SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidish... toga se nisam setila :think:
Malac hoda uz nameshtaj i puzi okolo, a najnovija zanimacija mu je ustajanje bez drzzanja, ali ne hoda, samo tako malo stoji u mestu pa se spusti ili uhvati za neshto... ufff ovo je tema o klopi, a ja se raspisala... necu vishe - obecavam :rumenko:

Vidish... toga se nisam setila :think:
Malac hoda uz nameshtaj i puzi okolo, a najnovija zanimacija mu je ustajanje bez drzzanja, ali ne hoda, samo tako malo stoji u mestu pa se spusti ili uhvati za neshto... ufff ovo je tema o klopi, a ja se raspisala... necu vishe - obecavam :rumenko:

:cmok2: ja sam kriva :manikir:
I dobro mame sta danas ruckamo..mi cemo za rucak sladak kupus sa junetinom...
"Doruckovao" je zitarice.. citave 3 kasicice...

Uf, Nik je doruchkovao 3 kashichice jabuke, za ruchak je pomirisao piletinu sa povrcem, odluchio da on to nece, glabao malo hleba i jogurta (oko tri mishija ugriza korice hleba i tri mini gutljaja jogurta)... Opet je u mala beba - samo sisam fazonu vec treci dan. :aha:

Uf, Nik je doruchkovao 3 kashichice jabuke, za ruchak je pomirisao piletinu sa povrcem, odluchio da on to nece, glabao malo hleba i jogurta (oko tri mishija ugriza korice hleba i tri mini gutljaja jogurta)... Opet je u mala beba - samo sisam fazonu vec treci dan. :aha:

u ha.. pa mnogo mu je...:zcepanje:
imamo i mi te faze kada bi bio samo na sisi...trebaju ti zivci ko kanapi..ne mozes da mrdnes nigde.. Ali to mi je uvek bio predznak( u nasem slucaju) za izbijanje zuba...

Ja ih tako pola do kuce polupam, pa sam pochela da kupujem u onim kartonskim kutijama - znam da tako pravim ekoloshku katastrofu, ali eto, trudim se bar da one kutije od stiropora izbegavam.

Daj bre kakvi su ti to prodavci?! Ova moja na tezgi ima i fisek od novina al ima i kartonske blokove pa ako je zamolis spakuje jaja u to. Ajd ti sledeci put lepo pitaj :D.

nesto vas sad citam pa vidim da dajedete bebcima jogurt, kravlje mleko u pireu...kada ste pocele?...nasa dr. je protiv kravljeg mleka skerz do godinu dana...znaci nista jogurt, sir, kis. mleko...a juce moja rodjaka dala sergeju(ima 7.5meseci) krompir pire sa mlekom naravno i kaze da je dete sve super ponjupalo...ja se odsekla ocekivala ne znam sta vec ne, osip, gusenje...a detetu nista...pa i ja sad nesto razmisljam da mu stavljam malo u pire ili u neke zitarice ili jogurt?...inace sergej sisa al meni je zesce smaranje da se izmazam i stavljam svoje mleko...sta mislite?

Ne gushe se oni od kravljeg mleka, nego je teshko za varenje i za creva, ima puno proteina... imash puno o tome na ovoj temi. Ja sam dala jogurt i kiselo mleko sa 6/7 meseci, oni se lakshe vare, to od chega mleko postane jogurt ustvari razlozzi mleko tako ta je jogurt lakshi za stomak (uf, shto sam ovo struchno objasnila :dash:). Meni je dr rekla da ne dajem jogurt i pavlaku, ne shto ce da se gushi ili shto je tezzak, nego shto ipak i tu ima nekih konzervansa, a poshto sisa nije mu neophodno, al ja sam mu dala bash zato shto me mrzi da se stalno cedim, a moram neshto dodati u krompir - prazan nece, adaptirano nece, kravicu nece... jedino moje mleko, jogurt i kiselo prihvata, a poshto moga nema u neogranichenim kolichinama...

nesto vas sad citam pa vidim da dajedete bebcima jogurt, kravlje mleko u pireu...kada ste pocele?...nasa dr. je protiv kravljeg mleka skerz do godinu dana...znaci nista jogurt, sir, kis. mleko...a juce moja rodjaka dala sergeju(ima 7.5meseci) krompir pire sa mlekom naravno i kaze da je dete sve super ponjupalo...ja se odsekla ocekivala ne znam sta vec ne, osip, gusenje...a detetu nista...pa i ja sad nesto razmisljam da mu stavljam malo u pire ili u neke zitarice ili jogurt?...inace sergej sisa al meni je zesce smaranje da se izmazam i stavljam svoje mleko...sta mislite?

