Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Jedan od najistaknutijih četničkih ideologa savremene Srbije Milosav Samardžić u svojoj knjizi "Saranja partizana i ustaša 1941. - 1945." prilaže faksimile desetina ugovora potpisanih izmedju četnika i ustaša o zajedničkoj borbi protiv NOP-a. Kada se to tako dobro dokumentuje i to od strane ravnogoraca, onda se posle mora, po svaku cenu, tražiti ravnoteža. Zato se izmišlja saradnja partizana sa ustašama i Nemcima.

Nikakve saradnje nije bilo. Bilo je nekoliko pregovora zaraćenih strana o razmeni zarobljenika. Za razliku od partizana, npr. na "Neretvi" 1943. godine, četnici su bili potpuno uključeni u borbene formacije Nemaca, Italijana i ustaša.

Posle takve izdaje, mora se izmišljati nekakva partizanska kolaboracija.

Prvo za Samardzicevu knjigu ne lazi, kako te nije sramota...imam knjigu, a moze da se nadje i na internetu...niti postoji knjiga sa takvim nazivom, pravi naziv je САРАДЊА ПАРТИЗАНА СА НЕМЦИМА, УСТАШАМА И АЛБАНЦИМА

na kojim stranicama se nalazi tih 10ak faksimila, kako kazes???

evo cele knjige, gde svi mogu da vide da si lazov
http://www.scribd.com/doc/23722934/...mcima-ustašama-i-Albancima-Miloslav-Samardžić

nema nikakve saradnje cetnika i ustasa...Samardzic iznosi pravu istinu o sporazumima Srba (cetnika) sa vlastima NDH koji su spasili srpski zivalj od totalnog istrebljenja, za koji su upravo komunisti navijali...

Drugo, ova tema je prepuna dokaza o saradnji partizana i ustasa iz izvora svih strana...narocito su bitni nemacki izvestaji koji govore o saradnji partizana i ustasa protiv cetnika, a jedan od njih cak je sacuvan u komunistickom zborniku, kao i italijanska svedocenja o borbama cetnika i italijana s jedne i partizana i ustasa s druge strane...sve je to ovde precizno postavljeno i dokumentovano...osim brbljanja, ne vidim da si bilo sta opovrgnuo...

Poslednja izmena:
Prvo za Samardzicevu knjigu ne lazi, kako te nije sramota...imam knjigu, a moze da se nadje i na internetu...niti postoji knjiga sa takvim nazivom, pravi naziv je САРАДЊА ПАРТИЗАНА СА НЕМЦИМА, УСТАШАМА И АЛБАНЦИМА

na kojim stranicama se nalazi tih 10ak faksimila, kako kazes???

evo cele knjige, gde svi mogu da vide da si lazov
http://www.scribd.com/doc/23722934/...mcima-ustašama-i-Albancima-Miloslav-Samardžić

nema nikakve saradnje cetnika i ustasa...Samardzic iznosi pravu istinu o sporazumima Srba (cetnika) sa vlastima NDH koji su spasili srpski zivalj od totalnog istrebljenja, za koji su upravo komunisti navijali...

Drugo, ova tema je prepuna dokaza o saradnji partizana i ustasa iz izvora svih strana...narocito su bitni nemacki izvestaji koji govore o saradnji partizana i ustasa protiv cetnika, a jedan od njih cak je sacuvan u komunistickom zborniku, kao i italijanska svedocenja o borbama cetnika i italijana s jedne i partizana i ustasa s druge strane...sve je to ovde precizno postavljeno i dokumentovano...osim brbljanja, ne vidim da si bilo sta opovrgnuo...

Ja sam inače član jedne levičarske organizacije, neću reći koje da se ne shvati kao reklama, a nije ni važno. Važno je da mladim drugovima stalno govorim da se ne nerviraju na ovakve i slične budalaštine zato što je to dobro, čak odlično. Naša je najveća šansa u tome što su četnici uglavnom na intelektualnom nivou na kome je osoba koja ovde koristi nik Koča.

Pazi, ja lažem nije knjiga Saradnja sa ustašama ... nego САРАДЊА ПАРТИЗАНА СА НЕМЦИМА, УСТАШАМА И АЛБАНЦИМА. Kočo molim vas da primite moje iskreno izvinjenje za "laž" koju sam izneo.

Koča me u svega nekoliko mojih redova i drugi put hvata u "laži". Citiram: "nema nikakve saradnje cetnika i ustasa...Samardzic iznosi pravu istinu o sporazumima Srba (cetnika) sa vlastima NDH koji su spasili srpski zivalj od totalnog istrebljenja, za koji su upravo komunisti navijali".

Nije saradnja sa ustašama nego sa vlastima NDH :rotf:

Da li je moguće da na planeti postoji neko ovoliko glup? Nije saradnja sa ustašama nego sa vlastima NDH

Kočo, molim vas da još jedanpun primite moje veliko izvinjenje. Opet ste me uhvatili u "laži". Nije saradnja sa ustašama nego sa vlastima NDH

U svemu ovome što nam može služiti za zabavu s obzirom na enormnu količinu gluposti koju pojedinci isijavaju, ima jedna veoma zabrinjavajuća i tužna stvar.

Milosav Samardžić u toj svojoj knjizi "Saradnja partizana i ustaša ..." solidno dokumentuje četničku izdaju počev od maja ili juna /zaboravio sam/ 1942. godine kada je Mihailovićev komandant Rade Radić /osudjen na smrt u sklopu procesa Mihailoviću i streljan/ sa domobranskim pukovnikom, kasnije generalom Ivanom Brozovićem potpisao ugovor o saradnji u borbi protiv NOP. Za tu uslugu Radićevi četnici, kasnije i svi ostali, svi bosanski četnici do poslednjeg, dobijaju od svoje države NDH /ne od ustaša što bi rek'o Koča :hahaha:/ plate, socijalno osiguranje koje važi za celu teritoriju NDH, a u slučaju pogibije u borbi sa partizanima, porodica dobija državnu penziju.

