Сарадња комуниста са усташама и Немцима

pravo da vam kazhem,ja znam da su neki saradjivali sa njima,ali moj pokojni deda nije...tamanio ih je po Lici ko zecheve...i bio u njihovom zarobljenishtvu...sestra mu je bila u Jasenovcu...ni posle rata im nije dao mira...niti im je verovao...zato se 62. preselio za Beograd...rekao je "ja sam jednom bezhao od ustashkog nozha,necu dva puta!"...i bio je u pravu...

pravo da vam kazhem,ja znam da su neki saradjivali sa njima,ali moj pokojni deda nije...tamanio ih je po Lici ko zecheve...i bio u njihovom zarobljenishtvu...sestra mu je bila u Jasenovcu...ni posle rata im nije dao mira...niti im je verovao...zato se 62. preselio za Beograd...rekao je "ja sam jednom bezhao od ustashkog nozha,necu dva puta!"...i bio je u pravu...

та срадања се ипак крила од "обичне раје"......тек када се све сабере са одређене временске дистанце, поједине ствари постају "сумњиве"

Банда комунистичка...

:mafijas::mafijas::mafijas:

imas "original" ovde
http://img74.imageshack.us/img74/4741/sporazumustasaikomunistlt2.jpg

pisan na cirilici ( bas u zatvoru)....:hahaha::hahaha::hahaha:

problem je da je budak u to vreme bio u italiji, a pijade u lepoglavi........
In 1932 he survived an assassination attempt from men close to the Kingdom of Yugoslavia. After, he emigrated to Italy, in order to join Ustaše and to become commandant of an Ustaše training camp[2]. In 1938 he returned to Zagreb, where he started Hrvatski narod, a weekly newspaper.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mile_Budak

i ta uredna arhivacija
[Arhiv vojno-istorijskog instituta, Nedićeva građa, K. 1A. F. 1. D9-9a.]
, ne da ne postoji, cak nije ni tamo.........

imas "original" ovde
http://img74.imageshack.us/img74/4741/sporazumustasaikomunistlt2.jpg

pisan na cirilici ( bas u zatvoru)....:hahaha::hahaha::hahaha:

problem je da je budak u to vreme bio u italiji, a pijade u lepoglavi........

http://en.wikipedia.org/wiki/Mile_Budak

i ta uredna arhivacija , ne da ne postoji, cak nije ni tamo.........

Znas li s kog profila pises? lol

:hahaha:

ukiseljeni samo ti mozes ovako bedno da manipulises...komican kao i uvek...

To sto si ti postavio nije nikakav original ''pisan na cirilici'' vec stranica knjige na kojoj se nalazi prepis sporazuma, naravno pisan pismom kojim je pisana knjiga...pa pobogu vidis da imas objasnjenje pre prepisa :dash:...ajde samo malo upregni te vijuge, kad si vec lazov i manipulator radi to sa stilom, ne tako plitko...

O ovome smo rekli sve sto je imalo da se kaze i niko ne moze da tvrdi da ovaj sporazum u ovakvom obliku postoji, ali niko ni da ne postoji...ovo sto si ti postavio je komedija, koju koristi kao neki ''debeli'' argument za to gde je bio Budak...ali navikli smo na viki-historicara zar ne? :hahaha:....tako si dokazivao i kapetana Terzica :lol:

Sta znamo o ovom sporazumu

Tokom Drugog svetskog rata, vlada generala Milana Nedića preštampavala je i širila sporazum o saradnji, koji su komunisti i ustaše potpisali u sremskomitrovačkoj kaznionici 1935. godine. Ovaj sporazum je očuvan u prepisu, ali ne i u originalu. Tako danas postoje dva mišljenja: prvo, da je sporazum zaista postojao, i drugo, da je reč o nedićevskom falsifikatu upotrebljenom u ratnoj propagandi.
Pristalice prve teze tvrde da se ono što piše u sporazumu zaista dešavalo, dok je osnovna tvrdnja pristalica druge teze da se Budak u to vreme nalazio u emigraciji, a ne u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.
Možda se nikada neće utvrditi da li je ovaj sporazum postojao ili ne, međutim, iz jednog autentičnog ustaškog dokumenta s početka rata 1941. godine, vidi se da je upravo Budak bio najveći pobornik saradnje sa komunistima.

