БиХ, Грузија и Украјина постаће НАТО кандидати

комшија

Stara legenda
Poruka
91.994

1711430655183.png

BiH, Gruzija i Ukrajina postaće NATO kandidati


Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a se složio da stvori novi status za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao NATO kandidate.


res_1711379562_bih-gruzija-i-ukrajina-postace-nato-kandidati.png


25.03.2024

Ovi statusi treba da budu ratifikovani tokom proljetnog zasjedanja u Sofiji krajem maja.

Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici NATO-a.

Na skupštini je učestvovalo više od 40 delegata NATO-a. Na sastanku su delegati pozdravili Švedsku, najnovijeg saveznika NATO-a, a švedski parlamentarci su ovom prvom sastanku prisustvovali kao punopravni članovi, prenosi Klix.

link


Ово значи да су Додик и мањи босанско-херцеговачки ентитет званично пристали на пут Босне у НАТО. Додик је 2019. године као члан Председништва БиХ, изабран из мањег босанско-херцеговачког ентитета, прихватио Програм реформи који представља исто шта и Годишњи национални програм ("ANP") за чланство Босне и Херцеговине у НАТО, a Савет министара БиХ, у коме седе и представници мањег босанско-херцеговачког ентитета, 2022. године је једногласно усвојио Програм реформи БиХ. Додик није морао да прихвати Програм реформи, већ је у складу са Уставом БиХ, а који је изведен из Дејтонског мировног споразума, као тадашњи члан Председништва БиХ могао да уложи вето, али он то није урадио, те је закључак да Додиково наклапање о томе како ће мањи босанско-херцеговачки ентитет "због Републике Србије" да стопира улазак Босне у НАТО представља свесно обмањивање јавности у Србији.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Не, Телевизија Бијељина (TV BN) је медијска кућа из мањег босанско-херцеговачког ентитета. И наjгледанија је у том ентитету.
Koliko vidim na njihovom portalu uglavnom pišu Muslimani.Možda je najgledanija jer emituje novokomponovanu "muziku" a uređivačka politika im je na liniji velikomuslimanskih ciljeva.
Nema ništa od toga Komšo.Sarajevo je mesto u Evropi odakle se stanovništvo najviše iseljeva.
 
Не пишу, лажеш, а власник и директор Телевизије Бијељина је Владимир Тршић, кога овде видимо у загрљају с твој Вољеним:

Pogledajte prilog 1521125

Pogledajte prilog 1521123


Вучић је посетио БН телевизију која “ратује” с Додиком, је ли ово порука лидеру СНСД-а?
Može da se vlasnik zove kako hoće ali ta televizija promoviše velikomuslimansku politiku.
Uvažavam sve demokratski izabrane predsednike pa tako i gospodina Vučića ali moj predsednik je gospodin Milorad Dodik, državnik, filantrop,altruista i filozof.
 
1711434074612.png

Bosna kandidat za članstvo u NATO savezu već u maju?

1711434182402.png


Piše: Redakcija - 25/03/2024

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO saveza odlučio je da uspostavi novi status za zemlje koje teže članstvu u alijansi, te službeno odredio Ukrajinu, Bosnu i Hercegovinu, i Gruziju kao zemlje kandidatkinje, saopšteno je nakon jučerašnjeg zasjedanja u Talinu.

Odluka je donešena kao dio sveobuhvatne reforme partnerstva Skupštine usvojene u Talinu, a očekuje se da će se izmjene ratificirati na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine u Bugarskoj krajem maja, navodi se u saopštenju.

Osim toga, u dvije druge važne odluke, Stalni odbor je odlučio da od BiH napravi centralizovanu državu te unaprijedi Skupštinu Kosova iz statusa parlamentarnog promatrača u pridruženog člana, te da dodijeli Parlamentu Malte pridruženo članstvo.

Inače, tokom dvovnevnog zasjedanja naglasak je stavljen na transformaciju NATO saveza, koji, kako je rekao predsjednik NATO Parlamentarne skupštine Michal Szczerba, treba da “ostane kamen temeljac i neizostavna garancija naše sigurnosti”.

Godišnji proljetni sastanak upravnog tijela Skupštine okupio je preko 40 zakonodavaca iz Saveza od 32 zemlje. Domaćini su bili Raimond Kaljulaid i parlamentarno izaslanstvo Estonije. Na sastanku su delegati poželjeli dobrodošlicu najnovijem savezniku NATO-a, Švedskoj, na ovom prvom sastanku kojem su švedski parlamentarci prisustvovali kao punopravni članovi.

