Šapić - Odlučili smo da idemo na nove izbore u Beogradu

Ko će imati većinu u Beogradu posle novih izbora?


  • Ukupno glasova
    10
@Straks92 Кад си већ споменуо светитеља по имену, морам да приметим да је Свети Деки Земљоделац сјајно наступио на Тв Бастиљи у дуелу са Ћутом Зозовачом. Било је најављено да ће у емисији да буде ваша лажна опозиционарка Палмариника дел Коко(ш), међутим она је ескивирала дуел са светитељем.
Свети Деки Земљоделац је Зозовачу називао издајником и пијандуром шта је изазвало одушевљење пролетерских маса прикованих за мале екране!

 
@Straks92 Кад си већ споменуо светитеља по имену, морам да приметим да је Свети Деки Земљоделац сјајно наступио на Тв Бастиљи у дуелу са Ћутом Зозовачом. Било је најављено да ће у емисији да буде ваша лажна опозиционарка Палмариника дел Коко(ш), међутим она је ескивирала дуел са светитељем.
Свети Деки Земљоделац је Зозовачу називао издајником и пијандуром шта је изазвало одушевљење пролетерских маса прикованих за мале екране!

Ћута и јесте слаб на вињак...:)
 
Sednica Predsedništva SNS počela je danas oko podneva u prostorijama stranke, koja je, kako je i bilo najavljeno, zatvorena za javnost.
Očekuje se da će glavne teme sastanka biti vezane za odluku o formiranju vlasti u Beogradu, odnosno da li će biti novih izbora u glavnom gradu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obraćanja iz Predsedništva, da je razgovarao sa predstavnicima pobedničke liste na izborima u Beogradu ''Beograd ne sme da stane'' i da ih je zamolio da na sednici razmotre mogućnost da se ide na nove izbore u Beogradu, jer je, kako je istakao, važno da Srbija neguje i čuva demokratiju zbog sebe, a ne zbog toga šta će neko drugi da kaže

Obraćanje medijima​

Okupljenim novinarima se prvi obratio Aleksandar Šapić.

Kako je rekao prva odluka koju su doneli je da se ide na nove izbore i da se na njih izađe u što širem frontu.

Aleksandar Šapić

02.03.2024. • 12:16 Srbija Danas

(UŽIVO) ZAVRŠENA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS Šapić saopštio zvaničnu odluku: Odlučili smo da idemo na nove izbore​

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Sednica Predsedništva SNS počela je danas oko podneva u prostorijama stranke, koja je, kako je i bilo najavljeno, zatvorena za javnost.
Očekuje se da će glavne teme sastanka biti vezane za odluku o formiranju vlasti u Beogradu, odnosno da li će biti novih izbora u glavnom gradu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obraćanja iz Predsedništva, da je razgovarao sa predstavnicima pobedničke liste na izborima u Beogradu ''Beograd ne sme da stane'' i da ih je zamolio da na sednici razmotre mogućnost da se ide na nove izbore u Beogradu, jer je, kako je istakao, važno da Srbija neguje i čuva demokratiju zbog sebe, a ne zbog toga šta će neko drugi da kaže.

Obraćanje medijima​

Okupljenim novinarima se prvi obratio Aleksandar Šapić.
Kako je rekao prva odluka koju su doneli je da se ide na nove izbore i da se na njih izađe u što širem frontu.

- Još ćemo videti ko će u njemu biti... Politika koju smo do sada vodili je bila ona za prospertitet grada. Neću se sada vraćati, činjenica je da smo postigli lestvicu i srušili praksu koja je bila de političke scene i to niko niej dovodio u pitanje, pogotovo ne oni koji su nas optuđili da ćemi ući u nekredibilne radnje. Upravo zbog odgovornosti, smatrali smo da trebamo biti spremni da podignemo lestvicu, da pokažemo da izbori nisu matematika i da povučemo potez, i pokažemo da nemamo tu vrstu straha i onoga što je karakterisalo uglavnom sve postizborne periode. O tome je dovoljno rečene, najbolji primer e bila 2008. godina - dodao je on.
Sutra se kreće u kampanju, a o tačnom datumu će naknadno biti reči.
Kako je rekao Beograd već mesecima stoji, ali su itekako svesvni sveg što očekuje Srbiju u narednom periodu.
- Zbog toga smatramo da do izbora treba što pre da dođe - istakao je Šapić.

