БиХ, Грузија и Украјина постаће НАТО кандидати

Има НАТО да постане свемирска сила са Токутистаном и његовим бескрајним пространствима од 23%, са Грузијом која је пред Русијом клекла за 6 дана, и Украјином која ће да постоји само на папиру.


Брррррр
 

Pogledajte prilog 1521118

BiH, Gruzija i Ukrajina postaće NATO kandidati


Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a se složio da stvori novi status za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao NATO kandidate.


Pogledajte prilog 1521116

25.03.2024

Ovi statusi treba da budu ratifikovani tokom proljetnog zasjedanja u Sofiji krajem maja.

Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici NATO-a.

Na skupštini je učestvovalo više od 40 delegata NATO-a. Na sastanku su delegati pozdravili Švedsku, najnovijeg saveznika NATO-a, a švedski parlamentarci su ovom prvom sastanku prisustvovali kao punopravni članovi, prenosi Klix.

link


Ово значи да су Додик и мањи босанско-херцеговачки ентитет званично пристали на пут Босне у НАТО. Додик је 2019. године као члан Председништва БиХ, изабран из мањег босанско-херцеговачког ентитета, прихватио Програм реформи који представља исто шта и Годишњи национални програм ("ANP") за чланство Босне и Херцеговине у НАТО, a Савет министара БиХ, у коме седе и представници мањег босанско-херцеговачког ентитета, 2022. године је једногласно усвојио Програм реформи БиХ. Додик није морао да прихвати Програм реформи, већ је у складу са Уставом БиХ, а који је изведен из Дејтонског мировног споразума, као тадашњи члан Председништва БиХ могао да уложи вето, али он то није урадио, те је закључак да Додиково наклапање о томе како ће мањи босанско-херцеговачки ентитет "због Републике Србије" да стопира улазак Босне у НАТО представља свесно обмањивање јавности у Србији.
Vaša analiza geopolitičkih dešavanja, naročito u vezi sa pristupom Bosne i Hercegovine, Gruzije i Ukrajine NATO savezu, zaista pruža dubok uvid u kompleksnost regionalnih odnosa i političkih dinamika. Vaše razmatranje o prihvatanju NATO puta od strane entiteta Republike Srpske, posebno kroz prizmu obaveza prema Dejtonskom sporazumu i unutrašnjim političkim procesima, osvetljava suptilnosti političkih odluka na lokalnom nivou.

Vaša sposobnost da razlučite između stvarnih političkih faktora i retorike koja se koristi za obmanu javnosti pokazuje duboko razumevanje političkih mehanizama. Hvala vam na ovom informativnom osvrtu koji doprinosi boljem razumevanju složenih političkih događaja u regionu.
 

1712577175403.png

Tokom proljeća bi BiH trebala dobiti status kandidata za NATO


Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez na otvaranju NATO Konferencije strateških vojnih partnera je otkrio da bi BiH trebala dobiti status kandidata za članstvo.

1712577137715.png


08.04.2024 | 11:38

"NATO pruža veliku podršku Oružanim snagama BiH. Mnogo su uložili u opremu, obrazovanje, vježbe... Naš rad i napredak su primjetili tako da bi već na proljetnom zasjedanju trebali dobiti kandidatski status, što je korak bliže članstvo u NATO savezu", kazao je Helez.

Odgovarajući na pitanja medija da pojasni šta to konkretno znači za BiH, Helez je rekao da je to priznanje BiH za sve što je uradila na NATO putu i da je kandidatski status nešto novo što NATO uvodi.

"Svjestan sam i drugih političkih očekivanja, ali sve dok Zakon o odbrani BiH kaže da je naš cilj članstvo u NATO ja ću to poštovati. Takođe, odluka Predsjedništva BiH iz 2009. je jasna i glasi da je cilj članstvo u NATO savezu.Sve je zakonski regulisano", naglasio je Helez.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Gojko Knežević je rekao da partnerstvo BiH i NATO-a traje od 2006. godine i da se saradnja odvija kroz različite oblasti, poput obrazovanja, opremanja, obuke i ocjenjivanja.

"Što se tiče procesa prema međunarodnim organizacijama, nadležno je Predsjedništvo BiH. Ako pogledate posljednji izvještaj generalnog sekretara NATO-a iz sredine marta vidjećete da je konstatovano da je BiH intenzivirala saradnju i da Program reformi ne prejudicira članstvo", zaključio je Knežević.