U svom govoru pred Stalnim odborom, premijerka Kaja Kallas naglasila je da vrata NATO-a moraju ostati otvorena jer to čini Savez jačim. “Sljedeće sedmice Estonija slavi 20 godina u NATO-u. NATO je ojačao Estoniju – u to nema sumnje – ali također je naše članstvo ojačalo Savez, pokazujući kako zajedničke vrijednosti mogu poboljšati kolektivnu sigurnost ne samo u Europi nego iu Afganistanu, Libiji, Iraku i Rogu Afrike”, naglasila je Kallas.

Upozorila je kako ruska prijetnja ostaje ne samo naspram nordijsko-baltičke regije, nego Europe i transatlantskog područja općenito.

Početkom marta ove godine, kada je Švedska i službeno postala nova NATO članica, iz saveza je saopšteno kako vrata ostaju otvorena svakoj europskoj zemlji koja je u poziciji preuzeti predanost i obaveze članstva te doprinijeti sigurnosti u euroatlantskom području.

Iz NATO saveza su podsjetili kako su tri partnerske zemlje izrazile svoje težnje za članstvo u NATO-u: Bosna i Hercegovina, Gruzija i Ukrajina, te da je BiH u aprilu 2010. pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP).
 
Dodik popušta oko EU i NATO a u isto vreme mu sude. Možda je to povezano pa mu udele oslobadjajuću presudu ako nastavi saradjivati.
Ne popušta oko NATO-a niti je članstvo BiH u NATO vopšte na dnevnom redu a protiv pridruženja EU gospodin Dodik nikad nije ni bio.Drugi je par cipela što su velikomuslimani i stranci u prošlosti pokušavali da proces pridruženja iskoriste za unitarizaciju odnosno otimanje suvereniteta Srpske.Tome se gospodin Dodik protivio i protiviće se i ubuduće.
Ali ako se aktuelni demografski trendovi nastave onda možda Banjaluka neće imati motiv da se suprostvlja unitarizaciji i sistemu jedan čovek jedan glas.
Ne odlaze u Nemačku i dr.samo ruralni Muslimani nego i Muslimani iz Sarajeva i drugih muslimanskih gradova.
 
1711459077183.png
Naša stranka: 'Uz otvaranje pregovora s EU, kandidatski status za NATO je najznačajniji uspjeh BiH'

1711459259755.png


Prije oko 21h

Povodom vijesti da je Parlamentarna skupština NATO saveza dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u NATO-u, koji bi trebao biti ratifikovan u maju, oglasili su se iz Naše stranke.

"Pozdravljamo činjenicu da je Skupština NATO saveza Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata za članstvo u NATO-u, što bi trebalo biti ratifikovano u maju.

Govori to da u NATO savezu postoji snažna svijest o opasnosti od ruskog uticaja i drugih destruktivnih faktora na našu zemlju, ali i nepokolebljiva odlučnost da se taj uticaj zaustavi.

Ovo je za Bosnu i Hercegovinu od izuzetne važnosti jer sad je jasno – svi pokušaji destabilizacije Bosne i Hercegovine, kao i regije, dobit će snažan odgovor i biti ugašeni.

Uz otvaranje pregovora s EU, ovo je sigurno najznačajniji uspjeh Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

Jednako kao evropske, naša budućnost su NATO integracije. EU podrazumijeva, prije svega, bolji standard, a NATO sigurnost. Jednog bez drugog nema", saopštili su iz Naše stranke.
 
1711540253207.pngŠta se dešava? - Iznad BiH leti sofisticirani američki špijunski avion Bombardier Challenger 6501711540298679.png

27/03/2024

Avion iznad naše zemlje kruži već neko vrijeme

Avion Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis već duži vremenski period kruži iznad Bosne i Hercegovine. Njegove kretanje može se pratiti na specijalizovanoj stranici Flightradar.

Riječ je o privatnom avionu kojeg američka vojska iznajmljuje po potrebi, i on služi za prikupljanje obavještajnih podataka.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uvelike se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Nije jasno zbog čega ovaj avion leti iznad naše zemlje, iako su ranije bilježeni razni letovi aviona u sklopu EUFOR-ove misije za koje ne treba bilo kakva dozvola državnih organa naše zemlje.

Teoretski je moguće da avion, iako leti iznad naše zemlje, prikuplja informacije iz susjednih zemalja.
 
Može da se vlasnik zove kako hoće ali ta televizija promoviše velikomuslimansku politiku.
Uvažavam sve demokratski izabrane predsednike pa tako i gospodina Vučića ali moj predsednik je gospodin Milorad Dodik, državnik, filantrop,altruista i filozof.
cisto sumnjam da ce dodo opet da pokazuje listic kako je glasao za vucica

Вучић се спрема да пусти Р. Српску низ воду? Шмит покреће „бонска овлашћења“

 
1711541549212.png

Ahatović: Dobar signal iz Estonije, ali kako se BiH bude približavala EU i NATO-u, Rusi će igrati na ucjene ili konflikt

Pogrešno se stvara euforična atmosfera u javnosti, zaboravlja se da je BiH u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u već godinama, ističe Ahatović

392916694_909319674041827_1210932837641749988_n.jpg


26.03.2024.

