Савет Европе штити право на богохуљење!

Da li shvataš koliko je ovo boldovano kontradiktorno? Pa ti, čoveče, upravo braniš sve religije! Da li onda znaš i koja je prava?!

P.S. Upoznao sam se sa nastancima religije, zato i pišem tako... Uostalom, već sam rekao da je to stvar percepcije i ne bih nikome nametao svoj stav, ako meni niko svoj ne nameće, što nije slučaj...

Ne, ja branim samo pravoslavlje jer je ono jedino istinito.
Ne znam kako si se to upoznavao sa nastancima religije i kakavo si tacno misljenje o tome procesu stekao pa necu ni da komentarisem.

Ne vidim kako pravoslavlje ogranicava ljudsku slobodu i kako ugrozava onoga ko misli drugacije?

Pa ako hoćeš da neko bude kažnjen za bogohuljenje, onda ga ugrožavaš.

Generalno, činjenica je da što je čovek religiozniji, to je ograničeniji i manje koristi svoja prava, a nije čak ni svestan toga. Tako se meni bar čini...
Ipak, najvažnije je da je njemu dobro, nebitno je što se odrekao nekih stvari, jer čovek uživa u tome. Sa mog aspekta, on je ugrožen i ja ne bih bio na njegovom mestu. Ako je njemu, pak, super, šta ja tu mogu... A ni on ne može ništa protiv moje percepcije i, što je najvažnije, ne mogu ni ja sam...

Zapitaj se, da li baš svako ima sposobnost da se prepusti veri, ili ga ipak nešto kopka da razmišlja drugačije? To što ja ne verujem nije posledica moje zlobe, već jednostavno nisam ubeđen. Zašto bi mi onda neko zakonski branio da to priznam drugima i zašto bi to neko shvatio kao ugrožavanje vere?

Pa ako hoćeš da neko bude kažnjen za bogohuljenje, onda ga ugrožavaš.

Generalno, činjenica je da što je čovek religiozniji, to je ograničeniji i manje koristi svoja prava, a nije čak ni svestan toga. Tako se meni bar čini...
Ipak, najvažnije je da je njemu dobro, nebitno je što se odrekao nekih stvari, jer čovek uživa u tome. Sa mog aspekta, on je ugrožen i ja ne bih bio na njegovom mestu. Ako je njemu, pak, super, šta ja tu mogu... A ni on ne može ništa protiv moje percepcije i, što je najvažnije, ne mogu ni ja sam...

Zapitaj se, da li baš svako ima sposobnost da se prepusti veri, ili ga ipak nešto kopka da razmišlja drugačije? To što ja ne verujem nije posledica moje zlobe, već jednostavno nisam ubeđen. Zašto bi mi onda neko zakonski branio da to priznam drugima i zašto bi to neko shvatio kao ugrožavanje vere?
Koja su to prava koja covek ne koristi zbog ogranicenja u pravoslavlju? I cime je covek ugrozen ako zivi po Bozijoj volji?

Svako ima sposobnost da stekne veru, sad naravno, ljudima se svasta mota po razumu i srcu pa zbog toga imaju razne percepcije. Verujem ja da ti ne verujes jer ti pravoslavlje ne izgleda "realno", a ne zato sto si, kao, zloban. Ali, huliti na Boga je i ruzno i glupo jer cak i ako ne verujes da Bog postoji zna se kakvo je ucenje o Bogu (mislim na pravoslavlje) - savrseno bice bez ikakvog zla u sebi i sa svakim dobrom u beskrajnoj meri. Prema tome, sto bi neko hulio na Njega? Osim toga, za nas je Bog nas Nebeski Otac i kad ga hulis ti onda psujes i ruzno govoris o necijem Ocu sto ne moze da bude nikakvo "pravo". Osim toga, On je otac sviju ljudi, pa sto neko da psuje sopstvenog Oca?!

Koja su to prava koja covek ne koristi zbog ogranicenja u pravoslavlju? I cime je covek ugrozen ako zivi po Bozijoj volji?

Svako ima sposobnost da stekne veru, sad naravno, ljudima se svasta mota po razumu i srcu pa zbog toga imaju razne percepcije. Verujem ja da ti ne verujes jer ti pravoslavlje ne izgleda "realno", a ne zato sto si, kao, zloban. Ali, huliti na Boga je i ruzno i glupo jer cak i ako ne verujes da Bog postoji zna se kakvo je ucenje o Bogu (mislim na pravoslavlje) - savrseno bice bez ikakvog zla u sebi i sa svakim dobrom u beskrajnoj meri. Prema tome, sto bi neko hulio na Njega? Osim toga, za nas je Bog nas Nebeski Otac i kad ga hulis ti onda psujes i ruzno govoris o necijem Ocu sto ne moze da bude nikakvo "pravo". Osim toga, On je otac sviju ljudi, pa sto neko da psuje sopstvenog Oca?!