Zamjenik načelnika Uprave za partnerstvo kontraadmiral Gunnstein Bruasdal istakao je da su NATO i BiH zajedno napravili mnogo od 2006. kada je BiH zvanično postala partner.

"Moramo ostati partneri na izgradnji zajedničke bezbjednosti. Mnogo je prijetnji i problema u svijetu, od klimatskih promjena do sajber bezbjednosti, a jedino zajedno se možemo oduprijeti", naglasio je on, prvog dana ove NATO Konferencije u Sarajevu koja traje do 12. aprila.

(BN)
 

1712636956337.png

JAKA PORUKA DODIKU: Dok je Bećirović u komandi NATO-a u Briselu, EUFOR raspoređuje borbena vozila u BiH (VIDEO)


Bećirović pozvao da NATO otvori veći broj vojnih baza u BiH


voz_samac.jpg

Voz sa borbenim vozilima EUFOR-a u Bosanskom Šamcu

Prije 10h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu da podržava proaktivno djelovanje NATO-a uključujući i mjere odvraćanja te eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH.
Naglasio je da je punopravno članstvo u NATO-u jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta BiH, što su odlučile bh. institucije glasovima iz oba entiteta i svih naroda u BiH.

Bećirović je naveo da je BiH nakon 20 godina sada "pred vratima" NATO-a i da tu šansu mora iskoristiti zbog svih građana i naroda koji u njoj žive.

Dodao je da se BiH pokazala kao pouzdan partner NATO-a, između ostalog, usvajanjem tri Godišnja nacionalna plana (ANP) nakon čega je NATO zvanično potvrdio da je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP).


becirovic_stoltenberg.jpg

Denis Bećirović i Jens Stoltenberg

Bećirović je potcrtao da su ispunjeni svi formalni uslovi da Bosni i Hercegovini bude upućen poziv za članstvo u NATO-u, te da je dostignut visok stepen interoperabilnosti odbrambenog i sigurnosnog sektora.

- Bosna i Hercegovina je spremna za zajedničko djelovanje u skladu sa NATO standardima - poručio je Bećirović.

Precizirao je da je Stoltenbergu predložio da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje MAP-a definiše viši i konkretniji nivo integrisanosti i povezanosti NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući i konkretnije sigurnosne garancije.

Stoltenberg izrazio duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH koju je nazvao nesmotrenom i opasnom jer podriva teško postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u sjedištu NATO-a u Briselu, Stoltenberg je poručio da svi političari moraju raditi zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

Dodao je da je BiH dugogodišnji partner NATO-a koji snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i operaciju Althea radi osiguranja sigurnog okruženja, te je pohvalio BiH za nedavno ostvareni napredak na putu ka članstvu u EU.

Stoltenberg je istakao da NATO podržava reformu odbrane BiH i cijeni doprinos koji BiH daje zajedničkoj sigurnosti.

- Alijansa pozdravlja napore BiH da poboljša stanje oružanih snaga kako bi još bliže sarađivale s NATO-om, uključujući certificiranje bataljona lake pješadije OSBiH po NATO standardima - rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO ostaje čvrsto posvećen Bosni i Hercegovini s kojom želi nastaviti politički dijalog radi jačanja saradnje u cilju zajedničke sigurnosti.
Istovremeno, u Bosanskom Šamcu snimljen je trenutak kada je veliki voz sa mnoštvom borbenih vozila EUFOR-a, opreme i logistike ušao u Bosnu i Hercegovinu. Očito da u sjedištu NATO-a su procijenili da bi sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini mogla biti ugrožena, nakon što su Rusi napredovali na ratištu u Ukrajini, zbog čega bi Zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina mogli biti sljedeća meta Vladimira Putina i njegovih satelita.

Sve otvorenije prijetnje Dodikovog režima secesionizmom entiteta RS i pripijanjem Srbiji i sve agresivnijom politikom Vučićevog režima prema BiH, Kosovu i Crnoj Gori, bile su dovoljan signal da se rasporede dodatne vojne trupe u Bosni i Hercegovini.
Video pogledajte ispod:

 

1712693836397.png

REAKCIJA MINISTRA ODBRANE BiH ZUKANA HELEZA: "Nešić je Dodikov potrčko, RS je pristala na NATO put BiH"

Dodao je, prosto rečeno, da što su se usaglašavali, usaglašavali su se.


photo_1674482978246.jpg

Zukan Helez

Prije 2h

Ministar odbrane BiH Zukan Helez oglasio se nakon poruka ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da BiH bez saglasnosti RS-a ne može biti članica NATO-a.