Parlamentarna skupština Sjevernoatlantskog saveza (NATO) na zasjedanju u Estoniji najavila je da bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla dobiti kandidatski status za ulazak u ovu vojnu alijansu.

Odmah su pojedine stranke vladajuće koalicije na državnom nivou, poput Naše stranke, požurile da se pohvale novim “uspjehom”.

Međutim, stvari stoje nešto drugačije. Parlamentarna skupština NATO-a i njen Stalni komitet imaju tek savjetodavnu snagu. Odluke o kandidatskom statusu i približivanju NATO-u donosi Sjevernoatlanstko vijeće. Prva prilika za konkretan korak BiH ka NATO-u bit će na samitu u Washingtonu koji bi se trebao održati u julu ove godine.

- Asocijacija parlamentaraca NATO-a pripremila je prijedlog da BiH, Ukrajini i Gruziji dodijeli kandidatski status. Sve bi trebalo biti ozvaničeno u maju u Bugarskoj, na zasjedanju Parlamenta NATO-a. I ako se na tom nivou donese odluka, preostaje ona važnija stepenica, Samit NATO-a u Washingtonu.

Ovo je, u svakom slučaju, pozitivan znak. No, pogrešno se stvara euforična atmosfera u javnosti, zaboravlja se da je BiH u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u već godinama – objašnjava za Faktor Nedžad Ahatović, analitičar i stručnjak za sigurnost.
 

1711543643744.png


Helez tvrdi da Beograd i Moskva usporavaju put BiH prema NATO-uMinistar odbrane BiH, Zukan Helez, ilustrativna fotografija.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, ilustrativna fotografija.

26. mart/ožujak, 2024.

Postoje određeni politički akteri, koji po nalogu Beograda i Moskve, bezuspješno pokušavaju usporiti put Bosne i Hercegovine prema NATO-u, izjavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Zukan Helez 26. marta.

Helez je na Facebooku napisao da ti akteri imaju "lične interese da uspore put BiH prema NATO-u".

Helez je ocijenio da BiH napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u te podsjetio na saopštenje iz tog saveza u kome se navodi da bi BiH mogla već u maju postatati kandidat za pristupanje NATO-u.

"Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. BiH je od svih zainteresovanih kandidata za pristupanje NATO-u najbliža ostvarenju tog cilja", objavio je Helez na svom Facebook profilu.

BiH je od 2018. godine u MAP-u, što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo.

Bosna i Hercegovina ima svog vojnog i političkog predstavnika u misiji pri NATO-u u Briselu, a NATO u BiH ima svoj štab od 2004. godine s mandatom Ujedinjenih nacija da pomaže reformu Oružanih snaga koja se provodi prema NATO standardima.

Vojne jedinice iz BiH bile su dio NATO jedinica u misijama u Afganistanu, Iraku, Maliju, Kongu i drugim zemljama.

Prema Zakonu o odbrani, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obvezne provesti "sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a".
Zakonom su integrirane tri vojske i stvorene jedinstvene Oružane snage BiH.

Za zakon su glasale i stranke iz entiteta Republika Srpska, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je tad bio opozicija i Srpska demokratska stranka koja je imala ministra obrane BiH.

Posljednjih desetak godina, pozicija i opozicija iz entiteta Republika Srpska protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da BiH po ovom pitanju treba slijediti Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Narodna skupština RS donijela je u oktobru 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta, gotovo identičnog sadržaja kao i Srbija deset godina ranije.
 
Avion Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis već duži vremenski period kruži iznad Bosne i Hercegovine. Njegove kretanje može se pratiti na specijalizovanoj stranici Flightradar.

Riječ je o privatnom avionu kojeg američka vojska iznajmljuje po potrebi, i on služi za prikupljanje obavještajnih podataka.
daj bre komsija, pa jel vidis ti na slici kako izlgeda taj avion? evo ti unutrasnjost, ne lozi se nemas ti tih para, biznis klasa je to:
https://businessaircraft.bombardier.com/en/aircraft/challenger-650
nije to avaks da se spijunira, nego je bre avion za tre-mrte, bidi unustrasnjost samo i sve ce ti biti jasno

ej, vojska da izjamljuje ajde ne glupiraj se, mozda su obisli medjugorje, vidis na marsruti, da im se ukaze gospa, mozda nije bilo trte-mrte, nego vernici, ko ce ih znati, ali jaka biznis klasa, ja bih ga kupio samo kada bih imao para:
Our best-selling large aircraft

i onda bih vas nadletao, i mahao vaam:maramica:
 
Poslednja izmena:

Back
Top