SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ne vidim neku bitnu razliku danju... 5 danju podoja nije previse...

Ma ne bi se ja sekirala da nije tog uvodjenja cvrste hrane, ovako nikad ne znam za kad da spremam jel ne znam kad ce biti gladan, i da on nije veci od svih predvidjanja onih grafikona rasta (tesi me samo sto nije samo tezi, nego i visinu ima vecu)

A kako znas da bas hoce da siki kad krene da place? :think:

Ne znam da objasnim ali nekako drugacije place... a kad sam u dilemi on je vrlo jednostavno resi - kad mu pridjem, ako je npr samo uznemiren pruza rukice da ga podignem i hvata mi se nekako oko vrata, a kad je gladan vuce mi majcu i ide direkt na siku, a kad je umoran nekako mi zabode lice u vrat... imamo tako citav set nekog gestovnog sporazumevanja... jedino nekad kad kao hoce da sisa ustvari je zedan, onda kad mu dam vode smiri se, a ako je ipak i gladan i posle vode i dalje trazi, to mi je najveca muka jer nece da pije iz cucle pa se patimo sa tom vodom

pa sad jel to jedan ili dva podoja,,,

Od toga i ja ludim, jer ako racunam kao dva, onda siki sto puta na dan jer cesto pravi pauze...

Gde vam budu najvise bebe danju dok su budne? Bebe 6-9mes.recimo...Ja ga stavljam y lezaljku ili medju jastuke...Nemam ogradicu i ne znam da li da nabavljam...Koliko je?:think:

Ja odustala od ogradice, nemam puno mesta u stanu, a on nema mira ni par minuta, pa mi se cini da bi to bile bacene pare (mislim da su jeftinije bile ok 4500). U poslednje vreme je najcesce na podu (a i ja sa njim)... malo puzi, malo sedi, malo se nesto prevrce, hoce i da ustaje uz namestaj

..on demand je, po meni, jedna jako losha postavka.. :(
..kod sasvim male bebe, dolivanje svezeg mleka na polusvareno je
idealan recept za grcheve, nadimanje, bolove..
..kod vece bebe, nije svaki demand znak gladi ili nedovoljnog unosa hrane..
..nisam pristalica sise kao utehe, nisam sigurna kako se to projektuje na psihu deteta..

Ja se sa tobom potpuno slazem u teoriji, ali u praksi sam radila sve drugacije :).
Ja sam imala jednu, mozda pogresnu predpostavku, da dete ako nece da sisa nece sisati. I vidim da ima beba koje jednostavno nekad nece ni siku ni flasicu sto njihove roditelje cesto ume i da izludjuje. Tako da sam izvukla zakljucak da oni znaju kad im i sta i koliko treba pa onda ih ponudis a oni nekad hoce a nekad nece.
Kad ono medjutim.
Moje dete kad god da ponudis- on hoce.
Tako da...pametna vise nisam :).

Angi,

bravo bravo za malog Filija:klap::klap:...vec dva zubica...pa to je :super:
:heart malo:cmok2:veliki

Kod mog bebana jos nista,cak ni na vidiku...mislim rano je...mada me stalno vuce za siku kad siki...onako je stisne pa je razvuce>tacnije on mene ujeda> i stalno je nervozan..

Probala sam malo danas da mu dam adaptiranog mleka na kasicicu...
Uf kakva je to gadljiva faca bila...fuj..a i ono mleko je odvratno...nije hteo da proba vise od jedne kasicice...a mislila sam da aptamil krenem da stavljam u kasice...moracu da probam jos neko..ovde ti daju uzorak kesice pa tako mozes da probas da ne kupujes one cele kutije...Koje mleko ti uzimas za Filija?Znam da mu ponekad dajes adaptirano...

eh drage moje,pošto sam ja prvih godinu dana svaki dan tačno zapisivala i sat,i količinu i meni šta sam mu daval da jede,evo izdvojiću jedan dan kada je imao 6 meseci,i kako je to izgledalo sa nama..moram da napomenem on je veoma kratko sisao,bio je na adaptiranom mleku,i već sa 4,5 meseci krenuli smo sa čvrstom hranom...
znači davnog dana 18.06.2008. kada je imao tačno 6 meseci naš dan je izgledao ovako:
4,05 sati-170ml Humane
7,00 sati-100ml sokića od jabuke(odnosno to je bio ceđena jabuka)
8,05 sati-90gr kašice (jabuka,breskva,maraquja)
9,30 sati-80ml Humane
11,05 sati-100ml Humane
14,30 sati-170ml Humane
17,45 sati-80gr pečene bundeve
19,00 sati-110ml Humane
21,15 sati-180ml Humane

što sveukupno izađe 810ml Humane,100ml sokića,170gr kašica

taj dan je kakio 3 puta,8.45, 15.15, 18.00

isto tako tih dana je pio Liobif jer je imao malo ređu kaku...eh znači otprilike tako je išlo kod nas

malo puzi, malo sedi, malo se nesto prevrce, hoce i da ustaje uz namestaj

Sa 6.5 meseci puzi i ustaje?!:eek:

Ma ne ume on to bas po propisu, ne zna ovako, pa da ide unapred:
tako samo stoji u mestu i ljulja se dok ne blebne :mrgreen:
nego ovako se gura rukicama u rikverc

ali obidje celu sobu tako i stigne svuda gde ne treba :mrgreen:

A ustajanje mu mnoooogo cesce ne uspe nego sto uspe, ali ja svakako moram da ga vijam, posto kad uspe moram da ga hvatam da ne blebne dole.