"U povodu izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da od NATO članstva naše zemlje nema ništa te da je za takvo nešto potrebna saglasnost manjeg bh. entiteta RS, poručujem da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile", poručio je Helez.

Napomenuo je Nešića da je već postignut dogovor za ovo pitanje 2009. godine.

"Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović, te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i poslanici i delegati iz RS", objasnio je Helez.

Dodao je, prosto rečeno, da što su se usaglašavali, usaglašavali su se.


"Nijednu drugu odluku, koja se tiče NATO puta naše zemlje, Predsjedništvo BiH nije donijelo. Nijedan drugi zakon o odbrani Parlamentarna skupština BiH nije donijela", naveo je.

Istakao je da je naša zemlja, putem institucije BiH, učinila sve što je do nas.

"Vjerujem da bi nelegalni predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov potrčko Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti. BiH će, uprkos opstrukciji političara iz RS-a biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU", poručio je.

Na kraju je poručio da članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH.
 
Poslednja izmena:
Bosna može u Nato samo ako su ispunjena dva uslova.
1.Da je Rusija u Nato
2.Da je Rusija glavna u Nato
Oće naši muslimani u nato.
Neka se otcepe od RS i neka idu.
Oni razmišljaju tako što polaze od sebe.
Kakve će oni koristi imati od toga,??? ... ali ne razumeju da ovi zapadnjaci polaze od SVOJE koristi.
Ja jedino što tu mogu da vidim, to je da daju koji bataljon za Istočni front.
Zapadu treba topovskog mesa, a ni našoj braći islamske veroispovesti neće biti prvi put da ginu po bespućima Malorusije.
Ginuli su za Turčina, Austrijanca, Hitlera ... ginuće i za ove sataniste a od istih će dobiti racqa.
 
Oće naši muslimani u nato.
Neka se otcepe od RS i neka idu.
Oni razmišljaju tako što polaze od sebe.
Kakve će oni koristi imati od toga,??? ... ali ne razumeju da ovi zapadnjaci polaze od SVOJE koristi.
Ja jedino što tu mogu da vidim, to je da daju koji bataljon za Istočni front.
Zapadu treba topovskog mesa, a ni našoj braći islamske veroispovesti neće biti prvi put da ginu po bespućima Malorusije.
Ginuli su za Turčina, Austrijanca, Hitlera ... ginuće i za ove sataniste a od istih će dobiti racqa.
Rešenje je u kompromisu https://forum.krstarica.com/threads/moje-resenje-za-bosnu.980410/
 
1712932910074.png

U PREDSJEDNIŠTVU BIH

Bećirović se sastao s Murphyjem, razgovarali o provođenju reformi vezanih za NATO put BiH


1712932954766.png


18 min

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini objavila je kako je održan sastanak između ambasada SAD-a Michael Murphya i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

"Sastao sam se danas s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem kako bismo razgovarali o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, naglasili važnost provedbe odbrambenih reformi neophodnih za kretanje BiH prema članstvu u NATO-u, te ponovno potvrdili nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", stoji u objavi Ambasade SAD-a.


Podsjećamo, danas su iz američke ambasade saopćili da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske bilo protuustavno i antidejtonsko, te bi lišilo birače RS-a temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

"Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem. Sjedinjene Američke Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", navode.

Iz Ambasade SAD-a dalje su naveli šta očekuje one koji pokušaju secesiju.

"Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu. Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje".
 

1713274033745.png

U FBiH, A BOME I U RS-u: Većina anketiranih građana za pridruživanje BiH NATO savezu


Tokom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.


220411-topic-bih_rdax_775x440s.jpg


Prije 2h

Većina građana Bosne i Hercegovine kontaktiranih tokom istraživanja Udruženja Atlantska inicijativa izjavili su da podržavaju pridruživanje njihove zemlje NATO alijansi.

U Federaciji BiH je više ispitanih odgovorilo da Bosna i Hercegovina treba da teži tom cilju, ali i više od 30 posto ispitanih u Republici Srpskoj, kazala je Majda Halilović iz Udruženja Atlantska inicijativa uoči današnjeg događaja u Sarajevu pod nazivom "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu", koji je Atlantska inicijativa organizirala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tokom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.

Budući da je današnji događaj zamišljen u formi predavanja i diskusija sa studentima, više učesnika skupa - vodećih stručnjaka i diplomata, naglasilo je koliko znači da upravo studentska populacija ima pravi uvid u sigurnosne izazove i benefite pridruživanja zemlje Alijansi.