S druge strane na ovoj temi je izneto toliko cinjenica o ovoj saradnji da je konkretno ovaj sporazum totalno nebitan....:D

ti sam si olicenje ove bratske saradnje....

viki-historicar poznaje arhiv vojno-istorijskog instituta...lol...ne zasmejavaj...

Poslednja izmena:
Na sta se konkretno misli kada je Budak u pitanju....posle ovoga sami mozemo doneti sud o autenticnosti konkretno sporazuma Pijade-Budak, ili da li je uopste bitno:

Iz dnevnika Slavka Kvaternika, zamenika Ante Pavelica, koji se cuva u Istorijskom arhivu grada Beograda, u Legatu Vicka Kurstulovica, jednog od partizanskih komandanata. Kvaternik je 22. aprila 1941. zapisao:

Mile (Budak - prim.aut.) bio ponovo kod mene. Trazio da se ubrza dogovor o suradnji sa komunistima. Poglavnik potpisao dogovor. O tome odmah javljeno Lorkovicu. On je dobio zadatak za suradnju.

Politika, 30. april, 1. i 2. maj 1997.

PS s kiselim je ovde bila ranije sprdnja jer covek nije znao sta znaci legat...rado bih nasao taj post pa da se smejemo...ne mogu tacno da se setim sta je mislio da legat znaci, ali bilo je koma :lol:

Poslednja izmena:
Na sta se konkretno misli kada je Budak u pitanju....posle ovoga sami mozemo doneti sud o autenticnosti konkretno sporazuma Pijade-Budak, ili da li je uopste bitno:

Iz dnevnika Slavka Kvaternika, zamenika Ante Pavelica, koji se cuva u Istorijskom arhivu grada Beograda, u Legatu Vicka Kurstulovica, jednog od partizanskih komandanata. Kvaternik je 22. aprila 1941. zapisao:

Mile (Budak - prim.aut.) bio ponovo kod mene. Trazio da se ubrza dogovor o suradnji sa komunistima. Poglavnik potpisao dogovor. O tome odmah javljeno Lorkovicu. On je dobio zadatak za suradnju.

Politika, 30. april, 1. i 2. maj 1997.

PS s kiselim je ovde bila ranije sprdnja jer covek nije znao sta znaci legat...rado bih nasao taj post pa da se smejemo...ne mogu tacno da se setim sta je mislio da legat znaci, ali bilo je koma :lol:
Na ovoj stranici :)
http://forum.krstarica.com/threads/325054&page=12

Ma нису обични партизани сарађивали са усташама, већ руководећи шљам.
Моја баба је била у 6. личкој имала је 17 година 1945. и све преживљене офанзиве и није добила ништа, док су партијски смрадови који нису мрднули дупе добијали виле. Зато их она касније није волела.

@Gruban

Odlicno brate sto si nasao taj post....idemo redom...koji pajac covece, ne verujem...

LEGAT= legal attache

citiram ga

legat? ti cak ne znas sta govoris LEGAT= legal attache ...kome ti prodajes takve stvari, sta mislis da su svi nepismeni imbecili kao ti?

i to vicka krstulovica ..ti znas tko je uopste bio taj covek?

pa
ti si izgleda malo tezi slucaj..ali sta se moze...samo nastavi .... inace nisam video da je vicko krstulovic ostavio "legat" na toj adresi. mora da je njegov "legat" u podrumu politike , ili na necijem tavanu..........

pa

________________-

:hahaha::hahaha::hahaha:

i pazi sad....ko je nepismen? :lol:

http://www.arhiv-beograda.org/

imate link s leve strane, pise POSTANITE LEGATOR, pa kad otvori stranicu imate LEGAT VICKA KURSTULOVICA (ne daje mi direktan link, ne znam zasto)

Poslednja izmena:
А погледај тек ово.

http://forum.krstarica.com/newreply.php?do=newreply&p=13930147
Мало сам брљао по сабраним лажима киселог.