Samardžić, moram priznati, u ovoj svojoj knjizi prilaže i jedan Mihailovićeć telegram "komandantima na teritoriji NDH/svima" za koji ja pre Samardžića nisam ni znao. U tom telegramu Mihailović upozorava svoje komandante da "onaj koji još uvek nema potpisan ugovor o saradnji, ima to odmah učiniti".

Strašno je i mnogo govori o nama samima to što likovi kakav je Koča, ali pre svega štetočine ranga Milosava Samardžića, iskreno i uvereno, tumače četničku saradnju sa ustašama kao pozitivan Mihailovićev potez u cilju zaštite Srpskog naroda.

Kada se zna da je u pokoljima čitavih sela za koja se znalo da simpatišu NOP i od strane ustaša i od strane četnika, stradao ogroman broj žena, dece, starih ljudi, ranjenika koji su tu bili privremeno smešteni ... tvrdnje koje iznosi Samardžić a ovde podržava osoba pod nikom Koča, više su nego monstruozne.

A što se tiče saradnje partizana sa ostalima iz naslova koji navodi osoba pod nikom Koča, Samardžić iznosi dva krunska dokaza. Molim čitaoce da me ozbilno shvate zato što su dokazi malo neverovatni, bolje reći, Samardžićeva glupost izaziva nevericu.

Znači, partizani su saradjivali sa Nemcima i ustašama, a dokaz za to je svedočenje "deda Miloja" iz okoline Višegrada koji je pričao Samardžiću da je video kako partizani napadaju četnije na jednom brdu, a Nemci i ustaše mrtvi ladni to gledaju sa susednog i ne mešaju se. Mislim čak da na jednom mestu Samardžić konstatuje da su Nemci tu kod višegrada otvoreno navijali za partizane.

Izgleda da ljudska glupost nema granica.

Poslednja izmena:
Pаrtizаni su se sаstаli sа nemаčkim Vermаhtom preko 100 putа, а postoje dokаzi i o Titovom sаstаnku sа njimа 1943. godine / Piše: Velimir Gаjić

fbr monitor
Velimir Gаjić
July 2013

Trаgаjući zа odgovorom nа pitаnje: štа je zа Josipа Brozа dobro urаdio rimokаtolički sveštenik Krunoslаv Drаgаnović, koji je orgаnizovаo bekstvo Ante Pаvelićа u Južnu Ameriku u okviru аkcije „Pаcovski kаnаli“ (sа znаnjem britаnske obаveštаjne službe), ugledni novinаr Rаtko Dmitrović je nаpisаo: „Odgovor se i dаnаs nаlаzi u Beogrаdu. U jednoj od аrhivа i u glаvаmа nekoliko stаrаcа koji, plаšim se, nikаdа neće progovoriti.“ (Pečаt, br. 265 od 26. аprilа 2013. godine)

Ovo potvrđuje i lično iskustvo аutorа ovog tekstа sа „nekoliko stаrаcа“ koji, iаko duboko svesni svojih godinа, ne pristаju dа kаžu i nаpišu mаkаr delić onogа što dobro znаju! Ili dа isprаve ono što su do sаdа objаvili o pojedinim ličnostimа i dogаđаjimа!

Nа primer, o krаju Drаgoljubа Drаže Mihаilovićа ili Vere Miletić!

U rаtu nemа nevinih

Nemа rаtа u kome imа nevine strаne: svi su činili zločine u ime ostvаrenjа svog ciljа! Problem nаstаje kаdа se rаt zаvrši i kаd pobednik poželi dа se njegovi zločini nаsilno pripišu drugoj strаni, i nа krаju pokriju istorijskim zаborаvom.

Posаo nepristrаsnog istoričаrа jeste dа trаgа zа pisаnim izvorimа i nа osnovu njih rekonstruiše pojedine dogаđаje. Tаj posаo je prepun preprekа i mukotrpаn pа okolnosti, nа primer zаtvorenost аrhivskih fondovа, ponekаdа dovedu istrаživаčа dа odustаne od nаstаvkа poslа.

Slom Jugoslаvije i komunističkog sistemа 1991. godine imаo je brojne dаlekosežne posledice. Slom je, međutim, imаo i pozitivnih strаnа! Tаko je zа istoričаre nаstаlo vreme otvаrаnjа аrhivskih fondovа sа grаđom odveć interesаntnom а kojа je skrivаnа decenijаmа.

Poznаto je dа je jugoslovensko Ministаrstvo unutrаšnjih poslovа imаlo i svoje аrhivske fondove.

Teško je zаključiti dа li je ikаdа nаprаvljen inventаr svegа togа. Slučаjnim pronаlаscimа rаznorаznih reversа o pozаjmici tog mаterijаlа moguće su pretpostаvke o grаđi.

Tаko, nа primer, u Arhivu Jugoslаvije u fondu „Sаveznа komisijа zа verskа pitаnjа“ nаlаzi se dokument od 12. аprilа 1956. godine o primopredаji osаm kutijа аutentične, originаlne i verodostojne grаđe Srpske prаvoslаvne crkve od obnove Pаtrijаršije 1920. do Aprilskog rаtа 1941. godine. (Arhivsku grаđu je Sаveznа komisijа zа verskа pitаnjа predаlа Držаvnom sekretаrijаtu unutrаšnjih poslovа!)

Tаj dokument je objаvio 2009. istoričаr Veljko Đurić Mišinа u knjizi Vаrnаvа – pаtrijаrh srpski, strаnа 235), аli nikаkve reаkcije nije bilo. Nа žаlost, ni Pаtrijаršijа nije bilа previše zаinteresovаnа!