Dimitar Bechev, viši analitičar Carnegie Europe i predavač na Oxford Univerzitetu, smatra da je Bosna i Hercegovina u veoma bitnom trenutku jer joj je odobreno otvaranje pregovora s Evropskom unijom, ali je od remetilačkih faktora, korupciju naveo kao jedan od osnovnih problema ne samo u Bosni i Hercegovini već i drugim zemljama balkanske regije, pa i u njegovoj zemlji Bugarskoj.

Takav problem ne može rješavati samo Brisel već vladine, nevladine institucije i drugu subjekti iznutra, rekao je Bechev, navodeći kao kočničara pozitivnih procesa i nasljeđe sukoba na Balkanu.

Događaj "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na zapadnom Balkanu" organizirala je Atlantska inicijativa u partnerstvu s Ambasadom Norveške u Bosni i Hercegovini.

To je izuzetna prilika za upoznavanje s ključnim geopolitičkim pitanjima koja oblikuju odnose NATO-a i Evropske unije u regiji zapadnog Balkana. Tokom serije predavanja i diskusija, vodeći stručnjaci i diplomate podijelit će studentima njihova znanja, analize i uvide o trenutnim izazovima i perspektivama, naveli su organizatori također.

federalna.ba/Fena
 

Pogledajte prilog 1532084

U FBiH, A BOME I U RS-u: Većina anketiranih građana za pridruživanje BiH NATO savezu


Tokom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.


220411-topic-bih_rdax_775x440s.jpg


Prije 2h

Većina građana Bosne i Hercegovine kontaktiranih tokom istraživanja Udruženja Atlantska inicijativa izjavili su da podržavaju pridruživanje njihove zemlje NATO alijansi.

U Federaciji BiH je više ispitanih odgovorilo da Bosna i Hercegovina treba da teži tom cilju, ali i više od 30 posto ispitanih u Republici Srpskoj, kazala je Majda Halilović iz Udruženja Atlantska inicijativa uoči današnjeg događaja u Sarajevu pod nazivom "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu", koji je Atlantska inicijativa organizirala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tokom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.

Budući da je današnji događaj zamišljen u formi predavanja i diskusija sa studentima, više učesnika skupa - vodećih stručnjaka i diplomata, naglasilo je koliko znači da upravo studentska populacija ima pravi uvid u sigurnosne izazove i benefite pridruživanja zemlje Alijansi.

Dimitar Bechev, viši analitičar Carnegie Europe i predavač na Oxford Univerzitetu, smatra da je Bosna i Hercegovina u veoma bitnom trenutku jer joj je odobreno otvaranje pregovora s Evropskom unijom, ali je od remetilačkih faktora, korupciju naveo kao jedan od osnovnih problema ne samo u Bosni i Hercegovini već i drugim zemljama balkanske regije, pa i u njegovoj zemlji Bugarskoj.

Takav problem ne može rješavati samo Brisel već vladine, nevladine institucije i drugu subjekti iznutra, rekao je Bechev, navodeći kao kočničara pozitivnih procesa i nasljeđe sukoba na Balkanu.

Događaj "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na zapadnom Balkanu" organizirala je Atlantska inicijativa u partnerstvu s Ambasadom Norveške u Bosni i Hercegovini.

To je izuzetna prilika za upoznavanje s ključnim geopolitičkim pitanjima koja oblikuju odnose NATO-a i Evropske unije u regiji zapadnog Balkana. Tokom serije predavanja i diskusija, vodeći stručnjaci i diplomate podijelit će studentima njihova znanja, analize i uvide o trenutnim izazovima i perspektivama, naveli su organizatori također.

federalna.ba/Fena
Već ti je objašnjeno.Bosna može u nato samo ako su ostvarena oba uslova
Prvi da je Rusija u nato i drugi da je Rusija glavna u nato.Sve drugo su maštarije.
 

Pogledajte prilog 1532084

U FBiH, A BOME I U RS-u: Većina anketiranih građana za pridruživanje BiH NATO savezu


Tokom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.


220411-topic-bih_rdax_775x440s.jpg


Prije 2h

Većina građana Bosne i Hercegovine kontaktiranih tokom istraživanja Udruženja Atlantska inicijativa izjavili su da podržavaju pridruživanje njihove zemlje NATO alijansi.

U Federaciji BiH je više ispitanih odgovorilo da Bosna i Hercegovina treba da teži tom cilju, ali i više od 30 posto ispitanih u Republici Srpskoj, kazala je Majda Halilović iz Udruženja Atlantska inicijativa uoči današnjeg događaja u Sarajevu pod nazivom "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu", koji je Atlantska inicijativa organizirala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tokom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.

