zizitamia
Veoma poznat
- Poruka
- 11.592
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

- Što se tiče aparata, njih će morati da imaju vozila koja se bave javnim prevozom kao što su taksi-vozila, autobusi i druga - objasnio je Jovanović.
E ja ga imam u kolima, ali sam se uvek pitao koliko u realnoj situaciji moze da bude od pomoci. Prvo kapacitet mu je jako mali, a drugo nema sanse da mu nadjem mesto u kabini da mi bude na dohvat ruke (u kom slucaju ima realnog smisla), nego mi stoji u gepeku... tako cenim dok ja istrcim do njega i nazad... ode...Trebalo bi uvesti i obavezan protivpoizarni aparat. S obzirom da ne kosta puno a moze da pomogne...

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila
- Zimska oprema
Zimska oprema motornih i priključnih vozila, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu
( M+S ) na pogonskim točkovima, ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova.
Na pneumaticima sa letnjim profilom iz stava 1. ovog člana, kada se na njima ne koriste odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova, dubina šare gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najmanje 4 mm.
- Rezervni točak
Pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu, ili moraju biti homologovani kao privremeni rezervni točak…
- Vozilo ne mora da poseduje rezervni točak
I ko je sad u pravu?Od ostale opreme vozači će morati da imaju svetleći trougao, prvu pomoć, pumpu, dizalicu, rezervni točak i set sijalica za svetla na automobilu.
Vozači će, osim uobičajene opreme, zimi morati da imaju i obaveznu zimsku opremu koja podrazumeva zimske gume i lance
:
Nema sanse,kaznu neka plate oni koji su je napravili i odobrili.A sto se tice opreme - uzmite prvu pomoc koja se prodaje kod nas i izvadite iz nekog stranca na otpadu i uporedite, domaca je triput laksa (jer pola stvari fali), tako da mozete popiti kaznu i ako imate nov komplet.
Trebalo bi posle 2godine.Haha, pa valjda sa 14!
Nego meni nije jasno kako se brizu ti poeni?![]()
Ja mislim da taj pPP aparat nece nikada posluziti tebi on je tu da posluzi drugome 99% .
pa mozda i pomogne. Zamisli naidje vas 5 i svako izvadi svoj mali parat 
BEOGRAD - Posle ukidanja viza komšijske zemlje Evropske unije biće prve na udaru brigada srpskih motorizovanih turista, a teško onima koji naprave neki ozbiljniji prekršaj, jer su kazne uglavnom veće od prosečne srpske plate.
Da li će nas u Evropu pustiti s našim, u proseku 10 godina starim automobilima, među kojima su i „stojadin“, „jugo 45“ ili prastare „mečke“, Kurir je pokušao da sazna u Auto-moto savezu Srbije.
- Vaša je stvar kojim modelom automobila ste krenuli na put, bitno je da je registrovan i tehnički ispravan. A to što takav auto verovatno nije moguće registrovati u zemljama EU, neće biti problem - kažu u AMSS.
Oni podsećaju da je za putovanje u inostranstvo neophodno imati međunarodno osiguranje, odnosno zelenu kartu. Ipak, ako neko zaboravi da osigura vozilo pre polaska na put, to ne znači da neće moći da pređe granicu, već će morati to da uradi na međunarodnom prelazu, gde je takvo osiguranje nešto skuplje.
- U nekim zemljama EU, kao što je Slovenija, zimska oprema je obavezna. Ukoliko vas u sezoni od 15. novembra do 15. aprila uhvate bez lanaca za sneg, bićete isključeni iz saobraćaja i odvedeni kod sudije za prekršaje. Pošto platite kaznu, moraćete i da kupite lance ako želite da nastavite put - kaže naš sagovornik.
Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, savetuje čitaocima da se u EU ne ponašaju bahato niti da se nadaju da mogu izbeći plaćanje prekršajne kazne.
- U Nemačkoj policija pribegava privremenom oduzimanju vozila, koje služi kao jemstvo u slučaju da kod sebe nemate novac za kaznu - kaže Okanović.
Kazne i način plaćanja razlikuju se od jedne do druge države. U Bugarskoj i Mađarskoj kaznu je moguće platiti samo preko uplatnice, tako da ako nemate lokalnu valutu moraćete prvo da odete do menjačnice. U Nemačkoj je kaznu moguće platiti na licu mesta, a u Francuskoj se plaća u banci.
- Tokom vožnje ne pričajte mobilnim telefonom, jer je to u svim zemljama EU zabranjeno, mada su kazne različite. U Francuskoj će vas zbog toga kazniti 135 evra, a u Nemačkoj 40 - kaže Okanović.
Prolazak kroz crveno svetlo u Mađarskoj i košta 350 evra, dok u Francuskoj za takvo zadovoljstvo morate da odvojite 750. Okanović kaže i da u gotovo celoj EU postoji video-nadzor nad drumskim saobraćajem.
- Činjenica da vas niko nije zaustavio i kaznio za prekršaj na autoputu ne znači i da vas nisu snimili. Nemojte se iznenaditi ako vam na graničnom prelazu zatraže da platite za neki prekršaj koji ste napravili stotinu kilometara ranije. Ukoliko ne želite da platite, može se desiti da vas ne puste da izađete iz zemlje dok se ne sretnete sa sudijom za prekršaje - kaže on.
Prema njegovim rečima, srpski sudovi su preuzeli obavezu da naše građane gone za prekršaje koje su napravili u inostranstvu, što znači da, ako prođete na crveno u Bukureštu, Budimpešti ili Sofiji, možete za to odgovarati pred sudom u Požarevcu.
Kurir.