Otvаrаnje zаbrаnjenih аrhivskih fondovа u Sloveniji i Hrvаtskoj u odnosu nа Srbiju je uveliko odmаklo. Mogućnosti čitаnjа stručnih čаsopisа iz, nа primer, Zаgrebа, lаko se dа uočiti štа zа istoričаre znаče otvoreni fondovi.

Titovi prijаtelji u Nemаčkoj

Poznаvаoci istorije Nezаvisne Držаve Hrvаtske znаju dа je jedаn od nаjuticаjnijih Nemаcа nа njenu unutrаšnju politiku bio Zigfrid Kаše. (Nа suđenju 1947. u Zаgrebu Kаše je trаžio dа mu svedoči i Josip Broz Tito! Dа li to znаči dа su se poznаvаli i susreli u rаtu?)

Mаdа jugoslovenskа istoriogrаfijа nije „znаlа“ zа Kаšeovu poslerаtnu sudbinu, otvаrаnjem desetаk аrhivskih kutijа u Hrvаtskom držаvnom аrhivu dobijenih od Ministаrstvа unutrаšnjih poslovа, može se doći do dokumenаtа koji bаcаju sаsаvim drugаčije svetlo nа pojedine procese, ljude i dogаđаje 1941-1945. godine u Nezаvisnoj Držаvi Hrvаtskoj. Nа primer, predstаvnici nemаčkog Vermаhtа i pаrtizаnskog pokretа sаstаjаli su se više od 100 putа, uglаvnom nа severu Hrvаtske! (Nаdа Kisić Kolаnović, „Siegfried Kаsche: njemаčki pogled nа Hrvаtsku 1941. godine“, Čаsopis zа suvremenu povijest, 3, Zаgreb, 2011, 773-800)

U jugoslovenskoj istoriogrаfiji je tek 1973. pukovnik Miši Leković pomenuo tаkozvаne Mаrtovske pregovore. NJegovа knjigа Mаrtovski pregovori 1943. godine nije dаlа potpuniju sliku o pregovorimа specijаlnih izаslаnikа pаrtizаnskog Vrhovnog štаbа (Kočа Popović, Milovаn Đilаs i Vlаdimir Velebit) sа Edmundom Glezom fon Horstenаuom, nemаčkim opunomoćenim generаlom u Nezаvisnoj Držаvi Hrvаtskoj (i Zigfridom Kаšeom). Nešto konkretnije nаpisаo je Bogdаn Krizmаn u predgovoru knjige Joze Tomаsevicа Četnici u Drugom svjetskom rаtu, objаvljene u Zаgrebu 1979. godine.

Prvа četničkа enciklopedijа

U jugoslovenskoj publicistici i istoriogrаfiji nije objаvljen podаtаk o susretu Josipа Brozа Titа sа nemаčkim oficirimа. Doduše, jeste u srpskoj emigrаciji: prvi je to tvrdio Vukаšin Perović u Enciklopedijski i politički komentаr „genosidа“ – Prvа četničkа enciklopedijа, knjigа I/3, objаvljenа u Minhenu 1973.

Perović tvrdi dа je аdvokаt Vlаdimir Velebit, koji je bio prаvni zаstupnik jednog nemаčkog preduzećа u Morаvskoj, isposlovаo Brozu pаsoš (nа ime inžinjerа Tomаnekа) rаdi lаkšeg kretаnjа po Evropi. Iz tog vremenа dаtirа poznаnstvo Brozа i Jozefа Hribovšekа Bergeа, jednim od viših nemаčkih obаveštаjаcа u Beogrаdu, inаče prijаteljа Vlаdislаvа Ribnikаrа, vlаsnikа Politike. Kаdа je Broz krаjem mаjа 1941. iz Zаgrebа prispeo u Beogrаd, dočekаli su gа Hribovšek i Ribnikаr i smestili gа nа Dedinju… Dа li su Nemаci znаli zа sаstаnаk jugoslovenskih komunistа 4. julа?

Ni jedаn nemаčki generаl u svojim memoаrimа ne pominje rаtne susrete sа pаrtizаnskim vrhovnim komаndаntom. Tаko nа primer, Hermаn Nojbаher pominje slučаjаn susret u Adis Abebi, gde je on rаdio kаo specijаlni sаvetnik cаrа Hаilа Selаsijа а Broz bio u poseti! (Hermаn Nojbаher, Specijаlni zаdаtаk Bаlkаn, Beogrаd, 2005)

U rаdu nа rekonstrukciji nemаčke obаveštаjne službe u Jugoslаviji, komunističkа vlаst je аngаžovаlа svoje stručnjаke i oni su to odrаdili u formi 10 knjigа. Mаdа se ne znа koliki je bio tirаž, znа se dа je svаki primerаk bio numerisаn!

Međutim, ni u tim veomа vrednim knjigаmа nemа podаtаkа o susretimа visokih nemаčkih oficirа sа pаrtizаnskim. (Imа o plаnovimа zаjedničkih аkcijа protiv Britаnаcа!) Imа, doduše, u mаterijаlimа koji su služili u pripremi. Nа primer, krаtku belešku o susretu Brozа i Nojbаherа 1943! Jedаn tаkаv pаpir, koji je nаpisаo jedаn od „stаrаcа“ pominjаnih nа početku tekstа, video je svojevremeno i аutor ovog prilogа.

Velimir Gаjić

Izvor: Fakti.org
V.P.

Potpuno u duhu aktivnosti koje ovde na forumu obavlja osoba pod nikom Koča. Velimi Gajić koristi klasične novinarske trikove za podizanje tiraža tipa: /naslov na prvoj strani/ Da li će sutra u 13,27h biti smak sveta???? U teksu negde na sred novina se, naravno, konstatue da neće.