Kako kaže izbori se tiču čitavog društva, jer se ovde susrećemo sa dva pristupa svemu.

- Verovatno od uvođenja višestranačja, verovatno važnijih izbora od ovih nije bilo. Ljudi neće glasati samo za važne stvari kojih ima na desetine nego za to na koji način će Srbija ići, jer nije isto ko je vodi - pojasnio je Šapić.

https://www.sd.rs/vesti/info/sednica-sns-2024-03-02

SD
*************
Eto prilike da se jasno definiše i odluči ko čini vlast u Beogradu..
Posle novih uizbora, sve će biti jasnije i nadam se bez nekih sumnji u regularnost glasanja.
Ovog puta na sreću, neće biti glasača iz Srpske pa je to jedinstvena prilika da se opozicija razuvjeri u regularnost novih izbora.
Kako god, jedna poštena i pravična odluka opa neka bolji pobjede.
Pa šta sad? Hoće li da se baciš u politiku? Evo, imaš dobru priliku da budeš gradonačelnik, pa da vidimo kako bi ti rešio sve ove probleme!

Ako ništa drugo, bar bi znao da ceniš kada neko radi svoj posao kako treba.
 
Znaci izbori su bili pokradeni !
U vrelom delu političke borbe, gde duše vapiju za pravdom, jedan glas se uzdigao, noseći teret sumnje i očaja. "Znači, izbori su bili pokradeni!" - odjeknula je ta rečenica kao krik iz srca čoveka kome su oduzeti snovi i vera u ispravnost sveta.

U ovom vrtlogu tmine i sumnje, čovek se suočava sa nemirom koji proždire njegovu dušu. Pitanje koje je postavio ne ostavlja prostora za lakomislenost ili površnost. Ono je zračilo snagom istine, probadajući tamu neznanja i podmetanja.

U tom trenutku, kao da se otvorio procep u zavesi stvarnosti, otkrivajući suštinu čovekovog unutrašnjeg doživljaja, gde se svetlost pravde i istine sukobljava sa senkama podmićivanja i prevare.

Da, u dubini svog bića, čovek oseća tugu i ogorčenje, shvatajući da je put ka pravdi trnovit i surov. Ali, uprkos tomu, u njemu tinja plamen nade, jer zna da istina uvek nađe svoj put, ma koliko bila skrivena ili zanemarena.

I tako, dok se duša ovog čoveka bori sa nemirima sumnje, svet oko njega se zadrhtava pod težinom istine, dajući mu snagu da nastavi svoju borbu, verujući u svetlije sutra koje će doći.
 
Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas, govoreći o datumu kada bi mogli da budu održani novi beogradski izbori, da očekuje da će oni biti raspisani u narednih sedam, osam dana, nakon što se izabere predsednik Skupštine Republike Srbije, koji treba da raspiše izbore.

- Mislim da nećemo moći 21. aprila na birališta, jer to znači da bi izbori trebalo da budu raspisani u sredu, taj datum je već otpao. Kada se izabere predsednik Skupštine Srbije, od tog momenta možemo da gledamo. Ja bih voleo da oni budu 28. aprila, da se održe što pre - rekao je Šapić za TV K1.

Na pitanje da li će predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić voditi kampanju, Šapić je rekao da će on pomagati u kampanji, ali da neće moći da učestvuje u njoj na dnevnom nivou zbog obaveza.

- Zašto bi se odrekli čoveka koji ima najveći politički autoritet, zašto bi se odrekli čoveka koji je postavio platformu nacionalne politike, na kraju kreirao i beogradske politike poslednjih deset godina - istakao je Šapić.
 

1. Kada će biti izbori?​

Možda i najvažnije pitanje od kojeg bi mogao da zavisi i ishod izbora. Zakonska procedura je takva da nakon neuspešnog konstituisanja gradskog parlamenta predsednik Narodne skupštine ima rok do 3. aprila da zakaže nove beogradske izbore. S tim što se ti izbori moraju održati u periodu od 45 do 60 dana nakon trenutka raspisivanja. To znači da bi izbori najranije mogli da se održe krajem aprila, a najkasnije početkom juna.