Ne znam, ja nemam razloga da to radim, a za druge pretpostavljam da su nešto kivni na njega... Mora da ih je razočarao, ne znam...

Jedno je vređati Boga i vernike, a drugo kulturno izražavati svoje stavove. Problem sa zabranom bogohuljenja je što je nemoguće precizno ga definisati. Reci mi da li je ovo što ja radim na temi bogohuljenje?

Jedno je vređati Boga i vernike, a drugo kulturno izražavati svoje stavove. Problem sa zabranom bogohuljenja je što je nemoguće precizno ga definisati. Reci mi da li je ovo što ja radim na temi bogohuljenje?
ne secam se sta si sve napisao, i nemam sad vremena da citam ispocetka tvoje postove, ali nisam stekao utisak da bogohulis
zna se sta je bogohuljenje - ruzno govorenje o Bogu ili bolje receno negativno govorenje o Bogu
ne negativno u smislu "ja ne verujem u Boga" nego pripisivati Bogu nesto lose i psovati ga, vredjati ga i sl

ne secam se sta si sve napisao, i nemam sad vremena da citam ispocetka tvoje postove, ali nisam stekao utisak da bogohulis
zna se sta je bogohuljenje - ruzno govorenje o Bogu ili bolje receno negativno govorenje o Bogu
ne negativno u smislu "ja ne verujem u Boga" nego pripisivati Bogu nesto lose i psovati ga, vredjati ga i sl

To je mnogo teško razgraničiti. Dešava se da neko mora da objasni zašto ne veruje u Boga, a onda počne da govori nešto što se vernicima baš i ne sviđa. Recimo, ja sam rekao ovde da mi je Biblija smešna (u smislu neuverljiva), to možda vređa nekoga, ali sam morao da objasnim jedan od razloga za neverovanje...

Е,сад погледајте разлику у односу и озбиљности према животу у исламским земљама и европским тзв."хришћанским".И због овога тзв."хришћаснка Европа" нестаје,а онај ко поштује моралне Законе опстаје.

Gluperdo.

edit:
Znam, znam, zasluzio sam ovaj put. Pisemo se kad prodje ban.

To je mnogo teško razgraničiti. Dešava se da neko mora da objasni zašto ne veruje u Boga, a onda počne da govori nešto što se vernicima baš i ne sviđa. Recimo, ja sam rekao ovde da mi je Biblija smešna (u smislu neuverljiva), to možda vređa nekoga, ali sam morao da objasnim jedan od razloga za neverovanje...
pa dobro, kapiram sta govoris, ali postoje i razni vernici na razlicitim nivoima duhovnog uzrasta i znanja tako da ne reaguju svi isto
sto se Biblije tice mogu samo da kazem ono sto uce sveti oci - Biblija ja pisana od ljudi koji su u sebi imali Svetog Duha i samo ljudi koji u sebi imaju Svetog Duha mogu tacno da je rastumace, zato su uvek upozoravali protiv proizvljnog tumacenja Biblije
a da bi covek stekao Svetog Duha mora u svemu da bude po volji Bozijoj
racionalizam u tumacenju Biblije je pogresan metod koliko god to neverovatno zvucalo jer i um je pod uticajem greha i umu je takodje potrebno Bozije prosvetljenje za mnoge stvari
zato mi koji nismo postigli obozenje treba da verujemo svetim ocima u tumacenju Biblije, a ne svom, za ispravno tumacenje Biblije, nesposobnom umu
tako i nastaju sekte i zato su se i desavali rascepi u crkvi
sveti starac Pajsije svetogorac je govorio da je za duhovni zivot ljudska logika prepreka (pod ljudskom logikom je podrazumevao neispravan nacin misljenja i predrasude ili ti lazi koje se smatraju za istinu)
primeri z apogresno tumacenje Biblije koji mi sad padaju napamet:
Bog je za sedam dana stvorio svet - tu obicno uzimaju mnogi pogresno da se radi o nasih planetarnih sedam dana
Bog je obukao Adama i Evu u kozne haljine - tu se moze bukvalno shvatiti da su ljudi dobili neku odecu, a radi se u stvari o danasnjem telu od krvi i mesa koje sluzi kao pregrada izmedju coveka i duhovnog sveta jer je pre pada u greh covek mogao da vidi duhovni svet i komunicira sa andjelima, a posle pada bi za njega takva sposobnost bila duhovno pogubna zbog direktnog demonskog uticaja koji je iz duhovnog sveta
pa neki tumace Hristove reci o secenju ruke i kopanju oka bukvalno
pa ono Hristovo o siromasnima duhom umesto smireni=suprotno od gordi, tumace kao mentalno zaostali
ima ko zna koliko primera

Back