Šarplaninac

minisab0110.jpg

minisab0137.jpg

Ma jok, to je samo jedna mala D.Ilirka.
bez uvrede,ajd pokazi nesto svoje.:whistling:

Ma nema uvrede nikakve, ako Bog da posle leta (tj. za Goru palim oko 24 jula i vracam se oko 15 avgusta) postavljacu slike svog Sharca jer cu doneti iz Gore (najverovatnije iz Restelice ili Broda), vec su mi drugovi nashli nekoliko zanimljiva shteneta pa cu odluciti sam koje cu doneti...
Napravicu posebnu fasciklu s mojim Sharcem...;)
pozdrav za sve ;) :bye::bye:

Ma nema uvrede nikakve, ako Bog da posle leta (tj. za Goru palim oko 24 jula i vracam se oko 15 avgusta) postavljacu slike svog Sharca jer cu doneti iz Gore (najverovatnije iz Restelice ili Broda), vec su mi drugovi nashli nekoliko zanimljiva shteneta pa cu odluciti sam koje cu doneti...
Napravicu posebnu fasciklu s mojim Sharcem...;)
pozdrav za sve ;) :bye::bye:

Ides u Restelicu,a pitas dali je ono jagnje....?
Prosle godine 15.05.2008. si ovde napisao....:
najlepsa rasa na svetu je sar-planinac...
nije to sto je iz mojih krajeva ali ubedljivo je najlepsa i najbolja rasa, neko ce reci ovako npr za nemackog ovcara ili pit-bula ali retko koji pas moze da se meri s sar-planincem..posle leta pravim kuci i kupujem sarca da me cuva i pazi ;)..pozdrav za sve..

Pa kad vec ides na Restelicu (neznam samo kada ces stici,mi smo u toku 1god. 3 posete Restelici imali),raspitaj se kod tvojih drugara,neka ti isprichaju za "Belu Mecku,Bardoshija",a "jagnje je od te linije.

koliko bi od prilike treba da bude i izgleda boks a sarpl,?
dali ima neko slike?

Slike boxova,nemam,inace isti mi sluze samo da imam gde zatvoriti pse,kada imam goste.Svo vreme psi provode pusteni u dvoriste,gde imaju sve potrebno za normalan zivot.
Ali ako vec niste u mogucnosti da su vam psi (pas) pustenen-i,onda je bolje box ,nego lanac.
Box ne bi smeo biti manji od 16m2.Sa kucicom u njemu.

Slike boxova,nemam,inace isti mi sluze samo da imam gde zatvoriti pse,kada imam goste.Svo vreme psi provode pusteni u dvoriste,gde imaju sve potrebno za normalan zivot.
Ali ako vec niste u mogucnosti da su vam psi (pas) pustenen-i,onda je bolje box ,nego lanac.
Box ne bi smeo biti manji od 16m2.Sa kucicom u njemu.

Samo kolega da te dopunim.Kucica treba da bude dovoljno prostrana za 1 ili za 2 psa.Dalje,imaju kucice za zenke sa leglom koje su iz dva dela.
Dimenzije kucice otprilike treba da budu 1X1,5m u osnovi i visine 0.9-1m.Za zenku sa leglomotprilike 1.3X2m.S tim da krov bude na "jednu vodu" jer pas moze vrlo lako sa kucice da iskoci iz boxa,ukoliko box nije pokriven.

To su neke okvirne varijante,jer sam vlasnik pravi kucicu i box od rasporeda u dvoristu.
Pa ako smo bar malo pomogli super je.:ok:

za box sam i planirao da bude malo veci!!!
imam ja gde da ga pustim da seta po dvoriste ali se plasim da ce da mi preskoci ogradu kad jos malo poraste zato bi najvise da ga zatvaram i zbog gostiju,pa me zato zanimalo neke idelje za boksove od cega i neki izgled!!