Bojan Klačar
, izvršni direktor CESID-a, kaže za "Blic" da datum izbora zavisi isključivo od procene SNS-a.
- Zvanično još nije najavljen nastavak konstitutivne sednice Narodne skupštine, ali postoje neke naznake da bi to moglo da bude 12. marta kada bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta. Ako bi predsednik parlamenta tog dana odmah i raspisao izbore to bi značilo da bi izbori mogli da budu već 28. aprila - objašnjava Klačar.
Kako kaže, po njemu samo jedan datum nije realan za održavanje izbora.
- Mislim da je to 5. maj jer će tada zbog spojenih prvomajskih i uskršnjih praznika veliki broj građana biti van Beograda. Kad se uzme sve u obzir, čini se da će SNS ići na brže izbore jer nijedna kampanja te stranke nije trajala oficijalno predugo. Drugi razlog je to što u SNS-u verovatno računaju da opozicija neće moći brzo da se konsoliduje ako izbori budu u što kraćem roku - analizira Klačar.

2. Koje će biti koalicije?​


Čim je postalo jasno da ćemo imati nove beogradske izbore stvorena je referendumska atmosfera pošto je predsednik Aleksandar Vučić najavio formiranje Pokreta za narod i državu u koji bi pored SNS-a trebalo da uđe i SPS. Bez obzira na to, u SPS-u su otvoreni da na novim izborima nastupe na zajedničkoj listi sa naprednjacima. Ostaje da se vidi da li će se na toj listi naći i "Zavetnici" koji u pojedinim lokalnim samoupravama već čine vlast sa SNS i SPS.

S druge strane, i opozicija najavljuje ukrupnjavanje. Lider SSP-a Dragan Đilas smatra da "Srbija protiv nasilja" treba da napravi savez sa koalicijom NADA i sa svima koji su protiv vlasti.
Klačar kaže da na izborima neće biti dve kolone, ali će biti referendumske atmosfere.
- Dve liste će svakako diktirati kampanju i teme zbog toga će verovatno biti i negativne kampanje. Srbija klizi ka dvopartizmu ili dvoipopartizmu iako smatram da je to malo isforsirano i da se požurilo sa tim. Smatram da obe koalicije nisu do kraja prirodne i ideološki koherentne i to može da utiče na izlaznost. Pitanje je i da li će tako formirane dve liste ostvariti sinergiju glasova - navodi Klačar.

Kako kaže, dva su glavna pitanja u vezi sa ovom temom.
- Prvo, da li će SPS ući u koaliciju sa SNS-om, a drugo da li će NADA biti u savezu sa "Srbijom protiv nasilja". Pored dve dominantne liste verovatno će pokret "Mi glas iz naroda" imati dve liste nakon raskola. A na izbore bi trebalo da izađu i "Dosta je bilo", Narodna stranka, SDS, Dveri, možda i Čedomir Jovanović - smatra Klačar.

3. Promene izbornih uslova​

Od kako su završeni prethodni beogradski izbori, koalicija "Srbija protiv nasilja" je ukazivala na brojne, kako kažu, izborne neregularnosti zbog čega je tražila ponavljanje izbora. Čim je postalo jasno da će se ići na nove izbore, "Srbija protiv nasilja" zatražila je da se pre izlaska na birališta sredi birački spisak i implementiraju primedbe ODIHR-a. Međutim, veliko je pitanje da li će biti dovoljno vremena za to iako je Vučić najavio da će Vlada već danas formirati radnu grupu koja će raditi na implementaciji primedbi ODIHR-a.

Klačar kaže da je nešto od izbornih uslova moguće promeniti u relativno kratkom vremenskom roku.
- Moguće je promeniti podzakonske akte i praksu u delovanju institucija. Ali, za propise i reviziju biračkog spiska neće biti dovoljno vremena do novih izbora. Treba menjati propise, a još nisu formirani ni Narodna skupština ni vlada. Videćemo šta može da uradi radna grupa. U vezi sa biračkim spiskom može da se uradi statistička analiza, ali ne i cela revizija biračkog spiska što zahteva duže vremenske rokove - analizira Klačar.