:lol:

sjajno brate, sjajno...lik definitivno postaje legenda Krstarice i sire :mrgreen:

Da se nadovezem jos na poternicu za Drazom iz 43....kolika je tu kilometarska rasprava bila, tj. tona njegovih lazi, kao sto si i napisao, te je poternica bila Samardzicev falsifikat, te je objavila samo Nediceva stampa, te Nemacka ''fora'' (uceniti nekom glavu na 100.000 rajshmaraka...LOL) pa opet Samardzicev falsifikat itd, itd. a ja ko budala postavljao brdo strane literature, svaku mogucu koja je pisala o toj poternici....sad se smejem samom sebi, kad se setim da sam to sebi dozvolio...diskusija s ovim frikom...lol

pa evo mu, nek cita, dokle je stigao ''Samardzicev falsifikat'' :)

http://www.novosti.rs/code/navigate...sip broz, vojni muzej&search=draza mihailovic

Poslednja izmena:
А како смо могли да заборавимо његову чувену о Дражи и ,,групи усташа''? :hahaha::hahaha::hahaha:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12561297&postcount=1638
А само је довољно питати где су усташе.
Па има ту и погрешно називање Вере Пешић Весном(гарант не зна ко је Весна Пешић:lol:) и називање исте четничким агентом итд. Још ћу ја његових брљотина да пронађем да сви виде са каквим се лажовом сусрећемо.

Kiseli kao da je vremeplovom doputovao iz tamo neke 1956.Još samo da počne da citira Veselu Svesku.
slika-Vesele-Sveske-iz-74-i-75--8-razlicitih-kao-nove-148029x400.jpg

Poslednja izmena:
Za vreme pregovora izmedju partizana i ustasa, zamenik nacelnika Vrhovnog staba Narodnooslobodilacke vojske pisao je Titu (17-I-1943) da je potrebno da ih (ustase - I.A.) sto vise zadrzavamo na pregovorima, odugovlacimo pregovore i zavaravamo, kako bi nam ostalo dovoljno vremena da izvrsimo pregrupisanje snaga u cilju razbijanja i unistenja cetnika''.

''Zbornik'' II-7-1958 s.429

Mihailovic prema nemackim dokumentima, dr Ivan Avakumovic

CRNA LEGIJA I PROLETERI ZAJEDNO PROTIV ČETNIKA

Ovo je drugi nastavak serijala ''Saradnja partizana sa ustašama''

Kao ni u Zapadnoj Srbiji krajem 1941, komunisti nisu mogli da se održe ni u Istočnoj Bosni početkom 1942, pošto je narod tih krajeva podržavao samo svoju vojsku. A upravo ta vojska je komunistima bila trn u oku, jer su je smatrali glavnom preprekom u ostvarenju svog ratnog cilja, tj. u osvajanju vlasti. Zato je J.B. Tito 8. februara 1942. izdao naređenje da partizanska glavnina, umesto ka Sarajevu i Zapadnoj Bosni, gde su se nalazile ustaše, napade usmeri ka Istočnoj Bosni:

''Svi odredi treba da usaglase svoja dejstva, a to je: da se teritorija Istočne Bosne očisti od četnika i bude van svakog četničkog uticaja.''23

Komunističke snage bile su, međutim, isuviše slabe za sprovođenje ovakvog plana. Prema nemačkim dokumentima, major Jezdimir Dangić, komandant Istočne Bosne, imao je 20.000 četnika, a partizani ukupno 6.000 ljudi (lokalne jedinice plus ostaci glavnine prebegli iz "Užičke republike"). Tako komunisti donose odluku da u borbu protiv četnika krenu u saradnji sa ustašama. O tome je general Paul Bader, komandant nemačke Komande Srbije (koja je obuhvatala i Istočnu Bosnu), prvi put javio pretpostavljenima 20. marta 1942. godine:

''Između hrvatskih komunista, ustaša i iz Crne Gore nastupajućih delova proleterske brigade, izgleda da je postignut sporazum po kome se ove grupe ne bore jedne protiv drugih''.

U izveštaju od 31. marta on je imao više informacija:

''Ustaše, domaći partizani i na kraju nastupajuće bande iz Crne Gore bore se ovde rame uz rame protiv borbenih srpskih snaga pod Dangićevom komandom.''24

U zborniku dokumenata nemačkog rajha, tom XII, knjiga 2, koji su komunisti objavili 1976. u Beogradu, iz Baderovog izveštaja od 20. marta izbačena je rečenica o saradnji partizana i ustaša (str. 231-234). Međutim, u Baderovom izveštaju od 31. marta takva rečenica nije izbačena (str. 267). Verovatno je razlog taj što se "nastupajuće bande iz Crne Gore" u izveštaju od 31. marta ne nazivaju "proleterskim brigadama", kao u izveštaju od 20. marta.