Nego promasismo temu - dakleM hrana: Prilicno mi je uteshno kad prebrojim koliko je Gabriel imao obroka u danu - malih ali obroka - nisu ni Nikolini svi veliki.
Inace danasnji rucak opet nije hteo ni da proba - namrstio se i okrenuo cim sam uzela kashicu i kashiku :dash:

Nervira me ta prica sa hemoglobinom, Maslachak koje gvozdje mu dajes?
On je u dva navrata pio Ferofan i nije imalo nikakvog efekta. Juce sam uzela od sestre sokovnik da krenem da mu pravim sokice od cvekle i voca pa se nadam da ce to pomoci.
Inace meso u svim oblicima i dalje besomucno pljuje...

ma pije ferum lek, 6ml dnevno.
do danas je pio 5ml, ali sam se chula sa dr danas i rekla mi je da mu do 15og oktobra dajem 6 ml.
inache, rekla mi je da treapija traje najmanje 2 meseca, ali i do 6 zna da se oduzzi. chula sam se sa njom zato shto sam uradila proveru posle mesec dana i njemu je hemoglobin skochio samo za dva - sa 107 na 109.

ja sam se godinama lechila od anemija, tipa nedostatak gvodzdja. u jednom trenutku sam imala i hemoglobin ispod 90. osim shto sam besomuchno pila gvozzdje, morala sam da jedem i oko 300 gr mesa dnevno. koliko je meni teta objasnila, hematolog po smecijalnosi, gvozzdje koje se unosi preko mesa se lakshe apsorbuje zato shto je trovalentno u odnosu na gvozzdje iz biljaka koje je dvovalentno. znam da ovde ima i struchnijih, nek se oglase.
i ja sam u tom periodu pila taj sok od cvekle, limuna, meda i shargarepe. pravila mi ga je baba i mogu da kazzem da mi nije pomogao za gvozzdje, koliko mi je stvarno poboljshao imuni sistem u periodu dok ga pijem.

Ja od danas pocela sa cedjenjem tog soka i nije bas odusevljen ali ajde nekako cemo se ganjati.
A od mesa slaba vajda, pljuje koliko god ga sitno iseckala, uhvati cuftu u ruu i odgrize parcekanju i onda mulja mulja pa opet pljune. Da poludis. A povrce barem kada je mekano i gnjeceno hoce da jede pa makar bilo i dvovalentno :).
Sad sam ga napala sa brokolijem, blitvom i prokeljom, jadan samo zeleno kaki ;))))).
Inace poslednji put njemu je hemoglobin bio 103, mada je tad bio i bolestan a kazu mi da onda normalno i bude losija krvna slika koja se posle recimo dve nedelje opet unormali pa sad ne znam kakav mu je hemoglobin u stvari dok je zdrav a ne bih da ga opet bodem ako ne moram.

Ja od danas pocela sa cedjenjem tog soka i nije bas odusevljen ali ajde nekako cemo se ganjati.
A od mesa slaba vajda, pljuje koliko god ga sitno iseckala, uhvati cuftu u ruu i odgrize parcekanju i onda mulja mulja pa opet pljune. Da poludis. A povrce barem kada je mekano i gnjeceno hoce da jede pa makar bilo i dvovalentno :).
Sad sam ga napala sa brokolijem, blitvom i prokeljom, jadan samo zeleno kaki ;))))).
Inace poslednji put njemu je hemoglobin bio 103, mada je tad bio i bolestan a kazu mi da onda normalno i bude losija krvna slika koja se posle recimo dve nedelje opet unormali pa sad ne znam kakav mu je hemoglobin u stvari dok je zdrav a ne bih da ga opet bodem ako ne moram.

jel jede jaja (zumance), mozda hoce dzigu (moja kako kad, kad se smulja sa paradajzom)?
Ako hoce junecu supu, napravi od suplje kosti (ta nam je preporucena kao bomba) pa u flasicu ili u solju....

jel jede jaja (zumance), mozda hoce dzigu (moja kako kad, kad se smulja sa paradajzom)?
Ako hoce junecu supu, napravi od suplje kosti (ta nam je preporucena kao bomba) pa u flasicu ili u solju....

