E sad....
Ako neko cuva pse onda ih ja cuvam.....
To moze potvrditi i Adrijana i Utvar...
Imao sam ja prosle godine malo Advantiksa, malo Frontlinea, malo Strongholda....
Redovno prskao dvoriste , kucicu cak i pse ....
Pregledavao pse vadio krpelje i pored ovih hemikalija....
I naisao zarazen krpelj, cim stigli kuci ja ih izvadio (bilo ih je 6 na jednome i jos 3 na drugom) neke jos tamo u sumici....
Ipak mi stariji pas zaradi erlihiju....
Posto je dosta retka dok su diagnostizirali pas mi upao u hronicnu erlihiozu....
Terapija dosta dugacka i agresivna, manji psi dosta cesto ne izdrze, ako vet pogresno diagnostikuje i kaze babesya i nakljuka psa imizolom..... eto ti problema.
A ako prezivi oporavak ce trajati od 4 do 6 meseci....
Mozda ce ponovo da vidi, mozda se cak nece ni teturati i gubiti ravnotezu, mozda ce cak i da nabaci koji kilogram ako uspe da guta ponovo.... cak ima sanse da se i glas povrati....
Iskreno da kazem ne znam dal ce od njega ponovo biti pas,... dal ce ponovo da potrci veselo kad vidi nekog od ukucana,.... sada ovako sa 30 i kusur kilograma izgleda jadno i muke muci....
Ne znam....
Ako koristim agresivniju zastitu , mogu da otrujem psa, a ove ogrlice i kapi sto ih ima deluju samo polako krpelj ce da se najede dok ugine od otrova.... a ako je zarazen, onda pre uginuca zarazi i psa....
Nazalost kod nas u jevropskoj uniji zabranjeno da se komarci i krpelji prskaju u znaku zastite okoline i ekosistema, pa su se razmnozili i iz godine u godinu ih je sve vise i vise....
Vakcine deluju samo na viruse, na erlihiju, babesyu ne....