Šarplaninac

297588_1496107938479_1707535954_768175_7408785_n.jpg

428188_1878028086244_1707535954_988950_1163818750_n.jpg

Na prvoj fotki,tri meseca starosti. Na drugoj pet meseci stariji.
Brate, cim ti ovo hranis (doduse vidjeli smo)z:)? Mali je zvjerka i po.

Poslednja izmena:
pozdrav svima, nesto me muci i interesuje pa da vidim sa vama,. Sta u svojoj glavi sarac zamislja pod svojom teritorijom, odnosno sta on shvata da treba da cuva? Jel ga moram provesti do svakog mjesta na imanju da "zapisa" ili mozda i cuva sve , ali ja tripujem da na neke dijelove imanj daje manjiu angazovanost u odnosu na drugi neki dio. Pitam iz razloga jer ovaj dio gdje je kuca i njegov boks sve je super, Medjutim posto imam jedam objekat koji je na 40-ak metara od kuce i kada dodhe neko od stranih, a ja budem u kuci ( znaci i cujem i vidim sta se desava) on ne kida i ne rze kao kada je recimo u boksu i neko se priblizava kuci. Sada, dali on taj objekat ne smatra toliko bitan kao sto je recimo kuca ili je nseto drugo u pitanju? Odnosno dali je bolje da fizicki bude prisutan na cijelom imanju ( vjerovatno jeste) ili je svejedno? Nisam za sada u mogucnosti da ogradim isto pa je samo na sajli.

Jeste da imam dve male mesanke a ne sarce ali mnogo revnosnije cuvaju i od ljudi i od zivotinja tamo gde su zapiskile. Valjalo bi recimo svake veceri da prodjete zajedno jednu patrolu celim imanjem dok se navikne.

Jeste da imam dve male mesanke a ne sarce ali mnogo revnosnije cuvaju i od ljudi i od zivotinja tamo gde su zapiskile. Valjalo bi recimo svake veceri da prodjete zajedno jednu patrolu celim imanjem dok se navikne.
I pretpostavljao sam da bi to bilo rjesenje, ali opet da vidim sa iskusnijima. Dali jos neko misli da je to rjesenj ili jos nesto trebam dodati? Hvala na odgovoru.

Kad ogradis plac i pustas ga svaku noc ne sjekiraj se , sve ce on obilazit .
Sarplaninci bar ovi u gradu su nocu aktivniji .
On razmislja tako da tu dje je to mora i da cuva . Njega ne interesuje nista
drugo . Moje misljenje je da ta setnja sa njim kroz imanje nece nista pomoci
sto se nekog boljeg cuvanja tog dijela tice . Sa mjesancima pogotovo malim
je druga prica , totalno drugaciji mentalni sklop psa .
Kao cuvari ili ti alarm su odlicni tu nema price . I znam da je tacno to sto
mimi's mom kaze , cak i kad je neko dalje od tih granica oni se oglasavaju .

Sastane pa nema me tako često. Iskreno forum nam je izduvni ventil,pored svakodnevnih obaveza koje imamo. U ostalom kako bi smo mogli da diskutujemo,da menjamo ideje,mišljenja a da sve to nemamo u praksi.;)
Do sledećeg kuckanja pozdrav svima. ;)

@ UTVAR
Dobio sam Sarca direktno sa Sare.Okolina prizrena.Sada ima 3 meseca.Ocistio sam ga od parazita,vakcinisao i revakcinisao.Interesuje me kako je moguce da naparavim ( legalno ) papire za njega.Postoje razni nacini da se naprave papiri ali ja hocu legalno i nikako drugacije.

Eto kad je neko lud onda je lud...

banestef- Predpostavljam da roditelji nemaju papire. Kod nas sreća ima načina da se dobije UR Rodovnik ( Uslovni Rodovnik) . Prijaviš psa na specijalku ( eto sad će uskora da bude S.Palanka 25.3) u razred izvorni. Oceniće psa sudije ,dobićeš ocensku listu i automatski imaš mogućnost da sa tim ocensko listom vadiš UR Rodovnik. Ocensku listu šalješ u Kinološki Savez naravno sa uplatom za rodovnik i oni će da ti urade . E sad to je UR rodovnik znači da je upisan ime psa,datum rođenja boja ..ali kod roditelja stoji da je nepoznat. To nije problem jel sa tim rodovnikom možeš da izlažeš psa bilo gde . Već kad se pravi snjim/snjom leglo taj rodovnik polako se puni III.generacija ako se napuni više nije UR rodovnik . Mi imamo takav rodovnik i nije ništa loše u tome. Čak više podžavam to nego da se kupuje rodovnik ili da se podmente. Ovako je rodovnik prazan ali baram se kreće od nećeg. Eto naš Burdušovo leglo već će imate pun rodovnik.
A inače znam pse sa UR Rodovnikom koji su Evropski ili Svetski Šampioni.

Čisti štene od gliste svaki mesec. Ako slučajno primetiš gliste u kaku odmah sutra dan obnovi tretman.
Pozdrav Adrijana.

@UTVAR Nije lud,samo pokusava da napravi vino.Otresa ono sto je ostalo.Mislim da mu ni roditelji nemaju papire,jedino znam da mu je ime oca Bajazit.Pogledao sam u kalendar specijalki za sarplanince i imam jednu 08.04 u Obrenovcu.Obrenovac mi je mnogo blize.Reci mi samo sta se ocenjuje ili gleda tada.Ja sam ga uzeo da ga imam a ne da bih podvaljivao sa papirima.Nista sa tim nebih postigao.Meni on treba zbog mene a ne zbog nekog drugog.

