SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uvodim polako cvrstu hranu bebi, pa me zanimaju neke stvarcice...

Koliko su vase bebe u proseku htele da pojedu kad prvi put probaju neko povrce?

Moj bebac obozava pirincano-kukuruznu Humaninu kasicu. Naravno, kad je slatkasta...:)
Probali smo sargarepu i brokoli, odvojeno, po tri dana...Hteo je da jede, ali ne bas nesto mnogo. Stavila sam i malo putera i Humaninog mlekca da bude ukusnije, po savetu pedijatra. On sisa, ali mene mrzi da cedim svoje mleko, pa stav;jacu Humanu, nju ionako ponekad dam kad ga cuvaju bake i deke...
Nama juce rekla da mu damo svo sezonsko voce i povrce, da sve iskoristimo. Kao voce moze i sveze?!:eek:
A opet drugi savetuju po par kasicica soka za pocetak....Jel neko davao svezu breskvu?

Rekla je da uskori mozemo i meso da smuckam po kasiku dve u povrce.
Kako da se organizujem za nabavku mesa? Treba svaki dan imati te male kolicine...
Ajde iskusne mame...

Pa nije bas mnogo jela, ako izzuzmemo vocne kasice sa bananom i kajsijom (onom iz Juvitana teglice).
A sto se mesa tice, nadjes negde lep komad mlade teletine, jagnjetine, i sl. pa ga izdelis na male parcice, spakujes i u zamrzivac - i onda vadis i pravis svaki dan sveze
Sezonsko voce moze, izbegavaj bobicasto
Nemoj mu ove godine davati lubenicu i dinju, sacekaj do sledece
Breskve moze sveze, kruske, jabuke, banane
I sad da me ubjete ja ne znam sta jos ima na pijaci -
mozes celer, sargarepu, tikvicu, bundevu, karfiol, krompir, sve lepo polako....

Angy 7 evo ja sve mogu da potpisem sto je Mirabel napisala. meso bas tako, kupim i iseckam, stavim na spratove na papir za pecenje i sve lepo u zamrzivac i onda samo lomim koliko mi treba. moja cerka je odmah pocela sa propisanim kolicinama sa kutije, iako sam ja nameravala da krenem samo sa par kasicica. kad sam uvela povrce u principu sve je htela ali kao i svako dete, jedan dan bolje jede povrce, drugi voce.. posto u mojoj okolini imaju jos 2 bebe (mladje nazalost pa sve moram ja prva da saznam ovde od vas pa prenosim njima, hehe) razlikuju se deca puno tako da ne brini ako nece odmah da pojede koliko si mu spremila..
a od hrane, ovako sam ja: jabuku krusku sam kuvala u pocetku, breskvu, kajsiju, bananu, mango, papaju, lubenicu, dinju svezu, bundevu pekla;, povrce sve kuvam - krompir, sargarepa, tikvica, karfiol, brokoli, spanac, paskanat.. i tako vrtim u krug :) meni dosadilo a kamoli njoj.. meso sam ubacila od 8 meseci.

Mi Dudu upravo spakovali na spavanje,jos se malo migolji ali spavace,ne zvala se ja Sofronije. Ne vidim da mu nesto fali u toku dana, sit,napit,cist,na ruke,igramo se,pa majkovicu izvini mi se. Resila sam da nema razloga da mi ide na spavanje u 10,nego bas ovako. Ako neko i mora da diktira tempo, to cu

