Saveti na Intervjuu za posao

The Graeat Gatsby

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.394
Dobar dan, verujem da ce svima koristiti ova tema, svima koji se spremaju za intervju i svima koji su samouvereni kao ja i spremaju se za posao.

Danas sam bio (kao vase misljenje) na intervjuu za posao. Pored ogromvnog broja kandidata neki su se sadrzavali dobrih 2-3 minuta, a neki odma izlazili vanka.

Dobar dan, Dobar dan. Mozete sesti, hvala:
Zbog cega zelite da radite kod nas?
Da li ste ikad radili u proizvodnji?

Dobar dan, izvolite moj CV, hvala.
Verujem da buh mogao da poboljsam posao. Ne nisam nikada. Nadam se.

Sta jos reci, kako bi vece sanse bile da bas vi dobijete taj posao?
Da li je pozeljno rukovanje na kraju intervjua?

Molim vas poboljsajte savete da svima koristi, hvala.

Ja mislim da ne treba nista glumiti biti svoj i biti umereno nasmejan. Pa nisam li u pravu?
Al kazem opet postoje razne cake kako bi odabrali bas mene izmedju 50 prijavljenih od 200 ukupnog broja.

- - - - - - - - - -

Zato sto mi trebaju pare? Mudro. Jer ako nema poslodavac para nasmejace se i tada znate da ste dosli u krivo.

Ja mislim da ne treba nista glumiti biti svoj i biti umereno nasmejan. Pa nisam li u pravu?
Al kazem opet postoje razne cake kako bi odabrali bas mene izmedju 50 prijavljenih od 200 ukupnog broja.

- - - - - - - - - -

Zato sto mi trebaju pare? Mudro. Jer ako nema poslodavac para nasmejace se i tada znate da ste dosli u krivo.

ma kako da ne no mudro!
i odmah nastavi da kukas da imas kuci nedoraslu zenu i 4 sitne dece i ima da te posalje u najblizu socijalnu ustanovu.

Dobar dan, verujem da ce svima koristiti ova tema, svima koji se spremaju za intervju i svima koji su samouvereni kao ja i spremaju se za posao.

Danas sam bio (kao vase misljenje) na intervjuu za posao. Pored ogromvnog broja kandidata neki su se sadrzavali dobrih 2-3 minuta, a neki odma izlazili vanka.

Prvo pogledaš dal' je taj koji ti konkuriše za posao čist, uredan, umiven.....
Onda mu daš jednostavniji test inteligencije sa 20-ak pitanja, da ne zaposliš debila.
Onda prozboriš par rečenica da vidiš dal' zna padeže i to je to za početak.
Ostalo je lutrija (dal je vredan, sposoban......), to proceniš u narednih mesec-dva dok je na poslu.

Taj CV valjda saljes postom ( mailom), onda se od dvesta kandidata izabere 5-6 i samo se oni intrevjuisu.
Iz CV poslodavac vidi ko si , sta si, gde si radio, ako si radio, a i sam napises zasto ti je zivotni san da bas kod
njih radis. da sam ja poslodavac bilo bi mi jako vazno da kandidat sam od sebe kaze da mu nije problem da radi i
prekovremeno, pa i subotom, nedeljom, na praznik, nije mu problem da putuje.

Sto se odevanja tice ne bih pravila cirkus od sebe i oblacila odela i kravate nego bih farmerke, polo kosulju, blejzer i naravno uvek crne cipele i
crne carape. Nikada tenis patike. Vazno je da se gleda uvek u oci, to je znak da je kandidat samouveren.

Добро се испрдиш у нужнику пре него што уђеш у канселарију на разговор, јер ако будеш прдео пред шефом то ће највероватније оставити лош утисак и онда ништа од посла.

Najbolje je da te uvede van vremena za razgovore neko bitan za firmu ko ti je poznanik ili koga si dobro pocastio. Tad ne slusaju sta odgovaras.
Sto se tice redovnih razgovora bez vez, posebno tako kratkih obicno sluze samo kao dokaz da je HR zaradio svoju platu tako da nema razloga da lupas glavu. verovatno su dan pre znali ko je primljen.

Ne postoje cake. Upravo je u tome poenta. Ti ne poznaješ onoga ko te ocenjuje pa samim time i ne možeš da se unapred "našteluješ" za njega.
Najbolje je uopšte i ne pokušavati i biti prirodan. Sve ostalo se primećuje.
Pitanja tipa "zbog čega želite da radite", "koliku platu očekujete" su trik pitanja, nije stvar u odgovoru nego u tome kako se snalazite.
Čak i ako na netu nađete "idealne odgovore", nije dobro da ih primenjujete jer je bitno i kako se iznesu.
Iskustvo i samouvrenost ne mogu da se odglume, zato ako ih neko nema neka prosto bude iskren i prirodan, nema boljeg načina za prolaz.
Kod većine tih "low level" poslova (koje inače može svako da radi) obično prolaze oni koji su "normalni i prijatni" tako da svaka gluma ide vama na štetu.

