Satan panonski!

Plakat-POGREB-X-small-1.png

Dakle, jedno zaista kultno ime nam dolazi u Srbiju.

POGREB X, prvi bend SATANA PANONSKOG. Vinkovacki punk bend i jedan od prvih punk bendova na ovim prostorima. Bend je osnovao Vladimir Soldo (ADOLF)1978.g..u pogrebu su nastali hitovi kao: Lepi Mario, Dragi sine moj, Oci u magli, Iza zida, Hard blood shock, Advokat, DM, Bagra, Ratno stanje, Sexualni distonalitet, Organi, Odrezite sise, Misli li istok, covjek covjeka ...

Po drugi put nastupaju u Srbiji i dolaze u originalnoj postavi.

kad: 5. Novembar
gde: Novi Sad (klub CK 13)
predgrupa: dreDDup
koliko: 250 din

vidimo se tamo!
evo fotke sa koncerta:
19767_1198018554624_1353324936_30472571_2222468_n.jpg

...mada se kao naziv "Satan Panonski" pojavljuje 1985., Ivica Čuljak (u to vrijeme znan kao Kečer II)...u glazbenom i supkulturnom miljeu Vinkovaca djelovao je još od 1977. Satan Panonski kao band blisko je vezan sa bendom Pogreb X koji je oformio Vlado Soldo...Rudy. 1980., nakon što se Čuljak vratio iz Njemačke (gdje je, kako je sam jednom prilikom izjavio: "primio punk - pričest"). Rudy ga je pozvao da preuzme kormilo na mjestu vokalista Pogreba X, što je on i prihvatio , te je u prvih godinu dana napisao dvadesetak pjesama, Kečer II je dotad bio već poprilično poznata persona u vinkovačkim krugovima. Sablažnjavao je sugrađane svojim skandaloznim ponašanjem kao što je razbijanje pivskih flaša na vlastitoj glavi, polijevanje vrućim voskom ili samoozljeđivanje čavlima i sl., najavama kako će si iskopati oko, te defiliranjem gradskim ulicama i izvikivanjem anarhoidnih parola. Svoj osebujni image u potpunosti je uklopio u band, te u njemu pronašao svoj izraz na opskurnim i orgijastičnim koncertima upotunjenim njegovim recitalima. Nakon početnih nastupa Kečer prolazi kroz razne psihičke krize. Nakon što je 1981. počinio ubojstvo, 1983. završava u psihijatrijskoj bolnici u Popovači. Taj boravak dvojako se odrazio na njega...u to vrijeme imao je najplodonosnije pjesničko razdoblje. Kako je zbog primjerenog vladanja često dobivao izlaske, Satan Panonski ponovno započinje s djelovanjem, a "Ajatolah Kečer" postupno postaje Satan Panonski. Za ime "Satan Panonski on sam kaže "ime Satan Panonski 1988. nedadoh samome sebi nego mi starije žene iz sela vikale beži vraže Slavonije od mene". Pogreb X djeluje do 1985, zadnji put svira s Pogrebom X u Cvjetnom naselju u Zagrebu 04.02.1985. i od tada pravi trogodišnju stanku. Vraća se 1988. kada snima za kompilaciju "Bombardiranje New Yorka" i održava koncert u Gulliver šatoru gdje mu sviraju dečki iz Spoonsa. Čuljak mijenja naziv benda u Satan Panonski, a uz muziku, bavi se pisanjem poezije i slikanjem. Sam Kečer za band kaže: "Satan Panonski nije samo muzika, nastupi na koncertima, to je teatar, poezija, proza, slikovna umjetnost (…)Satan panonski nije r'n'r band, Satan panonski je NOVI ŽIVOT, bez trikova, koji se predstavlja na jezovit način sa neophodnim strahom, sa auto-destruktivnim načinom pokazivanja mojih pogleda na Potpunu Istinu". Satanove pjesme su krajnje rudimentaran punk ponegdje sa primjesom sevdalinki i njegovih recitala, te neartikuliranih zvukova i cvileža. Uz članove Pogreba X, Satana su na koncertima često pratili članovi Majki, Bare i Kilmister. 1985 Satan Panonski svira u Zagrebu (taj nastup zabilježen je na kazeti), nakon čega pauzira sve do 1988, kada pod pokroviteljstvom Zdenka Franjića održava recital u "Kulušiću", a nedugo zatim na Franjićevoj etiketi "Slušaj najglasnije" izlazi njegov prvi album "Ljuljajmo ljubljeni ljubičasti ljulj", a sljedeće 1990. godine drugi album "Nuklearne olimpijske igre". Te iste godine u nakladi beogradske nakladničke kuće "Nova Aleksandrija" izlazi Satanova zbirka poezije - "Mentalni ranjenik". 1991 izbija rat u Hrvatskoj, te se nakon okupacije njegovog rodnog Cerića i pogibije nekoliko dobrih prijatelja Satan pridružuje braniteljima na prvim borbenim linijama u skrojenoj crnoj uniformi, noseći usto fes na glavi. 27.01.1992. pogiba na ulicama Vinkovaca pod još ne sasvim razjašnjenjim okolnostima, najverojatnije od neispravne strojnice. Zdenko Franjić tom prilikom izjavljuje: "Možda je Satan i poginuo, ali mrtav sigurno nije". 1992. poshumno izlazi njegov treći, i posljednji album "Kako je panker branio Hrvatsku". Nadimak Kečer II Satan je dobio zato što su njegovog starijeg brata Vladu Čuljka koji je radio kao izbacivač u vinkovačkom Domu omladine zvali Kečer, pa je on sasvim logično dobio nadimak Kečer II (drugi). Nakon što je 1977. napustio gimnaziju, većinu vremena provodio je u kako to Satan kaže: "sad već pokojnoj, montažnoj balegari zvanoj "LIMENKA", gdje su se održavala bizarna natjecanja (u kojima je i sam sudjelovao), poput onog da onaj tko sedam dana ne bi izašao iz "Limenke" za nagradu dobio tri litre konjaka. Satan je nakon bijega sa služenja vojnog roka u JNA kažnjen sa 3 mjeseca zatvora u KP "Lipovica" kraj Popovače, gdje je radio na proizvodnji njihovih poznatih radijatora. U Popovaču se vratio 1983., ali ovaj put u neuropsihijatrijsku ustanovu "Dr. Ivan Barbot". Tamo je završio nakon što je (po njegovoj tvrdnji u samoobrani) ubio Milana Čengića u Vinkovcima, na koncertu Meri Cetinić, i to nožem koji mu je služio kao scensko pomagalo, tj. s kojim se rezao na stageu prilikom nastupa. Zbog toga 1981. završava u Osječkom zatvoru gdje ostaje do 1983. kada ga preko očeve veze prebacuju u psihijatrijsku bolnicu, jer su u Osijeku u zatvoru Čengići imali svoje ljude koji su ga mučili i prijetili.... Iz sobe 3C u bolnici u Popovači pušten je (mada je zbog dobrog vladanja često bio nagrađivan izlascima) 1990., na temelju tzv. "Šeksovog amandmana" tj. zakonske odredbe o puštanju svih političkih zatvorenika te onih za koje je određeno sudsko tijelo prosudilo da su nevini. Legendarnog Vinkovačkog strip autora Dubravka Matakovića lik i djelo Ivice Čuljka - Satana panonskog, kao i njegove brojne dogodovštine (npr. pranje kose u zahodskoj školjci vlaka i zatim sušenja iste kroz prozor jurećeg vlaka) inspirirali su na stvaranje nezaboravnog lika "Malog Ivice" koji se proslavio u strip seriji "Prot pikčers". Tjednik "Globus" objavio je 1997. reportažu na dvije stranice o tome kako se Satan panonski reinkarnirao u liku svog devetogodišnjeg nećaka Vlade....

