Sar pei

Najlepsi je bas moj Shar Pei

• Crni

glasova: 0 0,0%
  • Braon

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    0
  • Anketa je zatvorena .
Mozes li mi onda sada kada si me vec razocarao odgovorom da ne treba da psa hranim granulama reci cime da ga hranim??? Svi su mi rekli da hranu koja ostane ljudima i koju ljudi jedu ne treba Shar Pei-u davati zbog raznih problema koje prouzrokuje taskva hrana . . . . .

Ribu, mozes da dajes svom psu ako voli, riba, voce i povrce. Zdrav je jogurt od mlecnih proizvoda, mozes sir ali nemasni, kiselo mleko. Pirinac kao dodatak. Ne mogu sad da se svega setim, ali razmisljaj da ga hranis zdravo. Nikako jagnjecine, prasecine, pilici i ostalo djubre. E sad ostaju vitamini, koje mozes naknadno kupiti i samostalno davati ne vezano za granule, koje obizno navodno su pothranjene vitaminskim potrebama, a granule dajes povremeno, bas kad moras... Stvar izbora sta da ti kazem, to je moj izbor zdrave ishrane, a pas je clan porodice. Za novac koji se izdvaja za skupe granule, mozes kupiti meso divljaci i dati psu, bice mu mnogo ukusnije i nemerljivo zdravije.:heart:

NEBOYSHA kad gledam ovog tvog malisana kako raste i kako mu se ti posvetis onda se setim onog tvog komentara on je buduci CH! Ako ovako nastavis mislim da ce stvarno biti jer kao sto smo i spominjali puno je do genetike ali je jos vise do toga u kakve ruke ode da li ce ga pravilno odnegovati- ti sigurno hoces! :)

HVALA NAJLEPŠE!!! :D :D :D :D ;)

Polako prelazi na drugu hranu,tek će sada da bude pravi mali opasni! :D

Neka mi neko ako se razume objasni da li zna sta treba uraditi sa dlakama koje opadaju sa nekoliko mesta u vidu malih pecata . . . Da li je to zbog nedostatka nekih vitamina, ishrane ili necega drugoga . . . Cuo sam vec da se to Shar Pej-u cesto desava i da im je to inace problem . . . . ali nisam siguran da je to bas tako . . . . Molio bi nekoga ako se razume da mi malo opsirnije objasni zbog cega se to desava i kako da sprecimo nekontrolisano opadanje dlake . . . . Unapred zahvalan:sad2:

Neka mi neko ako se razume objasni da li zna sta treba uraditi sa dlakama koje opadaju sa nekoliko mesta u vidu malih pecata . . . Da li je to zbog nedostatka nekih vitamina, ishrane ili necega drugoga . . . Cuo sam vec da se to Shar Pej-u cesto desava i da im je to inace problem . . . . ali nisam siguran da je to bas tako . . . . Molio bi nekoga ako se razume da mi malo opsirnije objasni zbog cega se to desava i kako da sprecimo nekontrolisano opadanje dlake . . . . Unapred zahvalan:sad2:

to kucence lepo odwedi kod veterinara jer je moguce da ima sugu ili nesto slicno a ako je to moze onda da se prenese i na ljude :rtfm: ili jede meku hranu pa mu daj malo wise mesa, kostiju(inace kosti nemaju nikakwu hranjiwu wrednost)

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, neki me ovde znaju, sa drugih foruma o zgužvancima,a koji me ne znaju nadam se da ćemo se lepo upoznati razmenjujući priče i iskustva o ovoj predivnoj rasi....
Ono što hoću na početku da kažem je da imam shar-peia starog 3 godine (Marfi) i da ima genetski prenosivu bolest (naslednu) shar-pei groznicu (FSF/SHS), ukoliko postoji još neko da ima sličan problem neka mi se obavezno javi (ovde ili na pp),neverovatno mi je da sam jedini na prostoru Balkana čiji zgužvanac ima taj problem,ali ako jesam drago mi je da sam jedini pošto tako nešto ne bih nijednom psu poželeo.
_NEBOYSHA_ tebi ću i ovde reći da je Don apsolutno prelep i presladak.....

Hajde da probam da ti pomognem čisto da te uputim na neke stvari,ali mi prvo moraš odgovoriti na neka pitanja (ima ih gomila ali šta ćeš :) )
Prvo koliko je zgužvanac star? Kako izgledaju ti pečati? Jel raste nova dlaka ili ne? Jel mesto gde dlaka opadne crveno,tamno ili je koža normalne boje? Jel ima neki miris? U kakvom su stanju uši (ima li infekcija ušiju i da li se brzo prljaju)? Šta jede? Ako je dehidrat u pitanju koji,ako je kuvana hrana šta? Jel se još linja tj. menja dlaku pošto ne znam koliko je pas star?

