SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Angi,
Moj mali je ruckao praziluk,al mu se nesvidja,luk mu jos nisam davala,ni ja neznam dal sme ,mada videla sam na nekim kasicama sto sam davala nesecam se sta je bilo i ima luk unutra,mislim da bi moglo al nek nam to potvrde iskusne mame...
Matteo jede sad u podne za rucak po 200gr povrce i mesce,i jogurt,a popodne uzina voce ili kompot 130gr i 210ml mlekce ono ispadne 240.inace meni ispadne po tri breskve ima viska po dve tri kasike al to je za mamu..; inace on sve to smaze:mrgreen:

ennna smeš i od voća i od povrća sve da daješ postepeno(naravno ne daješ bobičasto voće,to znaš,i to 8 meseci nemoj davati pasulj,sočivo,kupus,pošto naduvava pa ih boli stomačić,ali sve ostalo polako smeš da uvodiš)..
Angi jogurt sam počela sa napunjenih 7 meseci,i izuzetno ga je voleo,bio je spas što se tiče jela,tako i pavlaka,jer kada sam mu umešala malo u jelo,mnogo je rađe popapao hranu....no moj nikada nije voleo da jede,ni dan danas..a luk..sačekaj sa lukom do 9 meseca...malo praziluka možeš da skuvaš u supicu ali posle praziluk izbaci ne blendaj,bebe baš ne vole ukus luka...
a što se obroka tiče,počinješ tako što prvo izbacuješ jedan podoj pre podne,i to nadomestiš čvrstom hranom...savetuju da se tako radi zbog alergija,da ako ne daj Bože ima neka reakcija to se ne desi kasno popodne ili uveče...pa onda kada su već zreli za 2 obroka čvrste hrane prvi daješ oko 10-11,a drugi popodne oko 15-16...neka voćka bude popodne a povrće prepodne...i onda kada se stiže do 3 obroka dnevno jedan je doručak oko 8,pa onda ručak oko 12-13,i večera oko 18 sati i to ti je to...sve ide postepeno i polako....nemoj žuriti...njima ta hrana za koju mi kažemo da je dosadna uopšte nije dosadna pošto se oni sreću sa svim tim ukusima po prvi put,njima je to sve novo a ne dosadno...

Tijanice mila sad čitam da je Loru juče jako boleo stomak?kako je danas srce malo,jel prošlo?Espumisan kapi bi trebalo da pomognu,Gabriel je svaki dan pio kada je bio beba zbog količnih grčeva,ali ne pomaže svakom detetu..imaš Nurse Harveys preparat koji je bolji za stariju decu a ne toliko za bebe,jer se do godinu dana i ne sme davati,pa onda pređi na taj,ako Espumisan ne pomaže,ali svakako kod lekara ako je i danas boli...

ennna smeš i od voća i od povrća sve da daješ postepeno(naravno ne daješ bobičasto voće,to znaš,i to 8 meseci nemoj davati pasulj,sočivo,kupus,pošto naduvava pa ih boli stomačić,ali sve ostalo polako smeš da uvodiš)..
Angi jogurt sam počela sa napunjenih 7 meseci,i izuzetno ga je voleo,bio je spas što se tiče jela,tako i pavlaka,jer kada sam mu umešala malo u jelo,mnogo je rađe popapao hranu....no moj nikada nije voleo da jede,ni dan danas..a luk..sačekaj sa lukom do 9 meseca...malo praziluka možeš da skuvaš u supicu ali posle praziluk izbaci ne blendaj,bebe baš ne vole ukus luka...
a što se obroka tiče,počinješ tako što prvo izbacuješ jedan podoj pre podne,i to nadomestiš čvrstom hranom...savetuju da se tako radi zbog alergija,da ako ne daj Bože ima neka reakcija to se ne desi kasno popodne ili uveče...pa onda kada su već zreli za 2 obroka čvrste hrane prvi daješ oko 10-11,a drugi popodne oko 15-16...neka voćka bude popodne a povrće prepodne...i onda kada se stiže do 3 obroka dnevno jedan je doručak oko 8,pa onda ručak oko 12-13,i večera oko 18 sati i to ti je to...sve ide postepeno i polako....nemoj žuriti...njima ta hrana za koju mi kažemo da je dosadna uopšte nije dosadna pošto se oni sreću sa svim tim ukusima po prvi put,njima je to sve novo a ne dosadno...

