Sava Mrkalj – genije i stradalnik

Pa čekaj, Ljubo Miljkoivću, je l' Mrkalj ustanovio Adelungovo pravilo ili ne? :think:

a) da
b) ne.
Moramo da budemo precizni: da li je u pitanju tvoj komentar u vezi sa kvizom, ili se tvoje pitanje odnosi na Mrkaljev doprinos ortografiji srpskog jezika?

Ako je ovo drugo, naravno da nisam pomislio da je moguće da "moj konačni odgovor bude a)".

Nego, tvoj osnovni polemičarski princip je ono što u politici nazivaju "zamena teza". Jer, ja sam reagovao zbog tvog pokušaja diskvalifikacije Save Mrkalja zato što još uvek nije definisao slovne znakove za svaki glas, što si argumentovao time da Mrkalj ne sledi Adelunga.
A, to, naravno nema blage veze ni sa zamišljenom situacijom u kvizu, a ni sa Mrkaljevim prihvatanjem Adelungovog pravila.

Mrkalj je jasan: Ot danas, sve naše pravopisanie pod ovo dolazi načelo: Piši kako što govoriš.

Zašto bi ispred reči "načelo" napisao "Adelungovo", kada ga nije primenio do kraja?

I, tako dolazimo do tvog problema (mislim na "zamene teza", ali i na skretanje priče), a to je da nećeš da se upuštaš u ono što prosto bode oči, jer je boldovano:

Sava Mrkalj je u svojoj azbuci iz prethodnih preuzeo onih 26 slova koja su odgovarala načelu "jedan glas - jedno slovo". Za lj, nj i ć je zadržao po dva znaka - dok se ne nađe konačno rešenje, a za j je ustanovio privremeni znak.
Tek da i Vuku ostavi nešto posla.

Tvoj Arhireformator, ili Protoreformator je to jasno formulisao "četiri godine docnije u predgovoru svoje Pismenice (gramatike): Sava Mrkalj je "izdao na svijet koja su među slavenskim pismenima serbskom jeziku potrebna, koja li ne trebaju i koja jošt nedostaju". (Citirano u postu zbog kojeg pocupkuješ.)

I još je napisao:
"Ovo rješenje g. Mrkalja je tako istinito i tako jasno da ga svaki Serbljin, koji zdrav razum ima i bespristrasno suditi oće, mora odobriti..."

Dakle, ja se Vuku divim kako ovde imperativno, svakom Srbinu stavlja na znanje, skoro u amanet, vrednost Mrkaljevih rešenja za reformisanje pisma.

Šta je, onda, tebi?

Poslednja izmena:
Bečki Toranj ludaka iz doba kada je Mrkalj provodio u njemu svoje konačne dane:

ooHtv5T.png

- - - - - - - - - -

1280px-Narrenturm_Vienna_June_2006_577.jpg

Bečki Toranj ludaka (Narrenturm) danas

- - - - - - - - - -

Qu4zWgd.jpg

- - - - - - - - - -

img_9285_sezier.jpg

Ko je bio Sava Mrkalj ? Vuk pre Vuka ?

Sava Mrkalj napisao prvu Azbuku, a Vuk Karadzic da je ''prepisao"" od njega ?
Reformisanu azbuku činila su sledeća slova: a, b, v, g, d, dь (=đ), e, ž, z, i ï (=j), k, l, lь (=lj), m, n, nь (=nj), o, p, r, s, t, tь (=ć), u, f, h, c, č, š. Ova azbuka je imala 29 slova, falila je grafema , koja nije uvrštena u inventar (u nekim Mrkaljevim spisima nalazi se i rešenje za ovu grafemu – gь).
E sada cak i parolu ''Pisi kao sto govoris'' da je Sava Mrkalj uzeo od nemackog filologa Johana Kristofa Adelunga, koji je zasluzan za nemacku kodifikaciju nemackog knjizevnog jezika.
Kada je Mraklj izdao svoju azbuku da je ta knjiga odmah zabranjena, medjutim kada je Vuk Karadzic izdao onda je prosla, jer je on navodno bio veliki projekta Austro-ugarske.
Iako je reforma u filološkim krugovima naišla na izuzetan prijem, srpska crkva se izričito nije slagala s njom. Mitropolit Stefan Stratimirović je smatrao da „Salo debeloga jera” uništava srpsku tradiciju i ugrožava veze Srbije i Rusije (koja je tada štitila vojvođanske Srbe), te je uspeo da uz pomoć austrijskih vlasti zabrani Mrkaljevu azbuku