4. Kakva će biti izlaznost i kako može da utiče?​

Činjenica da će se u roku od svega nekoliko meseci dvaput održati beogradski izbori otvara pitanje koliko to može da utiče na izlaznost?
Klačar očekuje da na novim izborima izlaznost bude niža nego 17. decembra.
- Prvo, i vlast i opozicija su umorni od čestih izbora, kampanja, krupnih reči i velikih obećanja. Drugo, po svemu sudeći, biće ideološki isforsirane koalicije koje ne moraju da maksimalizuju glasove. I treće, termin izbora može da utiče na glasove pogotovo ako se održavaju uoči prvomajskih i uskršnjih praznika ili neposredno nakon njih odnosno u periodu od 28. aprila do 12. maja. Tada postoji objektivna opasnost da veliki broj građana ne bude u Beogradu zbog odmora i školskog raspusta - navodi Klačar.

5. Šta će biti sa "Mi, glas iz naroda"?​

Za ova dva i po meseca od poslednjih izbora najveće promene je doživelo najveće iznenađenje izbora - pokret "Mi, glas iz naroda" i to nakon čak dva rascepa. Pokret se raspao na tri dela. Prvo se odmetnuo nosilac beogradske liste Aleksandar Jerković koji se potom približio vladajućoj koaliciji. Nedavno je došlo do novog raskola nakon kojeg su Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić otišli na jednu stranu, a preostalih pet osnivača pokreta na drugu stranu.
Klačar smatra da će dva dela pokreta "Mi, glas iz naroda" izaći sa dve liste na nove izbore u Beogradu.
- Jednu će činiti lista Nestorovića koji je bio najzaslužniji za uspeh pokreta na prethodnim izborima. Ta lista će sigurno imati šanse da opet pređe cenzus. S druge strane, lista ostalih osnivača će svakako osvojiti neke glasove, ali je vrlo upitno da li će uspeti da uđu u skupštinu - ocenjuje Klačar.
Kako kaže, obe ove liste neće imati komfornu poziciju kakvu su imali na prethodnim izborima kada su bili ujedinjeni.
- Sada će trpeti kritike i od vlasti i od opozicije - očekuje Klačar.

6. Da li mogu rezultati da se promene u odnosu na 17. decembar ili će sve biti isto?​

Novi izbori u Beogradu nose sa sobom i rizik da donesu slične rezultate kao 17. decembra pogotovo što se održavaju svega nekoliko meseci nakon prethodnih.
Ipak, Klačar ima drugačije mišljenje.
- Mislim da će doći do određenih promena u rezultatima koje neće biti tektonske sigurno. Odnos snaga između dve dominante liste je takav da ne može da dođe do dramatičnih promena - navodi Klačar.
Bojan Klačar smatra da svakako neće doći do tektonskih promena u rezultati izbora u odnosu na 17. decembar
Kako kaže, nezahvalno je reći u kom smeru će ići te promene.
- Kada se budu uradila prva istraživanja onda se može nešto konkretnije reći - smatra Klačar,
Naš sagovornik otkriva šta može odlučiti izbore u slučaju manje izlaznosti.
- Videćemo ko može od dve dominantne liste da bude sposobniji da motiviše svoje birače da izađu i glasaju - zaključuje Klačar.
Predrag Lacmanović, programski direktor agencije "Faktor plus", takođe pretpostavlja da će biti drugačiji rezultati na novim izborima.
- Biće različitih rezultata pre svega zbog desnice, ali ne cele desnice, već Srpske stranke Zavetnici i Dveri. Oni su prilično loše prošli na prethodnim izborima i teško je da će uspeti da poprave taj rezultat - kaže Lacmanović.
Očekuje da će glasovi koje je desnica dobila na prethodnim izborima pre ići na stranu vladajuće koalicije SNS-a i SPS-a.
- Verovatno će se i glasovi za pokret "Mi, glas iz naroda" ispred koga je bio Nestorović, negde preliti. Sada to ne može tačno da se kaže kome, kako i u kom obimu, ali imaćemo nešto drugačije rezultate i mislim da će se dobiti epilog u smislu mogućnosti stvaranja skupštinske većine od strane jedne od partija - dodaje Lacmanović.
 

Back
Top