Saosećanje i uživljavanje

Ne volim točeno pivo.Meh.
Pa ti onda uzmi "botulirano"...:cool:
SuperNova.png

677z381_Saosecanje-ilustracija-za-Milivojevica.jpg

Saosećati sa drugom osobom je temeljni princip svakog prijateljskog odnosa,
od ljubavi, preko prijateljstva, pa do prijateljskog odnosa prema nepoznatoj osobi.
Saosećati znači emocionalno rezonovati sa drugom osobom.

Ono što omogućuje da jedna osoba saoseća sa drugom jeste to što se njom identifikuje, poistovećuje.
Tada osoba u drugome vidi čoveka koji je isti kao i ona, ili koji je isti kao neko koga ona voli.
Videći sebe u drugome, ona sebe vidi u situaciji u kojoj se drugi nalazi.

Stručni naziv za saosećanje sa drugim jeste simpatija.
Suprotan odnos, odnos neprijateljstva je antipatija, protivosećanje, kada je osobi drago što drugi trpi, a krivo kada je drugi srećan
**Apatija označava ravnodušnost.

Empatiju ili uživljavanje treba razlikovati od simpatije ili saosećanja.
Sposobnost empatije je sposobnost jedne osobe da se uživi u neku drugu osobu koja je različita od nje.
Što bolje poznajemo drugu osobu, njene vrednosti, pogled na život, to će naša empatija biti tačnija.

I simpatija i empatija, i saosećajnost i uživljavanje su okrenuti prema drugima,
tako da saosećajna i empatična osoba može zaboraviti na sebe, na svoja osećanja, potrebe i interese.
Zapostavljanje sebe vodi u „neurotični altruizam”: neurotičnu ljubav prema drugima
. Upravo zbog toga su nastale novije psihološke teorije koje naglašavaju važnost razvijanja saosećajnosti osobe sa samom sobom
i negovanja njenog prijateljskog odnosa prema samoj sebi.

Kakva ste osoba?
Saosećate?
Kako stojite sa empatijom?
Da li ste nekada zapostavili sebe u svemu tome?
Saosećanje = poštovanje + ljubav
Sažaljenje = nepoštovanje (gledamo sa pozicije više vrednosti) + strah (da se i nama ne dogodi isto)

677z381_Saosecanje-ilustracija-za-Milivojevica.jpg

Saosećati sa drugom osobom je temeljni princip svakog prijateljskog odnosa,
od ljubavi, preko prijateljstva, pa do prijateljskog odnosa prema nepoznatoj osobi.
Saosećati znači emocionalno rezonovati sa drugom osobom.

Ono što omogućuje da jedna osoba saoseća sa drugom jeste to što se njom identifikuje, poistovećuje.
Tada osoba u drugome vidi čoveka koji je isti kao i ona, ili koji je isti kao neko koga ona voli.
Videći sebe u drugome, ona sebe vidi u situaciji u kojoj se drugi nalazi.

Stručni naziv za saosećanje sa drugim jeste simpatija.
Suprotan odnos, odnos neprijateljstva je antipatija, protivosećanje, kada je osobi drago što drugi trpi, a krivo kada je drugi srećan
**Apatija označava ravnodušnost.

Empatiju ili uživljavanje treba razlikovati od simpatije ili saosećanja.
Sposobnost empatije je sposobnost jedne osobe da se uživi u neku drugu osobu koja je različita od nje.
Što bolje poznajemo drugu osobu, njene vrednosti, pogled na život, to će naša empatija biti tačnija.

I simpatija i empatija, i saosećajnost i uživljavanje su okrenuti prema drugima,
tako da saosećajna i empatična osoba može zaboraviti na sebe, na svoja osećanja, potrebe i interese.
Zapostavljanje sebe vodi u „neurotični altruizam”: neurotičnu ljubav prema drugima
. Upravo zbog toga su nastale novije psihološke teorije koje naglašavaju važnost razvijanja saosećajnosti osobe sa samom sobom
i negovanja njenog prijateljskog odnosa prema samoj sebi.

Kakva ste osoba?
Saosećate?
Kako stojite sa empatijom?
Da li ste nekada zapostavili sebe u svemu tome?
Na prvo pitanje nemam odgovor.
Na ostala tri odgovor je da.
Pokušavala sam da se promenim,ali uvek se vraćam na staro.Više puta su mi govorili da ne mogu tako,svesna sam kako to utiče na mene.Ali onda to više ne bih bila ja.

Back