Ne verujem da ima sugu . . . . opada joj dlaka u pecatima a na mestima gde opada dlaka ne kozi nema vidljivih gljivica ili nesto slicno. Jednostavno samo opada dlaka. Odvescu je kod veterinara - naravno . . . ali hteo sam da vidim da li neko jos ko ima Shar Pei-a ima slicnih problema . . . . :)

Ne verujem da ima sugu . . . . opada joj dlaka u pecatima a na mestima gde opada dlaka ne kozi nema vidljivih gljivica ili nesto slicno. Jednostavno samo opada dlaka. Odvescu je kod veterinara - naravno . . . ali hteo sam da vidim da li neko jos ko ima Shar Pei-a ima slicnih problema . . . . :)

imaju to kozno oboljenje mnogi shar pei, pazi se samo dugotrajne hormonske terrapije, koja moze da razori organizam...Raspitaj se, ja ne znam mnogo o toj bolesti osim sto sam usput tu i tamo cula po nesto, ali detalje i sustinu ne znam. Procitaj malo i na internetu, evo vam link za prvi sajt koji okuplja ljubimce shar pei kuca kod nas
http://shar-pei.bestofforum.net/

Nema šugu sigurno. Da bi pas imao šugu trebalo bi da živi u izuzetno nehigijenskim uslovima,šuga je prenosiv parazit tako da su šanse za to gotovo nikakve jer ne verujem da iko ne vodi računa o zgužvancima. Verovatno je u pitanju sezonsko linjanje to je jedan od najčešćih slučajeva da tako opada dlaka. Drugi slučaj bi bilo neko bakterijsko ili gljivično oboljenje (nijedno ni drugo ne može da se vidi golim okom).Treći bi bila ishrana. Meni se Marfi prve godine linjanja načisto ofucao i naravno nije imao ništa od parazita na koži nego jednostavno tako se linjaju. Ne treba zaboraviti da shar-pei nema podlaku i da zbog toga opadanje dlake izgleda tako ''strašno''.
Da bi bio siguran šta je, odvedeš psa kod veterinara i ne prihvataš nikakve lekove dok ne zagrebe kožu na više mesta (napominjem više mesta) i ne pogleda pod mikroskopom. Tad može da utvrdi terapiju ako je na uzorcima našao nešto. cekiceki je pomenula hormonsku terapiju,ali nije hormonska terapija nego terapija steroidima uglavnom im daju kortikosteroide koji nikako ne rešavaju problem nego samo zamaskiraju simptome i vrše supresiju imunološkog sistema (kod shar-peia jako loše).
E sad bi mi značilo da si mi odgovorio na sva postavljena pitanja mogao bih više da ti pomognem....
pozzz
Peđa

Uh ispisah dugometražni post i nigde ga nema, nema veze ajd opet.....

Verovatno nema šugu, glavni uzrok da se šugarac namnoži je nehigijena psa i kada je pas u kontaktu sa zaraženom jedinkom (mačka,drugi pas...),a ne verujem da iko ne vodi računa o svom zgužvancu, svi ih mi pazimo kao zenice. :)
Razlozi za opadanje dlake u pečatima (najčešći):
1. Linjanje tj. promena dlake-shar-pei nema podlaku i u tim slučajevima ume da izgleda ''strašno''.
2. Bakterijsko ili gljivično oboljenje (ne može da se vidi golim okom,osim u ekstremnim slučajevima)
3. Ishrana (uglavnom je povezano sa bakterijama i gljivicama osim u slučajevima kada je pas alergičan na određenu vrstu hrane)
4. Demodex i seboreja
dalje neću da zalazim ovi su baš najčešći.
Meni se Marfi prve godine isto tako ''ofucao'' i posle testova nije bilo ništa, obično linjanje.
Uradi ovako: odvedi je kod veterinara i traži da joj zagrebe kožu na više mesta i uzme uzorak (naglasi na više mesta). Lekove nikakve ni masti ne uzimaj dok ne stignu rezultati. Tek tad ćeš biti siguran šta je u pitanju i tad se postavlja terapija. @cekiceki pominje hormonsku terapiju,ali verovatno je mislila na steroide uglavnom veterinari daju kortikosteroide koji ne rešavaju problem nego ga samo prikrivaju i vrše supresiju imunološkog sistema,a to jednom shar-peiu ne treba.E sad da si mi odgovorio na još neka pitanja koja sam gore postavio verovatno bih mogao više da pomognem ovako mogu samo ovo osnovno....

