SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Spanac ima nesto u sebi sto je jako podlozno sakupljanju kancerogenih i drugih stetnih faktora iz sredine u kojoj raste,a to se sve neutralise u mleku(tako sam cula i koga god ovde pitam,svi za to znaju,ali evo ogradjujem se,za slucaj da smo u zabludi).A tacna je i ova informacija za kalcijum.

ma jas samo bila u soku kad sam procitala,posto nikad nisam cula za to.Hvala na informaciji,samo molim za jedno pojasnjenje-je l to znaci da treba da se kuva u mleku,ili da se doda malo mleka na kraju ili nije bitno kako sve dok je u kombinaciji sa mlekom?

pele slobodno možete izneti mališu napolje...moj je rođen u decembru,no ipak posle nedelju dana ja sam ga izvodila u dvorište na 10-15 minuta...a posle 2 nedelje već smo išli u kraće šetnje...i sad obožava da se šeta...obožava da bude na vazduhu,i mnogo lošije spava kad recimo pada kiša pa ne možemo da izađemo...mi smo ceo dan u dvorištu,naravno u hladovini,ili se muvamo,šetkamo okolo...

Ajd da se ja nadovezem na SPANAC
Spanac treba dobro ocistiti od peteljki i zilica i onda nema problema - moze slobodno da se kuva,bari,przi.Samo ne sme da se podgreva kao ni zeljei blitva.I zelju se cisti peteljka i zilice,a blitvi se odsece samo peteljka.

E sad mala skola pranja STAKLENIH flasica - posto neko rece da ne mogu da se lepo operu i da zbog toga preporucuje plasticne.Oprosti,ali moram da se :rotf: Juce nisam imala vremena da napisem,ali sad mali spava pa mogu.
Plastika vs staklo - to je isto kao da ste stavili kafu u plasticnu casu i popili:whistling:
Ako necete odmah da perete flasice samo ih isperite vodom da se mleko skine sa zidova i onda nema problema sa pranjem.To vam je isto kao kad pijete jogurt.Ako ne isperete solju pre nego sto je spustite u sudoperu eto vama igranke.
Ja imam one velike staklene flasice od 260ml i moje su savrseno ciste.
Dakle, flasice perite toplom vodom i deterdzentom.Ima nekoliko opcija:
Da kupite cetku za duboke flasice.Izgleda kao ona bela cetka sto sluzi za pranje flasa od paradajza. Ima varijanta da je na vrhu sundjer,a ima i ta cetka za pranje koja je cela od sundjera. Ja vise preferiram sundjer za pranje teflona.Ne grebe povrsinu a lepo ga uhvatim,gurnem dva tri prsta u unutrasnjost flasice i kruznim pokretima operem flasicu iznutra. Cuclu takodje treba prati sa malom cetkicom koja se zavuce skroz do kraja onog nastavka na kojem dete siki jer se tu sakupi najvise masti. Flasica je lepo oprana kad pocne da pisti kad predjete prstom preko nje.Kao kad perete case za sok.
A sto je najvaznije obratiti paznju da se flasica dobro opere od deterdzenta;)
cica mica i gotova prica:bye:

Devojke, verovatno mi je promaklo koja je od vas ovde imala carski rez? E sad, moja Sladjana je imala takav porodjaj i juce smo isli i skidali konce. Da li postoji nesto cime se maze rana i da li sme da se vec sada maze,dan posle skidanja konaca, posto lekar nije nista rekao? Da li postoji nesto za brze zarastanje?
I jos nesto..Petricu su na jeziku kao neke tackice bele boje, pretpostavljamo da je to od mleka. Redovno mu dajemo vodu, sto na flasicu (e tada ga bas zeznemo) ili na kasicicu ali su se te tackice ipak pojavile. Kako to skidati? Prstom ne ide, probano! :nono:

Prstom mora!
Zamotaš prstić u gazu malo zamočiš u fiziološki rastvor i prebrišeš jezičić i desni. Obavezno ako ne budete čistili sakupljaće se još više.
Obavezno napomenite doktoru to na kontroli jer možda postoji i nešto drugo umesto fiziološkog.
Ili pozovite halo bebu 011/3237-357

pa ne koristi ga svako,a ja sam htela da preventivno reagujem ,pa ga koristila da ne bi doslo do neke infekcije,isto sam ga koristila za epiziotomiju.Samo, ponovo naglasavam da mora biti sterilni,posto ima i da nije sterilni
sto se tice carskog reza-ne znam da li se u tom slucaju nesto drugo koristi
a taj pojas sam i ja platila nesto oko 50 evra,moguce da u nekim apotekama ima jeftinijih,zavisi od proizvodjaca,kao i od vrste pojasa( da li je kao gacice,ili samo kao pojas na cicak traku.....)
bila je neka apoteka kod slavije u kojoj su imali neke jeftinije,ali to je bilo davno

Devojke, verovatno mi je promaklo koja je od vas ovde imala carski rez? E sad, moja Sladjana je imala takav porodjaj i juce smo isli i skidali konce. Da li postoji nesto cime se maze rana i da li sme da se vec sada maze,dan posle skidanja konaca, posto lekar nije nista rekao? Da li postoji nesto za brze zarastanje?
I jos nesto..Petricu su na jeziku kao neke tackice bele boje, pretpostavljamo da je to od mleka. Redovno mu dajemo vodu, sto na flasicu (e tada ga bas zeznemo) ili na kasicicu ali su se te tackice ipak pojavile. Kako to skidati? Prstom ne ide, probano! :nono:

to ti je SOR na jeziku malenog,verovatno ste primetili ne samo na jeziku nego onako usta pokrivena tim belim,to je od mleka...najdelotvornije je u 2dl vode staviti kafenu kašiku soda bikarbone,to se totalno rastopi...kompresnu gazu umočiš u tu vodu pa onda na prst i time brišeš,to treba obavezno da se uradi barem 2 puta na dan...isprobano i delotvorno...

