Sat

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
clock.jpg

Sat iz Viktorijankog doba

Obozavam srucne satove. Imam ih 5 :D Navikla sam se na njih.

:hahaha: ti si neka muskaraca.. volis satove, volis Dilan Doga :hahaha:

ja obozavam satove i sa njima mi vreme mnogo sporije prolazi.. na poslu ih ne gledam a kod kuce stalno... :D

imam romanson titanijum sa safir staklom klasican... negde oko 60 eura i spada u jeftine.. ali je kvarcni i tacno radi... gresi valjda 5 sekundi mesecno...

cenim satove od 20 do 100 eura jer se za to moze uzeti dobar sat (kvarcni naravno) kao ovaj moj... a volim i swatch plastikariju :D

ove nabudzene ronilacke astronautske i slicno ne volim. mnogo su glomazni i ne prijaju mi... bitno mi je da je lak.. pa preferiram titanijum korpus :mrgreen:

recimo kao ovaj

watch.png

ili neki malo umereniji modernjak kao ovaj

1370.jpg

ili klasika koju i sad nosim

Tag-Heuer-Classic-Watch-18-mens-watch.jpg

samo da nije precnika veceg od 40 mm... zglob mi je 18 cm obima i ne volim vece...

Korisna spravica..jedna od najstarijih izuma.
Meri vremenske jedinice manje od dana, meseca i godine...

-Prvi sunčani sat napravljen je pre oko 5000 godina u Egiptu.
Sastojao se od kamene ploče sa oznakama za sate i pokazivačem.
Žao mi sunčanog sata u Bg-u koji je srušen pre desetak godina..jer je
sunčani sat ostao večita inspiracija koja u sebi objedinjuje čoveka i Vaseljenu,
simbol je iskonske veze čoveka i Svemira...

suncani_sat1_220108.jpg
-Čuli ste za vodeni sat..to je najverovatnije najstarija naprava za merenje vremena...pretpostavlja se da
potiču iz Mesopotamije, Indije i Kine.
Rad sata se zasniva na vremenu koje je potrebno da određena količina vode isteče
iz posude kroz rupicu. Vodene satove unapredili su Rimljani i Grci.
Najstariji egipatski vodeni časovnik (klepsidra) potiče iz vremena vladavine Amenhotepa II,
s početka četrnaestog veka pre naše ere.

vodenisat.jpg

Vodeni časovnik - fontana Hornsbi u Novom Južnom Velsu u Australiji, deluje zaista impresivno.

-Moji omiljeni peščani satovi izumljeni su u Srednjem veku. Imali su jednostavno načelo rada...
...određena količina peska tekla je iz jedne posudice u drugu ispod nje, kroz tanku cevčicu.
Nakon isticanja peska sat se mogao okrenuti za ponavljanje procesa. Svaki peščani sat imao je određeno
vreme isticanja peska, pa su se često koristili za odbrojavanje...

slika-Pescani-sat-305357x640.jpg

-Mehanički sat pojavio se u Srednjem veku. Prvi pravi mehanički sat, sat s klatnom,
otkrio je Galileo Galilej sredinom XVI veka, kada je primetio da se klatno njiše jenolikom brzinom i predložio
da se to gibanje upotrebi za merenje vremena.
Ipak sam izum se pripisuje Christiaanu Huygensu, koji je za to razvio i formulu te konstruisao
prvi sat s klatnom...medjutim, postoji i tehnička dokumentacija
za mehanički sat sa klatnom koji datira još iz XIII veka i koji je radio astronom
Djovani Dondi..to je čuveni Astrarium na Kapetanskom domu u Padovi (1364)....

4a.jpg

Koliko Vi volite satove i koje...šta znate o njima..?

KADA KUPUJETE SAT..
U VREDNOSTI OD 200 DO 900 EVRA, 10 STVARI NA KOJE BI TREBALO OBRATITI PAZNJU
1,Safirno staklo
-Uvek proverite da li sat u tom cenovnom rangu ima safirno staklo. Mineralno staklo je jeftinije, ali lakse puca, zato nikako nemojte da kupujete sat cije je kuciste pokriveno mineralnim staklom.
2.Metalna konstrukcija
-Ako kupujete celicni sat, on mora imati minimalnu gradaciju od 316L nerdjajuceg celika.Posebnu paznju obratite na kuciste i narukvicu.
3.Svajcarski ili Japanski mehanizam
-Ako je sat koji kupujete svajcarski morao bih da ima svajcarski mehanizam, npr. ETA-in ili Rodin. Ako je u pitanju japanski sat, onda mehanizam moze biti Seikov, Citizenov ili Casiov.
4.Konstrukcija sata
-Pre nego sto kupite sat, svakako ga uzmite u ruku kako kais ili narukvica prianjaju uz kuciste. Stavite ga obavezno na ruku i vidite kako funkcionise snala. Nigde ne sme da zapinje.
5.Dizajn sata
-Pogledajte dobro kako je sat dizajniran, kako izgleda brojcanik i sve sto je na njemu, jer ima modnih, ali i raznih drugih satova uistinu nisu funkcijalno dizajnirani.
6.Sigurnosna snala
-Satovi u ovom cenovnoj klasi trebalo bi da imaju dvostruku ili trostruku sigurnosnu snalu. Obicna snala ne dolazi u obzir jer postoji velika verovatnoca da vam sat sklizne s ruke.
7.Tezina
-Kod ovih satova tezina i dalje znaci i kvalitet celika ; zato ako niste preveliki ljubitelj laganih casovnika, uzmite sat u ruke i proverite njegovu tezinu. Ne bih smeo da bude lak.
8.Potpis proizvodjaca
-Proizvodjaci se obicno potpisuju na svoje proizvode, zato proverite na brojcaniku, poledjini kucista, krunici ili snali da li postoji potpis.Jeftiniji casovnici ga nemaju, sto znaci da im delove za satove izradjuje drugi.
9.Osvetljenje brojcanika
-Gotovo svi sportski casual satovi imaju svetlece kazaljke ili indukatore na brojcaniku. To moze biti vrlo korisno u mraku, zato se raspitajte pri kupovini.
10.Proverite cenu
Nakon sto se odlucite za model, naravno da ga necete kupiti u prvoj radnji.Raspitajte se kod nekoliko trgovaca, proverite da li je cena slicna i posle toga zatrazite popust.Sigurno cete ga dobiti.