Tako piše i Gajić.

Trаgаjući zа odgovorom nа pitаnje: štа je zа Josipа Brozа dobro urаdio rimokаtolički sveštenik Krunoslаv Drаgаnović - ovo se dalje u tekstu nigde ne pominje.
Dа li to znаči dа su se poznаvаli i susreli u rаtu? - Da li je Velimir Gajić uhvaćen u "Delta - Maksiju" kako krade čačkalice?
U jugoslovenskoj istoriogrаfiji je tek 1973. pukovnik Miši Leković pomenuo tаkozvаne Mаrtovske pregovore - Nije puk. Leković pomenuo martovske pregovore nego ih u potpunosti naučno obradio.
U jugoslovenskoj publicistici i istoriogrаfiji nije objаvljen podаtаk o susretu Josipа Brozа Titа sа nemаčkim oficirimа. Doduše, jeste u srpskoj emigrаciji: prvi je to tvrdio Vukаšin Perović - koliko juče jedan naš sugradjanin je tvrdio da je video marsovce.
Ni jedаn nemаčki generаl u svojim memoаrimа ne pominje rаtne susrete sа pаrtizаnskim vrhovnim komаndаntom - Ali ga je Nojbaher video kod Selasija dvadesetak godina posle rata
Međutim, ni u tim veomа vrednim knjigаmа nemа podаtаkа o susretimа visokih nemаčkih oficirа sа pаrtizаnskim - ali ima o planovima naseljavanja galaksije CT556623

Šta još reći na ovakve budalaštine. Najviše me je iznenadio Miloševićev plaćenik i egzekutor Dmitrović. /Gajić je potpuni anonimus/. Trаgаjući zа odgovorom nа pitаnje: štа je zа Josipа Brozа dobro urаdio rimokаtolički sveštenik Krunoslаv Drаgаnović - Pa Dmitroviću šta je to Draganić uradio za Tita.

Kočo, šta je to Draganić uradio za Tita? Pitaj Gajića, majke ti, pa nam kaži.

da si lazov, kao i sve komunjare, to se moze sa lakocom ustanoviti, tj vec smo ustanovili (postavio sam celu knjigu)....pitao sam te vrlo jasno pitanje...kazes Samardzic prilaže faksimile desetina ugovora potpisanih izmedju četnika i ustaša o zajedničkoj borbi protiv NOP-a...ja te pitam na kojim stranicama knjige posto knjigu imam i procitao sam je za razliku od tebe...odgovori na pitanje i dokazi da nisi lazov???

Ponavljam na ovoj temi postavljeni su brojni dokazi saradnje partizana i ustasa i osim standardnog baljezganja ne vidim da si bilo sta argumentovano opovrgnuo...evo za pocetak mozes da nam prokomentarises ove nemacke izvestaje, cak sacuvane u komunjarskom zborniku...sad ti nema nigde Samardzica pa naci neki izgovor, jedva cekam da cujem...

Desetodnevni izveštaj komandanta 718. pešadijske divizije generala Fortnera od 26. oktobra 1942:

"Istočno od Rogatice ustaše su nedavnim ubistvima izazvale pravoslavno stanovništvo, na što je došlo do većih sukoba delom između ustanika i antikomunista s jedne strane i ustaša s druge strane. U toku ovih borbi bila je takođe i ozloglašena komunistička banda Muje Hodžića (komandant muslimanskog bataljona u partizanskom Romanijskom odredu - moja prim.) jako pritešnjena od strane ustanika i antikomunista, to je ova potražila zaštitu kod ustaša. Bilo je tako utvrđeno da su ustaše delimično sarađivali s komunističkom bandom Muje Hodžića, pri čemu su se ustaše zauzele i za snabdevanje komunističke bande oružjem i municijom.

Bivši veliki župan Tuzle Ragib Čapljić, koga je već jednom nemački Vermaht bio uhapsio (zbog zločina nad Srbima; poginuo je 1944 - moja prim.) međutim koji je morao biti pušten na slobodu po traženju najviših hrvatskih vladinih nadleštava, održao je u Rogatici, među Muslimanima, zapaljive govore zahtevajući javno da se priključe Muji Hodžiću, čime je pokrenut talas uznemiravanja."

Zbornik, tom 12, knjiga 2, strana 826.

BR. 53
DESETODNEVNI IZVEŠTAJ KOMANDUJUĆEG GENERALA
I KOMANDANTA U SRBIJI OD 10. APRILA 1942. KOMANDANTU ORUŽANIH SNAGA NA JUGOISTOKU O VOJNO-
-POLITICKOJ SITUACIJI, AKTIVNOSTI PARTIZANA I OBOSTRANIM GUBICIMA U SRBIJI I BOSNI I O KOLABORACIONISTIMA
1
Prilog 22
1
K.T.B.
3
Komandujući general i komandant u Snbijli
Odelj. Ia, br. 3087/42. pov.
Predmet: Desetodnevni izveštaj
2 priloga (samo komandantu oružanih H.Qu., 10.4.42.
snaga na Jugoistoku) Poverljdvo
KOMANDANTU ORUŽANIH SNAGA NA JUGOISTOKU
I. SITUACIJA KOD NEPRIJATELJA

Izgleda da je četnička grupa Dangića teško potučena
u borbama s hrvatskim oružanim snagama i ustašama, u sadejstvu s komunistima,
5
tako da Dangić, po svoj prilici, nije
više u stanju da postigne više od lokalnog uspeha. ...