Kecer
satn.jpg

http://3.***************/_RLW3QCWGaEE/SpveLnjbLZI/AAAAAAAAB4s/RU5v44Y1X4I/s400/SATAN+1.jpg
http://4.***************/_RLW3QCWGaEE/SpveeZ4dm2I/AAAAAAAAB5U/QusTpOgHi84/s400/SATAN+6.jpg
http://2.***************/_RLW3QCWGaEE/SpveSCukWcI/AAAAAAAAB40/C2JIV0RulTw/s400/SATAN+2.jpg

a sto volem kada krenu urbane legende i ulicne price...a zapravo nije se desilo ni 20% toga...

i koliko god da mi je jadno,nestrucno i ogavno njegovo delo i lik. malo po malo uhvatim sebe (i jos par izgubljenih slucajeva) kako nas pogadja oci u magli i iza zida...
jebbem li ga, valda sam toliko omatorio da ta njegova nagomilana sraanja dobijaju znacaj? :think:

Još nešto, što pronađoh o Ivici Čuljaku, odnosno, Satanu Panonskom.
Njegov prijatelj iz detinjstva, izvesni Đura, postao je biskup Anđeo Panonski, te je shodno tome Ivica postao Satan Panonski.
Žene su ga iz kraja dozivale: Vraže, Panonije. :)
Otuda nadimak.

Back