O ishodu borbi četnika s jedne, a partizana, ustaša i domobrana s druge strane, Bader je javio 10. aprila:

''Izgleda da je četnička grupa Dangić jako razbijena u borbama sa hrvatskom vojskom i ustašama u saradnji sa komunistima, tako da Dangić sada može da postigne samo lokalne uspehe.''25

U pomenutom zborniku dokumenata nemačkog rajha ostavljen je deo Baderovog izveštaja od 10. aprila o saradnji ustaša i partizana. Ali, reč "saradnja" zamenjena je rečju "sadejstvo". Evo kako, prema ovom zborniku, glasi cela Baderova rečenica:

"Izgleda da je četnička grupa Dangića teško potučena u borbama s hrvatskim oružanim snagama i ustašama, u sadejstvu s komunistima, tako da Dangić, po svoj prilici, nije više u stanju da postigne više od lokalnog uspeha".

Uz ovu rečenicu komunistički istoričari u fusnoti daju sledeći komentar:

"U to je vreme Operativni štab Udarne proleterske grupe (2. i 1. proleterska brigada) a prema naređenju Vrhovnog štaba NOP i DV Jugoslavije, čistio Istočnu Bosnu od Dangićevih četnika" (str. 276-277).

Dakle, komunistički istoričari su ovim praktično potvrdili navode iz Baderovog izveštaja o "sadejstvu" partizana i ustaša. Zajedno sa ustaškom najozloglašenijom jedinicom, Crnom legijom, protiv četnika se borila partizanska glavnina (jedine dve proleterske brigade koje su tada imali) i to po naređenju Vrhovnog štaba, tj. J. B. Tita.

Nešto kasnije, nemačka Komanda Srbije raspolagala je novim podacima: u izveštaju od 16. aprila ona spominje da se "ustaše i partizani" bore zajedno, ali da Dangić "još nije slomljen", iako se povlači zbog nestašice municije.

U izveštaju od 20. aprila, nemačka Komanda Srbije kaže da je situacija "i dalje nejasna i napeta, jer partizani se bore samo protiv Dangićevih pristalica, a ne i protiv ustaša". Pisac izveštaja, pukovnik Erih Keviš, dalje navodi: "Prema raspoloživim izveštajima ustaše su se, navodno, s hrvatskim komunistima borili protiv Dangića".26

Komunistički istoričari objavljuju ovaj dokument bez cenzure, uz komentar da su se četnici "igrom slučaja" našli između partizana i ustaša. Oni su, naravno, skrivali kontinuiranu saradnju ustaša i komunista još od 1929. godine.

Prema Baderovom izveštaju Komandi Jugoistoka od 20. aprila, "prodor hrvatskog ustaškog potpukovnika Francetića do Drine pretvorio se u uništavajući udarac protiv snaga Dangićeve grupe". Francetićev napad bio je uspešan zato što su se "ustaše navodno s hrvatskim komunistima borile protiv Dangića", kako stoji u Baderovom izveštaju, a svakako i zato jer su protiv četnika nastupale i jake nemačke formacije.27

U izveštaju operativnog štaba borbene grupe "Bader", upućenom 22. aprila generalu Baderu i Komandi Jugoistoka, stoji da je "raspoloženje srpskih ustanika vrlo potišteno pri početku ofanzive i iznenadnom prodoru kroz trostruki položaj Srba". Međutim, piše dalje u izveštaju, "pojava jedne nove grupe u Vlasenici, koja je došla iz Srbije, opet je položaj Srba vratila u pređašnje stanje". Ova grupa je naoružana, kako piše u istom izveštaju, "putem `takozvane izbegličke pomoći` u Beogradu". Nemci su utvrdili postojanje "i drugih grupa iste vrste".28

Te "druge grupe" stizale su po naređenju generala Draže Mihailovića, koji je stanje na frontu u Istočnoj Bosni pratio iz dana u dan, pomažući koliko je moguće. Naročito angažovanje Draža je tražio od jedinica naslonjenih na Drinu, poput Zlatiborske brigade kapetana Milorada Mitića i Cerske brigade kapetana Dragoslava Račića, a isto tako i od svojih ljudi legalizovanih u jedinicama Milana Nedića na ovom sektoru. To su bili potpukovnik Radojko Jovandarić, negdašnji komandant Kotleničkog četničkog odreda, sada legalizovan u Bajinoj Bašti, i major Momčilo Matić, komandant Nedićeve Drinske grupe srpskih oružanih snaga. U radio depeši Lazaru Trklji od 15. aprila, Draža naređuje da se "potrebne snage" uzmu od Račića, Mitića, Jovandarića i Matića.29