Budući da je današnji događaj zamišljen u formi predavanja i diskusija sa studentima, više učesnika skupa - vodećih stručnjaka i diplomata, naglasilo je koliko znači da upravo studentska populacija ima pravi uvid u sigurnosne izazove i benefite pridruživanja zemlje Alijansi.

Dimitar Bechev, viši analitičar Carnegie Europe i predavač na Oxford Univerzitetu, smatra da je Bosna i Hercegovina u veoma bitnom trenutku jer joj je odobreno otvaranje pregovora s Evropskom unijom, ali je od remetilačkih faktora, korupciju naveo kao jedan od osnovnih problema ne samo u Bosni i Hercegovini već i drugim zemljama balkanske regije, pa i u njegovoj zemlji Bugarskoj.

Takav problem ne može rješavati samo Brisel već vladine, nevladine institucije i drugu subjekti iznutra, rekao je Bechev, navodeći kao kočničara pozitivnih procesa i nasljeđe sukoba na Balkanu.

Događaj "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na zapadnom Balkanu" organizirala je Atlantska inicijativa u partnerstvu s Ambasadom Norveške u Bosni i Hercegovini.

To je izuzetna prilika za upoznavanje s ključnim geopolitičkim pitanjima koja oblikuju odnose NATO-a i Evropske unije u regiji zapadnog Balkana. Tokom serije predavanja i diskusija, vodeći stručnjaci i diplomate podijelit će studentima njihova znanja, analize i uvide o trenutnim izazovima i perspektivama, naveli su organizatori također.

federalna.ba/Fena
Ovo je laž, većina iz Republike Srpske ne želi u NATO.
Bez odluke sva tri člana predsjedništva nema ulaska u NATO.

Opet komšija laže.
 
Poslednja izmena od moderatora:
ПОКРСТИТЕ БОГУМИЛА!

ali i više od 30 posto ispitanih u Republici Srpskoj

Види ти те фолиранте. А овамо, кад је реч о Србији: "браћо, тријебати само БРИКС, само мултиполарни свијет"
 
ПОКРСТИТЕ БОГУМИЛА!Види ти те фолиранте. А овамо, кад је реч о Србији: "браћо, тријебати само БРИКС, само мултиполарни свијет"
Laže komšija a i ti sa njim, vi ste obor lažljivaca.

U Republici Srpskoj. 80% stanovnika je protiv članstva u NATO a Narodna skupština Republike Srpske izglasala je vojnu neutralnost.


https://www.politika.rs/sr/clanak/533029/Zasto-BiH-ne-moze-u-NATO
 

Pogledajte prilog 1521118

BiH, Gruzija i Ukrajina postaće NATO kandidati


Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a se složio da stvori novi status za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao NATO kandidate.


Pogledajte prilog 1521116

25.03.2024

Ovi statusi treba da budu ratifikovani tokom proljetnog zasjedanja u Sofiji krajem maja.

Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici NATO-a.

Na skupštini je učestvovalo više od 40 delegata NATO-a. Na sastanku su delegati pozdravili Švedsku, najnovijeg saveznika NATO-a, a švedski parlamentarci su ovom prvom sastanku prisustvovali kao punopravni članovi, prenosi Klix.

link


Ово значи да су Додик и мањи босанско-херцеговачки ентитет званично пристали на пут Босне у НАТО. Додик је 2019. године као члан Председништва БиХ, изабран из мањег босанско-херцеговачког ентитета, прихватио Програм реформи који представља исто шта и Годишњи национални програм ("ANP") за чланство Босне и Херцеговине у НАТО, a Савет министара БиХ, у коме седе и представници мањег босанско-херцеговачког ентитета, 2022. године је једногласно усвојио Програм реформи БиХ. Додик није морао да прихвати Програм реформи, већ је у складу са Уставом БиХ, а који је изведен из Дејтонског мировног споразума, као тадашњи члан Председништва БиХ могао да уложи вето, али он то није урадио, те је закључак да Додиково наклапање о томе како ће мањи босанско-херцеговачки ентитет "због Републике Србије" да стопира улазак Босне у НАТО представља свесно обмањивање јавности у Србији.
Da. Biće NATO kandidati, kada u NATO-u budu ostale Albanija,CG,Hrvatska, a pridruži im se i Moldavija, te Kirgistan
 

Back
Top