SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa ovim poslednjim sto si napisala se ne bi slozila.Moj klinac je imao alergiju na proteine iz mleka koja se izgubila sa 18 meseci.Na kravicu je reagovao kad dodje u dodir sa kozom.

i tako
ja chitam i pitam se kako to kravica dodje u dodir sa koZom (zzivotinjom, prim prev.)
prvo pomislim da zivite na selu, drugo, onda kako to drzite i chuvate hranu kad dolazi u kontakt sa domacim zzivotinjama... i nastavljam da kontempliram na tu temu, potpuno zanemarujuci chinjenicu da to NIJE koze, neko KOZZA - najveci organ u ljudskom organizmu.

e jesam tupava ponekad... :lol: :lol: :lol:

Eli Ns da ne citiraam i ja sta je rekla al to moze da izjavi samo onaj ko je imao retku srecu da sve bude u savrsenom redu i da se beba hrani kao pre sto godina bez posledica al mogu samo da dodam da se ljudi nisu obazirali ramije na bebece prolive ,grceve,osipe pa su poteskoce od lose ishrane mogle proci i neprepricane.

Zdravo svima. Iskusnije mame i tate kazite mi da li je mogu da bebi uvedem kasice i sokice u ishranu i na koji nacin? Ne bih cekala sest meseci po savetu lekara. Moja mala ima tri i po meseca.

A sto tako rano, jel nemas dovoljno mleka .Ako imas nemoj to raditi to ti je jedna muka manje bebe se najlepse razvijaju od sisanja maminog mlekado 6 meseca, a da nespominjem i steceni imunitet koji puno znaci.

i tako
ja chitam i pitam se kako to kravica dodje u dodir sa koZom (zzivotinjom, prim prev.)
prvo pomislim da zivite na selu, drugo, onda kako to drzite i chuvate hranu kad dolazi u kontakt sa domacim zzivotinjama... i nastavljam da kontempliram na tu temu, potpuno zanemarujuci chinjenicu da to NIJE koze, neko KOZZA - najveci organ u ljudskom organizmu.

e jesam tupava ponekad... :lol: :lol: :lol:

Slatko si me nasmejala.Mislila sam na imlekovu kravicu,dugotrajno mleko,a kapnulo mu je na ruku:)

Znala sam da će neko odmah da spominje pećine i šume, ali ne vidim kakve to ima veze sa kravljim mlekom.
Što se tiče alergije na kravlje mleko, to bih pre rekla da je retkost nego pravilo, kao što ima dece koja su alergična na jagode, gluten i ostale stvari.
U svakom slučaju, nije igranje sa zdravljem u pitanju, nego hoću da kažem da nema razloga za paniku.
Kao što rekoh, ja sam kao beba bila alergična na sva adaptirana mleka, pa sam mogla da pijem samo kravlje.
Ne vidim čemu tako oštar ton, samo sam želela da smanjim tenziju jer vidim da su mame zbunjene i isprepadane. A Inajdic je rekla da je njenoj drugarici DOKTOR rekao da može da daje kravlje mleko. Prema tome, sve je stvar ličnog shvatanja.

da i meni je doktorica rekla,ovim riječima bolje kravlje mlijeko još ako znate čije je i dali je čisto
nego prašak,ja sam koristila kravlje mlijeko i opet ću,nemam alergija u porodici
naravno sve treba isprobati polako,ako postoji alergija ne koristiti i gotovo.....

Ako si mislila na mene nisam htela da zvucim ostro ili napadno al bez obzira na pedijatre informacije o uticaju kravljeg mleka za nespreman bebin zeludac covek moze i sam da iskopa po netu, znaci nisam za vestacka ali ako je zdravije onda bolje to.Recimo pre kravljeg mnogo vise se preporucuje kozije koje je mnogo slicnije maminom od kravljeg ali uz suplemente nekih vitamina i gvozdja kojih ima manje nego sto bebi treba pa moze postati malokrvna.
Sad sam se setila jednog recepta koji je bio aktuelan pre 40 god za dohranu i tada u to smatrali zdravim (knjiga :Ishrana vase bebe) zaprziti psenicno brasno na ulju i dodati u mleko sa bodatkom secera ili slada ovo se davalo od 3 mes.

Poslednja izmena:
Nama je nasa dr rekla da kravlje dajemo od godinu dana, a jedna druga da ako mozemo i do dve godine ne dajemo. Posto u porodici imamo atopijski dermatitis, najvise zbog toga treba odloziti. Prerano uvodjenje kravljeg mleka, psenice, jaja itd. moze biti okidac za ekcem i sl. Prema tome, cemu rizikovati...
I meni je mama davala kravlje sa 3 meseca. sto ne znaci da tako treba.
Mislim da je istina negde izmedju...