Garderoba za intervju, ko da je moda u pitanju. Kanditad se pojavi u sorcu i majci pritom neobrijan i uzasno smrdi. Ali je vrlo inteligentan i zadovoljava vise od obicnog radnika, iako mu se oseti iz usta beli luk i vidi perut u kosi.
Da li ce ga poslodavac otpustiti... ?

Garderoba za intervju, ko da je moda u pitanju. Kanditad se pojavi u sorcu i majci pritom neobrijan i uzasno smrdi. Ali je vrlo inteligentan i zadovoljava vise od obicnog radnika, iako mu se oseti iz usta beli luk i vidi perut u kosi.
Da li ce ga poslodavac otpustiti... ?

Pa ovde je rec o prijemu, a ne o otpustanju.

Covek koji se pojavi u sorcu, neobrijan pa jos i uzasno smrdi, nigde nije dobrodosao pa su tako
njegove sanse jednake nuli.

Kako ostvariti i uveriti predloziti nekoga za pogresnu profesiju cime se bavi, odnosno, kako kada klijent udje na razgovor se predstaviti, da li je preporucljivo drzati se striktnog poslovnog razgovora i odgovarati na pitanja, ili zapoceti razgovor odma navodeci sebe kao osobu izabranu bas za taj posao?
Razumete sta hocu da kazem?

Kako ostvariti i uveriti predloziti nekoga za pogresnu profesiju cime se bavi, odnosno, kako kada klijent udje na razgovor se predstaviti, da li je preporucljivo drzati se striktnog poslovnog razgovora i odgovarati na pitanja, ili zapoceti razgovor odma navodeci sebe kao osobu izabranu bas za taj posao?

Razumete sta hocu da kazem?
Pa ja se ne bih upustala u takve avanture i pricala bajke o sebi koje nikoga i ne zanimaju.

Zamislite da se nadjete u sledecij situaciji:
Culi ste za jednu firmu koja zaposljava, odete do nje i kazu vam da dodjete drugi dan u nedelji jer se samo tada rade intervjui, dodjete toga dana i mislite da nece biti velika guza, kada ste dosli onako samouvereni puni sebe iznenadite se jer je to kao kada se cekalo nekada davno da se kupi hleb, toliki je red, bukvalno kandidat iza kandidata stoji i ceka da sledeci izadje iz sobe za intervjue, i tako dok u redu stojite gledate kako se neko zadrzava manje a neko vise, i pritom oslusavate razno razne price kako je toga nesto pitala dok je neki rekao sta zaista misli da je treci na redu, polako punih 30 minuta gubite vise i zivce i strpljenje i samopouzdanje dok tako lepo stojite na suncu i cakate da udjete u zgradu blize sobi za intervjue, misleci da je tamo bolje.
Da skratim,
napokon ste dosli bas vi na red, i onako itrumirani od dalhine (jer se firma nalazi bogu iza ledja)
udjete i ponasate se sasvim profesionalno, kada kaxem profesionalno mislim poslovno.

I imate u vidu da niste ni prvi ni zadnji koje na tu stolicu seo.
I da su se neki zadrzavali i po 5 minuta.
Znam neki ce reci ko rani dve srece grabi, ali jedna ko nijedna i jedna ali vredna.

Pravi posao se ne dobija intervjuom nego preporukom, to morats prvo da znas. Inace ne vidim, kako mozes tako da budes opterecen sta ce da se desi ? Ne ides da ti kazu da li umires,ne investiras milione, nego ides sa 0 ulaganja i mogucim dobitkom..koliko god radno mesto finansijski gledano moze da se nazove nekim dobitkom, to je samo egzistirajuca nadoknada za tvoj produkt u naturalnom rad, i takvi likovi kao taj batica koga drzis na slici to jako dobro zna, zato nikad nikada nije radio za ikoga, sem za sebe :)

Pravi posao se ne dobija intervjuom nego preporukom, to morats prvo da znas. Inace ne vidim, kako mozes tako da budes opterecen sta ce da se desi ? Ne ides da ti kazu da li umires,ne investiras milione, nego ides sa 0 ulaganja i mogucim dobitkom..koliko god radno mesto finansijski gledano moze da se nazove nekim dobitkom, to je samo egzistirajuca nadoknada za tvoj produkt u naturalnom rad, i takvi likovi kao taj batica koga drzis na slici to jako dobro zna, zato nikad nikada nije radio za ikoga, sem za sebe :)

Ma on nas ovde zayebava, smara.

Back