Posedujem
230588271
i licno jos ne znam kako ce se pokazati, posto sam ga skoro kupio .. elegantan je satic, moze se naci od 150e do 180e.. :)
-inace omiljena marka sata mi je " Vacheron Constantin ", da imam 13.000.000 evra rado bih ga kupio zbog njegovih performansi i ne prevazidjenog mehanizma ..
images

Poslednja izmena:
šta će mi sat kad imam mobilni telefon :D

slazem se... meni je recimo mob stalno u dzepu.. dok vozim auto ili bicikl... a sat je stalno na ruci.. a najvise me zanima koliko je sati bas onda kada je mobilni nedostupan.. i po kuci mobilni ostavim negde.. pa posle moram da ga trazim da vidim koliko je sati... ili da idem do dnevne sobe da pogledam zidni sat... zato je ovaj rucni uvek tu... da te informise kada je najteze :mrgreen:

šta će mi sat kad imam mobilni telefon :D

Jako prakticna izjava :)...ali ne smijemo zaboraviti da je sat kao sredstvo mjerenja vermena i dio nakita ili neophodna stvar pri raznim aktivnostima.

Imam poznanika i pripadnika familije koji nemaju osjecaj za sat i kojima je nezamialjivo da se za jedan sat izdvoji suma novca za koji se moze kupiti lijep polovan autic. Takvim ljudima je sat komad metala koji se moze kupiti na buvljaku za neku sicuriju i da radi podjednako dobro kao skupi a kad se pokvari kupice novi...imati novi sat a ja cu i dalje da nosim stari.
Sada...treba dobo razgraniciti ukuse, potrebe i unutrasnje sile koje ne mogu odoliti necemu kao sto je dobar, funkcionalan, otporan i savrseno dizajniran sat.

Za neme licno...sat je nesto cemu ne kogu odoliti i nesto sto na ruci nostim od svoje 9-e godine...nikada ne skidam (ni kad spavam) i cemu se divim svaki momenat i svaki put kada na njega pogeldam. Uhvatim se da kao hipnotisan zurim u tu spravicu na mojoj ruci, niocemu ne razmisljajuci...diveci se uskladjenosti boja, materijala i njegovom obliku.
Postoje ljudi razlicitih potreba...ljudi koji vole dobar auto, ljudi koji daju i poslednju paricu na krpice raznih boja i kreacija...ali meni sat predstavlja sinonim za najboljeg prijatelja...nesto sto je uvjek uz mene i nesto sto je toliko pouzdano da se tome pocnem diviti.

Na prvi pogled...sat je samo jednostavan mehanizam koji danas moze da se kupi za bagatelu i da radi kao onaj skupi ali se u tom momentu javlja jedno drugo divljenje kod svakog poznavaoca satova...
...postoje mehanizmi od nekoliko stotina djelica...mehanizmi koji su sklapani sedmicama i mehanizmi koji odoljevaju najekstremnijim uslovima...postoje i mehanizmi koji obaraju sa nogu svojom kreacijom...a postoje mehanizmi koji imaju sve u jednom i upravo iz tih razloga oni i jesu tako skupi...
...kada se saberu troskovi plemenitih metala od kojih je napravljen sat, kada se sabere vrijeme utroseno na kreaciju jednog remek djela i kada se sabere vrijeme utorseno za njegovo sastavljanje...onda tih 1... 000-ak hiljada evra i nije puno za takvu masinicu.

iwckurtklaus.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Sat...za mene predstavlja izraz licnog karaktera i smisla za ukus.
Da li postoji ta stvar koja je toliko vrijedna da moze zamjeniti jedan poklon kao sto je dedin sat koji jos uvjek radi :)...za mene ne...isto tako...za mene ne postoji stvar kojoj cu se vise diviti kao nekom lijepom satu koji je napravljen da me nadzivi i da nastavi ponosno i tacno kucati kao prvi put kada sam ga stavio na ruku :)...

Barb Bejbi,dugo nismo komunicirale :heart:..satovi .mislim da oni mogu da postanu zaraza za zaljubljenike kao

i svaki drugi predmet..a kolekcionari bi platili svaku cenu samo da se dokopaju nekog primerka.Licno

ne nosim sat,ali vazno mi je da ga imam u kuci.

0be00af866e2exxl-1.jpg

Back