Šarplaninac

Sretno Valentinovo svum zaljubljenicima u ovu pasminuz:Dz;)
Josipe, prvo da te pozdravim kao i sve na forumu. Ovaj pas kako da je klon mom. mada bih rekao da je moj malo veci onako odoka sto bi se reklo. Divan pas, ali sam i kod njega primjetio kao i kod svog da ima taj tzv. kravlji stav. Identicno kao o kod mog da mu je lijeva noga malo otvorenija od desne. Ne poznajem dovoljno rasu da bih mogao sta vise reci. Ne znam dali baca usi nazad vise nego sto treba( ako tako nesto uopste i postoji). Inace lijep pas u svakom slucaju.

400975_3384233891699_1445041003_3449403_1821949689_n.jpg

Imam jedan problem i nadam se da je neko imao prije isti pa da me posavjetuje. Kao sto znate, pas mi je na sajli . E sad, nisam znao sta da mu stavim oko vrata. Obzirom da su sarci krupni, a ja nisam cesto kuci, pusten je. Ne bih htio da se otkine. Ovi " kozni" kaisevi sto se prodaju ne ulijevaju mi bas neko povjerenje. Pa sam dosao na ideju da napravim "davilicu" od lanca. Ne sa bodljama, nego sam lanac koji se doteze pri povlacenju. Sve super, medjutim nakon nekog vremena prijetim da mu je na gornjem dijelu vrata dlaka prosla kroz alke i urasla tako. Jedva otkinuo. Sta. sad Napraviti? Dodjem na ideju da lanac presvucem crijevom za vodu. Danas vidjoh opet se uvukla dlaka i cak napravila ranu na donjem dijelu vrata gdje nisam mogao staviti crijevo, jer mi je na tom dijelu tanji lanac od osnovnog i on cini davilicu funkcionalnom. Ima li ko kakvih rjesenja.? Mozda ja i pretjerujem da kozni kais na moze drzati. mozda i ne. U svakom slucaju vlio bih postaviti nesto da sam stvarno miran kada odem od kuce. Pozdrav.]

i opce mi je sumnjivo dali je to cistokrvno.
Koliko poznajem liniju tog psa meni nije sumnjivo ni naj manje. Reci šta ti to nagoni da bi sumnjao u to?

Sastane verovatno u tvojoj okolini ima neki kožar,neko ko radi sa čistom kožom. Postoji mogućnost da se napravi ( ako već nemaš gde da kupiš gotov) od teleće kože odgrlica. U krajnjoj nuždi ima i sintetička ogrlica. Davilicu ili lanac nikako ne preporučujem za vezivanje psa ( osim na povodcu) iz više razloga.
-Oštećuje dlaku i čupa je.
-Stvaraju se krastice na vratu psa.
-Velika mogućnost od ozbiljnijih povreda psa.

Imali smo i kod nas u dvorištu potrebu da vežemo psa u zatvorenom boksu ali uvek je na psu bila kožna dupla debela i široka ogrlica.
Ovo pišem iz naj bolje namere,no ne znači da sam ja u pravu i da poznajem materiju. Ko zna...možda i nisam.

Hvala Utvar, vidim i ja sada da ne bi trebalo davilicu stavljati. Covjek se uci dok je ziv. Dali nauci sta, to je vec nesto drugo. Bio sam kod obucara, medjutim kao nemaju igle sa kojima bi busili kozu. Kozara nema.Skontao sam da od ovih ogrlica koje imam ovde u ponudi da probam rucno da prosijem jos jedan sloj ispod iste. Mozda pojas iz auta, on je cvrst. Smislicu nesto. Hvala u svakom slucaju. Opet, ako ima neko jos kakvu ideju volio bih da je iznese.

Hvala Utvar, vidim i ja sada da ne bi trebalo davilicu stavljati. Covjek se uci dok je ziv. Dali nauci sta, to je vec nesto drugo. Bio sam kod obucara, medjutim kao nemaju igle sa kojima bi busili kozu. Kozara nema.Skontao sam da od ovih ogrlica koje imam ovde u ponudi da probam rucno da prosijem jos jedan sloj ispod iste. Mozda pojas iz auta, on je cvrst. Smislicu nesto. Hvala u svakom slucaju. Opet, ako ima neko jos kakvu ideju volio bih da je iznese.

Imate na internetu gde može da se naruči kožni okovratnik .Bilo čim da vežete psa njemu će dlake uvek odpadati jel je vezan. Ako pas baš mora da bude vezan nema druge opcije svakako najbolje kožni kajš ,okovratnik . Davilica nikako ...Ali kažem dlake će se lomiti jel je vezan.
Poz Adrijana

Hvala Adrijana na odgovoru. Ovaj lijevi na slici okovratnik je identican ovome kojeg ja imam. Jel ti mislis da on moze zadrzati sarca? Imate duze pse od mene pa da vidim kakva iskustva imate sa istim. Koliko traje, jer mislim da se koza pohaba vremenom?Vjeruj mi kada uzmem u ruku taj okovratnik i pogledam u svog Lenoksa, i on kao da mi se smije u facu. Imam policajca kao prvog i jedinog komsiju koji se boji pasa i jedva ceka da se pusti ili otkine da me prijavi. Sve mi je to jasno i slazem se sa covjekom da je nezgodno vidjeti ovaku rotu i na lancu, a kamoli ne daj Boze pustenog van boksa. Hvala i pozdrav.

Okovratnici sa slike su samo primer. Veličina i širina okovratnika je šireg spektra. Pravilnim održavanjem kožnog okovratnika produžava se njegov radni vek. Jednostavno s vremena na vrema ga očistiti i namazati sa nekom kremom.

Meni su napravili koznu ogrlicu u ZR (od utvara dobio broj telefona ) dupla debela koza a izmedju dva sloja koze neki fiber.... i da kazem nije mi pas malecki nit slab ali nije uspeo da je iskida, sta sam narucivao na netu te su trajale oko 2-3 nedelje. Ova se malo isteglila u prvoj nedelji cca 1cm i od tada nista. Dva sloja koze od 3,5mm, ima da traje mnogo godina. Alke moraju biti isto kvalitetne jer ce pas to lepo da pokida, otvori kad cima. Ogrlica ne sme biti sira od 4cm jer onda vec moze da izvuce glavu, istina da ima sa unutrasnje strane filc da manje lomi dlaku ali ako je cesto na vratu onda ce svakako tamo da osteti dlaku ali manje nego lanac. Mozes i davilicu da napravis od koze isto na principu lancane ali psa sa tim nemoj vezivati jer ce se slucajno zakaciti i na kraju ce da ti udavi psa. Davilicu samo na povodac i kad si tamo da sprecis nesrecu.....

Back