SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mi smo poceli sa kasicama sa tacno 5 meseci, prvo sam uvela povrce(sargarepu, krompir, tikvicu, spanac) sve po 3 dana uz dodatak zitarica od pirinaca i adaptiranog mleka...sad prelazimo na voce( jabuka,kruska,breskva)...
kao sto neko rece raznih saveta ima ali treba odabrati sredinu....ne treba bebu forsirati sa raznim vocem i povrcem, ima za to vremena...prvo nek prihati polako ono sto nije tesko za njen stomacic...
a da napomenem od pocetka smo na aptamilu 1...uz to pije dosta vode i caj za bebe...
dosta njih kaze, kako su nase majke...a ja mislim da nema potrebe vracati se u proslo vreme i ne pokusirati na bebama...svako vreme ima neka svoja pravila a da ne pricam da ni pedijatri nisu svi istog misljenja...
treba cuti svaki savet, zasto da ne...pogotovo za novopecene mamice(kao sto sam i sama) ali treba slusati bebu i njene potrebe...
kravlje mleko se ne preporucuje do godinu dana...i isto sam misljenja treba dati detetu ono sto je za njegov uzrast iako je u danasnje vreme tesko sa svim tim izaci na kraj ali beba je na prvom mestu a za ostalo koliko ima...
:)

s obzirom da je moj klinac rodjen u avgustu, povrce je doshlo na red u januaru... mislila sam poludecu, a u stvari, davala sam mu vishe vrsta povrca tad, nego shto sam imala u letnjoj sezoni - u zimu imash, osim standardnog krompira i shargarepe i brokoli i prokelj i karfiol i dulek i muskatnu tikvu i eto... sad ce dete da mi se pretvori u tikvicu, a ja papriku ne podnosim, pa mu retko dajem....

inache, nisam vam isprichala moju jednodnevnu avanturu.
otishla sam u vrtic da predam dokumenta i karton.... odma` me poshalju u sobu - "mladja jaslena grupa"... ja dete na kuk, pa polako tamo.... mi na vrata, izlazi fina jedna devojka (mislim vidi se da je zzena, al` mladja je od mene....), a za njom josh 10oro dece koja kad su me videla u glas su pochela da vichu MAMA i da pruzzaju ruke.... stojimo tako mi na vratima, pola plache, pola hoce da pobegne, onda ih vuche unutra, kazze "obichno su mirna, al kad vide nekog odraslog oni krenu da kukaju.... a i kasni im ruchak, pa su gladni..." ja se stegla sva.... i zavrshimo mi taj informativni razgovor, utvrdimo shta nam sve treba i ja izadjem napolje, spakujem dete u kolica, odvezem se do prve klupe u parku i krenem da plachem i plachem i plachem.... nastavim da plachem u shetnji, dok sam pila kafu kod muzza u kafani ja sam ridala (kreten ja, mislila sam da ce me razumeti, kad on nije prestajao da mi se smeje...), plakala sam kod kuce i josh jednom pred spavanje. posle vishe nisam.
al` mnogo mi je teshko.
na adaptaciju krece krajem septembra, ja uzzivam u ovim nashim danima, kao da su nam, ne dao bog, poslednji... nisam uopshte mislila da sam jedna od onih mama drama. :D

Divne ste,ali jel mogu da vas zamolim da o klopici pisete na temi sta danas ruckamo,jer uskoro moj bebac pocinje da rucka pa bi mi svi ovi saveti bili od velike koristi,a ova tema je preobimna da na njoj sve citam.Hvala unapred!!!