Hvala ti an savetima...Vidis ja procitala da je bolje kasno popodne prvi crsti obrok da bude, pa sam tako zamenila pirincanom kasicom jedan podoj, a za :rucak povce i meso, za sad samo povrce. Kako povrce ujutro, a voce popodne? A sta za rucak, opet povrce?!

to ti je kada već uvedeš i meso,pa dete jede 3 čvrsta obroka na dan...tada za doručak daješ kačamak,palentu,neku kašu po izboru,može voće sa keksom,znači variraš,pa za ručak ide povrće i meso,a za večeru opet neka kaša ili voće sa keksom...znači to kada već uvedeš 3 obroka...ali dok ima samo 2 obroka,nama pedijatar rekla tako i ja sa mojim radila tako da prepodne ide povrće i meso oko 10-11,a popodne oko 15-16 voće,a ostali obroci još ostaju mleko...kada uvedeš 3 čvrsta obroka,tada već uglavnom mlekce piju samo ujutro i uveče,i možda nešto mleka oko 13 sati,a između imaš čvrste obroke...možda sam konfuzno napisala...sorry..

Poslednja izmena:
da ja vas pitam jel vi mazete bebi guzu sa uljem?i da li ste i za sta koristile ulje za bebe a da se ne radi recimo o temenjaci za taj slucaj znam :) ?
do kada se beba kupa samo sapunom?danas sam srela zenu cija beba ima 4 meseca i kupa je samo sapunom i kosu... i kazite mi kada beba moze da se kupa pod tusem,posto ja moju lepo u kadicu pa se polivmo kad treba da ga isperem ?

ja mog kupam u kupatilu u veeeeeeeeeelikoj kadi od njegovih 5 meseci kada je već stabilno sedeo...tuš ne voli,nego da mu napravim puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno pene i onda se on tako igra 20 minuta,tuš je samo finiš pre nego ga izvadim iz kade brzinom svetlosti...a sapun sam koristila dosta dugo,oko 9 meseca sam počela da koristim kupku...sa tom istom mu perem i kosu,No tears i to je to...a ulje koristim,on jako voli uveče da se macka,i da ga blago izmasiram po celom telu,i tada trljam ulje u kožu,od čega mu je koža neverovatno baršunasta na dodir...

a da u kadi imamo dole tu lepljivu gumu,znate što se stavlja u kadu da ne klizi,to sam zbog njega stavila i ne moram da brinem da će da padne ili se udari ako ustane u kadi,a on pravi haos,gnjuri,kao pliva,vrti se...ma pravi svašta,celo kupatilo je mokro,ali dete obožava vodu...

da ja vas pitam jel vi mazete bebi guzu sa uljem?i da li ste i za sta koristile ulje za bebe a da se ne radi recimo o temenjaci za taj slucaj znam :) ?
do kada se beba kupa samo sapunom?danas sam srela zenu cija beba ima 4 meseca i kupa je samo sapunom i kosu... i kazite mi kada beba moze da se kupa pod tusem,posto ja moju lepo u kadicu pa se polivmo kad treba da ga isperem ?
jedan mali tip uvezi ulja , ne koristiti ga. Ulje nikako neide sa bebinom kozom. ona je jako osetljiva i pore se lako zapuse a sam sastav ulja nema nista sto bebi treba,Za guzu samo kremica a ako imate pproblema sa osipom dodajte malo pudera.Za ulje nepicam napamet to je bio savet dermatologa a bome sam se nacitala i po internetu zasata sve nie dobro.pozdrav

mesec dana ga kupala u kamilici i sapunom, do drugog meseca samo sapunom, od treceg kupka... chicco...
do sedmog meseca ga kupala u kadici u sobi spavacoj, od sedmog u velikoj kadi u koju stavim njegovu kadu.... nekako mi se chini ma koliko ribala veliku kadu, nije mi dovoljno chista za njega...

idemo po vakcinu mmr... danas.
nadam se da ce sve dobro proci, imam veliku tremu, al` poshto krece u vrtic sledeceg ponedeljka, kazze, mora... :(
ova deca, samo briga...
i radost, ali i briga.... a kad zamislim da cu imati josh jedno, dupla radost, al` chetvorodupla briga.... uf, uf.

pa verujmi da bi i oni bili sokoirani kada bi zanali da se kod nas bebice kupaju svaki dan i mackaju svim mogucim hemijama.a posle se svi cudimo od kud toliko ekcema, alergia,temenjaca...

..bez generalizacija molim.. :)
..beba stize iz sterilne sredine i treba joj omoguciti
privikavanje na ovaj nash svet.. :)
..o "svim mogucim hemijama" necu ni da pricham,
kao ni o procentu alergichnih i ekcematoznih beba ovde i tamo.. :)

Ja sam mog Nikolu kupala u njegovoj kadici vise od godinu dana, i to od pocetka sam koristila Chicco kupku od 0+, sad ga kupam u tus kabini i jos uvek koristim istu kupku...nisam nikad menjala.Posle kupanja sam najcesce koristila Pavlovicevu mast i to kad je bio mali celog ga izmazem...sad samo guzu, a telo mazem mlekom za telo..

Back