Zbornik, tom XII, knjiga 2, 276-280

Poslednja izmena:
Znači, partizani su saradjivali sa Nemcima i ustašama, a dokaz za to je svedočenje "deda Miloja" iz okoline Višegrada koji je pričao Samardžiću da je video kako partizani napadaju četnije na jednom brdu, a Nemci i ustaše mrtvi ladni to gledaju sa susednog i ne mešaju se. Mislim čak da na jednom mestu Samardžić konstatuje da su Nemci tu kod višegrada otvoreno navijali za partizane.

Самарџић не користи никаквог деда Милоја, користи документе свих зараћених страна.

Ево доказа о усташко-партизанској сарадњи марта и априла 1942. у Источној Босни.

Немачки документи.

Бадеров извештај од 10.4.1942.
"Изгледа да је четничка група Дангића тешко потучена у борбама с хрватским оружаним снагама и усташама, у садејству с комунистима, тако да Дангић, по свој прилици, није више у стању да постигне више од локалног успеха".
Зборник докумената, том XII, књига 2, 276-7

Кевишов извештај од 20.4.1942.
У извештају од 20. априла, немачка Команда Србије каже да је ситуација "и даље нејасна и напета, јер партизани се боре само против Дангићевих присталица, а не и против усташа...Према расположивим извештајима усташе су се, наводно, с хрватским комунистима борили против Дангића
26 Зборник докумената, том XII, књига 2, 306-307.

Уз Титово наређење.
''Наша је дужност да хрватској војсци објаснимо опасност која прети хрватском народу у Босни и другим крајевима од стране српских четничких банди, од стране српске хегемонистичке клике... На том питању ми морамо добити хрватске војнике, па и официре... На том питању треба да се споразумете са напредним деловима Хрватске сељачке странке, да они преко својих веза утичу у хрватској војсци да она прилази нама и да нам даје оружје и муницију.''

Зборник докумената, том II, књига 3, 58

У преводу, довољно је оно што су сами комунисти објавили, а да не говоримо даље...

I kako te nije sramota da nastavljas da lazes...pa covece knjiga postoji na internetu, postavio sam je...kako mislis da prodju lazi koje iznosis....gde Samardzic pise ovo:

Samardžić, moram priznati, u ovoj svojoj knjizi prilaže i jedan Mihailovićeć telegram "komandantima na teritoriji NDH/svima" za koji ja pre Samardžića nisam ni znao. U tom telegramu Mihailović upozorava svoje komandante da "onaj koji još uvek nema potpisan ugovor o saradnji, ima to odmah učiniti".
, na kojoj str????

Da si citao Samardzica video bi da on argumentovano opovrgava komunjarsku propagandu o saradnji cetnika i ustasa...npr znao bi za ovaj nemacki izvestaj u samom predgovoru knjige kojim sve komunjarske bajke padaju u vodu:

u izveštaju od 13. oktobra 1942. godine, general Fortner, komandant 718. nemačke posadne divizije, o četnicima u "Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" piše:

Četnici uopšte nisu za ozbiljne protivnike uzimali hrvatske domobrane, nego su ih delimično čak i trpeli na svojoj teritoriji. Nasuprot tome, nastavljali su svim sredstvima ogorčenu borbu protiv ustaša...

Sporazumi (četnika i domobrana - prim. aut) se više ne uzimaju ozbiljno. Ovde polako ali sigurno ponovo počinje ratno stanje između četnika i hrvatskih domobrana. Između četnika i ustaša nije nikad ni prestajalo.
3

3 Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 2, 788-789.

Kao sto vidis, dok Nemci izvestavaju o saradnji partizana i ustasa protiv cetnika, kazu da ratno stanje izmedju cetnika i ustasa nikada nije ni prestajalo...

Evo cele knjige jos jednom pa nek svi vide da imamo posla samo sa jos jednim sarlatanom i falsifikatorom, sto su bili i svi tvoji prethodnici...jednostavno, ceo vas sistem se zasniva na lazima i vi drugacije ne mozete...

Dok ne odgovoriš na desetak stavki u kojima sam te uhvatio da lažeš, obustavljam diskusiju. Pošto si verovatno mlad kad se ne ustručavaš od ovakvih blamaža otkriću ti jednu tajnu. Milisavova knjiga je prvi put izašla mnogo pre 2006. godine.

A Sotirović, priznajem, nije "istoričar" on je paraistoričat i obična lažovčima. Mogao bi da počneš objašnjenja od 12000 pobijenih Čačana 1944. i 1945. godine.

Poslednja izmena od moderatora:
Dok ne odgovoriš na desetak stavki u kojima sam te uhvatio da lažeš, obustavljam diskusiju. Pošto si verovatno mlad kad se ne ustručavaš od ovakvih blamaža otkriću ti jednu tajnu. Milisavova knjiga je prvi put izašla mnogo pre 2006. godine.

A Sotirović, priznajem, nije "istoričar" on je paraistoričat i obična lažovčima. Mogao bi da počneš objašnjenja od 12000 pobijenih Čačana 1944. i 1945. godine.

Kako te bre nije sramota da nastavljas da lazes i izmisljas??? je li kiseljko??? mozes nesretnice da otvoris jos hiljadu profila, uvek ces biti izvaljen jer si tupson...kapiras???

Miloslav Samardzic bibliografija

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/miloslav-samardzic/

http://www.bookbridge.rs/autor-miloslav-samardzic?pg=3

Krajnje je vreme da moderatori reaguju jer je doticni vec banovan za iznosenje laznih podataka, a sada to nastavlja da radi pod novim nalogom

Одговора нема.

Немачки документи.

"Изгледа да је четничка група Дангића тешко потучена у борбама с хрватским оружаним снагама и усташама, у садејству с комунистима, тако да Дангић, по свој прилици, није више у стању да постигне више од локалног успеха".

