Sarmatsko pleme Srba

• Začetnik teme Začetnik teme Viden
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A dokazi za to su? Korovo svjedočanstvo :hahaha:

Па и нема доказа то је хипотеза. Као у оној вашој емисији о хрватским "краљевима": не знамо тачно али можемо да претпоставимо. Неки историчари су је прихватили, а неки не.

Надам се да као припадник тисућљетне мителеуропске бечкокоњушарске уљудбе владаш барем мало енглеским језиком.

Na0UBJy.png

euBaiJ1.png

The early medieval Balkans: a critical survey from the sixth to the late twelfth century
By John Van Antwerp Fine

A dokazi za to su? Korovo svjedočanstvo
mali172.gif

Da si pazljivije procitao moj prethodni post, video bi sta sam rekao o dokazima.

Materijalne dokaze za to tesko da cemo ikada imati ali oni logicki su dosta snazni.

Logicki dokazi se izvode na osnovu mnogo sitnih "spoznaja" do kojih sam dosao prateci istoriju prvenstveno oslanjajuci se na genetiku.

recimo

Srbi se prvi put pominju u prvom veku posle Hrista (69-75. godine) u knjizi Plinija Cecilija Sekundusa "Poznavanje prirode" i to u latinizovanom obliku – Serbi (Serbi). Plinije piše: "Pored Kimerana stanuju Meotici, Vali, Srbi, Zingi, Psesi".[SUP][8][/SUP] Srbi su tu zabeleženi kao narod koji živi na teritoriji severoistočne obale Crnog mora, u Sarmatiji, severno od Kavkaza, pa se iz toga pretpostavlja da su Srbi bili sarmatsko (iransko) pleme

Pomen srpskog imena nalazimo zatim u delu "Geografija" egipatskog naučnika Klaudija Ptolemeja (pre 175. godine). On pleme Srba beleži tako da postoji na području Zakavkazja, pišući: "Između Keraunskog gorja i reke Ra smešteni su Orineji i Vali i Srbi".[SUP][10][/SUP]
Srbe u Sarmatiji takođe pominju i Tacit, Prokopije, Jordanes, Vibijus i Ajnhard

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Tabula_Asiae_II_-_Sarmatia_Asiatica.jpg

Nije tajna da je u slovenskoj etnogenezi ucestvovao jedan manji dio alanskih plemena, prvenstveno Roksolana koji se nastanjuju u predelu Karpata.

Prilog toj tezi daje i teorija o iranskom poreklu Hrvata.

iransko_podrijetlo.JPG

Na temi o genetici sam vise puta navodio primer da u cecenskom jeziku rec serb oznacava coveka, prijatelja, rodjaka. Znam da hrvatskom uhu vise godi ona varijanta sa robovima, slugama i slicno tome ali jbg. ;)

- - - - - - - - - -

OBrati paznju da po toj teoriji Srbi i Hrvati dolaze iz pravca odakle su dosli i Bugari i Madjari. Dakle, nasi susedi. Ako su mogli oni, zasto ne bi mogli Hrvati i Srbi?

Back