Da li sedimentacija(65) moze da bude uvecana usled nicanja zubica?Vec mesecak dana bebac se bori sa infekcijom grla,virusnom,tako bar kaze dr. A sve pocinje krajem avgusta kada se igrao i odjednom poceo bas jako da place,zatim kuti i sve tako...Odvedemo ga kod dr,sve ok,na sta ce ona reci da ima i on pravo da se ljuti.Posle 2 dana dobija temperaturu.grlo crveno i od tada krece ovo ludilo, bar jednom sedmicno smo kod dr.Povremeno stavlja i prstice u usta,sumnjam na zubice,a doticna ne da za pravo da dete moze da zaradi temperaturu od 39C zbog zubica!!! Inace isli smo na more ona nam je dozvolila rekavsi da se stanje popravlja i "ne vidi razlog zbog kog ne bi isli"! Tamo nismo videli ni O od odmora,drugi dan dobije temp.,traje 4 dana i non stop varira,kada je prosla tem. dolazi proliv (imao jedan dan tri puta),zatim 2-3 dana bude sve ok i predzadnju noc budi se placuci, tad vec suprug i ja gubimo zivce,pakujemo se i krecemo nazad.Dosli smo kuci sa temperaturom ,odlazimo kod druge dr i ona daje Pancef govoreci da mozda Sinacilin ne deluje.Po podne temp. nestaje sama od sebeJuce smo bebca vodili na kontrolu ,po njenom je sve ok,samo je trazila da bebac vadi rezultate da vidi da li je sedimentacija ok(krajem avgusta bila 58, 2.septembra 60, a danas 65).Juce je gurao prstice u usta i menjalo mu se raspolozenje,sinoc lepo zaspao uz mleko,da bi se oko 1h probudio uz plac tako da je jutros do 9h ukupno odspavao negde oko 2 sata.Pada mi na pamet da nije uplasen od necega pa kenjka u noc, inace se beca na sve,ne znam vise sta da mislim,danas je bio ok.Sutra nosim rezultate dr da pogleda i najradije bih uzela uput za bolnicu da ga odvedem na kompletno ispitivanje,ovako on place,kida se ,mi se nerviramo i tako prolazi vreme,a ne znamo sta se desava.Trombociti su mu 941,kreatinin 32,1 , Wr-CRP 44,68,eritrociti3,93.To je ono sto je ispod ili iznad vrednosti.E sad budite vi pametni pa prokomentarisite,dajte predlog,sugestiju...Bebac ima punih 10 meseci.

Pitanje za mame malo starije dece cija su deca mozda za nesto specificno talentovana (pevanje, crtanje): Od kog doba se ispoljijo taj dar?! :think:

Ajde da se malo hvalim :lol: ...posto i muz i ja imamo skoro apsolutni sluh,s tim sto ja jako dobro i reprodukujem zvuke ,bilo je za ocekivati da i Aca od nas to nasledi,ako ne i bas apsolutni sluh :D i vec sa godinu dana je poceo u originalu da oponasa melodije nekih pesama....u pocetku smo bili :eek: ,ali sada smo vec navikli :lol:,doduse nece da prica,tako da ne peva reci vec samo mumla melodiju :lol:
Sto se crtanja tice ,pre par meseci je poceo da sara po cemu god stigne i vidim bas voli da "crta",ali tu bas i nije neki talenat :lol:,to je bas ono tipicno decije saranje :lol:

Ajde da se malo hvalim :lol: ...posto i muz i ja imamo skoro apsolutni sluh,s tim sto ja jako dobro i reprodukujem zvuke ,bilo je za ocekivati da i Aca od nas to nasledi,ako ne i bas apsolutni sluh :D i vec sa godinu dana je poceo u originalu da oponasa melodije nekih pesama....u pocetku smo bili :eek: ,ali sada smo vec navikli :lol:,doduse nece da prica,tako da ne peva reci vec samo mumla melodiju :lol:
Sto se crtanja tice ,pre par meseci je poceo da sara po cemu god stigne i vidim bas voli da "crta",ali tu bas i nije neki talenat :lol:,to je bas ono tipicno decije saranje :lol:

blago tebi...ja gluva ko top...

Viktorijabg,pitam te zato sto i nasa beba nekad i kad je na rukama,sto najvise i voli, pocne tako da place i da se upinje,da se pitam dal ga nesto ne boli, i treba mi par minuta da ga smirim. Posle toga zaspi i onda pomislim da nije zbog pospanosti, a ne da mu se da spava. Cula sam od prijateljice da su deca vremenom jako uznemirena pred spavanje, skrgucu zubima,cupaju kosu i sl. ili je to samo kod njenog deteta:D A kazu da to moze da bude od nakupljenih utisaka u toku dana, pa posto tako malo dete nema mehanizme odraslog da klasifikuje dozivljaje, onda mu plakanje dodje kao neko olaksanje.
Jel sedimentacija isto sto i CRP?