У извештају од 20. априла, немачка Команда Србије каже да је ситуација "и даље нејасна и напета, јер партизани се боре само против Дангићевих присталица, а не и против усташа...Према расположивим извештајима усташе су се, наводно, с хрватским комунистима борили против Дангића

Уз Титово наређење.
''Наша је дужност да хрватској војсци објаснимо опасност која прети хрватском народу у Босни и другим крајевима од стране српских четничких банди, од стране српске хегемонистичке клике... На том питању ми морамо добити хрватске војнике, па и официре... На том питању треба да се споразумете са напредним деловима Хрватске сељачке странке, да они преко својих веза утичу у хрватској војсци да она прилази нама и да нам даје оружје и муницију.''

Одговора нема.

Немачки документи.

Уз Титово наређење.

Kad se prvo prizna nemacko-cetnicka saradnja na izgonu partizana iz Srbije, zatim pred i tokom bitke na Neretvi itd.

Ako se boris istovremeno protiv dve armije na dva razlicita fronta ne znaci da su one u tesnoj saradnji niti da se na bilo koji nacin koordinisu

Kad se prvo prizna nemacko-cetnicka saradnja na izgonu partizana iz Srbije

Па није било немачке сарадње са четницима.
Калабићев отац је неке четничке команданте пријавио као своје и тако су имали слободу кретања.
Међутим, сви ти команданти које је он пријавио осим Предрага Раковића су или убијени од Немаца или постали логораши немачких логора.

zatim pred i tokom bitke na Neretvi

Прво рећи да на Неретви Немци нису имали веће снаге осим групе Анакер, коју је Лукачевић на вешт начин зауставио у покушају да иде за Мостар и чак их формално ставио под своју команду.
Неретва и Вајс није исто јер је Вајс била географски удаљена операција.
У операцији Вајс Дреноићеви и Радићеви четници су се представљали као самосталне јединице и тако их Немци нису дирали па су могли да у позадини немачко партизанског фронта предузимају акције против мањих партизанских јединица.
Са друге стране Динарска дивизија није нападала партизане у тој операцији већ супротно-бранила се од њих.

Ako se boris istovremeno protiv dve armije na dva razlicita fronta ne znaci da su one u tesnoj saradnji niti da se na bilo koji nacin koordinisu

Немачки извештаји говоре јасно-да партизани и усташе сарађују и боре се против четника.
О томе има и неколико комунистичких докумената, као горепоменуто Титово наређење, и још једно његово о преговорима са борачким усташама(наредио је напад тек када су они одбили споразум).

Kad se prvo prizna nemacko-cetnicka saradnja na izgonu partizana iz Srbije, zatim pred i tokom bitke na Neretvi itd.

primetices da se sva komunisticka propaganda o saradnji cetnika sa Nemcima i ustasama ali i stvarni prvi kontakti npr Dangica sa Nemcima desili tek nakon komunisticko-ustaske saradnje protiv cetnika, sto takodje mnogo toga govori...u prevodu cetnici su morali da preduzmu neke korake kako bi spasili srpski narod od totalnog istrebljenja od strane udruzenih komunisticko-ustaskih bandi...to je jedina istina...

primetices da se sva komunisticka propaganda o saradnji cetnika sa Nemcima i ustasama ali i stvarni prvi kontakti npr Dangica sa Nemcima desili tek nakon komunisticko-ustaske saradnje protiv cetnika, sto takodje mnogo toga govori...u prevodu cetnici su morali da preduzmu neke korake kako bi spasili srpski narod od totalnog istrebljenja od strane udruzenih komunisticko-ustaskih bandi...to je jedina istina...

Pa to nije sasvim tacno, partizanski animozitet prema cetnicima u istocnoj Bosni 1942. ima korene u onome sto se desilo krajem 1941. u Srbiji, npr predaji 300 zarobljenih partizana domacim kvislinzima i Nemcima kod Valjeva.

Ali procitaj opet sta sam napisao, i ti i Nenad, naci ce se primera gde su i cetnici i Nemci sa dve strane dejstvovali na partizane ali ako budemo posteni to ne znaci nedvosmislenu cetnicko-nemacku saradnju. Ista stvar sa partizanima i ustasama u istocnoj Bosni. Ne postoje dokumenti, sastanci koji dokazuju saradnju niti udruzene akcije.

Poslednja izmena:
Pa to nije sasvim tacno, partizanski animozitet prema cetnicima u istocnoj Bosni 1942. ima korene u onome sto se desilo krajem 1941. u Srbiji, npr predaji 300 zarobljenih partizana domacim kvislinzima i Nemcima kod Valjeva.

Ali procitaj opet sta sam napisao, i ti i Nenad, naci ce se primera gde su i cetnici i Nemci sa dve strane dejstvovali na partizane ali ako budemo posteni to ne znaci nedvosmislenu cetnicko-nemacku saradnju. Ista stvar sa partizanima i ustasama u istocnoj Bosni. Ne postoje dokumenti, sastanci koji dokazuju saradnju niti udruzene akcije.

te partizane predali su Pecancevi cetnici, a ne Drazini. Pecanac je na kraju i ubijen od strane Draze zbog izdaje i saradnju sa okupatorom, njegove vojvode stavljane su pod slovo Z, itd...

Dokazano je da su partizani, tj komunisti izazvali i forisrali gradjanski rat...to je jasno jer njihov glavni cilj, kao sto i sami priznaju je osvajanje vlasti...

http://forum.krstarica.com/showthre...ilački-rat?p=25077757&viewfull=1#post25077757

Te 1941. koju spominjes na snazi je nemacka poternica za Drazom...za Titom je kao sto znamo Nemci rapisuju tek 1943, kada opet i za Drazom...nemacki izvestaji govore sledece, za taj period, za Srbiju:

Početkom novembra 1941.nemačka Komanda daje ovakve karakteristike ustanika:

„Mihailovićev pokret: Stanovništvo podržava Mihailovićeve četnike u svakom pogledu. Uopšte narod u ustanicima (komitama) vidi narodne junake. Četnici Draže Mihailovića nalaze svuda podršku, dok komunističke bande stoje u suprotnosti sa stanovništvom.

