- Poruka
- 30.614
Па примали су непријатељске војнике, чак официре и то са чином а неки су касније били министри, сви Хрвати и они који су у служби НДХ су усташе због усташке идеологије коју спроводе, не видим разлику у односу да је написано да је поменути био сељак који се борио за НДХ па прешао на другу страну.Zato što si hteo, tom manipulacijom, da pokažeđ kod neukih kako su, eto, partiztani primali ustaše u svoje redove i još su oni bili ministri. I da zaključiš, pa da oni su bili saveznici, pre rata, u toku rata i posle rata.
Zato si u suštini domobranskog oficira nazvao ustaškim i to je bar meni jasno.
Наравно они Хрвати и остали који се нису борили за НДХ нису усташе.
Ни Немци углавном нису били нацисти али све њих који су се борили за нацистичку Немачку зовемо нацистима због поједностављења расправе и чињенице да су то радили.Највећи број партизана на крају рата чак нису били комунисти, чланови КПЈ.Domobrani nisu, nužno bili nacisti. Nego redovna vojska, kad te mobilišu ne pitaju te za tvoja uverenja.
A primali su oni i četnike, takođe, jedan od njih postade predsednik komunističke Crne Gore. Dakle, nisu samo hrvatski prebezi napredovali i srpski su.
Овај отклон који се прави у вези тога код Хрвата је наравно пропаганда која се гура ради умањивања њихове одговорности за злочине, на то си и ти насео, или си једноставно улетео у расправу не размишљајући па ти је сада тешко да признаш, што одговара твојим норматистичким ставовима о комунистичком покрету наравно, а вадиш се на неке тривијалности.
Који то беше подсети ме?
Наравно као што већ рекох четници се не могу поредити са усташама по било чему.
Како не можемо да знамо па био је ратни командант Тузле, пуковник, као да кажеш да Хитлер није знао шта му се дешава у Берлину, или Павелић у Загребу.Pa mi to ne možemo da znamo dal je znao ili nije. Ili ako je znao da li je mogao da spreči, možda nije mogao. Ali ono što je bitno je da ne posdtoji nijedno njegovo naređenje da se ti zločini čine. Ako imaš tako nešto ja ću to prihvatiti i reći ,,eto, komunisti su primili u svoje redove nekog ko je naredio da se čine zločini nad Srbima". Ali, moraš da navedeš taj dokaz.
Питао са те да прокоментаришеш слику партизана, видиш петокраку, у усташкој униформи, види се шаховница и то је све, у том контексту је небитно када је и где сликано.Потписује се најчешће као припадници усташке војнице који су прешли у партизане.Prvo, mi ne znamo gde je i kada ovo snimljeno? Ko su ljudi na slici, partizani ili ustaše ili možda domobrani. To ne znamo. Nemaš referencu za tu sliku, a slika svaka mora da ima odgovarajuću referencu, da bi mogli da ocenimo o čemu se radi. Ajd sad ću ja da uradim isto što i ti, postaviću sad ovde neke slike i pitaću te ko je na njima. Na primer:
![]()
![]()
Dakle, ko su ljudi na ovim slikama?
О овој првој слици смо дискутовали овде на некој од тема, то су разговори у једном селу поред Бања Луке, Бранешци, на њој нема четника али је на слици сеоски кнез са локалним Србима из тог села са усташама који су упали у село.То је описао Гостимир Трбић човек из тог села који је сведок тих догађаја који су се дешавали у и око села.
http://www.celinac.org/novine/arhiva/33/33_52.htm
Друга слика је већ одавно позната, то су четници Косте Пећанца са Немцима у Сокобањи, често је коришћена као доказ сарадње Драже са Немцима.
Али није тема о четницима.