Other oko 2 % u ukupnoj distribuciji HG kod današnjih Srba
Sada nam dokazi da su ovi 2% Sarmatski r1a z93 i z94 i da ova 2% imaju vezu za sarmatima i scitima. Kod hrvata i poljaka koji tvrde da su sarmatsko iranskom poreklom ovaj "other" uposte ne postoji.
Zaista mi nije namera da ikoga vređam ali kad posle nekoliko mojih ponovljenih poruka sa istom poentom ti napišeš kako kažem da današnji Srbi moraju da nose tragove od negdašnjih i da to moram dokazati genetskim tragovima današnjih Srba onda stvarno ne mogu ništa drugo zaključiti nego da slabo kapiraš. Ne tvrdim da si glup ili nešto slično ali da slabije kapiraš ili ne razumeš šta pišem ili slabo razumeš srpski , nešto od toga jeste.
Ti mene direktno "vredjas" zato sto ti fale argumente. Ti ovde stvaras jednu "laznu" logiku koja nema nikakve veze za realitetom.
Narod koji vlada nad drugim narodom ostavlja uvek neke genetske trage u njemu. "POGOTOVO kada taj narod preuzme deo te identitete.
Ti to ne akceptiras zato sto "genetika" ne podrzava tvoju hipotezu.
Znači nikada nisam napisao to što tvrdiš već upravo suprotno , pa ću ponoviti da današnji Srbi ne moraju imati tragove "bivših" Srba jer se radilo o maloj populaciji čijim se kasnijim enormnim uvećanjem procenat "iranske" haplogrupe R1a + ( ako je ta hg uopšte bila prisutna ) sveo na neznatan broj ( dal 0,5 ili 1 % ili 1,5% nebitno). Osim toga mi neznamo genetsku sliku tih Srba u I i II veku a tvoja pretpostavka o velikom procentu iranske hg R1a + je samo nagađanje.
- Mi znamo Genetiku "sarmata i Alana kao i Skita".
- Osecani su potomci Alana. Ti kazes da su danasnji srbi stvorili zbog pokreta alano sarmatskih srba. Kada je to tako onda danasnji Srbi i pogoto Sorbi moraju da imaju Genetiku iz Kavkaza. U tom slucaju bi to mogla biti i Haplogrupa G2a1a kao i G2a3b1 koju su nosili Alanci.
Uostalom gde su genetski tragovi silnih Sarmata koji su protutnjali istočnom i zapadnom Evropom i otišli na Iberisko poluostrvo i dalje u Afriku ?
Ovde su bili Alani:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Alani_map.jpg[/IMG
Drugo je prohod a drugo je kada se jedno pleme ostane na prostoru kao u srpskom primeru.
[QUOTE]Ti očekuješ dokaze od naučne hipoteze ? Naravno da nema dokaza jer da ima dokaza to ne bi bila hipoteza već naučna činjenica , ovo već napisah. [/QUOTE]
Ti ovu hipotezu branis kao da je istina.
[QUOTE]Pa to se raspitaj kod Sulumirskog , kod Nike Županiča, kod Olega Trubačova , kod Karataya, pročitaj nešto u vezi toga pa tek onda komentariši. [/QUOTE]
Vidim da se ti nemozes precizirati.
[QUOTE]Nije tako ; indo-arijski nije isto što i indo- iranski jer indijski jezici mogu biti i oni koji nisu arijski ( praelemski , brahui, draviski , pradraviski itd ) a taj dodatak arijski pokazuje da su ti jezici nastali od indoevropljana na tlu Indije ( ti jezici su hindi, bengalski, radžastanski, biharski itd., eto da pomenem i ciganski). Indo-iranski jezik je preteča indoarijskog . Prema tome konkretni iranski jezik kojeg su govorili tadašnji Alani ne može nikako biti isto što i indo-arijski jer to bi jednako bilo kao kad bi se tvrdilo da je neki slovenski jezik isto što i baltski (iako oba potiču od baltsko-slovenskog).[/QUOTE]
Indo-arjevci iz indije nisu "jedini" arjevci!