inache, nisam vam isprichala moju jednodnevnu avanturu.
otishla sam u vrtic da predam dokumenta i karton.... odma` me poshalju u sobu - "mladja jaslena grupa"... ja dete na kuk, pa polako tamo.... mi na vrata, izlazi fina jedna devojka (mislim vidi se da je zzena, al` mladja je od mene....), a za njom josh 10oro dece koja kad su me videla u glas su pochela da vichu MAMA i da pruzzaju ruke.... stojimo tako mi na vratima, pola plache, pola hoce da pobegne, onda ih vuche unutra, kazze "obichno su mirna, al kad vide nekog odraslog oni krenu da kukaju.... a i kasni im ruchak, pa su gladni..." ja se stegla sva.... i zavrshimo mi taj informativni razgovor, utvrdimo shta nam sve treba i ja izadjem napolje, spakujem dete u kolica, odvezem se do prve klupe u parku i krenem da plachem i plachem i plachem.... nastavim da plachem u shetnji, dok sam pila kafu kod muzza u kafani ja sam ridala (kreten ja, mislila sam da ce me razumeti, kad on nije prestajao da mi se smeje...), plakala sam kod kuce i josh jednom pred spavanje. posle vishe nisam.
al` mnogo mi je teshko.
na adaptaciju krece krajem septembra, ja uzzivam u ovim nashim danima, kao da su nam, ne dao bog, poslednji... nisam uopshte mislila da sam jedna od onih mama drama. :D
Jao,tako se meni slicno desilo kad smo isli na konkurs,jedan mali bata se uhvatio za ogradicu i stalno me zapitkivao"di si?" dok je par njih sedelo na betonu i plakalo,plakalo...
Ali mi verovatno tih muka necemo ni imati,imacemo vece jer vrtic jako tesko da cemo dobiti.:think:

Hvala na savetima za uvodjenje cvrste hrane...
Jeste li strogo postovale ono 3 dana nova namirnica? Mene to vec malo smara,a koliko sam se konsultovala sa drugaricama, svi ispocetka postuju, pa posle zabusavaju:)

Kada ste poceli da dodajete u jelo kuvani luk? Meni kaze drugarica da je ona vrlo brzo dala, jer je ukusnije, kao nama odraslima kad dinstamo na luku. Nigde se ne pominje luk po literaturi...

Kada je najbolje aktivirati stolicu za hranjenje? Nasa je zapakovana na placu, pa ne znam kad da je donesem. Bebac ce uskoro napuniti 6 meseci. Voli da sedi, ali ne zna sam, naravno jos. Hranim ga u lezaljci u podignutom polozaju za sad...

Ja postujem to pravilo od 3-4 dana za novu klopu. Luk sam kao dodala vec sad sa 6 meseci, ali ne bas luk da jede nego sam kuvala supu sa raznim povrcem i mrvom mesa, pa sam luk bacila (kao supu za nas velike kad pravim) a ostalo ispasirala u neku krem supu... ima lepsi shmek. A stolicu sam mislila dal i kada da uvodim, pa sam uvela kad je poceo sam cvrsto da sedi a meni pocela da otpada kichma od grbavljenja od raznih, sve niskih, varijanti sedenja.

почело је ноћас са зачепљеним носићем... цео дан супер расположена, можда мала температурица, ништа алармантно... јела као мећава (читај - као и увек)... а онда око 6 поподне хаос... она гори, 39,1... муж отишао у дз, а тамо замена (после лошег, тј. трауматичног искуства са заменом и ферум леком, замену избегавамо у широком луку!)...
купили смо ефералган, дали јој, и малопре, пред спавање - 37,5... сад је заспала...
а муж сутра путује...
срећом, доћиће моји...
нек нам је Бог на помоћи до понедељка, кад ћу је, ипак, одвести код наше др...
љубимо вас све

o boze pa kako bre ma nema neki virus zavladao vidite zenske kakvo je vreme ludacko ja bolesna muz bolestan da kucnem u drvo Laki je dobro drzi se mada ga kljukam onim probio kid imuno jer doktorka kaze da je dobar za ajcanje imuniteta pored toga sto regulise stolicu...Suzo bice malena dobro samo je kontrolisite bar temperaturu nema dobro je...ovaj prelazni period je zato bas uzasan :(