Najvažniju ulogu odigrao je potpukovnik Momčilo Matić, čija je šifra u četničkom sistemu veze bila ''Kapuco''. Uprkos teškom položaju, on je uspeo da se održi još godinu dana. Jednu od poslednjih radio depeša poslao je Draži 3. marta 1942:

''Nedić mi usmeno saopštio 28. februara da dovedem celu grupu u Beograd do 15. marta radi preformiranja, moje je mišljenje radi likvidacije. Nemci to još nisu aminovali. U slučaju da je Nedićeva odluka izvršna, molim za naređenje gde da krenem sa najmanje 200 ljudi''.29a

Matić je, dakle, prozreo da ga je Nedić otkrio, ali se nije na vreme sklonio, pa su ga Nemci uhapsili i odveli u logor.

U izveštaju generala Badera od 19. marta 1943. godine piše da su odredu Mašana Đurovića i Momčila Matića razoružani ''kako bi se sprečilo njihovo sadejstvo sa bataljonima DM u Hercegovini i Crnoj Gori''.29b

Kapetan Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde, izvestio je Dražu 20. marta:

''Matićeva grupa nije zapravo razoružana, već samo što je jedna četa od 20 ljudi u Bosni... ostalo ljudstvo upućeno... po Vašim ranijim instrukcijama delom preko Drine a većim delom preko Uvca i Lima, jedan deo priključio se Zlatiborskoj brigadi i Boži Javorcu. Za ovo kriv je Matić jer se izrekao da će ići u šumu...29v

Sutradan se javio i kapetan Milorad Mitić, komandant Zlatiborskog korpusa:

''Matić iznenada razoružan i njegov štab. Odmah Nemci pojurili na teren da razoružaju ljudstvo. Uspeli samo u Bajinoj Bašti. Ostalo izbeglo. Većina van granice. Na reonu prihvaćeni. Pet šestina izbeglo.''29g

Međutim, upravo u pristiglim četnicima - za koje su govorili da se "tobože bore protiv ustaša" - komunisti su videli svoje najveće neprijatelje. Dopuštajući mogućnost da lokalni četnici, ako budu zarobljeni, "dobrovoljno" pređu u partizane, u vezi s pridošlicama iz Srbije J. B. Tito je izdao ovakvo naređenje:

''Sve četnike iz Srbije streljati bez ikakve razlike.''30

Izveštaj operativnog štaba grupe "Bader" od 4. maja 1942, daje sledeći opis situacije u Istočnoj Bosni:

''Prodor u luk Drine-Vlasenice-Srebrenice, koji su izvršile ustaše pod potpukovnikom Francetićem, slomio je tamošnju dominantnu snagu ustanika i doveo do ponovnog osvajanja najvažnijih mesta na ovom području. Taj prodor je na taj način učinio nepotrebnom jednu veću akciju predviđenu Operacijom "Trio II".''31

Komunisti su se još jednom povukli u italijansku okupacionu zonu, pošto su, kako piše u istom izveštaju, "očigledno o predstojećim događajima (bili) obavešteni od hrvatskih oficira". Jedan od Titovih ljudi za vezu sa ustašama bio je Edvard Kardelj, koji se tada nalazio u Sarajevu. Izveštavajući J. B. Tita o pokretima ustaških i nemačkih jedinica, u pismu od 15. januara 1942, Kardelj napominje: "To su vesti iz pouzdanih (tebi poznatih) izvora..."32

Sem Kardelja, J. B. Tito je među Hrvate poslao i Ivu Lolu Ribara i Vladimira Velebita, kojima je 6. marta 1942. naredio:

''Naša je dužnost da hrvatskoj vojsci objasnimo opasnost koja preti hrvatskom narodu u Bosni i drugim krajevima od strane srpskih četničkih bandi, od strane srpske hegemonističke klike... Na tom pitanju mi moramo dobiti hrvatske vojnike, pa i oficire... Na tom pitanju treba da se sporazumete sa naprednim delovima Hrvatske seljačke stranke, da oni preko svojih veza utiču u hrvatskoj vojsci da ona prilazi nama i da nam daje oružje i municiju.''33

