crveno do prvog rodjendana:eek:

pa vec sam pricala da imam tri knjigde koje se medjusobno razlikuju
+ jos jednu kod tetke, izdatu pre pet godina
koja nema nista zajednicko sa ove tri

u svakom slucaju, paradajzu nije sezona i ako nista drugo, to je dovoljan razlog za izbegavanje

Samo da se nadovezem za paradajz...
ja sam ga uvela Nikoli pre dve nedelje...znaci sa 7.5 meseci...mislim dala sam ga kroz hipp.ovu kasicu i nije mu smetalo..:super:
Kvikveg,mislim da je laki jos mali za paradajz draga...:think:

bonzita bas tako sam i ja napisala ne semenke i ne kozica...i sme od 6-7 meseca...
al ok to sto nije sezona ok je savet...u svakom sucaju znamo kako raste i gde raste,mada je to diskutabilno i kad je sezona...

da pitam iskusnije mame za jedan savet...

Klara je pocela sa cvrstom hranom pre otprilike 2 nedelje i za sada je probala pirinac, sargarepu, krompir i tikvice.

u pocetku je to islo super, ona je bila puna entuzijazma kad dodje vreme za klopu...

medjutim, poslednjih nekoliko dana primecujem da joj se hrana nekako gadi...i to ne ukus, vec tekstura...jer ona prihvati hranu i kad krene da je mulja po ustima, kad dodje do grla ona napravi onaj izraz kao da je to nadrazuje i izaziva mucninu.
ne razumem, jer se radi o hrani koju je ranije lepo jela. jedino na sta mogu da posumnjam je to sto sam hranu ranije miksala u blenderu, a sada pasiram rucno. to ipak ne moze da bude tako kasasto kao kad se radi u blenderu, pa verujem da se njoj to ne svidja.

moja dilema je da li da je pustam da se navikava na malo grublje pasiranu hranu ili da opet blendam sve do kasaste gustine. bojim se da je ne naviknem na kasasto, pa posle da imamo problem da nece nista sto nije takvo. a sa druge strane, mozda je previse rano za navikavanje :confused:
ta njena reakcija nije strasna...to izgleda tako da, kad bi znala da govori, rekla bi mi samo jedno veliko "bljaaak" svaki put kad treba da proguta hranu :D
ona cak i ne negoduje, niti place, niti zatvara usta ili okrece glavu.
jedino sto joj ocigledno to bas nije lepo i rano izgubi interesovanje za klopu.
kako ste vi radile i da li sam u pravu sto mislim da je ovo razlog?

verovatno je zbog teksture ako si prešla sa blendovane na gnječenu hranu...samo istrajnost,i moj je tako reagovao,ali polako nemoj odustati...i on je tako muljao u ustima i nije hteo da progutao,ali kada nije dobijao drugačiju,počeo je da jede....zaista treba biti istrajan i konstantan u nameri i biće sve dobro,treba da se naviknu...

Angi, Mici hvala devojke na odgovorima :cmok2:
r.zelja, Klara ima 6.5 meseci i zubici nisu jos ni na vidiku :D
da pojasnim kako ja to radim..ja pasiram kroz cediljku, tako da su to dosta finije mrvice nego viljuskom, ali ipak nije kao kad prodje kroz blender...posle blendera sargarepa bude kao malo gusci sok od sargarepe, a ovako kako joj sad dajem je nesto izmedju
da li bi trebalo da je vec navikavam na to?

Ja mislim da ne mozze bash strogo po mesecima da se odredi kada blendirano, kada pasirano, a kada komadici - po mom mishljenju nishta ne treba forsirati, nego probash, pa ako ne prihvata probash opet za nedelju dana...

ja sam sa azarom probaa to isto i pravio je facu kao da hoce da povrati tako da sam odustala za sada ipak nema ni zubice ni nista tako da jos pasiramo hranu u benderu pa ipak on je od skoro poceo cvrstu hranu da rucka i treba mu dati vremena da se prvo priagodi ukusima pa tek onda navikavati na krupnije komadice...

Ja mislim da ne mozze bash strogo po mesecima da se odredi kada blendirano, kada pasirano, a kada komadici - po mom mishljenju nishta ne treba forsirati, nego probash, pa ako ne prihvata probash opet za nedelju dana...

ja sam sa azarom probaa to isto i pravio je facu kao da hoce da povrati tako da sam odustala za sada ipak nema ni zubice ni nista tako da jos pasiramo hranu u benderu pa ipak on je od skoro poceo cvrstu hranu da rucka i treba mu dati vremena da se prvo priagodi ukusima pa tek onda navikavati na krupnije komadice...

BAs tako..ne treba forsirati..i sto kaze kvik tek je pocela da se privikava na ukuse... ne brini se nece se navici na blendovano pa posle KAO nece hteti da zvace.. :roll:
Oni i ne zvacu zubicima, nego desnima..mada moj nije hteo da zvace dok mu nisu izbile gornje jedinice..pre mesec dana...( mulja nesto ali meni to ne lici na zvakanje..mozda njemu jeste :zcepanje: )
Mene je uvek nerviralo to kod jedne ujene od mog muza..Moje dete do skoro 8-og meseca nije htelo pasirano. na sta je ona uvek znala da mi uputio kritiku, kako ce mi dete jesti blendovano do 5 god, kao klinac njene kume :roll: a NJENA Milica je od pocetka jela pasirano..bla bla truct..ja sam super mama ti nemas pojma....pa sam mu u blendovano znala umuvati malo ispasiranog krompira..ma muke zive dok pojede..nikada nije ni hteo pasitano bog zna sta. isto tera ga na povracanje..Ali zato kada sam mu dala komadice uziva u hrani i nikakvih problema.. :super:
Eto..samo se opusti i uzivaj u vragolijama koje ce ti priredjivati detence dok lepo rucki blendovanu hranu :mrgreen:

Nerazumem zasto neko misli da nevalja paradajz ,pa on je bas zdrav,juzno voce nesme do prve god i crveno bobicasto voce...nerazumem..u stvari razumem kad mu nije sezona,al moze se ostaviti u zamrzivacu i posle se vadi,kod nas ovde jos uve ima svez neznam odakle ga uvoze al je kao iz baste,socan,mirise,to kad uzmem od jednih ljudi na pijaci,a po super marketima on je kao drvo,nikakv ukus,nemoze da se jede!

Back