SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od pocetka smo se kupali u penici i mazali mlekom
A za lice imali posebne kreme za lice
I tako je i dan danas
Prvo smo to neozbiljno shvatali, ali smo onda poceli da vodimo racuna, tako da smo se vise od godinu dana zadrzali na Seba Med-u
sad povremeno kupujem Nivea Baby, pa Mustelu, pa se opet vratim na Seba Med, povremeno Bubchen i Chicco
Meni je nekako normalno da je masiram mlekom, i zbog koze, i zbog mazenja i zbog rituala
A sto se kupanja tice, preselili smo se u kupatilo iz sobe u kojoj je stajala kadica na stalku (da se matora mama ne saginje puno) negde od 9 meseci, od 14 meseci se tusiramo osim ako nije ekstremno nervozna, onda je pustim da se pracaka u peni 20-ak minuta

@viktorija
pre par meseci, i sad pamtim taj period, meni je klinac bio bolestan od 20og juna do 20og jula, sa pauzama.... proliv, temp, grlo, proliv, temp, grlo, jedan antibiotik, drugi i sve tako u krug.... mislila sam da cu poludeti.... dva dana super, pa op! kljokne... i shvatila sam da definitivno to mogu ochekivati... ako mu 6 meseci ne procuri nos, tachno cu da ochekujem 7og 39temp iko zna shta... plus uz krece sad i u vrtic... jedna mama, chija su deca, blizanci, krenuli u vrtic otprilike kad i moje krece, kazze - od septembra do januara sam visila po domovima zdravlja, po apotekama i bdila nocu... ochekuj to! ebene kolektivne bolesti...

moj klinac je potpuno beo, ima malo kosice k`o svilicu... ne znam dal` da ga oshisham... meni zzaoooo.... :D

@viktorija
pre par meseci, i sad pamtim taj period, meni je klinac bio bolestan od 20og juna do 20og jula, sa pauzama.... proliv, temp, grlo, proliv, temp, grlo, jedan antibiotik, drugi i sve tako u krug.... mislila sam da cu poludeti.... dva dana super, pa op! kljokne... i shvatila sam da definitivno to mogu ochekivati... ako mu 6 meseci ne procuri nos, tachno cu da ochekujem 7og 39temp iko zna shta... plus uz krece sad i u vrtic... jedna mama, chija su deca, blizanci, krenuli u vrtic otprilike kad i moje krece, kazze - od septembra do januara sam visila po domovima zdravlja, po apotekama i bdila nocu... ochekuj to! ebene kolektivne bolesti...

moj klinac je potpuno beo, ima malo kosice k`o svilicu... ne znam dal` da ga oshisham... meni zzaoooo.... :D

I moj klinjo je plav i svetle puti ,a i dojio je samo mesecak dana,mozda cak i krace verovatno i to ima uticaja.Ja uskoro pocinjem da radim i pojma nemam sta cu za njegovo cuvanje.Ne mogu da napravim nikakvu varijantu,mislila sam da ga dam u privatni vrtic,u novembru puni godinu,ali kad pomislim na vadanje kod dr i ne daje mi se ,mada me to ceka kad god posao u vrtic.