Moja Milica do pre dva meseca nije htela da okusi meso.Kada sam to napomenula doktorici ona me je samo pitala - a jel jede jaja? Kad sam joj rekla da jede kaze ona da onda nema problema jer je to za njene potrebe sasvim dovoljno.A hemoglobin joj je uvek preko 100 :super:

Evo iskopirala sam od Micimacko posto nesto nece citat da mi radi - ovakvi primeri mene nerviraju i zabrinjavaju:
8,05 sati-90gr kašice (jabuka,breskva,maraquja)
9,30 sati-80ml Humane
11,05 sati-100ml Humane
...
17,45 sati-80gr pečene bundeve
19,00 sati-110ml Humane
21,15 sati-180ml Humane
Tu ispadne da jede na sat ipo do dva, a ja znam mame i bebe koje jedu tacno na 4 sata, ni manje ni vishe i onda se ziva pojedem od sekiracije shto kod nas to ni ne lichi :roll: al odlucila sam da se vise ne nerviram i ako vas opet pocnem daviti na tu temu lupite mi slobodno par virtualnih shamara (molim odgovorne persone da nam ubace takvog smajlija ili jos bolje ovog )

E sad da kopiram od Phenomenon : Moje dete kad god da ponudis- on hoce.
Moje dete cesto hoce, al kad nece nece i nema te sile koja ce ga naterati (na koga li je tako tvrdoglav, pitam se, pitam )

Nasoj maloj je hemoglobin 107, preporucila nam je doktorka da joj dajemo i konjsko meso tj. sunku i virsle,pije ferum,ali mleko smo morali da smanjimo na 500 ml dnevno. Posle prve bocice feruma nivo joj je bio isti,sad smo prepolovili mleko i unosenje mlecnih proizvoda posle unosenja namirnica koje sadrze gvozdje i cekamo da popije drugu bocicu feruma pa da vidimo rezultate.

..uz preparate gvozdja uvek vitamin C,
mleko tek posle dva sata od uzimanja gvozdja..
..zumance, govedje meso, dzigerica, sochivo, pasulj, mekinje..
..evo josh nekih namirnica:

Namirnica - Sadržaj gvožđa (u mg) u 100 g namirnice
Kravlje mleko (1,8 % ml masti) ....................0.1
Svež kravlji sir (3 % ml masti) .....................0.3
Goveđe meso ............................................2.3
Svinjska jetra .......................................21.0
Pileće meso .........................................0.7
Ćureće meso .........................................4.0
Sardela ................................................1.8
Žumance .................................................6.0
Beli pasulj .................................................6.7
Soja u zrnu ................................................8.4
Integralno brašno .................................4.0
Mekinje ...............................................12.9
Peršun (list) .......................................10.0
Spanać .................................................3.0
Suvo grožđe .........................................1.6
Suve smokve .........................................4.2
Kakao ...............................................15.0

Lazay,
Sto si se toliko opteretila? Pa tek pocinjes da ukidas podoje, polako...Ja sam potpuno svesna da ce to portajati...Polako, dok sve uvedem od klope pa tamo posle osmog meseca da bude sredjen nadam se...
Bas ti je velika beba:)
Evo Filip danas jeo halapljivo blitvu sa pirincem , a stalno na granici placa (to mu se desava kad jede, jako bude usplahiren) i na kraju se rasplakao...Ja ga stavila da sisa i naravno bio je presrecan...Posle nije hteo da nastavi sa blitvom jer je bio sit...Znaci, decko bi i jedno i drugo...Ali sika je sika:)

Evo iskustvo moje kume...Mali je skroz kilavo jeo u ovom uzrastu, muke zive,,,Kuca u haosu, njih dvoje se svasdjaju od muke..Jedino hteo krompir...Onda se to vremenom sredilo i decko ima godinu dana i lepo jede...

Poslednja izmena:
aaapx.jpg

Joooj taj raspored obroka je i meni zadavao poprilicne glavobolje sve dok se nisam opustila i poslusala svoje dete.
Konsultovala sam i mame i bebi kuvare i internet i sta-sve-ne da bi na kraju dosla do resenja da je najvaznije da se opustim i detetu spremam svezu hranu u terminima kad on trazi. Naravno nisam cekala da se razvristi da bi mu spremila rucak vec sam sve okvirno radila posto je on vec bio koliko toliko uobrocen.
I sad imamo tri "glavna" obroka, izmedju kao neke uzine tj pije mleko i to je to- ja zadovoljna :D
....a vidim da je i on :D
Inace imamo 7 meseci i kako smo izbacili dojenje malisa je prespavao noc :worth:
sto znaci da se oni nocu samo maze - nisu gladni, bezobraznici jedni :D
Ja se raspisala, sorry

Kasica za 8 mesec - uvodjenje pecuraka

parce mesa
1 krompir
parcence sargarepe
parcence paskanata ili persuna
beli deo praziluka (par kolutova)
1/5 male tikvice
1 veca pecurka - dobro oprana,bez peteljke
2 kasike Hipp ili nekih drugih zitarica
malo jogurta
supica u kojoj se kasica kuvala
malo maslinovog ulja
Priprema:
Povrce dobro skuvati.10 min pre kraja dodati iscekane tikvice.
Nakon kuvanja skinuti povrce sa ringle i dodati maslinovo ulje.Propasitari.
Kad se kasica malo ohladi dodati 2 kasike zitarica i malo jogurta.

Nadam se da ce se bebama svideti.Moj se bas naruckao

Nasla sam :)

Back