Ja sam rekao indo arjevski zato "sto su svi ovi narodi potomci "arijevaca". Da li su sada deo Kurda, deo Iranci ili deo indiske kaste. "Rec Aryan" je deo svih tih kultura. I oni sami od sebe kazu da su potomci arijevaca i da pricaju jedan arjevski jezik. Ono kako linguisti karakterizirju taj jezik je jedna druga stvar. Bitno sta su ti narodi sami o sebe rekli i sta danas o sebi kazu.
A ta rec je Aryā!
[QUOTE]U pravu si što se tiče termina, izraz Prasloveni se koristi za period u kome su Sloveni govorili praslovenski a to je period od najdalje 2000 godine pre nove do VII veka nove ere. Termin proto- prasloveni zaista zvuči kao pleonazam jer proto osim osnovnog značenja kao prvi može se tumačiti i kao pra. No svejedno , kulture o kojim ti pišeš nastale su pre Praslovena , od kojih su ovi nastali u nekoj daljoj perspektivi ali od istih kultura su nastali i Balti , Germani i ko zna ko još a direktno vezivanje Srba za ove kulture jeste smešno. [/QUOTE]
Jel imas dokaz za tvoju hipotezu? Ja sam ti barem dodao slike i linkove a strucnackim radovima koji pokazuju da su praslovenci stariji nego samo 2000 godina.
Jel znas sta je smesno? Semsno je da Srbi nose Genetiku Staro Evropljana koji su "civilozvali" i koji su se mesali za plemima iz Stepe i da su se ta plemena iz stepe kasnije sirili po celoj aziji. Smesno da kazes da su potomci tih plemena dosli u evropu i da su stvorili ovo sto su danas srbi. a srbi kao narod i kao svi narodi istocne evrope imaju direktnu vezu za staro evropljanima :). da li je sada genetski i kulturski. Srbi nose simbolike tih Staro Evroplanja a ne simbolike Sarmato-Alana :) . A ti staro evropljani su kulturski preci Alana.
[QUOTE]Evo još jedan primer o tvom slabijem kapiranju onoga što sam pisao, stvarno ne znam šta je sa tobom ?, kakvo slovensko poreklo ja vezujem sa Skitima i Sarmatima , gde Skite uopšte pominjem ? Čoveče u vezi Sarmata to jest Alana pišem od I veka nove ere , ništa ranije . Daj sredi se. [/QUOTE]
Tvoju teoriju su sirili rusi i poljaci koji su se tada videli kao direktni potomci sarmata i skita. Zato sam to napisao :).
Ali izvini. Misleo sam da ces to da razumes.
[QUOTE]Oblik je Serbi i Serboi dva oblika koji se odnosi na isti narod na Kavkazu. Na grčkom ne postoje bliži pisani oblici za oblik Srbi. Može biti da narod Serbi nema nikakve veze sa Srbima iz VII veka i današnjim Srbima ali nepostojanje navodno iranske r1a HG kod današnjih Srba sigurno nije nikakav dokaz za takav stav. [/QUOTE]
Nepostanje sarmato-skitske-alanske "haplogrupama" je dokaz da je iranska teorija o poreklom srba nije tacna.
ti to jedostavno neces da shvatis. Ta hipoteza je na ovom nivou:
[IMG]http://x.vukajlija.com/var/products/posters/201408/692840/ameba-sameba-srmeba.jpg
u preskočiti ono što nema veze sa temom ( ne pada mi na pamet da raspravljam o Tripolskoj kulturi i Srbima) pa ću komentarisati ono što ima smisla komentrisati;
Pa Srbi, Rumuni, Vlasi, Moldovci, kao i Juzno Ukrajinci su potomci Cucuteni Tripolje Kulture

.