Pa, istina je da ono što danas doktori tvrde da je zdravo, verovatno sutra već ne mora biti, tj. sve se stalno menja. Po tome ispada da se i sada igramo sa zdravljem dece.
Nisam mislila ni na kog konkretno, svi imamo različita mišljenja.
Ako u porodici nema istorije alergija, nema mesta panici.
Kao što je najnovija preporuka da se deci do 6 meseci daje isključivo mleko, čak ni voda da se ne daje, a kamoli neka hrana. Pa opet, majke se ponašaju prema intuiciji.
I na kraju, koliko god saveta da dobijete, svi će biti različiti. Svi do jednog. Tako je u trudnoći, tako je i kasnije. Zato što svako ima SVOJE mišljenje. Ali razloga za paniku ne treba da bude.

da i meni je doktorica rekla,ovim riječima bolje kravlje mlijeko još ako znate čije je i dali je čisto
nego prašak,ja sam koristila kravlje mlijeko i opet ću,nemam alergija u porodici
naravno sve treba isprobati polako,ako postoji alergija ne koristiti i gotovo.....
:mrgreen: I mene sva ta adaptirana mleka podsećaju na prašak, na hemikalije. Ipak je to proizvedeno u laboratoriji, a ja se grozim hemijskih preparata. Nekako sam pećinski tip, volim prirodu. :D

Ja sam pominjala sume i pecine koje nemaju nikakve veze sa mlekom, ali imaju sa time da je normalno da u zivotu postoji napredak i nauke i tehnologije i ja sam srecna da je tako.
Ko misli da savremene tendencije zato sto su savremene treba da odbaci, samo neka izvoli. Ili ko misli da nesto sto je ranije bio princip, zato sto nije pokazao stetne efekte u konkretnom licnom slucaju, ili se za njih tada prosto nije znalo, slobodno nek se pridrzava starih principa.
A da li su adaptirana mleka hemija, praskovi ili kako god, nemam pojma niti iskustva, moje dete ih ne koristi.

Eli Ns da ne citiraam i ja sta je rekla al to moze da izjavi samo onaj ko je imao retku srecu da sve bude u savrsenom redu i da se beba hrani kao pre sto godina bez posledica al mogu samo da dodam da se ljudi nisu obazirali ramije na bebece prolive ,grceve,osipe pa su poteskoce od lose ishrane mogle proci i neprepricane.

..qq.. :eek:
..po mom mishljenju, zdravo dete je pravilo, a preosetljivo izuzetak..

November, slozicu se sa tobom, ali samo delimicno.
Kaze mi pedijatar da jako puno dece sada ima npr. ekcem ili neku vrstu dermatitisa a da toga ranije nije bilo. Drugarica mi kaze posle lezanja na Institutu sa bebom zog urinarne infekcije kako pricaju tamo da dok se nisu deca cistila samo vlaznim maramicama i dok se nisu samo koristile papirne pelene nije bilo ovoliko urinarnih infekcija, vec mnogo manje. Hocu da kazem da se vremenom neke stvari menjaju i to na gore. E sad, da li su u pitanju aditivi, ili ko zna vec kakva hemija koja je u opticaju u lancu ishrane i svega sto unosimo u organizam, ne znam, ali sam citala da su alergije u znacajnom porastu u odnosu na pre, a to je oblast medicine koja spada u manje istrazene.

Moj bebac je imao atipicni dermatitis i zbog toga sam veoma pazila na svoju a pogotovo na njegovu ishranu, alergene sam uvodila po propis a klopu sama spremam od starta bez gotove hranice i sokica posto im nesto neverujem, al stvar jeste u tome da se detetu to nije pojavilo i ja bih olako shvatila te alergene i ko zna gde bi zavrsili.Toga ranije nije bilo baram ne u ovolikoj meri sve bebice koje znam su imale problema sa dermatitisom, ekcemima i posto je prave uzrocnike tesko naci onda se iskljucuju svi moguci.

Imam mleka nego su mi rekli da je tako bolje jer ce beba na vreme prihvatiti i zavoleti sve ukuse,da je mnogo teze kasnije.

Nemoj se igrati ako beba dobro napreduje samo od tvog mleka nemoj uvoditi drugu hranu najozbiljnije ti savetujem,ja sam mog iskljucivo dojila i savrseno je napredovao a o imuntetu ni da nepricamo.To su gluposti da posle nece prihvatiti.Sta ce vise voleti a sta manje od kasica je individualno i upste nema veze sa time da mu dajes sto ranije da b navikao.

November, slozicu se sa tobom, ali samo delimicno.
Kaze mi pedijatar da jako puno dece sada ima npr. ekcem ili neku vrstu dermatitisa a da toga ranije nije bilo. Drugarica mi kaze posle lezanja na Institutu sa bebom zog urinarne infekcije kako pricaju tamo da dok se nisu deca cistila samo vlaznim maramicama i dok se nisu samo koristile papirne pelene nije bilo ovoliko urinarnih infekcija, vec mnogo manje. Hocu da kazem da se vremenom neke stvari menjaju i to na gore. E sad, da li su u pitanju aditivi, ili ko zna vec kakva hemija koja je u opticaju u lancu ishrane i svega sto unosimo u organizam, ne znam, ali sam citala da su alergije u znacajnom porastu u odnosu na pre, a to je oblast medicine koja spada u manje istrazene.