Sava Mrkalj je bio izložen velikim pritiscima, pa je 1817. godine u „Novinama srpskim” objavio tekst „Palinodija libo obrana debeloga jera, u kojem se na neki način odriče stavova izrečenim u raspravi iz 1810.
Da je Sava Mrkalj umro u dusevnoj bolnici, ali da postoji sumnja da je ga je neko likvidirao.
Cirilica ili Azbuka ?
Predstavnici autohtone skole zastupaju sledeci stav = Mi smo ucili u skoli da su Cirilo i Metodije opismenili Slovene,, i zato zovemo ''cirilicu'' nasu azbuku. Mi smo u skoli ucili azbuku, a cirilica je prevara.
:think:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sava_Mrkalj
https://www.portalmladi.com/sava-mrkalj-reforma-pre-reforme/

Ko je bio Sava Mrkalj ? Vuk pre Vuka ?

Sava Mrkalj napisao prvu Azbuku, a Vuk Karadzic da je ''prepisao"" od njega ?
Reformisanu azbuku činila su sledeća slova: a, b, v, g, d, dь (=đ), e, ž, z, i ï (=j), k, l, lь (=lj), m, n, nь (=nj), o, p, r, s, t, tь (=ć), u, f, h, c, č, š. Ova azbuka je imala 29 slova, falila je grafema , koja nije uvrštena u inventar (u nekim Mrkaljevim spisima nalazi se i rešenje za ovu grafemu – gь).
E sada cak i parolu ''Pisi kao sto govoris'' da je Sava Mrkalj uzeo od nemackog filologa Johana Kristofa Adelunga, koji je zasluzan za nemacku kodifikaciju nemackog knjizevnog jezika.
Kada je Mraklj izdao svoju azbuku da je ta knjiga odmah zabranjena, medjutim kada je Vuk Karadzic izdao onda je prosla, jer je on navodno bio veliki projekta Austro-ugarske.
Iako je reforma u filološkim krugovima naišla na izuzetan prijem, srpska crkva se izričito nije slagala s njom. Mitropolit Stefan Stratimirović je smatrao da „Salo debeloga jera” uništava srpsku tradiciju i ugrožava veze Srbije i Rusije (koja je tada štitila vojvođanske Srbe), te je uspeo da uz pomoć austrijskih vlasti zabrani Mrkaljevu azbuku

Sava Mrkalj je bio izložen velikim pritiscima, pa je 1817. godine u „Novinama srpskim” objavio tekst „Palinodija libo obrana debeloga jera, u kojem se na neki način odriče stavova izrečenim u raspravi iz 1810.
Da je Sava Mrkalj umro u dusevnoj bolnici, ali da postoji sumnja da je ga je neko likvidirao.
Cirilica ili Azbuka ?
Predstavnici autohtone skole zastupaju sledeci stav = Mi smo ucili u skoli da su Cirilo i Metodije opismenili Slovene,, i zato zovemo ''cirilicu'' nasu azbuku. Mi smo u skoli ucili azbuku, a cirilica je prevara.
:think:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sava_Mrkalj
https://www.portalmladi.com/sava-mrkalj-reforma-pre-reforme/
Mesas babe i zabe oko ove zadnje recenice.To je isto nije latinica nego alfabet ili abeceda.Filolozi ce ti reci da su potpuno parelelne stvari tip slova (cirlica latinica glaloljica) i sistem slova (azbuka,abeceda i td itd)

Back