Komunistički delagati su se slobodno šetali Zagrebom, pa ih je J. B. Tito upozorio da to ne smeju činiti, uprkos dobrim odnosima sa Hrvatima, sledećim pismom:

''Budite oprezni! Preduzmite mere da se prekine sa malograđanskim, familijarnim posjetama i sastancima, kao što je to slučaj kod NN.''34

Reč je o Vladimiru Velebitu, čiji je otac, kao austrugarski general i prijatelj nemačkog generala Horstenaua, uticao da se komunisti u Zagrebu osećaju kao kod svoje kuće. S jedne strane, ovo je komunistima bilo od koristi, ali je s druge strane druženje njihovih delegata sa Nemcima i domobranima, a naročito sa ustašama, negativno uticalo na Srbe u partizanskim redovima. Nema vesti da su Srbi partizani saznali za misiju Velebita, Kardelja i Ribara, ali su zato dobro videli saradnju ustaške Crne legije i 1. i 2. proleterske brigade protiv četnika u Istočnoj Bosni. O tome dr Ivan Avakumović piše:

"Kad su Srbi u Srednjoj i Istočnoj Bosni osetili šta komunisti rade i spremaju, organizovali su pučeve u mnogim partizanskim odredima. Na Ozrenu, Romaniji, kod Zenice itd, srpski seljaci su oterali ili pobili komuniste".35

Naime, mada su partizanske odrede većinom činili Srbi, oni su sistematski usmeravani protiv srpskih trupa koje su grčevito branile srpski narod - pa tako i rodbinu Srba partizana - od ustaških pokolja. Komandant partizanskog Birčanskog odreda Mihailo Milosavljević Španac i njegov pomoćnik Cvijetan Mijović Mujo, pisali su 2. marta 1942. godine Vrhovnom štabu doslovce ovako:

''Mislimo da je hitna potreba dolaska brigade, ali ne da se angažuje u borbi protiv ustaša, već protiv Račića i oficira i njihovih žandara.''36

A J. B. Tito je 29. marta pisao komandantima 1. i 2. proleterske brigade da je njihov dolazak u Istočnu Bosnu imao "i negativnih strana, jer je izvršen u vrijeme kada su četničke jedinice vodile borbu sa ustašama kod Han Pijeska".37

Tako je u Istočnoj i Srednjoj Bosni pod komandom J. B. Tita ostao samo mali broj Srba, koji je bio potpuno indoktriniran komunizmom.

Sumarni izveštaj Grupe "Bader" poslat je 20. maja 1942:

''U očišćenom delu nemačkog posadnog područja, preduzete mere za smirenje zemlje pokazuju svoj dosadašnji uspešan napredak. Iz poređenja stanja pre početka operacije sa sadašnjim stanjem, jasno se vidi da su dosadašnje mere za smirenje zemlje bile uspešne. Ipak, ne sme da se sumnja da ovaj mir neće biti narušen većim spoljnim ili unutrašnjim povodom. Na primer, novim ustankom Srba pod Dražom Mihailovićem, pogoršanjem položaja Osovine ili novim ustaškim zverstvima nad Srbima.''38

Pisac izveštaja ne pominje opasnost od komunista.

Nova nemačka dokumenta o saradnji komunista i ustaša u borbi protiv Dangićevih četnika objavljena su 2005. godine, i to prvi put u jednom službenom vojnom časopisu - "Vojnoistorijskom glasniku". Reč je o prikazu knjige nemačkog istoričara Klausa Šmidera "Partizanski rat u Jugoslaviji 1941-1944", u kome se pored ostalog kaže da je na slom Dangićevih četnika "uticala taktička saradnja između ustaša i partizana početkom aprila 1942. koja je trajala oko dve nedelje. U tom periodu su ustaše dva puta isporučile municiju partizanima".39