..pa zar to onda ne znachi da se treba manje oslanjati na
"novo, jeftino, praktichno i apsolutno neophodno vashoj bebi"
a malo vishe se drzati prirodnih i proverenih stvari?
..ovde chitam da bebe imaju vishe kozmetike od shiparica u pubertetu,
da se voda i bebi sapun smatraju varvarstvom, a platnene pelene nepotrebnim smaranjem,
svi opushteno koriste omekshivache i osvezivache i onda je kravlje mleko krivo za alergije?

..ne mislim ni na koga konkretno i nikome ne zameram - sigurna sam da rade onako kako
misle da je najbolje za njihovu decu, ali vrlo je lako izgubiti se u moru proizvoda i reklama i preporuka
i zaboraviti da smo umeli i bez toga..a porast broja alergichnih i osetljivih
ukazuje da nam je verovatno i bilo bolje tako..mada ne i lakshe..

Imam mleka nego su mi rekli da je tako bolje jer ce beba na vreme prihvatiti i zavoleti sve ukuse,da je mnogo teze kasnije.

izvini molim te ali ko je to rekao?pa bebi je najvažnije majčino mleko u tom uzrastu,i ništa drugo ne treba...koja čvrsta hrana sa 3,5 meseca,naročito ako dojiš...i ne mogu da se složim da kasnije teže prihvataju čvrstu hranu,to je nonsens...

..pa zar to onda ne znachi da se treba manje oslanjati na
"novo, jeftino, praktichno i apsolutno neophodno vashoj bebi"
a malo vishe se drzati prirodnih i proverenih stvari?
..ovde chitam da bebe imaju vishe kozmetike od shiparica u pubertetu,
da se voda i bebi sapun smatraju varvarstvom, a platnene pelene nepotrebnim smaranjem,
svi opushteno koriste omekshivache i osvezivache i onda je kravlje mleko krivo za alergije?

..ne mislim ni na koga konkretno i nikome ne zameram - sigurna sam da rade onako kako
misle da je najbolje za njihovu decu, ali vrlo je lako izgubiti se u moru proizvoda i reklama i preporuka
i zaboraviti da smo umeli i bez toga..a porast broja alergichnih i osetljivih
ukazuje da nam je verovatno i bilo bolje tako..mada ne i lakshe..

Ajde i ja sam ovde napisala nekoliko stvari koje ne idu zajedno, npr. pelene i mleko, ali sam htela da kazem da postoji odredjena tendencija da se danas vise koriste razliciti preparati koji nekim organizmima bas i ne prijaju. U tu grupu mi spada i to sto pominjes omeksivace i sl.
Ali ja alergiju na kravlje mleko ne bih svrstavala u kategoriju ``lakse nam je`` sa savremenim proizvodima, pa gle sad sta smo napravili. Niti mislim da je adaptirano mleko "novo, jeftino, praktichno i apsolutno neophodno vashoj bebi", naprotiv, skupo je i nije nista prakticnija njegova upotreba od kravice. Ja verujem kada kazu da je adaptirano mleko bolje davati detetu od kravljeg, a sad moze biti diskutabilno bas do kog uzrasta, ali to neka svaka majka procenjuje po svom nahodjenju. Vec rekoh, ne koristim ni kravicu ni adaptirano mleko tako da ja licno ne navijam ni za jednu proizvodjacku stranu, samo mi ono sto citam i cujem od strucnih ljudi, sto ide u prilog formulama, zvuci za moj ukus razumno i opravdano.

Sto se mene tice, koliko god da neko misli da treba, pa i do 3 godine.
Nesto sam ukapirala da pricaju da se detetov imunitet u znacajnijoj meri formira prve dve godine, pa mi ta starosna granica ne deluje nenormalno. Kao sto je bila prica i za dojenje da treba 6 meseci, pa onda je kao godinu dana prava mera a sada na svim kutijama i teglicama bebece hrane pise da decu treba dojiti do napunjene dve godine. A retko ko to cini. A nije mi strana ni granica od godinu dana jer do tada vec deca imaju uvedenu cvrstu hranu i jogurt, kiselo mleko, sireve i sl.

ja sam uvela kravlje sa 15 meseci
i sa 20 se ponovo vratila na adaptirano
iz potpuno normalnih razloga - vise joj prija, lakse se prazni, na kravljem samo klikere na jedvite jade izbacuje
kravlje mleko u ranom uzrastu ima najvise veze sa reakcijom creva na njega, pa izaziva mikro krvarenja u utrobi...
nemam pojma, ne cenim mnogo kravlje mleko, ovo sto trazi dobije i to max do 400ml dnevno, sa velikim nadama da cemo ga ukinuti u buducnosti

Back