čula sam da ne treba davati mleko iz staklenih flašica zato što se bela krvna zrnca nekako zalepe za flašicu, staklenu a na plastičnu ne.... al ja sam ipak davala iz staklene... I neprokuvavam ih pa su bez kamenca

Majo,odakle izvuce bela krvna zrnca:idea: I na staklenim i na plasticnim flasama ostaje kamenac ako se prokuvavaju u cesmovaci.Kamenca nema ako se prokuvavaju u destilovanoj.Zato je sterilizator zakon.Nema kamenca,nema izgorelih serpi,nema ludackih racuna za struju.Operes flasice,stavis malo destilovane,pritisnes dugmence i vise ne razmisljas o tome:whistling:.

čula sam da ne treba davati mleko iz staklenih flašica zato što se bela krvna zrnca nekako zalepe za flašicu, staklenu a na plastičnu ne.... al ja sam ipak davala iz staklene... I neprokuvavam ih pa su bez kamenca

E to sam htela da kažem samo nisam mogla da se setim šta ostaje na zidovima flašice koja je od stakla. Čitala sam to u Šta da očekujete u prvoj godini.

A sto 'za svaki slucaj'? Pa da li da Sladjana to koristi?
I jos nesto, trebala bi da nosi onaj steznik kao gace..medjutim bili smo u nekoj radnji sa bebi opremom i imaju ih i kostaju citavih 50 evra. Da li ima toga u Bg jevtinije negde?

Najbolje je da ništa ne stavlja na ranu (tako su meni rekli za epiziotomiju) jer kada je rana suva ona bolje zarasta i suši se.
Steznik sam kupila u Enci menciju na Bulevaru, ne sećam se koliko je koštao ali mislim da je oko 3000 i nešto. To je onaj bez gaćica, na čičak.

Ma koliko god mislili da kontamo ovo nase dete - JOK!!! Znaci povecali smo mu meru za klopu na 100ml! Ali fora je sto jedan put on nema sanse da pojede sve to jer na 60-70ml ZASPI na cucli..i sanse nema da ga probudimo. Mozda nam ne verujete ali je tako..i stipaj, i cokci i drndaj mu tabane i nista. Ej ljudi NISTA!!! A sa druge strane imamo momente da uljudno pojede svoju normalnu turu od 100ml i - oci k'o dukati. I nema spavanja. Cuti on, ne place ali ne spava! Onda ga kao stavimo kod nas na jastuk i igramo se, on gugce..i tako po dva-tri sata. I gde to vodi? Posle nam dete nece napredovati jer ne jede famoznih 100ml jer jednostavno zaspi..ne uspe da ih budan popije.

I evo..pre 10 minuta je jeo..popio 60ml (ni ne mutim mu odmah 100 jer redovno bacam) i zaspao..negde pred kraj je bljucnuo..kao dosta mu je..uredno podrignuo..sve kao po knjizi..spustili ga u krevetac i - :nono: Posle 2 minuta je poceo da stuca. Aj kao uzmi ga da prestane..kad dasa trpa prste u usta i cokce..GLADAN!!!!!!!!!! I 'ajte molim vas objasnite ako umete. Mi - pojma nemamo!!! I sad mu ja kao doradim jos 30..jel to inace funkcionise nekim takvim tokom ili smo mi izrodi?

Pele,
ne sekiraj se puno.Ni ti ne pojedes za svaki obrok isto.
Drugo,sta bi bilo da siki-ne bi imao pojma da l je pojeo 50 ili 150 ml
on hoce da se igra i sta ti drugo preostaje nego da i ti uzivas u igri sa njim :)

Ma Mama..nikakav problem uzivati sa njim, pa jedva cekam da se probudi da ga svog izgnjavim..ali se plasim da negde ne gresimo..cas jede koliko treba cas ne..a znas kako su knjige ostre po tom pitanju? Ispasce da ne hranimo dete!!!

:)
Petar zna da ga hranite i to je najvaznije :)
knjige neka vam budu samo smernice,ali niko ih se sve i da hoce ne moze pridrzavati slepo
ja mislim da ces se i ti malo opustiti kad prodjete prvu kontrolu,pa kad vidis da je sve super ,da lepo napreduje....
deca ne rastu samo od hrane nego i od ljubavi i dokle god je on srecan i zadovoljan kud ces vise :)

:)
Petar zna da ga hranite i to je najvaznije :)
knjige neka vam budu samo smernice,ali niko ih se sve i da hoce ne moze pridrzavati slepo
ja mislim da ces se i ti malo opustiti kad prodjete prvu kontrolu,pa kad vidis da je sve super ,da lepo napreduje....
deca ne rastu samo od hrane nego i od ljubavi i dokle god je on srecan i zadovoljan kud ces vise :)

Pa......hvala....hvala na lepim recima!!!!!!! :heart:

Back