Banestef hvala lepo,naravno da nisam lud. :per::hahaha:
Da ima i u Obrenovcu specijalka. Ono šta se gleda na psu je SVE. Od šape do čeone kosti.Od njuške do repa.Kretanje,ponašanje u ringu,dlaka...Sve.:mazipsa:

Sastane jeste da ima spec. u BL. Nažalost ove godine nećemo stići i tamo ( možda na sledeću). Uzimali smo učešća na toj specijalci ranije kao i na specijalci u Laktašima. Šarplaninci su tamo kao i svugde,ima dobrih a ima i loših.

Daleko sam ja od Profesionalca prijatelju moj . Znam ponesto ;)
Mislim da je Utvar puno kompetentniji za neko strucno misljenje .

Na ovoj prvoj slici se najbolje vidi : visoko nosene usi ,
rekao bi da ima plitke grudi , na zadnjoj slici mi se cini
da ima malo duzu njusku no sto bi trebalo .
Mada ona je mlada tek ce se vidjet . Jako je nezahvalno
komentarisat psa sa slike .

Eto kad je neko lud onda je lud...

banestef- Predpostavljam da roditelji nemaju papire. Kod nas sreća ima načina da se dobije UR Rodovnik ( Uslovni Rodovnik) . Prijaviš psa na specijalku ( eto sad će uskora da bude S.Palanka 25.3) u razred izvorni. Oceniće psa sudije ,dobićeš ocensku listu i automatski imaš mogućnost da sa tim ocensko listom vadiš UR Rodovnik. Ocensku listu šalješ u Kinološki Savez naravno sa uplatom za rodovnik i oni će da ti urade . E sad to je UR rodovnik znači da je upisan ime psa,datum rođenja boja ..ali kod roditelja stoji da je nepoznat. To nije problem jel sa tim rodovnikom možeš da izlažeš psa bilo gde . Već kad se pravi snjim/snjom leglo taj rodovnik polako se puni III.generacija ako se napuni više nije UR rodovnik . Mi imamo takav rodovnik i nije ništa loše u tome. Čak više podžavam to nego da se kupuje rodovnik ili da se podmente. Ovako je rodovnik prazan ali baram se kreće od nećeg. Eto naš Burdušovo leglo već će imate pun rodovnik.
A inače znam pse sa UR Rodovnikom koji su Evropski ili Svetski Šampioni.

Čisti štene od gliste svaki mesec. Ako slučajno primetiš gliste u kaku odmah sutra dan obnovi tretman.
Pozdrav Adrijana.

Ma ko lud, pravi "covek" lozu! :lol:

E, ostatak je bilo lepo procitati, obnoviti gradivo. :) (Uslovni rodovnik mogu da dobiju samo psi autohtonih rasa, inace, da ne procita ovo neko sa zlatnim retriverom. :lol:) Ali koliko se secam, takvi psi mogu da nose BOB, BOG, BIS ali ne mogu da dobiju CAC i CACIB kandidature. Njihovi potomci mogu ali prva generacija, nosilac uslovnog rodovnika ne moze?

I jos jedna stvar, vezano za ciscenje od glista: na nedelju dana je precesto, a narocito je precesto tretirati ih vec sutradan, razvojni ciklus glista iz roda toxocara traje 20 dana, dovoljno je ciscenje ponoviti na 2 nedelje do 5-6 meseci starosti steneta. (Ovo je sa cisto veterinarskog aspekta, nevezano za rasu.)

Inace, nesto razmisljam, sta li se radi sa "shkartovima" koji su stvarali SOPa? Da li se takvi psi ubacuju u druge rase? Znam da ih za SOPa i dalje povremeno ubacuju, mada uglavnom krijuci, da bi pojacali neku osobinu u sledecoj generaciji. Pa da li se tim prljavim trikovima sluze i "odgajivaci" saraca? :(

Ma ko lud, pravi "covek" lozu! :lol:

E, ostatak je bilo lepo procitati, obnoviti gradivo. :) (Uslovni rodovnik mogu da dobiju samo psi autohtonih rasa, inace, da ne procita ovo neko sa zlatnim retriverom. :lol:) Ali koliko se secam, takvi psi mogu da nose BOB, BOG, BIS ali ne mogu da dobiju CAC i CACIB kandidature. Njihovi potomci mogu ali prva generacija, nosilac uslovnog rodovnika ne moze?

I jos jedna stvar, vezano za ciscenje od glista: na nedelju dana je precesto, a narocito je precesto tretirati ih vec sutradan, razvojni ciklus glista iz roda toxocara traje 20 dana, dovoljno je ciscenje ponoviti na 2 nedelje do 5-6 meseci starosti steneta. (Ovo je sa cisto veterinarskog aspekta, nevezano za rasu.)

Psi sa Jur ili Ur ( jedno pa isto) mogu da dobiju CAC čak i CACIB samo što FCI neće da potvrdi . ŠTo znači ako vaš pas ja Ur rodovnikom dobije Cacib lepo se upiše u knjižicu i taj pas je to zaslužio tog dana samo neće te da dobijete karticu od FCi. Znam pse koji sa UR rodovnikom dobili Cac ili Cacib i Prvak Rase na svetskoj izložbi.Mi imamo pse sa Ur rodovnikom i dobijenom CAC ili CACIB titulom piše se u knjižicu overava se ocenska lista i izvadili šampionat za psa,sve regulalno. Inače Ur se vuče do III Generacije .IV generacija ako je nepoznat nema veze .

Naravno da se dešava i kod Šaraca da se meša neka slična rasa čak i ne slična. ČAk neki odgajivači ni ne kriju neki kriju ali se saznaje kad tad. Verovatno to rade ljudi koji su iskompleksirani.

Poz Adrijana

Back