za box sam i planirao da bude malo veci!!!
imam ja gde da ga pustim da seta po dvoriste ali se plasim da ce da mi preskoci ogradu kad jos malo poraste zato bi najvise da ga zatvaram i zbog gostiju,pa me zato zanimalo neke idelje za boksove od cega i neki izgled!!

dsc06757resize.jpg

Jedno od resenja.
Inace ja u mojim boxovima za podlogu sam izabrao:10cm. shljunka,5cm rizle (tucanik kamen).Ranije su bili betonirani podovi,ali u praksi mi se pokazalo kao VELIKA greska.
1.Koliko god cesto prali box,uvek ce se osecati mokraca (pogotovu leti)
2.Temperatura betona se u letnjem periodu skoro izjednacuje sa temperaturom vazduha,tako da bez obzira sto je box u hladovini,opet je beton vreo.
3.podloga koju danas imam u boxovima mi je jednostavno naj idealnije resenje:Upija mokracu u zemlju (nema mirisa),lako se cisti i odrzava,u letnjem periodu dobro nakvasim boxove i samim tim vecim delom dana su dosta podnosljiviji i sveziji.
Toliko od mene za ovaj put,na vama je da odlucite sta i kako dalje.

vrlo dobro informacija!!!!
samo me zanima dali nece pas da kopa po tome?
i jer si sa strane uradio coklu pa punio?
i jer nije slabo ono za sarplaninca jer nece da probije?
izvini na mnogo pitanja!!!
ali su mi potrebne informacije!!

vrlo dobro informacija!!!!
samo me zanima dali nece pas da kopa po tome?
i jer si sa strane uradio coklu pa punio?
i jer nije slabo ono za sarplaninca jer nece da probije?
izvini na mnogo pitanja!!!
ali su mi potrebne informacije!!

Slika boxa koju sam postavio,nije kod mene...nije od mojih boxova.Jednostavno sam je stavio kao primer jednog od resenja.
Kopaju jer traze svezije tlo,ali ako je dobro nakvaseno (a shljunak i rizla duuugo drze vlagu) onda nemaju potrebu za kopanjem (provereno).
Temelj boxova je ukopan 30cm. u tlo a 20cm. iznad.

a kazi mi kako je najlakse da naviknes kuce u box?
jer ja ima nesto ogradjeno gde ga zatvaram ali uzasno cvili i kopa ispod ograde da prodje pa me zato i strah da ne kopa po tom box

skupio sam pare i sve sto mi treba samo se rzamisljam sta da mu stavim beton ili rizlu!!

Ovaj box sa slike što je postavio "utvar" je moj. :D
Ja mislim da je najbolje rešenje beton.Ali se napravi lep pad i kada se pere mlazom vode sve ide kroz rupu ispod vrata i pravo u slivnik i kanalizaciju.Tako se nece ništa osećati jer sve ide i ništa se ne zadržava. ;)

Nemojte slučajno da ga kaznite.Ima moje odobrenje!!!

Poslednja izmena:
jel ovo neki mix sa kangalom?

Ne,nije mix sa kangalom.
A zasto mislis da je Kangal mix...odprilike znam sta je i tamo uvezeno...uglavnom sve preko nekih turskih mastifa, i preko "Boz Shepherd" pasa (pasa, koji su u tipu turskog mastifa, koje sad furaju pod tim pompeznim imenom). Takvih pasa ima i u NP i u Sarajevu...

Dobri su to sve psi, al Kangali jok...
A na Uki se ne vidi ama bas nista od Kangala,mozda te podseca to sto su mu kupirane usi i sto mu je kraca dlaka.

a kazi mi kako je najlakse da naviknes kuce u box?
jer ja ima nesto ogradjeno gde ga zatvaram ali uzasno cvili i kopa ispod ograde da prodje pa me zato i strah da ne kopa po tom box

skupio sam pare i sve sto mi treba samo se rzamisljam sta da mu stavim beton ili rizlu!!

Strpljenjem,ako nije bio u boxu od rodjenja,kao mlado stene...samo strpljenja.Za par dana ce biti OK.

Back