kravlje mleko i jogurt napravljen od kravljeg mleka su dve razlicite stvari.

november child je o tome napisala jedan post, gde je lepo objasnila razlike (cini mi se u resorpciji kalcijuma) - ja sam tu nestrucna, pa i pomalo lenja da ga iskopam :rumenko:, doci ce ona na temu pa ce da ponovi

dakle, kalcijum iz kravljeg mleka se ne moze resorbovati u ljudskom organizmu u bitnom procentu, dok jogurtne bakterije tu manu donekle menjaju i povecavaju resorpciju, poboljsavaju varenje i podizu opsti imunitet - ovo je moje nestrucno lupetanje na temu, strucniji ce to mnogo lepse objasniti

jogurt, mladi sir i pavlaku pocela sa 7,5 meseci i da kucnem o drvo, super ga je prihvatila. kravlje mleko ni u sta nisam stavljala do 1 godine, pire sam pravila sa adaptiranim, kao i kasice, da sam imala svog mleka, verovatno bih pravila sa svojim... ali to sam samo ja, mrzitelj kravljeg mleka :mrgreen:

kad smo konacno uveli kravlje mleko sam primetila da joj je stolica toliko tvrda i da se jadna muci do besvesti...pa smo se vratili na adaptirano

znaci, ako mene pitas...jogurt i pavlaka da, mleko ne - posebno po izbijanju zubica - nestaju enzimi koji mleko razlazu i samo opterecuju varenje

Poslednja izmena:
Mi ne koristimo kravlje mleko osim u kuvanim stvarima tipa pire, griz, sutlijas i sl. a uvela sam ga kao takvo, pa i ne secam se vise, tako sa 8-9 meseci mislim. A tada i jogurte i pavlake, a da i puter za pire jos i ranije.

ja sam juce krenula da lazaru dajem maslinovo ulje u hranu i vidim da mu se bas bas svidja...krompir sam nije hteo da lizne al recimo pomesala sam sa karfiolom,sargarepom i kukuruzom i sve je poruckao jr ne jekako slatkasto i fino od sargarepice i kukuruza :) mleko jos nisam davala nego povrce razredim sa vodicom u kojoj se povrce kuvalo ili eventualno ranije sam dodavala pirincanu kasicu i mleko u prahu (humanu) ali nisam dugo vec ...sutra se razmisljam da mu spremim brokoli sa krompirom i sargarepicom i tikvicom :)videcu vec...

kravlje mleko i jogurt napravljen od kravljeg mleka su dve razlicite stvari.

november child je o tome napisala jedan post, gde je lepo objasnila razlike (cini mi se u resorpciji kalcijuma) - ja sam tu nestrucna, pa i pomalo lenja da ga iskopam :rumenko:, doci ce ona na temu pa ce da ponovi

dakle, kalcijum iz kravljeg mleka se ne moze resorbovati u ljudskom organizmu u bitnom procentu, dok jogurtne bakterije tu manu donekle menjaju i povecavaju resorpciju, poboljsavaju varenje i podizu opsti imunitet - ovo je moje nestrucno lupetanje na temu, strucniji ce to mnogo lepse objasniti

jogurt, mladi sir i pavlaku pocela sa 7,5 meseci i da kucnem o drvo, super ga je prihvatila. kravlje mleko ni u sta nisam stavljala do 1 godine, pire sam pravila sa adaptiranim, kao i kasice, da sam imala svog mleka, verovatno bih pravila sa svojim... ali to sam samo ja, mrzitelj kravljeg mleka :mrgreen:

kad smo konacno uveli kravlje mleko sam primetila da joj je stolica toliko tvrda i da se jadna muci do besvesti...pa smo se vratili na adaptirano

znaci, ako mene pitas...jogurt i pavlaka da, mleko ne - posebno po izbijanju zubica - nestaju enzimi koji mleko razlazu i samo opterecuju varenje

Slazem se...
Mi jogurt uveli sa 7, a kravlje u posle godinu dana, a mozda i vise...U povrce ne stavljam mlecne proizvode, samo jogurt sa palentom ili vocem dajem.

poslednji put kad je nikola imao temp, do 38C, bili su zubi. trajalo je 3 dana i otishlo. pred spavanje sam mu dve noci dala paracetamol (ne zbog temp, nego zbog bolova) i umirilo ga i proslo.

trenutno, nakon shto smo spojili prooshlu nedelju u vrticu, ima zzestoko curenje nosa, bile su providne sline sad su pochele da se muta, curenje je pochelo u nedelju, josh uvek nema temp, ali krchi k`o predratni radio. chula se sa dr, kazze dok nema remt, shta je tu je, fizioloshki, ja sam chak pukla pare i za phiziomer, nije losh, dodushe. onako, praktichan, ima ga mnogo, i lak je za stavljanje.

