Sarkoidosis

Ja sam novi bolesnik od izgleda ove cudne bolesti....pre 3 meseca sam imao skocne zglobove i nakon pretraga, utvrdjeno mi je da imam povecan ACE i rengen pluca je pokazo uvecane zlezde... kod doktorke Vucinic Violete sam na KBC. radio sam pre neki dan bronhoskopiju i uzorak mi je pokazao da nemam nikakvih promena,doktorka smatra da treba opet da uradim jos jednu bronhoskopiju jer misli da nije bio dobar uzorak. ne znam jel neko od vas radio 2 puta bronhoskopiju.. nije da se bojim, nego mi glupo da za 3 dana radim 2 puta isto.... ali kao se mora sta da radim

...radi se Srđane i dva i tri puta...Promene na sluzokoži bronhijalnog stabla i ne moraju da budu toliko upečatljive, zato se uzima transbronhijalna biopsija (iz dubine) a radi se i pregled bronhoalveolarnog lavata (ispirka)...

Drago mi je da se ova tema cini mi se prekinula 24 12 2010 ali , nazalost po mene najvise,opet je pokrecem jer sam zapatio istu cini mi se po svemu sto je zaista dobro opisano.Ako je jos neko dosao u isti problem mozemo nastaviti sa temom.Poz Dejan!

Pozdrav!
Evo da vam napisem svoje iskustvo.
Pošto sam dugogodišnji alergičar i astmatičar, poslan sam nazalost tek ove godine na razna testiranja (radi nemarnosti doktorice opce prakse) a bolujem vec 13 godina na razne alergije.
Na Jordanovcu su mi radili alergološka testiranja, ekg, feno, rtg pluća itd. te su putem rtg pluća otkrili bihilarnu i medijastinalnu limfadenopatiju što je zahtijevalo daljnju obradu. Nakon mjesec dana od tog nalaza naručen sam na MSCT toraxa koji je potvrdio uvećane limfne cvorove na hilusima i sredoprsju te su nađene lezije zrnatog stakla i nekoliko granuloma u lijevom gornjem plućnom režnju, te su pokazani znaci mozaičke atenuacije. Postavljena je sumnja prvenstveno na sarkoidozu. Nakon toga sam naručen na bronhoskopiju koja je potvrdila plućnu sarkoidozu, nakon citološke i patohistološke analize. Od krvnih nalaza ACE mi je bio u granicama normale, jedino mi je kalcij u serumu i urinu bio blago povišen. Od simptoma sam imao samo bol u gležnjevima nakon spavanja i ponekad u drugim zglobovima, dispneju i pištanje u plućima najviše nakon napora i dosta sam osjećao se umornim tokom dana, iako se lijepo naspavam. Nije mi uvedena terapija, nego sam samo na promatranju sad jer nemam izrazene simptome, ako se pogorsa bit ce mi uvedeni kortikosteroidi, ako se u međuvremenu bolest ne povuće sama od sebe.
To je moje iskustvo, ako imate pitanja slobodno se javite.
Lp

...kako god blizance-oni "lutaju"...U startu su trebali da ti odrade bronhoskopiju pa se ne bi gađali dijagnozom Hamman Richove fibroze... Sad sarkoidoza...Hmmm...Na snimku pluća to liči jedno na drugo...definitivna dijagnoza se postavlja pregledom bronhoalveolarnog lavata (prosto rečeno-pregledom ćelija koje se nalaze u tom ispirku iz bronhijalog sistema...Onda se uzimaju transbronhijalne biopsije- ne boli ništa samo uzimanje već je CEO pregled (bronhoskopija ) NEPRIJATAN.To mora da utuviš u glavu i da ne paničiš: u jednom trenutku, kad bronhoskop prođe između glasnica i uđe u dušnik, osetiš jaku neprijatnost i pomisliš: Ugušiću se, namam vazduha...Počne da te draži na kašalj i počinješ da kašlješ sve nesvesno pokušavajući da "iskašlješ" aparat...Taj trenutak je najneprijatniji ali brzo prođe, kašalj prestane(jer dobiješ lokalnu anesteziju) i onda doktor nastavlja sa eksploracijom disajnih cevi...Pošto će njihova dostupnost i prohodnost biti uredna, onda se čini lavaža (ispiranje) a zatim i uzimanje biopsija...Izdržiš, ne brini...A onda patolozi gledaju pod mikroskopom ćelije u lavatu ( i njihov odnos!!!) i prave preparate od isečka ...Na osnovu odnosa ćelija ali pre svega nalaza sarkoidnih granuloma-postavlja se definitivna dijagnoza Sarkoidoze pluća!

P.S. Sarkoidoza najčešće zahvata pluća, pa medijastinalne žlezde....ali može da zahvati i svaki drugi organ u organizmu (uključujući i kožu...) u manjem procentu...

Ja takodje imam sarkoidozu lecenje je u toku i na terapiji sam vec tri meseca.Zanima me pre ovoja sam trenurala folklor posto se osecam slabo da li bi smela da krenem ponovo na treninge da li ce mi to smetati oko ove bolesti..aktivirala bi se malo ali ne i pogorsala stanje

Back