CRP je protein u krvi,nadjoh na netu,povecava se ukoliko je aktuelna upala,na rukama mi kuti pa krene sa placom i sve tako,evo ga misic,zaspao je oko20h,iscrpljen je od prosle noci.Sutra cu da trazim uput za bolnicu,sad razmisljam kakvu upalu moze da ima?!

Viktorija,necu da te plasim,ali kolko je zorom idi pravo u bolnicu.
Ta tvoja dr nije normalna.
Tolika sedimentacija i CRP su znaci neke jake upale,a uz to i tolika temperatura.
Djetetu je sigurno potreban Longacef,a oni ga drze tako-nije mu nista.
Daj Boze da nisam u pravu,ali ja bih sto prije-pravac bolnica.
Nije to nista strasno,samo da primi pravu i odgovarajucu terapiju,sve ce brzo proci i vratiti se na normalu.
:cmok2: za mache malo:heart:

Viktorija, i moj ti je savet da vodis dete kod lekara na Institut ili Tirsovu ali i da bude oprezna sa tim sta ce ti reci.
Nisi napisala kakva je leukocitarna formula? Jesu wbc povecani ili ne?
Moje dete je u junu imalo dva puta temperaturu do 39 i CRP prvi put 119 a drugi put 37 i oba puta smo lezali u bolnici i primao je longacef intravenozno. E sad, prosle nedelje smo otisli kod nacelnika tog odeljenja gde smo lezali, ali privatno, i rekao nam je da maltene nije moralo da se lezi u bolnici i prima longacef. Zato kazem oprezno i polako i ramotriti sve opcije i drugo i trece lekarsko misljenje ako treba.
Inace pre dve nedelj eje imao za vikend temperaturu, opet do 39 i crp 62 pa je prosao bez antibiotika i nisu sigurni ali moguce je da je sve to bila reakcija na vakcinu koju je primio.
Inace ja ne verujem u te i tolike temperature koje traju i vracaju se od nicanja zuba.

..verovatno sam dosadna, ali ponovicu se josh jednom..

..kada zubi nichu, temperatura moze da bude blaago povishena (37,0 -37,1)
narochito ako samo izbijanje, od rupice na desnima do vidljivog vrha reckavog zubica, traje danima
i dete moze da bude kenjkavo, razdrazljivo, da slabo jede, da se budi nocu..

..ali kada je temperatura 39C - to nisu zubi..
..kada je detetu tako viskoka temperatura, desni omekshaju
i neretko se desi da u par dana izbije i nekoliko zubica..
..zato neke mame pomisle da je temperaturu izazvalo nicanje zuba,
a ustvari je temperatura ubrzala nicanje zuba..

кад смо већ код зуба, да ли је опасно или забрињавајуће што су прво изашле горње двојке, а горње јединице још нису?

кад смо већ код зуба, да ли је опасно или забрињавајуће што су прво изашле горње двојке, а горње јединице још нису?

"Mliječni zubi često niču po nepravilnom redosljedu ali je uobičajeno da prvo izađu donji pa gornji sekutići, očnjaci, pa prvi i drugi mliječni molari"

..na samom kraju strane...
..super link, gomila informacija.. :)

http://www.dent-kozarac.com/savjeti.html

jel neko od vas koristi neke specijalne kreme za napolje a za vetrovito vreme videla sam chicco ima neku kremu pa nism znala dal ce nam to trebati a opet da ne mesam bas toliko krema...vise cu poludeti ne znam dal je dovoljno samo da uzmem tu mustelu za suvu kozu i specificnu ili za vetrovito i zimsko vreme treba i neka specijalna>??

Back