Ta kultura je jos uvek ziva na tom prostoru. Alanska nije .
Ko je rekao da su to sve Srbi ?
- Oblik Serbloi pominje Porfirogenit i oni jesu Srbi sa Balkana
- Zerinuani pominje anonimni bavarski geograf i za njih se ne zna da li imaju veze sa današnjim Srbima , to pitanje ostalo je otvoreno i o njemu se ovde ne bih bavio (nije tema) .
- Serbioi je oblik koji Porfirogenit pominje za narod među istočnoslovenskim plemenima kasnije je kod nekih autora prihvaćena popravka u Seberioi -Severnjani a po drugima je ta popravka neopravdana (Loma,1993.).
-Sorabi je oblik koji se može susresti kod franačkih i nekih zapadnih pisaca (na primer Ajharda ) i taj oblik se odnosi na Srbe (bilo na Balkanu ili na severu)
- Zirbi je verovatno nemački oblik za narod u srpskoj pokrajini Zerbst , na latinskom Cijervisti.
- Surbe pominje Masudi (A. Loma, 1993), Barjaktarevićeva interpretacija je da je reč o obliku Srbi .
- Oblik Surbiorum ( precizniji kontekst " Derevan dux Surbiorum") pominje pseudo-Fredegar i odnosi se na polapske Srbe.
- Serboi i Serbi se pominju na Kavkazu u I i II veku nove ere.
Ostali oblici, ili mi nisu poznati ili nemaju veze sa današnjim Srbima.
Iz ovoga se može zaključiti da svaki pomen oblika Serbi i sličnih oblika treba ponaosob analizirati (u datom kontekstu) što se u slučaju oblika Serboi i Serbi desilo jer su taj slučaj analizirali i razrađivali (da preskočim stare autore npr. Raića i Jiričika) od pomenutih; Sulumirski, Županič, Trubačov, Karatay ali i Marija Gimbutas , F. Dvornik, H. Gregoire, R. Novaković (dok je bio normalan), A. Loma i mnogi drugi autori.
I sad ove ljude nazvati komedijašima i porediti ih sa očiglednim šizoidom Deretićem može samo neko kome je ova oblast strana desetinama svetlosnih godina.
Mene sada interesuje sta su ovi strucnjaci pogotovo maria gimbutas o Serboi i Serbima napisali?
Ja do sada nisam video "ni jedan" dokaz osim da je neko pleme u kavkazuzu nosili Slicno ime kao danasji Srbi. ime koje se moglu nadji po celom indoevropskom svetu.
I da su posle toga Alani krenuli prema evropi zbog haranje huna. I da je moguce da je to srpsko "pleme" krenulo za nijma. To je sve.
Naravno da u tom kontestku mogu samo da mislim "na" deretica. Ali razlika izmedju "deretica i tih strucnjaka je da je deretic ideolog isto kao ti i da je deo njegove azbuke vredanje.
Kada vezes Sarmate za jednim slovenskim narodom onda je to uvek povezano za romantizom. Poljaci i rusi to vec rade vekovima.
A sada najbolje za kraj ;[/QUOTE]
Da bih dokazao smislenost kavkaske teze od mene se traži da kod današnjih Srba utvrdim veći procenat haplogrupe r1a z93 i z94. Onda saznajemo da su Osetini potomci Alana (što je činjenica) pa bi bilo logično da oni taj marker imaju u velikom procentu Međutim Osetini ukupno sa svim podgrupama imaju 2 % r1a hg
Zato sam i gore dodao haplogrupu G2a. Tu haplogrupu su nasli u Alanskim lesevima.
Wiki: In a study conducted in 2014 by VV Ilyinskyon on bone fragments from 12 Alanic burials on the Don River, 6 samples turned out belonging to yDNA Haplogroup G2
http://en.wikipedia.org/wiki/Alans#Genetics