Suzo, samo skidaj temperaturu, Eferalgan ili Brufen! Možeš slobodno da kombinuješ (izvini ako to već znaš, ali ja volim da kažem) ako dobija temp. na češće od šest sati.
To je najvažnije, mi retko idemo kod dr-a, tek ako temperatura traje duže od tri dana ili ako primetim da se stanje pogoršava. Inače je važno samo skidati temperaturu, to su u glavnom najčešće prolazni virusi
Držite se, nemoj samo paničiti ;)

joj gledam ovog mog malog i cini mi se da nocas nece biti spavanja zezaju ponovo desni joooooj kad vidim da je povredio desne prsticima i krv na jastucnici uzasnem se :(
:eek::eek::eek: jooooj, znaci da se i ja pripremim??? pa kako raskrvari? ova moja uzasno balavi i sve trpa u usta. meka joj je stolica, nesto kilavo jede.... kazu da je zbog zubica. ali ne primetim da je crveno,a nema temperaturu. nisam joj jos stavila ogrlicu...

Sad sam se bas iznervirala! Savetuje mi neka zena koja radi na neonatologiji, da pocnem Dudi da dajem sokove Juvitana i Fruteka, nikako domace, a mi uopste nismo imali kupovne u vidu,jer cujem da se u njih,zbog gustine, stavlja sve samo ne ono od cega su, a i puni su secera. Al` ne bi to mene tangiralo nimalo, da ne razmisljam gde cu nabavljati voce i povrce,jer ne verujem ni seljacima sa pijace da ne prskaju. Ono ''trebalo bi da je organsko jer je za decu'' ne uzimam u obzir. HELP

Sad sam se bas iznervirala! Savetuje mi neka zena koja radi na neonatologiji, da pocnem Dudi da dajem sokove Juvitana i Fruteka, nikako domace, a mi uopste nismo imali kupovne u vidu,jer cujem da se u njih,zbog gustine, stavlja sve samo ne ono od cega su, a i puni su secera. Al` ne bi to mene tangiralo nimalo, da ne razmisljam gde cu nabavljati voce i povrce,jer ne verujem ni seljacima sa pijace da ne prskaju. Ono ''trebalo bi da je organsko jer je za decu'' ne uzimam u obzir. HELP

koliko ti je dete? meni je patronazna a i nas pedijatar rekao, da sokove ne dajem do godinu dana, kupovne pogotovo ne....:rtfm: dovoljne su vocne kasice od kuvanog voca... al ko ce znati, kad i pedijatri imaju razlicite stavove....

Ne mogu da ne odreagujem kad vidim ovo :tri dana ne radim nista ako mi dete ima temperaturu".
Dragi roditelji, ucite se na tudjim greskama...Ako beba ima temperaturu, a nikakve druge simptome, ne mozete samo davati dijagnozu - neki virus...
KOD BEBA JE NAJCESCE JEDINI SIMPTOM URINARNE INFEKCIJE POVISENA TEMPERATURA. Dakle kad dobiju povisenu T, nista lakse nego odneti urin u prvu laboratoriju i uveriti se da to nije urinarna infekcija. Kosta oko 200din.
Urinarne infekcije kod beba brzo napreduju i ne treba ih zapustati, nego odmah leciti.
Ja sam imala iskustvo dugarice i nismo gubili vreme...vec dve infekcije...ne ponovilo se...

Dumbio,
I ja sam bas htela da pitam za sokove...Koje datete bebama?

4 1/2 meseca. A meni ova kaze ''to ce ti i patronazne preporuciti''. Iskreno, ne verujem vise ni jednima ni drugima. Hocu samo da nadjem neku seljanku koja u svojoj basti gaji najprirodnije moguce voce i povrce. Ako ima neka seljanka,nek se javi:D

Pa to za temperaturu se podrazumeva da odma' trazis uput za laboratoriju,ili jos bolje,privatno odradis analizu. Otkako je Dule imao urinarnu infekciju,ne ponovilo se, mi mu urin nosimo na kontrolu na 10-ak dana. Perite decu svaki put kad menjate pelene,a i ovo sto cesce. Kad se ukaki, ni sekund da ne bude u s....,istog trenutka voda i sapun. Eserihija se prenosi iz stolice, ne znas kod koga breze,decaka ili devojcica.

Back