Quantcast

Šarović: Dodik nije izdržao, kapitulirao je i otvorio put BiH prema NATO-u

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Legenda
Poruka
67.020
https://insajder.in/novost/648312/s...kapitulirao-je-i-otvorio-put-bih-prema-nato-u

Šarović: Dodik nije izdržao, kapitulirao je i otvorio put BiH prema NATO-u

1574199080700.png


19.11.2019.

- Potpuno je jasno da je Dodik odustao od svojih principa, od onog što je zastupao prije nekoliko dana u Skupštini Republike Srpske. Očito da je bila jača želja da bude dio Savjeta ministara od pridržavanja Narodne skupštine Republike Srpske. Ono što je nama spočitavao, on je bio taj koji nije izdržao i kapitulirao je. On je prihvatio osnovne uslove slanja dokumenta i na takav način praktično otvorio put Bosni i Hercegovini prema NATO-u.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako je jasno da su tri stranke (SDA,SNSD i HDZ) proteklih sedmica radile na modifikaciji dokumenta koji se ne zove Akcioni plan za članstvo BiH u NATO, ali da je u suštini to Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (ANP), koji će biti poslan u Brisel.

On govori o aktivaciji MAP-a i o tome je jasno rekao predsjedavajući Predsjedništva gospodin Komšić, a i drugi član Predsjedništva, tako da te moguće manipulacije i priče Dodikove da to nije to, padaju u vodu. Potpuno je jasno da je on odustao od svojih principa, od onog što je zastupao prije nekoliko dana u Skupštini Republike Srpske. Očito da je bila jača želja da bude dio Savjeta ministara od pridržavanja Narodne skupštine Republike Srpske. Ono što je nama spočitavao, on je bio taj koji nije izdržao i kapitulirao je. On je prihvatio osnovne uslove slanja dokumenta i na takav način praktično otvorio put Bosni i Hercegovini prema NATO-u. On će to vjerovatno pokušati da objasni na drugi način, ali su činjenice takve i mislim da se ne mogu nazvati ničim drugim nego ovako kako sam rekao“, kaže Šarović.

Na naše pitanje da li su pritisak izvršile strane diplomate koje su u utorak ujutro bile na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, te da li zbog ovakve današnje odluke je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH po okončanju sjednice otputovao na razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Šarović odgovara:
„Ništa nije slučajno i svakako da ima veze sa jutrošnjim sastankom, ali mislim da ide u Beograd da objasni šta je potpisao, pa će produžiti vjerovatno u Rusiju, koliko ja znam. Biće odsutan nekoliko dana dok ova gužva prođe“, ističe Šarović.
Predsjednik Srpske demokratske stranke poručuje i da će opozicione partije u narednim danima dogovoriti na koji način će dalje djelovati kada je u pitanju situacija oko slanja u NATO Programa reformi BiH, te da ne isključuje i sazivanje posebne sjednice Skupštine Republike Srpske o ovom pitanju.
1574199247300.png
 

missortr

Domaćin
Poruka
4.283
BH blok traži da se razjasni dogovor i status ANP-a

Iako nakon 13 mjeseci čekanja pozdravljamo inicijativu da se formira Vijeće ministara BiH, naglašavamo da je BH blok kao opozicija dosljedno podržavao stav da usvajanje ANP-a ostaje neupitna obaveza

3398330-1300.jpg


Dogovor u Predsjedništvu BiH između tri člana Predsjedništva postavlja više pitanja nego što nudi odgovora, smatraju u BH bloku.

- Iako nakon 13 mjeseci čekanja pozdravljamo inicijativu da se formira Vijeće ministara BiH, naglašavamo da je BH blok kao opozicija dosljedno podržavao stav da usvajanje ANP-a ostaje neupitna obaveza. I dalje tražimo odgovor na pitanje zašto se odustalo od usvajanja ANP-a prije imenovanja mandatara i kakve su uopće garancije da će dokument u bilo kojoj formi biti dostavljen NATO-u?
Tražimo i jednostavan odgovor na jednostavno pitanje: Šalje li se prema NATO-u dokument zvani ANP ili ne?
Dogovor koji je danas postignut eksplicitno ne navodi ANP, nego Program reforme, dok jedan član Predsjedništva to tek naziva dokumentom. Ostaje nejasno da li navedeni Program reformi podrazumijeva reformu oružanih snaga što je suština ANP-a? Smatramo nedopustivim da se ovako ozbiljne odluke i dokumenti drže u tajnosti, a navedeni Program uopće nije dat javnosti na uvid. Time postaje jasno sljedeće: dok je mandatar Zoran Tegeltija neupitno imenovan, ostaje nejasan sadržaj drugog dokumenta. Ukoliko se radi o ANP-u, pozdravljamo takvu odluku i tražimo uvid u dokument.
BH blok smatra da javnost treba znati da li je Program reformi usaglašen sa zakonom i Ustavom, te da li Stalna misija pri NATO-u ima ovlaštenje za slanje ovog dokumenta? Također, da li taj dokument šef Misije, predložen od strane Dodika, a imenovan od strane Komšića, Džaferovića i Dodika u aprilu ove godine, može odbiti slanje dokumenta?
Da li će navedeni dokument ponovo proći provjeru Parlamenta, Vijeća ministara ili Predsjedništva BiH? Smatramo neozbiljnim da se godinu dana čekalo na dogovor da bi sada građani BiH ostali bez odgovora na ova pitanja.
Budućnost generacija koje dolaze zavisi od ovakvih dogovora, a dok oni traju, 50.000 ljudi je napustilo Bosnu i Hercegovinu upravo zbog politike kakvoj svjedočimo u kojoj je jedna strana tvrdila da nema nikakvog odstupanja od ANP-a vrlo precizno, dok je druga kategorički odbijala takav stav.
S obzirom na to da postoji dokument pod nazivom ANP, mora se odgovoriti da li je ovo taj dokument, u kojem obimu će biti poslan i ko će ga poslati? Iz dogovora u Predsjedništvu nismo dobili odgovore na ključna pitanja i opravdano se pitamo da li je dogovor postignut tako da niko od ovih aktera ne izgubi, osim građana BiH, navodi se u saopćenju BH bloka.
OSLOBOĐENJE PORTAL
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/bh-blok-trazi-da-se-razjasni-dogovor-i-status-anp-a-508336
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.