Čitam sve ovo o vašem novom zakonu ...
Kao što reče KLL, samo da prodaš auto ...
Ili da uzmeš motor, zalepiš tablicu ispod sedišta i lepo ne staješ nikome![]()

Čitam sve ovo o vašem novom zakonu ...
Kao što reče KLL, samo da prodaš auto ...
Ili da uzmeš motor, zalepiš tablicu ispod sedišta i lepo ne staješ nikome![]()
Vozač će sa „evropskim izveštajem" moći na licu mesta da razmeni podatke sa „kolegom" s kojim se sudario, a u slučaju manjih šteta vozači se mogu dogovoriti da zajednički konstatuju štetu bez uviđaja policije. Naime, ovaj dokument ima samokopirajući drugi primerak koji se daje oštećenom vozaču i na osnovu njega se naplaćuje šteta.
Novi zakon predviđa da će svaki vozač morati sa sobom da nosi „evropski izveštaj" u vreme vožnje i ako ga ne bude imao policija će moći da mu piše kaznu koja se kreće od 10.000 do 50.000 dinara. Međutim, ako ne bude imao „evropski izveštaj" u slučaju saobraćajke, onda će ova kazna biti od 100.000 do 200.000 dinara!
U kompaniji „Delta đenerali" savetuju sve vozače da osim obaveznog osiguranja uzmu kombinovano osiguranje vozila.
- Predlažemo vozačima da uzmu kombinovano osiguranje vozila, odnosno „kasko" i dobrovoljno osiguranje putnika. To je način da se vozači i putnici najbolje obezbede na drumu - kaže Miroslav Zelenjak iz „Delta đeneralija".
Kao i do sada, obavezno osiguranje će oštećenom licu pokrivati štetu usled uništenja tj. oštećenja vozila i stvari, kao i povrede, narušavanja zdravlja ili smrt. Osiguranje će pokrivati i štete na stvarima koje služe za lične potrebe putnika. Međutim, zakonom je predviđeno da vozač neće moći da naplati štetu od osiguravajućeg društva ukoliko se ne bude ponašao u skladu sa namenama vozila ili ako je štetu prouzrokovao namerno. To podrazumeva i nasilničku vožnju, divljanje po ulicama i slične „egzibicije". S druge strane, štetu nećete moći da naplatite ukoliko u trenutku udesa niste imali vozačku dozvolu za kategoriju u kojoj se nalazi vozilo, ako ste bili pod uticajem alkohola ili opijata i ako je vozilo bilo tehnički neispravno a vi ste to znali. Cena obaveznog osiguranja za „punta" iz Kragujevca, kojeg kupite ove godine, košta oko 9.000 dinara, dok je kompletna registracija oko 20.000 dinara.

Ovo za prsluk je vrh, nema sanse da me neko ne vidi kad izadjem da soram![]()