ennna smeš i od voća i od povrća sve da daješ postepeno(naravno ne daješ bobičasto voće,to znaš,i to 8 meseci nemoj davati pasulj,sočivo,kupus,pošto naduvava pa ih boli stomačić,ali sve ostalo polako smeš da uvodiš)..
Angi jogurt sam počela sa napunjenih 7 meseci,i izuzetno ga je voleo,bio je spas što se tiče jela,tako i pavlaka,jer kada sam mu umešala malo u jelo,mnogo je rađe popapao hranu....no moj nikada nije voleo da jede,ni dan danas..a luk..sačekaj sa lukom do 9 meseca...malo praziluka možeš da skuvaš u supicu ali posle praziluk izbaci ne blendaj,bebe baš ne vole ukus luka...
a što se obroka tiče,počinješ tako što prvo izbacuješ jedan podoj pre podne,i to nadomestiš čvrstom hranom...savetuju da se tako radi zbog alergija,da ako ne daj Bože ima neka reakcija to se ne desi kasno popodne ili uveče...pa onda kada su već zreli za 2 obroka čvrste hrane prvi daješ oko 10-11,a drugi popodne oko 15-16...neka voćka bude popodne a povrće prepodne...i onda kada se stiže do 3 obroka dnevno jedan je doručak oko 8,pa onda ručak oko 12-13,i večera oko 18 sati i to ti je to...sve ide postepeno i polako....nemoj žuriti...njima ta hrana za koju mi kažemo da je dosadna uopšte nije dosadna pošto se oni sreću sa svim tim ukusima po prvi put,njima je to sve novo a ne dosadno...

Moj mali ima vec dva obroka,i mi nezurimo polako:whistling:
Nego nije mi jasno pa zar posle nemaju uzinu?Ovde imaju..

Lazycat, ista prica je i kod nas...Bacamo Humanu:roll: Mi mu dajemo nekad kad ga babe i dede pricuvaju, eventualno ako mi se ucini gladan, ali to bas retko...A sad nam trebaju za kasice i onda bacamo...Ne znam zasto ne prave manja pakovanja...

Od pocetka smo se kupali u penici i mazali mlekom
A za lice imali posebne kreme za lice
I tako je i dan danas
Prvo smo to neozbiljno shvatali, ali smo onda poceli da vodimo racuna, tako da smo se vise od godinu dana zadrzali na Seba Med-u
sad povremeno kupujem Nivea Baby, pa Mustelu, pa se opet vratim na Seba Med, povremeno Bubchen i Chicco
Meni je nekako normalno da je masiram mlekom, i zbog koze, i zbog mazenja i zbog rituala
A sto se kupanja tice, preselili smo se u kupatilo iz sobe u kojoj je stajala kadica na stalku (da se matora mama ne saginje puno) negde od 9 meseci, od 14 meseci se tusiramo osim ako nije ekstremno nervozna, onda je pustim da se pracaka u peni 20-ak minuta

Mi skoro sve isto:)...Osim sto od pocetka samo Bubchen koristimo i super je...A veceras prvi put ubacili kadicu u kadu jer je poceo mnooooogo da prska po sobi. Kako ste vi do 9 meseci izdrzali u sobi?
Mi imamo onu plasticnu foteljicu u kokoj sedi i super je stvar, svima preporucujem od 3 meseca, pa dok ne krene skroz da se podize i prelazi na onaj prsten koji je sledeca faza...

I moj klinjo je plav i svetle puti ,a i dojio je samo mesecak dana,mozda cak i krace verovatno i to ima uticaja.Ja uskoro pocinjem da radim i pojma nemam sta cu za njegovo cuvanje.Ne mogu da napravim nikakvu varijantu,mislila sam da ga dam u privatni vrtic,u novembru puni godinu,ali kad pomislim na vadanje kod dr i ne daje mi se ,mada me to ceka kad god posao u vrtic.

a baka-deka servis?:think:

sta mislite, do kada je potrebno prokuvavati vodu za bebu za klopu? moja cera ima skoro 9 meseci, nije da me mrzi al vec jede sve zivo, maltene lize pod pa mi malo nebulozno da i dalje prokuvavam vodu..
inace, da podelim s vama jednu vest koja me je znatno sokira.. danas mi je moja neni rekla da je njena sestricina dobila period sa 6 godina!!!! i da nije jedina, neko dete u komsiluku je dobilo da 5 godina! zamalo da se rasplacem.. da li je moguce da se tako nesto desava???