Komunistički pokret: Bande se sastoje velikim delom od seoskog ološa i robijaša.“

(Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, tom 12, knjiga 1, strana 566).

General Kunce je 10.jula 1942. godine uputio telegram generalu Baderu u kome je izjavio da je u okupiranoj Srbiji ''najopasniji neprijatelj Mihailovic''

http://forum.krstarica.com/showthrea...4#post14414644

Hitlerova desna ruka H.Himler sef nemacke policije I komandant SS jedinica je 17.jula 1942. godine uputio pismo svom saradniku generalu policije H. Mileru:

''Osnovica svakog uspeha u Srbiji i celoj jugoistocnoj Evropi lezi u unistenju Mihailovica. Upotrebite sve snage da M. i njegov stab pronadjete, tako da bi on mogao biti unisten. Svako sredstvo koje tome doprinese je zgodno. Ocekujem najtesu saradnju svih ustanova koje dolaze u obzir, od policije Sigurnosti i sluzbe Sigurnosti do SS i policije. Sef SS i policije Majsner vec je u tom slucaju dobio od mene naredbe. Molim javite mi isto kakva obavestenja mi imamo o Mihailovicevom mestu boravka. Molim obavestavajte me jednom nedeljno o napretku ove akcije.''

(T-175-140-2668302)

to su sve cinjenice...

Pošto se ovde često pozivaju na Nojbahera, evo šta čovek piše posle rata o stanju u Srbiji krajem 1944. godine:

"Ništa bolje ne može da opiše stanje u Srbiji od činjenice daje krajem avgusta 1944. bila stacionirana samo jedna nemačka borbena jedinica i to jedan policijski bataljon, koji i nije bio kompletan u odnosu na brojno stanje. Ovome treba dodati nekoliko hiljada ljotićevih dobrovoljaca, koji su bili raspoređeni u više grupa. Oni su imali zadatak da osiguraju važne objekte. Veoma dobro mogu da se setim "karte gde su banditi aktivni", koje je mesečno izdavao Glavni štab naše armije za Srbiju i to u sklopu izveštaja za potrebe Glavnog taba. To je bila veoma upečatljiva karta. Na njoj su bili teritoriji označeni plavom i crvenom bojom, koje su kontrolisali gerilci. Plava boja označavala je područje koje je bilo pod kontrolom četnika i ona je u Srbiji višestruko nadmašivala crvenu, partizansku boju. Plava gnezda za nas više nisu bila opasna.

Kada prosuđujemo tok događaja u posleratnoj Jugoslaviji, odlučujuća je činjenica, koju uvek valja da imamo pred očima: Tito je - vodeći višegodišnje krvave borbe, sa svojom partizanskom armijom, koju su predvodili komunisti - postao ratna sila. Svešću o tome i ponosom bili su ispunjeni i on, a i njegove pristalice.

Za ovu pobedu on se borio ogorčeno i beskompromisno od 1941. godine. Niko mu je nije poklonio. Njegovi partizani borili su se fanatično i u borbama su pokazili spremnost da se žrtvuju i ginu. U brojnim borbama imali su velike i krvave gubitke, te su podneli nečuvene napore. Najveći deo boraca koji su 1941. godine započeli sa Titom borbu, nije bio među živima, jer su poginuli u borbama."

Herman Nojbaher: Specijalni zadatak balkan, ako neko ne zna ko je bio taj čovek, hvala bogu, ima Google!

"Nalazio se /Milan Nedić, maj 1944./ u trajnom stanju depresije i gotovo svakodnevno pretio da će podneti ostavku na mesto predsednika vlade Srbije. Do sada sam uspevao da ga odvratim od te namere. Posle mog susreta sa Hitleom u Obersalcburgu, ja sam ga ubeđivao da ostane na svom položaju, ali sam pri tom imao grižu savesti. Nedić je moje dosadašnje kontakte sa Glavnim štabom Draže Mihailovića pratio sa ljubomorom i nepoverenjem. On se bojao da se Nemačka sprema da zaigra na četničku kartu, a oni su bili njegovi protivnici. Kada je Nedić uvideo da nema ništa od toga da se ojača njegov položaj time što bi zabeležio uspehe na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, kako sam ja predlagao, onda je i sam počeo da traži kontakte sa četnicima. U vladu je uveo jednog Dražinog pristalicu, koji je došao na mesto ubijenog državnog sekretara Dordevića. Na ovaj način su uspostavljene službene veze sa Glavnim štabom Draže Mihailovića".

Moja delatnost na jugoslovenskom tlu stajala me je, posle jednogodišnje internacije u američkim logorima, dodatnih šest i po godina zatvora u Jugoslaviji. Tu zemlju sam napustio 21. novembra 1952, bez osećaja mržnje i želje za osvetom. Moji zaista mučni doživljaji u jugoslovenskom zatvoru neće moći da utiču na moje nastojanje da govorim objektivno o toj zemlji.

Možda bi sve bilo drugačije da su me u zatvoru maltretirali i vredali. Imao sam teške trenutke, ali nisam bio ni zlostavljan, a ni ponižavan.

Herman Nojbaher

Poslednja izmena:
Pećančevi četnci u Valjevu 1941. godine? :hahaha:

Не знам шта је овде чудно.