@november
ja sam volela da mi se sin zove istok. najstariji sin, i da imam josh dva sina - juga i severa i cerku danicu.
medjutim, muzzu se nije svidelo istok, jug je odbacio zbog licnih nekih razloga, iako je jug predivno ime, a sever uopste nije dolazilo u obzir.
onda sam htela da se zove lav, ali i to je propalo, zato sto mi je dete lavu horoskopu pa su ga zvali lavonja glavonja jos dok je bio u stomaku.
i onda je dosao na red nikola, ja bih vise volela da je nikolaj, ali shta cesh. ako budem imala drugog sina zvace se dushan. :D

mamice, hvala svima na savetima...trenutno nam zesce izbijaju zubi, sinoc sam ga jedva uspavala, ustvari zaspao je tek kada sam mu dala malo eferalgana...bas su ga boleli, ceo jorgancic je gurao u usta...tako da cu uvodjenje jogurta i pavlake malo da odlozim kada se smiri sitacija...inace hvala svima na savetima

poslednji put kad je nikola imao temp, do 38C, bili su zubi. trajalo je 3 dana i otishlo. pred spavanje sam mu dve noci dala paracetamol (ne zbog temp, nego zbog bolova) i umirilo ga i proslo.

trenutno, nakon shto smo spojili prooshlu nedelju u vrticu, ima zzestoko curenje nosa, bile su providne sline sad su pochele da se muta, curenje je pochelo u nedelju, josh uvek nema temp, ali krchi k`o predratni radio. chula se sa dr, kazze dok nema remt, shta je tu je, fizioloshki, ja sam chak pukla pare i za phiziomer, nije losh, dodushe. onako, praktichan, ima ga mnogo, i lak je za stavljanje.

@november
ja sam volela da mi se sin zove istok. najstariji sin, i da imam josh dva sina - juga i severa i cerku danicu.
medjutim, muzzu se nije svidelo istok, jug je odbacio zbog licnih nekih razloga, iako je jug predivno ime, a sever uopste nije dolazilo u obzir.
onda sam htela da se zove lav, ali i to je propalo, zato sto mi je dete lavu horoskopu pa su ga zvali lavonja glavonja jos dok je bio u stomaku.
i onda je dosao na red nikola, ja bih vise volela da je nikolaj, ali shta cesh. ako budem imala drugog sina zvace se dushan. :D

Ha,ha,ha...draga ovo tvoje lavonja,glavonja me podseti na to kad sam mm rekla da se dete zove Relja,njegov komentar je bio "nema sanse,pa da ga zovu selja":hahaha:
Muskarci!!!Tako da se nakraju,i moje dete zove Nikola.

Imam jedno pitanje...Andrija mi posle deset dana uzimanja antibiotika vec drugi dan za redom ima temperaturu...nekad oko 37 sa nesto, a juce i 38 sa 8...nasoj pedijatrici je poginuo otac, a menja je neka baka, kojoj, da budem iskrena i ne verujem bas...ona kaze da su usi (imao je upalu, i zbog toga pio antibiotik) uredne, kao i grlo i pluca...on ne kaslje i ne slini...samo slini nenormalno iz usta...nikli su mu svi zubi (osim kutnjaka) i nikada nije imao temp zbog toga...ali dr kaze da on sad ima gingivitis i da je temp zbog toga...ja sam u panici...jer mi se cini da zbog toga ne bi bila tako visoka temperatura...
Htela sam da pitam mame, da li ste imale iskustva sa visokom temp. prilikom nicanja zubica i kojim simptomima je to bilo propraceno???

Poslednja izmena:
Vodi ga kod josh nekog dr, ako ovoj ne verujesh bash... nisam neki struchnjak ni za ushi ni za zube, al se neshto secam da mi je rodjak koji je dr prichao da se kod beba malo tezze dijagnostikuje upala uva kad nije jaka...

Vodi ga kod josh nekog dr, ako ovoj ne verujesh bash... nisam neki struchnjak ni za ushi ni za zube, al se neshto secam da mi je rodjak koji je dr prichao da se kod beba malo tezze dijagnostikuje upala uva kad nije jaka...

Ma upalu uha smo izlecili, zbog toga smo deset dana pili antibiotike...ova dr je rekla da sacekamo jos dva dana (juce rekla) jer je nesto mozda pocelo da se razvija...:roll:

Back