Dakle, ovde je nov podatak o isporukama municije, dok ograničavanje saradnje ustaša i partizana na dve nedelje ne stoji. Videli smo, već poznata dokumenta kazuju da je ta saradnja tokom borbi u Istočnoj Bosni trajala oko mesec dana, odnosno onoliko koliko je bilo potrebno. Takođe, već je bilo poznato da su hrvatske formacije još u ovo doba snabdevale partizane municijom, ali su komunisti skrivali ustaše iza termina "hrvatska vojska". Primera radi, za period pre ovog o kome piše Šmider, delegat Vrhovnog štaba za Istočnu Bosnu Svetozar Vukmanović Tempo 31. marta 1942. godine izveštava o delatnostima Glasinačkog partizanskog bataljona i Rogatičkog partizanskog odreda:

''Istovremeno oni su dobili zadatak (Rogatički odred - prim. aut) da se povežu sa nekim oficirima hrvatske vojske u Podromaniji, sa kojima je već uspostavio vezu Glasinački bataljon i od kojih su dobili nešto municije.''40

Savez komunista i ustaša protiv četnika otežao je ionako tragičan položaj srpskog naroda u Istočnoj Bosni, o čemu svedoči izveštaj nemačkog pukovnika Keviša:

''Prelazak srpskih izbeglica, skoro isključivo žena i dece, preko Drine u Srbiju nije se delimično mogao sprečiti zbog slabo posednute granice na Drini. Hrvatske ustaške i muslimanske jedinice poklale su veliki broj izbeglica koji su hrlili ka Drini, a delimično ih pobacale u reku. Među onima koji su pobegli u Srbiju hara glad i pegavi tifus.''41

Reč je o poslednjoj fazi nemačko-hrvatske Operacije "Trio 1", tokom koje je slomljena četnička linija fronta prema Drini. Četnici su želeli da obezbede povlačenje izbeglica preko Drine, kako bi ih spasili sigurne smrti, ali u tome nisu potpuno uspeli. Formalno, Operacija "Trio 1" bila je uperena i protiv komunista, ali njih su ustaše držale dalje od nemačkih jedinica. Neposredno uoči pokolja srpskih civila na Drini, 1. i 2. proleterska brigada razdvojile su se od ustaša i otišle u Crnu Goru.

Tragediju srpskog naroda u Istočnoj Bosni, posle pada trostruke linije četničke odbrane, opisao je i vojvoda Dobroslav Jevđević:

''Početkom aprila 1942, dve nemačke divizije i jedna ustaška i domobranska, izvršili su koncentrični napad na slobodnu teritoriju sreza Rogatičkog i Višegradskog. Naši borci ne mogući odoleti desetostrukoj nadmoći, povlačili su se ka Drini i Srbiji. Pobesnili neprijatelji klali su i staro i mlado i naša vojska krene ceo narod pred sobom sa stokom i nešto pokretne imovine. Naše čete, zadržavajući navalu, ginule su jedna za drugom, dok su zbegovi užurbano kretali ka Drini kod Starog Broda, sleglo se oko 7.000 srpskih duša sa svojim blagom.

Samo onaj ko pozna Drinu, znade kakva je ona u proleće, ona Drina o kojoj narodni pesnik peva da valja drvlje i kamenje. Nigde mosta, nigde broda a borba se sve više približuje. Narod je sekao jele i celu noć žurno pravio splavove ali je Drina trgala većinu od njih. U zoru, 7. aprila, ustaši i Nemci približiše se Drini. Jedna petina naroda bila se je prebacila. Huka borbe, huka Drine, njištanje hiljade konja i rikanje govedi, plač žena i dece. Bacači već gađaju u masu, iz neba avioni seju smrt a u tom času i jedna nemačka brigada se ukaza na drugoj obali Drine sejući smrt iz automatskih oružja. Nastao je pakao. Hiljade leševa ljudskih i životinjskih plivali su Drinom. Ustaši su već izbili na obalu. Jedan deo boraca mešao se sa njima na nož, u borbi. Narod je skakao u valovitu reku. Tri stotine i dvadeset devojaka stajale su još na obali. Čekala ih je sramota, silovanje i smrt.

I desio se primer kakvog istorija ne pamti. Plemenite devojke srpske, sa stena na obali skakale su u grupama u reku, birajući smrt u valovima rađe nego sramotu. Svih, tri stotine i dvadeset do poslednje. Nemci sa desne obale su obustavili paljbu i otišli zaprepašćeni tim prizorom. Ustaši su nastavljali klanje. Na obali su uhvatili još četiri stotine ljudi. Zaklali su ih odmah. Od osam hiljada, prešlo je tog krvavog 7. aprila u Srbiju, tri hiljade i tri stotine iz sreza Rogatičkog i Višegradskog.''42

Tragedija 320 devojaka, 7. aprila 1942. godine, je najmasovnije samoubistvo zabeleženo u srpskoj istoriji.