Vidi sta su lepi stenci shar pei i oni su rodjeni u Srbiji

Prilozi

• k.jpg
    k.jpg
    9 KB · Pregleda: 33
  • mail.google.com.jpg
    mail.google.com.jpg
    9,9 KB · Pregleda: 32
  • o.jpg
    o.jpg
    9,9 KB · Pregleda: 31
  • s.jpg
    s.jpg
    9,9 KB · Pregleda: 30
  • shar pei.jpg
    shar pei.jpg
    9,4 KB · Pregleda: 27
evo jos fotografija...

zaboravih da naglasim da su svi iz istog legla

Prilozi

• u.jpg
    u.jpg
    9,7 KB · Pregleda: 20
  • 24pl7hk.jpg
    24pl7hk.jpg
    25,5 KB · Pregleda: 20
  • 122n4nn.jpg
    122n4nn.jpg
    23,8 KB · Pregleda: 20
Poslednja izmena:
Meni su toliko lepi ti mali plavi zgužvanci da nemam reči..... Ja ih volim u svim bojama,ali plavi su mi nešto specijalno.... Valjda će jedan dan i jedna plava ženkica doći u moje ruke....

Hajde da probam da ti pomognem čisto da te uputim na neke stvari,ali mi prvo moraš odgovoriti na neka pitanja (ima ih gomila ali šta ćeš :) )
Prvo koliko je zgužvanac star? Kako izgledaju ti pečati? Jel raste nova dlaka ili ne? Jel mesto gde dlaka opadne crveno,tamno ili je koža normalne boje? Jel ima neki miris? U kakvom su stanju uši (ima li infekcija ušiju i da li se brzo prljaju)? Šta jede? Ako je dehidrat u pitanju koji,ako je kuvana hrana šta? Jel se još linja tj. menja dlaku pošto ne znam koliko je pas star?

Pas je ženka i stara je 11 meseci, pečati su od veličine klikera pa i malo veći ali ih ima svukuda po telu . . Nova dlaka kao da po malo počinje da raste a mesto sa kojeg dlaka opada je malo crvenkasta . . Uši se naravno kao i svakom zgužvancu brzo prljaju ali ih redovno cistimo a nema nikakve znake infekcije. Jede granule sa govedinom i povrćem najvise, ali i kuvani pirinač sa žumancetom i kuvano povrće, kao i ponekad voće. Inače, sada je počela prvi put da se linja pa joj možda i zato počinju ti pečati da se pojavljuju. Šta predlažeš . . ? :dash:

Pas je ženka i stara je 11 meseci, pečati su od veličine klikera pa i malo veći ali ih ima svukuda po telu . . Nova dlaka kao da po malo počinje da raste a mesto sa kojeg dlaka opada je malo crvenkasta . . Uši se naravno kao i svakom zgužvancu brzo prljaju ali ih redovno cistimo a nema nikakve znake infekcije. Jede granule sa govedinom i povrćem najvise, ali i kuvani pirinač sa žumancetom i kuvano povrće, kao i ponekad voće. Inače, sada je počela prvi put da se linja pa joj možda i zato počinju ti pečati da se pojavljuju. Šta predlažeš . . ? :dash:

Moj ti je savet da ne čekaš puno i odeš kod veterinara da uradi analize (zagrebati kožu na više mesta i pogledati pod mikroskopom). Može da bude obična reakcija na linjanje,možda će uskoro u teranje da uđe pa su hormoni malo podivljali,sezonska alergija,a može da bude i nešto što zahteva lečenje (demodex npr.). Bez dijagnoze nema lečenja to je sigurno,a dijagnozu mora da postavi veterinar kad uradi sve testove. Ako je koža crvenkasta i uši se relativno brzo prljaju moguće da imaš posla sa više stvari odjednom (bakterije,gljivice). Granule probaj da nađeš neke sa što manje žitarica (Natural Trainer npr. masa ljudi ga hvali posebno oni koji imaju zgužvance), voće u ovom periodu nemoj davati dok se ne izleči jer se bakterije i gljivice hrane šećerima. Dodaj joj kašičicu jabukovog sirćeta u vodu,ako neće da pije dodaj u hranu. To ti je ovako nešto što ne može da škodi,a pomaže. Ostalo vidi sa vetom,pa javi šta je otkrio. Samo nemoj da čekaš.
pozz

Back