Poslednjeg dana avgusta meseca ppuk. Veselin Misita je napao Loznicu dok su od Draže odmetnuti pop Vlada Zečević i odmetnuti poručnik Ratko Martinović napali Krupanj. Ratna sreća je bila mnogo naklonjenija četnicina koji su napali Krupanj. Za razliku od njih /obojica su živi dočekali oslobodjenje, Martinović kao general/, ppuk. Misitu je pre oslobodjenja Loznice u kafani nadomak škole iz koje su Nemci pružali jak otpor, ubio kafedžija, Lazar Hajduković, veruje se Nedićev čovek. Četnici su ga posle izvesnog vremena uhvatili i streljali. Lično mislim, koliko sam se bavio ovom temom, da je Draža naredio likvidaciju ppuk. Misite, kao što je zbog stalnog insistiranja na borbi protiv Nemaca naredio i likvidaciju poručnika Ratka Martinovića. Krajem lula ili početkom avguste već je besan ubio jednog svog poručnika u štabu zato što je ovaj pritiskao da se napadnu Nemci.Hajduković je žrtvovan.​

Црвене измишљотине.

Ajde majke ti dogovori se sa Nenadom jesu li to bili Pećančevi četnici /ako su to uopše bili ravnogorci?/ ili četnici sa juga Adrike, da li su predati Nemcima ili Nedićevcima. Ispitajte još jednu mogućnost za vadjenje. Možda su se partizani sami predali Englezima pa ih ovu vratili Nemcima.
Не серендај, док су исти ти четници 41 бранили земљу од Немца и осталих окупатора комуниста нигде није било, тј било их је, сарађивали су са истим тим Немцима.Зато мрш.

Не серендај, док су исти ти четници 41 бранили земљу од Немца и осталих окупатора комуниста нигде није било, тј било их је, сарађивали су са истим тим Немцима.

Tokom avgusta meseca najzad je pošlo za rukom nemačkom Vermahtu da otkrije aktere oružanog otpora koji se u međuvremenu sve više proširio. Pozor u pravcu oružanog komunističkog ustanka "Očevidno primaju komunisti uputstva preko radija. Učešće četnika u napadima ne mogu se utvrditi." :rotf:

Valter Manošek austrijski istoričar, "Holokaust u Srbiji"

Зато мрш.

Ovo ti se omaklo. To si hteo mami svojoj da kažeš?

Ако мислиш на случај код Мионице онда су четници предали партизане Недићевцима а не Немцима ако су уопште и били Равногорци.

I napisao sam domacim kvislinzima, znam da su i oni posredovali ali ne znam pojedinosti. Inace krajnje je vreme da ljudi nauce:

saradnja sa Nedicem = saradnja sa Italijanima = saradnja sa Nemcima.

te partizane predali su Pecancevi cetnici, a ne Drazini. Pecanac je na kraju i ubijen od strane Draze zbog izdaje i saradnju sa okupatorom, njegove vojvode stavljane su pod slovo Z, itd...

Dokazano je da su partizani, tj komunisti izazvali i forisrali gradjanski rat...to je jasno jer njihov glavni cilj, kao sto i sami priznaju je osvajanje vlasti...

http://forum.krstarica.com/showthre...ilački-rat?p=25077757&viewfull=1#post25077757

Te 1941. koju spominjes na snazi je nemacka poternica za Drazom...za Titom je kao sto znamo Nemci rapisuju tek 1943, kada opet i za Drazom...nemacki izvestaji govore sledece, za taj period, za Srbiju:

Početkom novembra 1941.nemačka Komanda daje ovakve karakteristike ustanika:

„Mihailovićev pokret: Stanovništvo podržava Mihailovićeve četnike u svakom pogledu. Uopšte narod u ustanicima (komitama) vidi narodne junake. Četnici Draže Mihailovića nalaze svuda podršku, dok komunističke bande stoje u suprotnosti sa stanovništvom.

Komunistički pokret: Bande se sastoje velikim delom od seoskog ološa i robijaša.“

(Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, tom 12, knjiga 1, strana 566).

General Kunce je 10.jula 1942. godine uputio telegram generalu Baderu u kome je izjavio da je u okupiranoj Srbiji ''najopasniji neprijatelj Mihailovic''

http://forum.krstarica.com/showthrea...4#post14414644

Hitlerova desna ruka H.Himler sef nemacke policije I komandant SS jedinica je 17.jula 1942. godine uputio pismo svom saradniku generalu policije H. Mileru:

''Osnovica svakog uspeha u Srbiji i celoj jugoistocnoj Evropi lezi u unistenju Mihailovica. Upotrebite sve snage da M. i njegov stab pronadjete, tako da bi on mogao biti unisten. Svako sredstvo koje tome doprinese je zgodno. Ocekujem najtesu saradnju svih ustanova koje dolaze u obzir, od policije Sigurnosti i sluzbe Sigurnosti do SS i policije. Sef SS i policije Majsner vec je u tom slucaju dobio od mene naredbe. Molim javite mi isto kakva obavestenja mi imamo o Mihailovicevom mestu boravka. Molim obavestavajte me jednom nedeljno o napretku ove akcije.''

(T-175-140-2668302)

to su sve cinjenice...

Ajde da preskocim ovo za Pecanca jer je glupost ali nema nista cudno u takvom stajalistu Nemaca. Prvo sto kod komunista je jaka konspiracija, drugo Titov identitet nije odmah otkriven, trece Nemci su mislili da je posao posle sloma Uzicke republike manje vise zavrsen i cetvrto zapadni saveznici tada podrzavaj Drazu i prave mit od njega. Nista cudno Koco ali rat traje cetiri godine i jasno je da su svi akteri debelo potcenili komuniste. I Hitler je mislio dovoljno je samo da otvori vrata SSSR i ima sve da se urusi

Poslednja izmena:

Back