Saudijski kralj dozvolio ženama da uđu u vrhovni savet

Mingo III

Poznat
Banovan
Poruka
8.988
Saudijski kralj dozvolio ženama da uđu u vrhovni savet

FoNet | 11. 01. 2013. - 21:03h | Foto: AP | Komentara: 7
Kralj Saudijske Arabije Abdulahbin Abdulaziz al-Saud dozvolio je danas da žene budu članovi vrhovnog savetodavnog tela, dajući im tako dugo očekivanu polaznu tačku za unapređenje prava žena u ultrakonzervativnom političkom sistemu u kojem dominiraju muškarci.

303648_king-abdullah-bin-abdul-aziz-alsaud-of-saudi-arabia-ap_f.jpg

Abdulah bin Abdulaziz al-Saud

Dekret kralja Abdulaha predstavlja iskorak u odnosu na teške restrikcije prema ženama, kojima nije dozvoljeno da putuju, rade, studiraju u inostranstvu, udaju se i razvode, budu primljene u bolnicu bez muškog staratelja.

Nedavno su aerodromske vlasti dobile i naređenje da šalju SMS poruke muškarcima starateljima, muževima, očevima ili braći o kretanju njihovih supruga, kćerki ili sestara.

- Ova odluka je dobra, ali pitanje prava žena i dalje ostaje - rekla je aktivistkinja za ženska prava u Saudijskoj Arabiji Vajeha al Havidar. - Za normalnu ženu postoji toliko mnogo zakona i mera koje moraju biti ili ukinuti ili promenjeni, kako bi se žene tretirale kao odrasle, bez starateljstva muškarca. -

303649_saudija-zene-ap_f.jpg

Dekret osnova za unapređenje prava saudijskih žena

Državna novinska agencija objavila je da je kralj objavio dva dekreta kojima se ženama garantuje 30 mesta u Šura savetu, koje ima 150 mesta plus predsedničko.

Ovaj savet razmatra zakone i postavlja pitanja ministrima, ali nema zakonodavnu moć. Sve članove postavlja kralj na mandat od četiri godine.

Prema dekretu, ženski članovi saveta moraju biti predane islamskom šerijatu i lice prekrivati religioznim velom. Žene će ulaziti na poseban ulaz u zgradi, sedeće na određenom mestu i moliti se u odvojenim prostorijama.

Nešto ranije, zvaničnici su rekli da će muški i ženski članovi saveta biti odvojeni ekranima i komunicirati preko interne mreže.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/362239/Saudijski-kralj-dozvolio-zenama-da-udju-u-vrhovni-savet

Skoro je bila vest o onoj devojci koja uprkos zabrani, hapšenju u pretnji zatvorom vozi automobil na sopstvenu odgovornost , jer je to ženama zabranjeno u SA.

Neko je ovde postavljao slike studentkinja iz Avganistana 70-ih god gde su one evropski obučene u suknjice malo iznad kolena, ravne cipelice i nose knjige pod miškom, puštene kose i nasmejane idu u grupi. I slike današnjice zamotane u čadore u večitom zatvoru , a mnogi ne znaju koliko samo lomova one doživljavaju jer ne vide gde gaze i jako se povređuju.

Zato sam bila ogorčena kda je bosanska režiserka Aida Begić rođena 1976 god , otškolovana u sistemu koji je izborio maksimalne slobode za žene i ona ih u potpunosti konzumirala, odlučila da se pokrije maramom. Iz sopstvenoh hira, potuno slobodna da sa sobom čini šta želi,odvraćana od porodice i supruga , ona je udovoljila sebi i svom hiru ne brinući da će za mnoge koje dolaze taj njen potez biti ne sloboda već obaveza. Korak unazad. Nešto sa čim se neće moći izboriti. Takvo olako poigravanje sa civilizacijskim dostignućima u emancipaciji žene je za mene sramno i sebično. I sa nesagledivim posledicama kad su u pitanju javne osobe određenog kredibiliteta.

images

Princ Al Waleed je poznat po liberarnim stavovima i sve zene koje rade u njegovim firmama su ohrabljene da se ne pokrivaju, pa tako i njegova zena princeza Amira.

Skoro svi clanovi 'Royal family' su poznati po svojim liberalnim stavovima... uzivanje u alkoholu, kockanje, najskuplje ****, pa cak i droga, nije strano ni jednom od 5000 princeva... za ovo gore navedeno, 'commoner'-u leti glava sa ramena... Citaj malo komentare muslimana iz drugih zemalja, zaprepastices se kakvo misljenje imaju o kraljevskoj porodici. Smatraju ih najvecim zlom za islamski svet, cionistickim slugama i nevernicima. Postoji cak i snimak gde se pijani princ Al Waleed moli obuven i sa naocarima za sunce :lol:

Skoro svi clanovi 'Royal family' su poznati po svojim liberalnim stavovima... uzivanje u alkoholu, kockanje, najskuplje ****, pa cak i droga, nije strano ni jednom od 5000 princeva... za ovo gore navedeno, 'commoner'-u leti glava sa ramena... Citaj malo komentare muslimana iz drugih zemalja, zaprepastices se kakvo misljenje imaju o kraljevskoj porodici. Smatraju ih najvecim zlom za islamski svet, cionistickim slugama i nevernicima. Postoji cak i snimak gde se pijani princ Al Waleed moli obuven i sa naocarima za sunce :lol:

Onsi su vise podeljeni od nas, razne sekte, stotinu razlicitih naroda, sunni - shiti se medjusobno mrze vishe nego sto mrze jevreje a mnogi su i zavidni. Tako da mi ti tracevi i komentari napaljenih klinaca bas i ne zanimaju :)

Jasno je meni da postoji antagonizam izmedju tih frakcija. Medjutim, cak i saudi sunni postaju svesni da ih kraljevska porodica za'ebava vise od pola veka. Sve vise mladih je univerzitetski obrazovano (USA, UK) imaju pristup internetu i s' pravom su gnevni na alkoholicarsku dinastiju.

Kažem vam ja, šejtan je ušao u celu kraljevsku porodicu...
Što se tiče emancipacije žena i ove što je stavila rubac, maramu il kako god da se to zove, to je njen izbor i ja ne vidim problem u tome ukoliko je to njena slobodna volja. Sve više je kojekakvih tradži i sad da se bunimo zbog jednog rupca...

Kažem vam ja, šejtan je ušao u celu kraljevsku porodicu...
Što se tiče emancipacije žena i ove što je stavila rubac, maramu il kako god da se to zove, to je njen izbor i ja ne vidim problem u tome ukoliko je to njena slobodna volja. Sve više je kojekakvih tradži i sad da se bunimo zbog jednog rupca...
Trandze je uvek bilo i bice, uvek ce biti onih koji duvaju to.
A zamotanih zena u Srbiji, odavno nije bilo ovoliko.
Za vreme Turaka se mozda po neka zamotala, obicno one koje su se spandjale sa Turcima.
Ma da su i te brzo otisle u Tursku u Harem.

Trandze je uvek bilo i bice, uvek ce biti onih koji duvaju to.
A zamotanih zena u Srbiji, odavno nije bilo ovoliko.
Za vreme Turaka se mozda po neka zamotala, obicno one koje su se spandjale sa Turcima.
Ma da su i te brzo otisle u Tursku u Harem.

A ti znaš kako je tad bilo... :roll: Sad ćemo ljudima da branimo kako da se oblače, a to što polovina tih mudžosa trguje drogom to nema veze. Bemislieno ;)

Back