IZVORI:

23 I. Avakumović, Mihailović prema nemačkim dokumentima, 44. Prema: Zbornik dokumenata, tom IV, knjiga 3, 169.

24 I. Avakumović, Mihailović prema nemačkim dokumentima, 44.

25 I. Avakumović, Mihailović prema nemačkim dokumentima, 45.

26 Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 2, 306-307.

27 i 28 Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 2, 307, 322.

29 Zbornik dokumenata, tom XIV, knjiga 1, 206.

29a AVII, ČA, K-293, reg. Br. 3/1.

29b Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 3, 185.

29v AVII, ČA, K-293, reg. br. 4/1.

29g AVII, ČA, K-293, reg. br. 4/1.

30 Zbornik dokumenata, tom II, knjiga 2, 243.

31 Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 2, 384.

32 Zbornik dokumenata, tom II, knjiga 2, 223-224.

33 S. Krakov, General Milan Nedić, knjiga druga, 113. Prema: Zbornik dokumenata, tom II, knjiga 3, 58.

34 S. Krakov, General Milan Nedić, knjiga druga, 114. Prema: Zbornik dokumenata, tom II, knjiga 3, 61.

35 I. Avakumović, Mihailović prema nemačkim dokumentima, 46. Avakumović citira i komunističkog pisca A. Sarajlića, koji u knjizi "Pregled stvaranja bosanskohercegovačkih jedinica NOVJ" (Sarajevo, 1958), na strani 139 piše kako su "četničke kolovođe... uspjele da razbiju iznutra većinu partizanskih i dobrovoljačkih jedinica u Istočnoj Bosni i da ih privedu na stranu četnika".

36 S. Krakov, General Milan Nedić, knjiga druga, 123. Prema: Zbornik dokumenata, tom IV, knjiga 4, 69-70.

37 S. Krakov, General Milan Nedić, knjiga druga, 127. Prema: Zbornik dokumenata, tom IV, knjiga 3, 258.

38 Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 2, 434-435.

39 Vojnoistorijski glasnik, 1-2/2005, strana 151.

40 S. Krakov, General Milan Nedić, knjiga druga, 131. Prema: Zbornik dokumenata, tom IV, knjiga 4, 106-107.

41 Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 2, 306-307.

42 D. Jevđević, U službi srpskom narodu, 63-64.

http://www.pressonline.rs/sr/blog/V...ЕГИЈА+И+ПРОЛЕТЕРИ+ЗАЈЕДНО+ПРОТИВ+ЧЕТНИКА.html

Знамо да су на Лијевча Пољу 1945. усташе и партизани сарађивали,знамо и да се 1942. 1200 партизана повукло без борбе из Власенице и град препустили францетићевцима којих је било 700 и то слабо наоружаних,али онда се намеће једно логично питање:"Ако је то све тако,због чега су Срби у НДХ приступали партизанима?"

Знамо да су на Лијевча Пољу 1945. усташе и партизани сарађивали,знамо и да се 1942. 1200 партизана повукло без борбе из Власенице и град препустили францетићевцима којих је било 700 и то слабо наоружаних,али онда се намеће једно логично питање:"Ако је то све тако,због чега су Срби у НДХ приступали партизанима?"

На Мањачи, Вучијаку, Требави, Борји, Мајевици, Динари, Мотајици и у Источној Херцеговини су владали четници. Западно од Врбаса су били комунисти, на северу Лике, у Кордуну, Банији и Славонији. У тим подручјима је почео усташки геноцид и ту су усташе на време побиле националне вође и комунистима је било лако да преузму контролу.

prije nekoliko godina sam gledao dokumentarac o titu i komunistima na bk televiziji, volio bih ga opet pogledati, ako ste gledali ili znate gdje da ga nadjem molim vas da mi pošaljete poruku. unaprijed zahvalan
p.s. vama šaljem poruku zato što mislim da se tako nekako zvao dokumentarac kao i vaše korisničko ime, naime to su bili radovi studenata sa bk akademije umjetnosti koliko znam, bili su dosta u suprotnosti sa istorijom koju ja poznajem i skroz iy drugog ugla, još jednom hvala

Back