iskreno ne znam. moja neni je sa sri lanke i engelski joj nije bas neki ali sam shvatila da su je vodili kod lekara i da jeste period u pitanju. meni su navrle suze na oci i zanemela sam. samo sam racunala kako je uspela da se pomeri granica toliko i kako to onda biva posle, ako se tako rano dobije do kada se ima i kako sve to.. grozno.. da li neka od vas ima prijateljice koje imaju cerke u pubertetu i da li se kod nas to ipak desava u neko normalno vreme? mene je ovo sokiralo skroz i ne mogu da se pomirim sa ovolikim pomeranjem granice...

deshava se da devojchice dobiju rano menstruaciju ovih dana.
doktori to objashnjavaju hormonima iz hrane, vishe nego hormonalnim poremecajima.
mala od zaove, koja je sad krenula u drugi razred je dobila preporuku da ide u institut za majku i dete, na hormonalna ispitivanja plus merenje shake, zato shto je na sistematskom primecena povecana maljavost, pubichna maljavost i tinejdzerske akne. znachi, dete od sedam godina. a menstuacija u tim godinama nosi nove rizike - prestanak rasta npr... i ko zna shta josh.

@viktorija bg
mene izjeda to shto ga vodim u vrtic tako rano, ali kao shto reko`, nemam nekog izbora.
ono shto sam primetila je da je ovde, u mom mi rodnom gradu, mnogo lakshe naci zzenu da ti chuva dete i mnogo je jeftinije, plus shto je ovo takva sredina gde nishta ne mozze da se sakrije - odma` se zna ko je i shta i od kojih je.... :D inache, ovde je chuvanje dece 100EUR mesechno, shto je ekvivalent pune cene obdanishta u bg, a puna cena obdanishta mi je 2,644 dindzi. :D
ja neshto nisam za te babe. babe treba da razmaze decu, ne da ih vaspitavaju (sushtinski, ne mislim da ne treba da ih vaspitavaju...). osim toga, ja svojih baba pokushavam da se otarasim, a ne josh i da ih navalim sebi.
a shto se tiche virusa i virushcica, bakterija i proliva.... pa ne znam. prestrashena sam, iskreno. al` mislim da cu uspeti da izadjem s tim na kraj.

o boze dragi sad sam i ja sokirana al opet u kom vremenu zivimo i koji vazduh disemo i sta jedemo ne znam dal i koliko to moze da ima veze a opet hormoni pa ne znam...al eto sta da radis..dete nec biti dete prosto ne znam sta da kazem...ja vodu recimo prokuvavam mada malac ce sad 4 meseca e sad ja prvo vodu sipam u onaj bokal sa filterom i posle u ketl da se prokuva al verujte da ta voda iz bokala kad prodje filter nema kamenca a kad pocne da se javlja kamenac filter treba da se menja tako da eto recimo da uzmes neki od tih bokala to je prava stvar...ali verujem da ti kupujes vodu tako dau tom slucaju nema potrebe da je i prokuvavas...ja bar tako razmisljam...cuj misljenja i drugih mama...

ja iskreno preporucuje probiokid imuno regulise stolicu a i jaca imunitet dete mi se nije razbolelo a i ja i muz bili bolesni...pa ako vam to nesto znaci a i stolica mu je bolja posto je imao proliv od ubica eto :)
a i ja se pitam sta cu sa bebcom kad pocnem da radim babe da cuvaju necu moja mam aradi i tako i tako a svekrva nema sanse daleko je a i necu da ga ona vaspitava pa cu verovatno uzeti zenu al ne znam ni koje su cene u Begoradu niti ista o tome ako neka zna i ima nekoga da preporuci javnite mi

pise lepo da moze da se daje deci u svakoj dobi i da se preporucuje trudnicama od 3 meseca trudnoce,deci sa alergijama ili onoj koja su sklona...jedino sto sadrzi skrob krompira al to je jako mala kolicina i ne smeta bebi od 3 meseca...tako su mi rekli u apoteci...a sad citam i uputstvo i ne vidim nigde da pise...preporucuje se deci u prim godinama zivota.....mozda je to neko pogresno protumacio ne znam...

Back